Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1722 / 2556
(#) zotya1983 válasza Helios hozzászólására (») Jún 17, 2015 / 1

Jó akkor a bemenetekhez árnyékolt kábelt kellene használni
(#) Helios válasza zotya1983 hozzászólására (») Jún 17, 2015 /

Azt használtam, a jelenlegi vezeték, csak a próba miatt van bekötve. Volt itthon egy 10 méteres Jack-RCA-m azt vagdaltam szét, és azt használtam jelkábelként.

Már azt is kipróbáltam hogy az összes GND vezetékét leforrasztottam a puffermezőhöz, de úgy sem értem el említésre méltó sikert.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2015
(#) kameleon2 válasza Helios hozzászólására (») Jún 17, 2015 /

A kábelezést leszámítva nagyon jó az elrendezés. Az árnyékolt kábel mellé egy földelési tanács: Mindig az első ponthoz földelj! Azaz, ha elindulsz a hálózati kábel felől, az az első pont. Ha van egy árnyékolt bemeneted, akkor a végfok az első pont. Az árnyékolt kábel másik felét ami a csatlakozóra megy SOHA ne kösd földre, mert már kész is a brumm. Más megfogalmazásban úgy képzeld el a földelést, mint egy fát. A törzs a földelés első pontja, az ágak a leágazások. Nem egy erősítőt, riasztót stb kábeleztem át ilyen módon, minden zavar egy csapásra szűnt meg.
(#) Helios válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 17, 2015 /

A jelenlegi - és használni kívánt konstrukció szerint a hálózati "testet" és a készülék GND-jét nem kötöm össze, egyszerű, "kettős szigetelésű" berendezésként akarom üzemeltetni. Ez mennyire jelent problémát?

Épp az előbb írtam hogy a hálózati földet ki akarom hagyni a buliból, mert azzal csak probléma van akkor, ha mondjuk olyan helyre kerül a készülék, ahol nincs földelés... Pl. hétvégi nyaralóba, NDK-s épületbe, régebbi panelba...
(#) kameleon2 válasza Helios hozzászólására (») Jún 17, 2015 / 1

Egy virtuális földre szükséged lesz akkor is. Ha beépítesz zavarszűrőt - annak is lesz virtuális földje. Régebben javítottam egy kettős szigetelésű Sony CD lejátszót. A márkaszerviz 1 hónap alatt nem találta a hibát. Pedig ők maguk okozták. A fő virtuális föld csavarját kifelejtették belőle. Az elektronika el sem indult. Amikor pótoltam a csavart minden a helyére került. Mellesleg ha a doboz nem műanyag, hanem fém és megérinthető - vagy teljesen kettős szigetelésűvé kell tenned (én nem tenném, mert elég macerás), vagy földelned KELL. Más opció nincs.
(#) zotya1983 válasza Helios hozzászólására (») Jún 17, 2015 /

A hálózati földelést meg kell tartanod fém felület miatt első osztályú érintésvédelmet kell kialakítani.Ezt elég rácsavarozni a dobozra,nem kell kapcsolatba kerülnie a csilagpontoddal,a bemenetválasztót kipróbáltad külön?

Jelenleg - a bordákat leszámítva belülről semmi nem ér a készülék házhoz. Az EMI filteremnek - tegnap találta écsanyám - annak nincs virtuális GND pontja. Tehát a kábelek szigetelésén kívül semmi nem ér a dobozhoz, minden csatlakozó műanyag burkolatú. Arra is gondoltam, hogy a meghajtó eszközből érkezhet valami zaj, amit felerősít a szerkezet, de az ellen nem tudok semmit sem tenni.

A bemenetválasztó szuperül üzemel... Volt egy kis "áthallás" probléma, de azt diódákkal orvosoltam.

A 2 végfokpanel egyébként brumm mentes volt mielött beépítésre kerültek más egységek?

Egy minimális alapzaja volt, de ahogy a helyére csavaroztam a bordákat eltűnt. Most egy kis sistergés van és baromi hangos pattogás köszön vissza mind két hangsugárzóból. Ahogy mozgatom a jelvezetéket a trafó környékén, erősödnek a zajok. Ha a doboz talplemeze alá helyezem akkor elhalkul, de nem tűnik el.
(#) kameleon2 válasza Helios hozzászólására (») Jún 17, 2015 / 1

A kábel és a csatlakozó minősége is hozhat zajt, brummot, csillapítást ahogyan például az illesztetlenség is. Kicsit régebbi eszközökön nevelkedtem, azoknál az erősítőknél 75 Ohmos volt a bemenet, ahhoz illeszkedő árnyékolt kábelt illik használni, de a kereskedelemben "árnyékolt" címszóval elég vegyes a kínálat, ami a hullámimpedanciát illeti. Ez illesztetlenséghez, reflexióhoz, zajhoz vezethet. Ha bemegyek a boltba, azt mindig megkérdezik, mekkora kell, de milyen típus - azt ritkán. Próbáld meg TV-s koaxxal is. Elég nagy lesz a különbség. Főleg árnyékolatlan kábelhez képest.
(#) zotya1983 válasza Helios hozzászólására (») Jún 17, 2015 / 1

Hm,próbáld mindkét panel bemenetét testre kötni így van e pattogás/búgás.

Zotya: lerajzolom hogy most hogyan van a bekötés.

kameleon2: pont nincs itthon koax-om, ami van az a TV-hez használtam fel...

Nem szükséges amit fentebb említettem próbáld meg,lássuk a jelbemenet felől szed e össze pattogást zúgást,vagy alapból a táp felől érkezik,esetleg valamelyik panelen van valami gubanc.

Lepróbáltam. A jelbemenet testét (a bemenetválasztó GND-jét)közvetlen a táp paneljén kialakított GND-be kötöttem. A hangerő-hangszín modul GND-jét is közvetlen ugyan oda. Még megmaradt a pattogás.

Elbeszéltünk egymás mellett,a panelek bemenetét zárd rövidre vagyis a bemenetet (input) kösd testre).

A végfok panelek bemenetére gondolsz, vagy a bemenetválasztó csatlakozóját?

a végfok panelekét természetesen.A kimeneten legyen hangszóró és csavard oda neki.

Rendben van.

Lekötöttem a panelt, csak a tápot kapja. Ekkor csend van. ha összezárom akkor nagy búgás van. remélem jól csináltam és ere voltál kíváncsi.

De mikor összezárod a bemenetet azt ne üzem közben kövesd el.Mindegy is a lényeg az hogy maga a panelek nem zúgnak,viszont akkor csakis a bemenet felől szedi össze a brummogást valahonnan.Kábel esetleg nincs megtörve az árnyékolt? szokott ilyen lenni....Szakadásvizsgálóval nézve sípoltasd ki miközben mozgatod a kábelt csavarod..

Nincs, mert ma cseréltem le mindet, szakadásviszgálóval átnéztem.

Akkor ezek szerint valamit nagyon elronthattam... De ha a trafó környékén mozgatom a kábelt, akkor miért zúg? Holott le van burkolva a trafóm...

Így látatlanban kifogytam az ötletekből,lenne de nem írom le inkább mert hátha megköveznek érte

Minden megoldásra vevő vagyok. Csak ne zúgjon.
(#) simongab hozzászólása Jún 17, 2015 /

És velem mi lesz

Mágnesesen nincs árnyékolva a trafód. Lehet, hogy induktív csatoláson keresztül szedi össze a zúgást. Más kábelelrendezéssel próbálkoztál már ?

Igen., Már minden felé próbáltam elvezetni a kábeleket.

Megnézve alaposabban a képet, amit feltettél, nekem nem tűnik árnyékoltnak a trafód. Van ugyan köré téve valami, de nem burkolja be teljesen. Azaz nem működik mint Faraday kalitka. Csak az előbbi tanácsomat tudom ismételni - valahol egy kábel mindkét vége földön van, vagy rossz az árnyékod. Vagy meg van szakadva vezetéked. Ha nem kettős szigetelésűként kezeled, hanem bitang módon leföldeled a hálózati védővezetőhöz, akkor is zúg?

Jelenleg nincs hálózati védőföld. Sajnos. Hogyan tudnák belőle Faraday kalitkát csinálni?

Fogj 2 db 0.1 mikrós kondenzátort és forraszd sorba össze őket az összeforrrasztott megy a hálózati földre a 2 megmaradt kivezetés a 0 ra és a fázisra.
Következő: »»   1722 / 2556
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem