Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Energiatakarékos izzóból hidegkatódos megoldás
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Tom025 válasza kjéé hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
Szia!

Szerintem én vagyok a Te embered, én mutattam be a gödöllői Tungsramban a "titkot". Meg is kaptam az emailcímed, csak sajnos jelenleg nagyon nincs ilyesmire időm, de nemsokára írok..

Üdv!
(#) (Felhasználó 1947) válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
Majd elfelejtettem:12V-ról 650mA-t eszik a cucc.
(#) kjéé válasza Tom025 hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
Szia!
Nahát milyen kicsi a világ...
Szóval majd ha lesz időd, és akarod megoszthatnád velem ezt a kis apróságot
(#) Tom025 válasza kjéé hozzászólására (») Nov 11, 2008 / 4
 
No, íme. Leírni sokkal hosszadalmasabb lenne a módszert amit KFcső javítására használok, mint lerajzolni, így inkább ábrát mellékelek. 1db 22 ohmos ellenállás beiktatásával működőképessé lehet tenni a csövet. Viszont! Ez a megoldás csak akkor működik, ha a cső katódja még viszonylag jó állapotban van annak ellenére hogy meg van szakadva, illetve az elektronika is jól megépített, megfelelően túlméretezett, értsd nem valami bóvli darab. Ellenkező esetben rövid ideig műxik a cucc, de utána menthetetlenül elfüstöl az egész elektronika. Persze szerezhetsz újat, és megcsinálhatod azon is a módosítást, csak ugye ez így nem igazi állapot.

Amúgy nem feltétlenül kell KFcső elektronika egy rossz fénycső meghajtásához, a fényforrásgyűjtők topicjában nemrég ezt részletesebben is kifejtettem, ha szakadt az elektród, rövidrezárod, de csakis azt, a másik oldalit nem, és úgy visszatéve az áramkörbe általában jól megy tovább a cuccos. Ha meg villog, a gyújtót kicsavarod egy megfelelő pillanatban és lőn világosság.

A legkorrektebb megoldás persze építeni hozzá egy új meghajtó elektronikát, de ha kompaktfénycsőből valami igazán jót sikerül szerezned, pl. régi Tungit, amiben még hosszában áll az elektronika, vagy mondjuk Philips tornado-t, azokkal jók a tapasztalatok, sokat bírnak.

A tungiboltba amúgy szoktam járni időnként, beszélgetni, mutogatni építményeimet, illetve kukázni, bár egyre kevésbé, max. hétvégéken mert jelenleg BPn járok egyetemre..

Üdv, Tom

kfcso.PNG
    
(#) perlaci válasza kjéé hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
Piciboy 304978 hozzászólásában berakta az általam említett rajzot. Hibás vagy nem hibás a cső ezzel tökéletesen működik. Van aki azt modja lassan elfeketedik a cső egyik vége ezzel a módszerrel, igazság van benne, de mire elfeketedik háromszor tovább bírta mint hagyományos beállításban. De ez ellen az a megoldás, hogy évente egyszer megfordítod a csövet.
(#) perlaci válasza bensfregen hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
A rajzon látható diódákkal max 40W-os cső működhet, de csak egy cső egyszerre. Jól látod a dolgot a diódák nagyobb áramúra cserélésével nagyobb csövet is hajthatsz.
(#) crusher hozzászólása Jan 31, 2009 /
 
General Electric FLE20TBX 20W (1 óra "izzás" után is sötétebb, mint a 11W-os IKEA! Dacára a majd 5x-ös árának...) + 9W UV "valutavizsgáló pótcső" pont a party kezdete előtt sikeresen lefialt.

Hogy ennek mi értelme? Ott a kondi, a gyújtó, a fojtó? Valóban.

Az említett (eredeti) rendszer fő baja, hogy nem egészen környezettudatos társaink számára is rossz, ugyanis egészségtelen, rontja a szemet, fárasztja az agyat "vibrálásával".

Az izzószálas rendszereknél ez nem annyira észrevehető, főleg a táposabbaknál, mivel az izzószál hőtehetetlensége mintegy "simítja" a hullámformát.
Minden más esetben (CCFL, LED, hagyományos fénycső) e kompenzáció hiánya miatt a hatás rögtön érzékelhető.

Miután a szürkehályog és az UV fényforrások közötti többször áltudományosnak bélyegzett állítólagos összefüggést a legutóbbi kutatások sem tudták következetesen és megnyugtatóan megcáfolni, jómagam is belevágtam egybe, eddig több eredménnyel, melyet a specifikus biológiai hatásmechanizmus taglalása (a publikált adatok igen összefüggéstelenek és kuszák még a témában) nélkül úgy lehetne érthetően összefoglalni, hogy az UV (UVA, 315-400nm hullámhossz) sugárzás klubokban és partykon elterjedt mértéke önmagában nem károsítja a látást, és nincs kifejezett izgató hatása se az agyi látásközpontra, főleg ilyen elenyésző teljesítmények és hatásfokok mellett.

Ami káros, az a folyamatos idegi és mechanikus stresszt előidéző villódzás, ami állandó alkalmazkodásra és utánszabályozásra kényszeríti az érzékszervet és a vizuális kortexet, tetézve azzal, hogy látható fény nem lévén, fluoreszkáló (fehér, UV-aktív) felület híján tetemes pupillatágulással jár (a szem úgy érzi, mintha sötétben lenne, ami nagyjából igaz is).

Egy szó, mint száz, az 50(60)Hz-ről (fojtó, trafó, bármi, ami nem PWM) táplált gyors UV (illetve kisebb mértékben tetszés szerinti hullámhosszú) fényforrások esetében tapasztalható úgynevezett "repetitív neurocerebrális sokk szindróma" nem áll fenn magasabb frekvenciás meghajtás esetében.

Azaz a kilohertzes nagyrágrendű üzemi frekvenciával rendelkező inverterrel meghajtott hagyományos UV fénycső az elavult közvetlen hálózati frekvenciás meghajtással ellátott "szokásos" vagy "olcsó" UV világításoktól mondhatni megszokott, egyelőre csak rövidtávon dokumentált mellékhatásokat, pl látáskárosodás, fejfájás, stb. nem, vagy csak lényegesen hosszabb idő alatt produkálja.


Még kipróbálom, hogy tudom-e valamire használni a Positiv 20-al meg a Pausklarral.
A végére egész multifunkciós lesz.
(#) nagyepf hozzászólása Dec 13, 2012 /
 
tv sorkimeno trafot koss ra es vilagitani fog!kis teljesitmeny is eleg ,en 50 wattos meghajtot csinaltam.ha a fenycsoben az elektroda eleg,akkor a legtobb ember hajigalja kukaba.de a gaz(argon,higany)benne van es tobb kv nagyfesz gazkisulest eredmenyez
(#) laszlo raduj hozzászólása Júl 24, 2013 /
 
Regen indult ez a tema , mar sok link nem is mukodik, ellenben engem is erdekel ,hogy mit tudnek kezdeni a sok felhalmozott takarekos egoimel. Sajnalom kidobni (mar csak azert is mert elektronika), de jo lenne megprobalni eletrekelteni. Olyan is van koztuk amely csak 1 honapot egett nem hiszem ,hogy olyan nagy baja lehet.
(#) pucuka válasza laszlo raduj hozzászólására (») Júl 24, 2013 /
 
Először azt kell eldöntened, hogy mi ment tönkre. Ha az elektronika (legtöbb esetben ez a bűnös) akkor javítsd meg, már ha megéri.
Ha a fénycső, akkor többnyire javíthatatlan. Ahhoz hogy többé kevésbé használható legyen, legalább az egyik izzószálnak épnek kell lennie, akkor még begyújtható. Ha mindkét fűtőszál szakadt, akkor nagy valószínűséggel kuka.
(#) laszlo raduj válasza pucuka hozzászólására (») Aug 16, 2013 /
 
Szia! probaltam az ellenalasos modszert , volt ami felgyujt , volt ahol elegett az ellenalas es az elektronika is , van amely pilogtat idonkent , de volt mely 2 ora vilagitas utan hatalmas robajal szetnyilt es elegett a 220V bekoto drot , az mar nem latszik hogy egyeb is, mert tok fustos minden benne.

Most kukaztam egy hatalmas nagyot , 65W egy jokora nagy darab, mind egy 2 literes palack.

Kerdesem az lenne , hogy hany vatos ellenalast hasznaljak? alapul veve hogy a 32W-osban elegett a 0.4W ellenalas felgyuladas kozben, kiegetve a fenycso masik felet is .
(#) laszlo raduj válasza pucuka hozzászólására (») Aug 16, 2013 /
 
Ujra kerdek
Szetkaptam es jo a cso, elso latasra a nagy elektrolit kondi (400V 15µF )alja van kipuposodva, ( ide tegyek nagyobat?), egy ellenalas (az MJE 13005 harmadik labat a nulra koti ) el van egve.

Erdemes nekifogjak megjavitani vagy tudtok ajanlani egy bevalt elektronikat amit meg epitsek hozza? brutalis lehet a fenye, nagyon osztonoz hogy lassam mit tud

Elore is koszonom.
(#) Horvath65 hozzászólása Jan 26, 2015 /
 
Üdv!
Nem tudom él-e még a topik, de azért felteszem a kérdésem.
Olyan problémába szaladtam bele, hogy meg építettem ezt a kapcsolást a bss-ről.
A gondom az, hogy kompakt fénycsővel próbáltam ki, de erősen villogott(kb másodpercenkén olyan mint ha mindig újra akarna gyujtani. Ezért rátettem egy 40w-os csőre ami egy-két indítás után szépen be is indult, ment is kb. két órát. Bedobozoltam újból bekötöttem, indításkor azonban egyet villant és el sötétedet, majd ismét, a következő kapcsolásnál már be sem gyújtott a kimenő feszültség peddig azt mutatja, hogy terheletlen, mert 1445v-ot mutat. Mi lehet a probléma? Rámértem a kompakt csővel terhelve mértem a kimenő feszültséget amely 76v volt. A 40w-os csőnél: 134v terheletlenül: 1345v.
A topikot végig olvasva, több helyen is észrevettem, hogy a linkelt kapcsolások nem találhatóak. Ha valaki ismeri és meg is van legyen szíves tegye fel ide, hogy újra el érhető legyen.
Előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza Horvath65 hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Szia!
A fénycső egymás melletti csapjait összekötötted? Mert ha nem, akkor a Wolframszál jó eséllyel megsérül és akkor nem lesz emittáló felület. Egyébként a nem hideg-gyújtásra tervezett csöveket nagyfeszültséggel gyújtani rizikós eljárás.
(#) phish-R hozzászólása Jan 26, 2015 /
 
Sziasztok!
Engem is érdekelne az emlegetett Graetz-es/kondis (valszeg. fesz. sokszorozó) kapcsolás, amire a már nem működő link mutat.
Köszi!
Robi
(#) kadarist válasza phish-R hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Kattints itt az "ezt"-re.
(#) Horvath65 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Szia!
Köszönöm a gyors hozzá szólást. Kínlódtam még vele, tettem rá egy 58w-os csövet ezzel meg csak fel villant. a fesz maradt az előzőleg mért, de amikor fel villant a fesz egy pillanatra lement 400v feletti értékre. Még nem vagyok benne biztos de nézegettem a próba nyákomat való színű az egyik 6,8µF-s kondi lábát nem kötöttem össze a 220k-s ellen álással. Ez nem biztos,de szerintem ez lessz a hunyó. Csak akkor nem értem miért ment délután a kompakt csővel és a 40w-os csővel két órát. Már ma nem nézem meg, majd holnap, kíváncsi vagyok, hogy én voltam-e a láma. Majd holnap kiderül.
Szép estét!
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem