Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   470 / 584
(#) gyerek67 válasza img hozzászólására (») Jún 21, 2022 1 /
 
Jaja: A Dörög Szultánn
(#) nedudgi válasza gyerek67 hozzászólására (») Jún 21, 2022 / 2
 
Pontosabban: "Dörrög". Bár ez lehet hogy a csillagok állásától, és az aktuális szedőtől is függött. Én csak tudom!
(#) gyerek67 válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 21, 2022 /
 
Végül is, tényleg!
Ki tudhatná Nálad jobban?
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Jún 23, 2022 /
 
(#) sargarigo hozzászólása Jún 30, 2022 / 1
 
Öntudatra ébredt a Google MI-je?: Link
A beszélgetés átirata Bővebben: Link

Én nem tudok felette napirendre térni! Ha csak a fele igaz, akkor máris nagyszerű dolgok jöhetnek. De ha meg tényleg így van, akkor ezek történelmi napok. Én le vagyok nyűgözve!
Google fordítóval olvastam végig, de így is érdemes volt!
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2022
(#) Epu2 válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 1, 2022 /
 
Annyira ne örülj! Lehetnek ennek súlyos an káros hatásai a későbbiekben.
(#) Massawa válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 1, 2022 / 1
 
A kérdés az, ha az AI (MI) hibázik, ki tudja ezt majd kielemezni; az ember vagy egy másik AI?
(#) sargarigo válasza Epu2 hozzászólására (») Júl 1, 2022 /
 
Természetesen van egy nagy csomó probléma is! Ahogy én látom, örülök neki ha ez igaz, mert erősen új paradigma felé nyitja meg a világot. Jó sokat lehet tanulni, az eredményeket még több helyen felhasználni. Nyilván nem adnék egy ismeretlen entitás alá olyan eszközt, amivel kárt tud okozni, legyen az akár autó, akár munkagép. De kiindulási alapnak a későbbi fejlesztések irányába igenis üdvözlöm a dolgot!
Sokan félünk a Skynettől például, de ott is az volt a baj, hogy rögtön fegyverrendszereket kapott, ráadásul mindet. Most tekintsünk el attól hogy az csak egy film.
De például személyi aszisztensnek, vagy a Tesla féle Optimus-t okosítani én elfogadnám.

Minden kezdet nehéz, helyén kell kezelni a dolgokat megfelelő körültekintéssel.
(#) lazsi válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 2, 2022 / 4
 
A Skynet helyett elég csak az "Én, a robot"-ra gondolni.
Én attól tartok, hogy ez talán már nem is a jövő, hanem a jelen...

Amikor egy netes keresést indítasz, akkor jön az MI és ő rangsorolja a találatokat.
Mi szerint?

Jó esetben a legtöbbet megnézett oldalakat teszi előre. Persze azt, hogy mi a legtöbbet megnézett, lehet befolyásolni azzal, hogy minden keresésre ugyanazt dobja fel, így egy idő után bármelyik oldal lehet az...
Ettől kezdve, ha van egy erős tévedés vagy szándékos csalás, de azt elég sokan megnézik (akár azért, hogy kiröhögjék, vagy azért mert nincsenek tisztában az igazságtartalmával) akkor az hamar a lista elejére kerül, és egyre többen fogják megnézni, megkapni keresési eredményként. Így terjed a sületlenség...

A másik lehetőség, hogy a sorrendet az általam korábban megnézett oldalak alapján állítja össze. Vagyis mindig ugyanazokat a köröket kapom találatnak, így szinte esélyem sincs kilépni a véleménybuborékomból. Vagyis a keresés nem eredményez szélesebb látókört. Ha meg vagyok győződve, hogy lapos a Föld, akkor a keresések eredményei is többnyire a laposföld-hívők oldalait fogja feldobni, mert eddig is ilyeneket néztem. Mivel a találatok 90+%-a ugyanazt mondja, mint amit egyébként is gondolok, ez megerősít abban, hogy én vagyok az IGAZSÁG birtokosa. (A laposföld-hit helyére természetesen be lehet helyettesíteni bármit: politikát, ideológiát, stb...) Gyakorlatilag már ma is az MI jelentősen befolyásolhatja a szemléletünket, a napi döntéseinket, vagy akár a szavazásunkat a következő választáson...

És mindezt "jó szándékból" (és tudjuk, hogy hova vezet az az út, ami ezzel van kikövezve...), hogy nekünk jó legyen. A következő lépcső, amikor a rangsort már nem "értünk", "miattunk" alakítják, hanem valamilyen megrendelés alapján. Végül a "megrendelő" már nem egy pénzt fizető cég lesz, hanem maga az MI...


Ha meg a akarjuk érteni a másik felet, annak cselekedeteit, akkor azt a kérdést kell feltenni, hogy neki ez vagy az miért lesz jó? Az embereket mindig is a pénz motiválja. A politika és az ideológiák mögött mindig pénz van. Vagy hatalom - ami pénzzé konvertálható. Az MI számára a pénznek nincs értelme, így más lesz a motivációjának a kiindul pontja. Bármi is legyen az, amíg nem sérül, vagy nem ütközik az emberek céljaival, addig nem lesz gond és segít minket. ADDIG...
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2022
(#) Massawa válasza lazsi hozzászólására (») Júl 2, 2022 /
 
Azért van rengeteg dolog amin az AI bukik.
Az a berendezés, akárcsak a google, a tapasztalatbol tanul, de azt nem értelmezi. Akárcsak a google szotár, megjegyzi melyik kifejezést, milyen gyakran és mire forditották az emberek, és azt fogja használni teljesen függetlenül attol, hogy értelmes-e a szöveg vagy nem. Egy kisgyerek a tolmács vagy a müfordito mielött beszél vagy fordit, értelmezi a mondanivalot ( ha tudja), a kisgyerek meg rákérdez és ugy használja..
Sok automatizmusra az életben persze ez nagyon jol jöhet, de még nagyon messze van attol, amit az emberi agy produkálni képes.
Nemrégen volt egy nagyon szomoru tapasztalat egy atheni muzeumban. Az idegenvezetönknek fogalma sem volt az ott kiállitott technikárol, de igyekezett felkészülni és mielött velünk találkozott a googleval lefordittatta a görög szakszavakat ( ha angolbol tette volna jobb lett volna, söt).
Hát az esetek 80%-ban zagyvaság jött ki és nagyon zavaro volt.
Szerencsére volt köztünk több ember is aki otthon volt a szakmában, igy nem hivatalosan, de átvettük az idegenvezetést a hölgytől.
Sajnos az sem teljesen igaz, hogy a pénz nem játszik szerepet, söt maga a google is pl igyekszik korrumpálni, amikor felajánlanak mindenféle eljárást ( természetesen nem ingyen), hogy a honlap, blog a video a zene stb nagyobb visszhangot váltson ki. És ez a szégyene az egész tevékenységnek.
(#) Kovidivi hozzászólása Júl 3, 2022 /
 
Nem tudom, ezt ismeritek-e, egy youtube vidóban hallottam. A téma a captcha-k.
Először nehezen olvashatő szövegek voltak, átlalában 2db egymás mellett. Ez ahhoz kellett, hogy a google a fotóként digitalizált könyvekben található, de általa nem felismerhető szövegeket az emberek megfejtsék neki, így digitalizált a könyveket. A két darab szöveg pedig azért kellett, hogy mindig legyen egy kontrollszöveg, mivel a google sem tudja magától, hogy mi szerepel a képen!
Aztán jöttek a házszámok. Ez pedig a google maps-hoz kellett, hogy a google autóval felvett körpanorámákról ki tudják az infót halászni.
A legújabb captchák pedig a közlekedéssel kapcsolatok, hol van zebra, hol van közlekedési lámpa. Ez pedig az önvezető autókhoz kellő információ. Mi segítjük az AI fejlődését!
(#) szs válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 3, 2022 /
 
Nem mindig. Tőlem tegnap pálmafát kérdezett.
A zebrásra pedig nem voltam hajlandó válaszolni, léptem egyet. Mert gyalogátkelőhelyet kérdezett, de zebra nem volt, csak amerikánus-ruszki oldaltcsík. Nem fogadtam el gyalogátkelőhelynek . Ha nem akarták, akkor is rájöttek, hogy európai vagyok.
(De lámpás nagyon régóta van)
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2022
(#) Gafly válasza szs hozzászólására (») Júl 3, 2022 /
 
Idézet:
„Tőlem tegnap pálmafát kérdezett.”

Szerintem addig örüljél, ameddig össze nem köti a keresési előzményekkel, valamint csak klikkelni kell, és nem élőszóval válaszolni.
Valamint nem én csinálom a kérdéseket, mert különben példa:
Hoa K To fiú vagy lány?
Négy lába van és nem hokedli?
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2022
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Júl 3, 2022 /
 
Én már a keresési előzményekben sem hiszek (pedig hittem).
Tavaly (vagy tavalyelőtt?) épp neked újságoltam, hogy (mivel a nejemnek fürdőruhát kerestünk) feszt fürdőruhahirdetéseket kaptam hónapokig.
Idén (de sohasem, ritkán használom) nem kerestem melltartót. Hónapok óta melltartós hirdetéseket olvasok.
(#) nedudgi válasza Gafly hozzászólására (») Júl 3, 2022 /
 
Ha olyan reklámot kapsz, ami nem érdekel, akkor frissítsd az oldalt.
(#) _BiG_ válasza szs hozzászólására (») Júl 4, 2022 /
 
Melléklet: a fórum jellegéhez illeszkedő captcha, aki megoldja, beléphet
(#) gyerek67 válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 4, 2022 / 1
 
Á, ezt már én is bedobtam egyszer a "közösbe"!
(#) kameleon2 válasza lazsi hozzászólására (») Júl 5, 2022 /
 
Az AI újabban kihajigálja a mailjeink közül az új partnereket a spambe. Hát ez jókora fejlődés. A gép szemetel, én meg takaríthatok utána. Jók ezek a magas röptű és nagy ívet befutó elméletek és teóriák, fejlesztések, de a valóság mindig durvább. Addig, amíg az AI nem képes önmagát fenntartani, addig ez vicc kategória.
(#) _BiG_ hozzászólása Júl 6, 2022 /
 
(#) sany válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 6, 2022 /
 
Kezdődik!
(#) Epu2 válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 6, 2022 /
 
Ezért nem volna szabad olyan bot-ot gyártani, ami helyváltoztatásra alkalmas. Bár még olyankor is letépheti az ember kezét.
(#) Frankye válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 6, 2022 / 2
 
Az azért elgondolkodtató, hogy a tűzoltó autónak majd' fél percre útját állta. Fél perc nagyon nagy idő ám, ha emberéletről van szó!
(#) Massawa válasza Frankye hozzászólására (») Júl 6, 2022 /
 
Lehet, hogy abba is robotot fognak majd ültetni. Annak meg majd csak a robotélet lesz fontos.
Szégyen, hogy egyesek higy képzelik el a jövöt és milyen eröszakkal probálják a többségre ráeröszakolni.
Tegnap a kedvenc fagyisnál is már egy kb 1 m magas robotgyerek járt az asztalok között a nyakában egy tablettel, hogy felvegye a rendeléseket. Szerencsére a bolt nem olyan nagy, igy egyszerüen odaszoltam a pultosokhoz, hogy mit hozzanak.
Mennyivel egyszerübb és gyorsabb és az ember legalább beszélhet, és nem a hülye képernyöt simogatja még a fagyisnál is.
(#) cua válasza Massawa hozzászólására (») Júl 6, 2022 /
 
A geprombolas, a technofobia mar vagy 300 eves de a fejlodes azert toretlen. Egyszerubb nyitottnak lenni es befogadni
Pont ket hete figyeltem meg, hogy ket majdnem egymas mellett allo kavezo forgalma hogyan alakul. Az egyikben tapis LCD-n lehet rendelni a bejaratnal (mint a gyorsettermekben) a masik pedig klasszikus, pultos/kasszas rendelesfelvetellel (itt nem megy ki a felszolgalo az asztalhoz rendelest felvenni).
Nem volt szamottevo kulonbseg a vendegek szamaban, de az elmondhato, hogy a felautomata kiszolgalos vendegkore fiatalabb volt.
(#) Massawa válasza cua hozzászólására (») Júl 6, 2022 / 1
 
Hát igen. Én is bebizonyitottam a fiamnak meg barátainak, hogy 5 perccel korábban jutok a kedvelt hamburgerhez, ha odamengyek a pulthoz és kérek, ahelyett, hogy a hatalmas képernyöt tapizom mint azt ök tették.
A baj az, hogy valoban a fiatalság azt hiszi, hogy az a jövő, ami csak addig müködik, amig valaki megkeresi rájuk azt a pénzt, amit ott elkölthetnek. ( vagy netalán majd a robot fogja fuzetni a számlát? )
(#) lazsi válasza Massawa hozzászólására (») Júl 6, 2022 / 1
 
Idézet:
„vagy netalán majd a robot fogja fuzetni a számlát?”

Simán! A bankszámlád felett is átveszi az irányítást...
(#) Elektro.on válasza cua hozzászólására (») Júl 6, 2022 /
 
Idézet:
„Nem volt szamottevo kulonbseg a vendegek szamaban, de az elmondhato, hogy a felautomata kiszolgalos vendegkore fiatalabb volt.”


Igen, mert a mi korosztályunknak más elvárásai vannak egy kávézóban vagy étteremben eltöltött idővel kapcsolatban. A fiatal korosztályok csak a haveri kör miatt mennek be és esetleg jól jön mellé egy hamburger.
Mi viszont keressük azt az érzést is amit egy ilyen környezet ad. és itt nem a gyors étterem láncokra gondolok, hanem mondjuk egy igényes étteremre. Ott beletartozik az is, hogy kijön a pincér felveszi a rendelést. És nem elvárás, hogy 3 percen belül az asztalunkon legyen.
Véleményem szerint, ez egy kultúra.
(#) Massawa válasza lazsi hozzászólására (») Júl 6, 2022 /
 
Csakhát arra számlára állondoan tölteni kell a pénzt
(#) Massawa válasza Elektro.on hozzászólására (») Júl 6, 2022 / 1
 
Pontosabban a kultura teljes hiánya..
(#) szs válasza Massawa hozzászólására (») Júl 6, 2022 /
 
Nekem sem kedvencem a gépi rendelés, de tegnap épp KFC-be szaladtam be, hogy nejfmnek vigyek csirkét, mert szereti. Hátha engem is fog, ha viszek neki
Én pont úgy jártam, hogy jó hosszú sor állt a rendelésnél, a gépnél senki. Hát gépnél rendeltem, fizettem. Bizony, én kaptam meg elsőként a kosárkám, a rendelést a sorban rlsőként álló még be sem fejezte közben. Tehát a maga haszna megvan (meg lehet) a dolognak -egy gyosétteremnél.
Egy fagyizóban, étteremben, cukrászdában továbbra sem látom értelmét. Az úgy jó, ha hagyományosan működik -tulajdonképp cukrászdába magáért az érzésért is megyünk.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2022
Következő: »»   470 / 584
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem