Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   186 / 647
(#) Pafi válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 20, 2017 /

Ne haragudj, de ne határozd már meg nekem hogy milyen fűtést akarok a lakásba! Ha szerinted a kazángyártók hazudnak, akkor mondd meg nyíltan, támaszd alá valós mérésekkel, de noname emberektől hallott laikus pletykákat ne tekintsük már mérvadónak!

Páromnak 60 ezer fölötti havi fűtési költsége volt a régi házában. Ne gyere itt nekem 8-12 ezrekkel! Ahol ennyi a fűtés ott egy konvektor kifűti az egész lakást és még marad rengeteg tartalék. Nyilván ilyen helyen értelmetlen kazánra és radiátorra költeni. Viszont egy családi házban ahol 4 konvektor van és kell is, teljesen más a helyzet. Ráadásul a konvektoros szobában külön kihívást jelent a szükséges szellőzés biztosítása, hogy az egészségügyi problémákról ne is szóljak. A konvektor ki-be kapcsolgatása, roppanásai is az idegeimre mennek éjszaka.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2017
(#) granpa válasza Pafi hozzászólására (») Okt 20, 2017 /

A kollégánál hol olvasta, hogy meghatározná, ki, hogyan fűtsön? Ja, és az újkori kazángyártók tényleg hazudnak. Gyakorlati tapasztalat. Az élettartamról, javítási költségről (ha egyáltalán javítható!) nem is beszélve. A régi FÉG (C21) kazánom tudja, amit kell. (Még most >30 év után is).
Azért erről a "külön kihívást jelent a szükséges szellőzés biztosítása; egészségügyi problémák"-ról, ha lehetne részletesebben. Aki meg rosszul alszik, annak a radiátor is kattog. A hallásom rendben, - a vizsgálatok szerint-, és jól alszom a konvektor mellett (mikor Pesten vagyok). Lehet, hogy az különösen csendes, mert az is >30 éves?
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 20, 2017 /

Ami megtérül, az a fatüzelésre való átállás. Már akinek van rá lehetősége. 400e. Ft. volt a fatüzeléshez átszerelés kazán stb., 2 év alatt megtérült. Az éves gázköltség (fűtés) 400e. Ft. volt, hidegebbre fűtött lakással. Most fával pont a fele úgy, hogy melegebb is van, 5 év átlagával számolva.
(#) tursaba válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 20, 2017 /

A megtérülés attól függ, hogy hol sikerül megvenned a tüzifát és mennyiért? Én lassan azon gondolkozom, amennyiben évről évre így srófolják felfelé az árát ezzel a köbméteresdivel, sajna marad a gáz.
(#) Pafi válasza granpa hozzászólására (») Okt 20, 2017 /

Idézet:
„A kollégánál hol olvasta, hogy meghatározná, ki, hogyan fűtsön?”

Nem azt, hogy hogyan fűtsön, hanem hogy milyen fűtés a "családok" érdeke. Mondjuk eleve nevetséges (ökölbe szorítóan nevetséges) amikor valaki a "nép" meg "családok" nevében/helyett tesz kijelentéseket, közben hatékonyan elterelve a témát arról ami a lényeg lenne.

És mi a lényeg? Hogy a Pályázat célja állítólag "az energiahatékonyság javítása." Ehhez képest kizártak mindent ami nem konvektor, csak egyedi fűtőberendezést támogatnak, miközben a hatékonyságot ez kifejezetten hátrányosan befolyásolja.

Idézet:
„Azért erről a "külön kihívást jelent a szükséges szellőzés biztosítása; egészségügyi problémák"-ról, ha lehetne részletesebben.”

Szénmonoxid mérgezés. Ha konvektorod van, akkor a modern, jól záró nyílászárók mellé kötelező szellőztetőt felszerelni. Plusz CO érzékelőt is javasolt, ami vagy jól működik, vagy nem. Fali füstkivezetésnél a szél visszanyomhatja a füstöt. Kéményes kivitelnél pedig nem mindegy, hogy 4-5 vagy 1 kéményt kell fenntartani.

Idézet:
„Aki meg rosszul alszik, annak a radiátor is kattog”

Kedves granpa, most kinek a nevében nyilatkozott? Én konvektor mellet rosszul alszom (a belobbanás, a melegedés és hűlés miatti pattogástól), a radiátor viszont "nekem" nem kattog. És ezt hadd tudjam én jobban!
(#) nagym6 válasza Pafi hozzászólására (») Okt 20, 2017 /

Idézet:
„Fali füstkivezetésnél a szél visszanyomhatja a füstöt.”
Hol? A konvektor tűztér csak a külvilágra nyitott, befelé teljesen zárt. Kivéve ha ablak nyitva, ott visszajöhet.
(#) Pafi válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 20, 2017 /

OK, akkor a külsőfali konvektor nem életveszélyes, csak a hatékonysága vacak.
(#) Ge Lee válasza Pafi hozzászólására (») Okt 20, 2017 /

Nem haragszom. Olyat sem írtam sehol hogy mivel kellene vagy nem kellene fűtened. Amit írtam az lehetne akár pletyka is, de egy ismerőstől hallottam, és ilyen témában általában ellenkezőleg szoktak nagyot mondani, tehát senki nem ismeri be ha tévedett, vagy pénzt dobott ki az ablakon feleslegesen.
Nem jövök a 8 ezerrel, de konkrétan nekem annyi volt a havi gázszámlám a régi kétszobás társasházi lakásomban, és a körülöttem lévőké sem volt sokkal több. És a nép zöme inkább ilyenekben él, nagyméretű házban kevesebben, illetve aki olyanban él, az nem konvektorral fogja fűteni hanem fával. Már amíg hagyják neki, mert már azt is pedzegetik hogy amiatt van a télen a szmog, előbb utóbb majd azt is betiltják a dízelautókkal együtt.
A konvektoros szobába nem kell a szokványostól eltérő szellőzés, csak ha kéményes, általában nem az.
Arról sem tehetek ha nem tudod beállítani a konvektorodat. Én az enyémeket annak idején beállítottam, van rajta a rész és a teljes terhelésre is egy csavar. Sem kopogás, sem ropogás, sem pattogás nem volt, a meleg brutális mértékű kiáramlása a szabadba sem volt. Sőt durva hőingadozás sem, ami általában lenni szokott, hogy amikor fűt melege van az embernek, amikor kikapcsol akkor meg fázik. Onnan tudtam csak hogy éppen mikor kapcsolt be, hogy lebegett-e felette finoman a függöny vagy sem, mert teljesen csendben volt. A napi fogyasztása is mérséklődött, persze nem drasztikusan.

Amit most írok szintén nem lesz semmivel sem alátámasztva, mert személyesen a kéményseprő mondta nekem a "laikus pletykát", miszerint mekkora szívás a "korszerű" gázfűtés. Azt mondta hogy amit látott-hallott, tapasztalt az alapján ő biztos hogy nem kérne belőle, nem csak a bekerülési, hanem a 4-5 év után tapasztalható, az egekbe szökő szervizköltség miatt sem (komplett vezérlés csere és hasonlók).
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 20, 2017 /

Ez igaz. A fával csak 3 probléma van. Aki öreg, nem fogja tudni összefűrészelni, hasogatni, meg kell valakivel csináltatni, ami pénzbe kerül. Ha nincs valaki napközben otthon (mindenki melózik), akkor nem tud rá figyelni, hideg lesz este mire hazamennek. Aztán ott van a szmog miatti aggályom, amiből előbb utóbb gond lesz, de ne legyen igazam.
Ha az ember vesz valamit, akkor azt kell használni ami benne van, mert az a legolcsóbb, attól minden más megoldás sokkal többe fog kerülni (inkább szigetelni érdemes). Ha meg a nulláról épít, akkor van lehetőség bőven. Nulláról építve én csinálnék egy padlófűtést gázzal, plusz rakatnék egy cserépkályhát, ami rendre levenné a terhet a gázfűtésről, tehát a meleg zömét igyekeznék a cserépkályhával előállítani. Persze ha csak egy csupasz téglafala van a háznak akkor ez nem fog menni, mert az a meleget gyorsan kivezeti a szabadba.
Öregeméknél (téglafal) a cserépkályha 35m2-t is csak keservesen tud befűteni, míg haveromnál (könnyűszerkezetes ház) 80m2-t is, lazán.
(#) hegman hozzászólása Okt 20, 2017 /

Én most álltam vissza fatüzelésről gázra.
~7-8 évig fával fűtöttem, mert a régi gázkazánnal drágába jött ki a fűtés.
2 éve a régi kazánom tönkrement, sajnos a meleg vizet is ez csinálta muszáj volt cserélni 2 kisgyerek mellett. Sok variációt megnézetem és egy kondenzációs, tárolós kazánnál kötöttem ki.
Felszerelés után tulajdonképpen rendszeresen olvastam le a gázórán a fogyasztást, ezt táblázatban vezetem a mai napig is. Ebből tudom számítani, hogy most olcsóbban jövök ki, mint fával. Igaz nem sokkal úgy éves szinten ~15eft a különbség. Viszont ha hozzászámolom, hogy a fával még dolgoznom is kell, nem is keveset és a gáz adta kényelmi szempontokat, akkor én jobban jártam egyenlőre. Bár tudom, hogy ez a ~15eft megtakarítás soha nem fogja behozni az új kazán bekerülési költségét. Mondjuk ettől még meghagytam a fatüzelés lehetőségét is.

Idézet:
„Nem jövök a 8 ezerrel, de konkrétan nekem annyi volt a havi gázszámlám a régi kétszobás társasházi lakásomban, és a körülöttem lévőké sem volt sokkal több.”

És csak ilyeneknek írták ki a pályázatot? Nyilvánvaló hogy kifejezetten nem. Akkor miért kellene azoknak az érdekeit figyelembe venni akik eleve nem is érdekeltek benne??? Komolyan mondom, nem értelek. Mintha én az intim betéttel kapcsolatban reklamálóknak írnám hogy semmi értelme, saját tapasztalatom alapján.

Idézet:
„társasházi lakásomban, és a körülöttem lévőké sem volt sokkal több. És a nép zöme inkább ilyenekben él,”

Vidék? Falvak? Kertváros? Ilyen helyeken élő embereket nem veszel észre? Ne gondold hogy csak olyanok léteznek mint te! Kényelmes álláspont, de hibás. De még ha igaz is lenne, miért kell kizárólag azokat figyelembe venni akik nem használnak jelentős mennyiséget, és magasról tenni azokra, akik igen?

Idézet:
„személyesen a kéményseprő mondta”

Az utcaseprő is szakember, de nem kérek tőle útépítési tanácsot.

Nálam a hiteles és releváns forrás ennél két-három szinttel magasabban kezdődik.
(#) nagym6 válasza tursaba hozzászólására (») Okt 20, 2017 /

Konyhakészen veszem ami egyből a kazánba megy, nem dolgozok darabolással. 26e. Ft. erdei köbmétere (volt eddig) príma keményfa. Úgy kerül fele annyiba a fa, hogy jóval melegebbre fűtünk, mint régen gázzal. Tehát ha azonos hőfokra fűteném, talán 35-40%-a lenne a fa a gáznak.

Idézet:
„Ha az ember vesz valamit, akkor azt kell használni ami benne van,”

De te "nem írod hogy mivel kell fűteni"...
Idézet:

én csinálnék egy padlófűtést gázzal, plusz rakatnék egy cserépkályhát, ami rendre levenné a terhet a gázfűtésről, tehát a meleg zömét igyekeznék a cserépkályhával előállítani.

És képzeld, majdnem ezt tervezem én is! A kályha már adott, de a konvektorok helyett padlófűtést szeretnék. De ha a konvektort támogatják, akkor úgy már nem a kazán lesz a gazdaságos döntés. Így lesz a hatékonyság céljából adott támogatás hatása az, hogy kevésbé hatékony fűtést választok. Így már érted hogy mi a bajom a pályázattal?
(#) Ge Lee válasza Pafi hozzászólására (») Okt 20, 2017 1 / 1

Arról írtam, hogy a többség miben lakik, és ha nézelődsz a KSH és hasonló oldalakon akkor ott is olyasmit fogsz találni, hogy országosan 25%-os a 100m2 vagy annál nagyobb ingatlanok aránya, tehát a többség (75%) ennél kisebben lakik, annak ellenére is, hogy többen laknak családi házban mint lakótelepi lakásban.
A vidékieket észre kell hogy vegyem, mivel magam is az vagyok. Innét tudom azt is, hogy ők nem konvektorral fűtik a nagyméretű házaikat. Leszámítva az öregeket, mert nekik a koruk miatt nem nagyon van más opció, de ők meg csak annyit fűtenek amennyit nagyon muszáj, közel sem az egész házat, általában csak a konyhát meg egy szobát.
Szóval teljesen mindegy hogy én ebből a szempontból mit veszek vagy nem veszek figyelembe, de ha szigorúan az adatokat nézem, akkor elvileg negyede annyian vannak akik jelentős mennyiséget használnak, de legalábbis kisebbségben vannak.
A kéményseprőtől én sem tanácsot kértem, csak beszélt, én meg türelmesen hallgattam, mert amiket mondott azok egybevágtak a gyanúmmal, meg a máshonnan hallottakkal.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 20, 2017 /

A 26 viszont úgy elég sok, persze nem kell vele csinálni semmit. Errefelé 14-15 körül is van, persze azzal még dolgozni kell, csak azt ugye a gazda nem számolja, mert maga megcsinálja.
A legnagyobb probléma még mindig az, hogy a házak zöme akkoriban épült amikor még senkit nem érdekelt a lakás energiaigénye, illetve az építtetőknek nem is nagyon telt volna még szigetelésre is. Így marad az, hogy jó sok hőenergiát kell előállítani telente.
(#) llax válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 20, 2017 /

Mostanában már inkább 30-40e között van köbmétere a keményfáknak (hasogatott, házhoz szállítva) és várhatóan lesz ez még több is. Mióta egyre komolyabban veszik az ágazat kifehérítését, azóta egyre nagyobb a hiány tűzifából. Aki eddig nem gondoskodott a beszerzéséről, akár már azért is be kell üzemelnie a gázkazánt (ha van...), mert egyszerűen nem kap fát, vagy sokat kell rá várnia.
(#) nagym6 válasza llax hozzászólására (») Okt 20, 2017 /

Tavasz elején megveszem, eddig nem volt gond, de biztosan egyre drágább lesz a fatüzelés is.
Ezt hallani utóbbi időben mifelénk is, amit írsz.
(#) llax válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 20, 2017 /

Önellátók vagyunk, így a vásárlással nem kell foglalkozni. Munka viszont van vele
A témában némileg érintettek vagyunk, ügyfeleink számára egyes okiratokat is mi adunk ki, ha favágásról van szó. A legális kitermelés és értékesítés nem csökkent, a fatüzelésre átállók száma sem nőtt a hiánnyal arányosan, így a jelenleg hiányzó mennyiség korábbi eredete legyen mindenkinek a fantáziájára bízva.
A problémás eredetű faanyag közúti szállítása vált nagyon rizikóssá. Kis túlzással, ha egy szőlőkaróval a válladon akarsz közterületre menni, egy köteg papír kell hozzá... Elsőre kiszúrásnak tűnik, valójában részben mások tulajdonát védi, részben kikényszeríti annak a (nagyon régóta meglévő) törvények a betartását, ami az erdőket védi. Mindegy, kinek a tulajdonában van az erdő, a gazdája sem vághat belőle szabadon - a mai tulajdonosok már bőven ennek tudatában telepítettek/vettek erdőt.
Tavaly nyár óta egy NÉBIH által kiadott tájékoztatót is köteles a kereskedő átadni a számla mellé, minden vásárláskor (ha a kereskedő telephelyén veszed: szállítójegyet is). A végfelhasználónál, magánterületen (telken) tárolt fa is csak az előbbi dokumentumokkal együtt átvéve tekinthető legális eredetűnek. A tájékoztató kötelezővé tétele óta a vevő jóhiszeműségét sem nagyon hiszik el a hatóságok.
(#) Moderátor hozzászólása Pafi hozzászólására (») Okt 21, 2017

Egyszer már szóltunk, hogy legyen vége ennek a kakaskodásnak! Többször nem fogunk, hanem szó nélkül töröljük az ilyen, és hasonló hozzászólásokat, függetlenül azok tartalmától.
Ha pedig továbbra sem értetek a szép szóból, kénytelenek leszünk komolyabb eszközökhöz is folyamodni.
(#) Massawa hozzászólása Okt 21, 2017 /

Egy érdekesség valahogyan teljesen ellentétben a mindenféle médiamaszlaggal. A nejem kitünöen felszerelt konyhájában nekem jut általában a szombati reggeli készitése. Ehhez fiam meg én elönybe helyezzük a tojásrántottát meg a H&E-t amit természetesen az erre kitalált palacsintasütöben készitek el. A nejem évekig hallgatva a médiumok meg az orvosok tanácsaira, szinte kizárolag jobbnál jobb étolajakat tartott a konyhában meg teflon (stb) ill kerámia bevonatu edényeket szerzett be, amiböl a TV reklámokban szinte kirepül a finom omlett vagy a tükörtojás. Hát ez volt a legkevésbé jellemzö nálunk, söt a bevonat nélküli mezei pléh palacsintasütöböl is könnyebben kijött bármi, mint a drága szuper csuszamlos edényekböl.
A nyáron egyszer a kertben lecsot föztünk, amihez jo disznozsirt vettem ( mert attol van a lecsonak jo ize), és ebböl a "rohadt egészségtelen" zsirbol maradt egy kicsi. Az egyik szombaton kiprobáltam zsiron sütni a tojást és mit tapasztalunk, a rántotta gyönyörüen uszik az edényben (nem volt sok zsir, mert az ugye egészségtelen ) ennek ellenére semmi sem ragad az edényhez, sem a tojás, sem a sonka, sem a zöldség. Azota is ilyen ételekhez nem olajat hanem zsirt használok és ugyanaz az effektus mint a TV-ben, igaz ott olajrol dumálnak, de hogy valoban mi kerül az edénybe azt nem tudni. De azota a tojás gyönyörüen megsül, és maradék nélkül átcsuszik a tányérba..

(#) Moderátor hozzászólása Okt 22, 2017

Feloldottam a témát, de ha tovább folyik az értelmetlen, parttalan vita, nem fogom beérni ennyivel!
(#) Gafly hozzászólása Okt 22, 2017 /

Az utolsó magyar kazettagyár.
(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 22, 2017 /

Kb. 30 éves kazettás felvételeim ma is szépen szólnak. MP3 lejátszóm elromlott kettő is, zenékkel együtt. Kazettán szalag szakad, javítható.
(#) BarnaPili válasza Gafly hozzászólására (») Okt 22, 2017 /

A nejem Tigrájában kazettás fejegység van.Nem engedi kicserélni semmi más formátumú lejátszóra.Akkor az összes begyűjtött zenét át kellene karistolni valami másra.És persze a kazetták zörgése hozzátartozik az autóval való utazáshoz.
(#) Petyaa hozzászólása Okt 22, 2017 /

Egyszer a Totalcaron Bazsó Gábor tesztelt egy amerikai autót majd beletett egy kazettát és ezt mondta: Hát igen, amikor a kazetta is még kazetta volt. Az autó most hirtelen nem jut eszembe, de valószínű valami Cadillac féle lehetett.

Itt milyen kazetta lehetett ez az amerikai kazetta? Nagyobbnak látszódott talán mint a hagyományos.
(#) Massawa válasza Petyaa hozzászólására (») Okt 22, 2017 / 1

Volt az amerikaiaknak egy agymenése egy 8 sávos végtelenitett kazetta. Szörnyü volt még akkor is amikor müködött - nem volt tul gyakori eset. A mechanikában a fej is mozgott mert igy hozták össze a sávváltást. A legnagyobb baj a végtelelenités volt, a szalagot belülröl huzta ki és kivülröl csavarta fel a csévére.
Egy görög autoval került a kezembe még valamikor a 80-s évek legelején és nem ment. Kiderül, hogy csak a kazetta volt rossz.
(#) Petyaa válasza Massawa hozzászólására (») Okt 22, 2017 /

Bitang egy jószág volt az biztos. Vajon létezett ilyen walkman ami befogadta ezt a kazettát?
(#) elektroncso válasza Petyaa hozzászólására (») Okt 22, 2017 /

Béka barátunk szedett már ilyet is szét. Channel Master Stereo 8 cartridge kazettás magnó
(#) Massawa válasza Petyaa hozzászólására (») Okt 22, 2017 /

Volt, ha tartottál hozzá egy serpát is igaz akkor még nyoma sem volt a Walkmannak mint gépnek.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2017
(#) Petyaa válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 22, 2017 /

Őrület ez a végtelenített szalag ahogyan megtekerve kijön, majd vissza az orsóba.
Következő: »»   186 / 647
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem