Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2182 / 2484
(#) lac- válasza lac- hozzászólására (») Szept 8, 2019 /
 
Vannak problémák. Megmértem így a végtranyók BE feszültségét, és a PNP oldalon 36V ot mérek... Mértem most zárlatra mind a két tranyót, és a BC között rövidzár van. Kiforrasztom és megnézem úgy is, mindenesetre gondoltam az R629 zárlatos lehet akkor, kiforrasztottam és szakadás. Szóval Lehet, hogy a két vadiúj tranyó amit beraktam PNP oldalon egyből megpuhant R629 hiányában ahogy bekapcsoltam az erősítőt. Egyenlőre nem tudom, de vizsgálgatom. Köszi mégegyszer!
(#) lac- válasza lac- hozzászólására (») Szept 8, 2019 /
 
Kiszedtem a tranyókat, zárlatosak voltak. Kicseréltem az R629-et, betettem új PNP-ket. Szépen ment az áramgenerátor, a kimeneten nem volt DC, látszólag minden rendben volt, majd kb 10mp alatt mid a két 6.3A-es táp biztit kicsapta, és az összes végtranyó zárlatos lett... Ez pont akkor volt, mikor a kimenetről elvettem a mérőcsúcsokat, nem láttam/éreztem, hogy rövidrezártam volna a kimenetet, mindenesetre kifogytam a tranyókból, majd folyt köv. Köszi azért a segítséget.
(#) reloop válasza lac- hozzászólására (») Szept 8, 2019 /
 
Mekkora feszültség esik R623 ellenálláson? Ez milyen összhangban van R621 és Q609 eredő emitterellenálláson eső feszültséggel? Ha gyenge az áramgenerátor, akkor a Q609 hibázik valamiért. Ha az előbbi ellenállásokon eső feszültségből számított áram nem egyforma, hanem mA nagyságrendben folyik el valamelyik meghajtó tranyó bázisa felé, akkor az a meghajtó hibás, vagy N/P elcserélt, vagy helytelen lábkiosztással lett beültetve.
(#) reloop válasza lac- hozzászólására (») Szept 8, 2019 /
 
Nem olvastam át elég alaposan a hozzászólásaidat, amit javasoltam okafogyottá vált, elnézésedet kérem.
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Szept 8, 2019 / 2
 
Elsőként olvasd el a topic fejlécében található "Élesztés" linken szereplő intelmeket!
A végtranzisztorok beültetése nélküli élesztésről itt írok.
(#) lac- válasza reloop hozzászólására (») Szept 8, 2019 /
 
Köszönöm, el fogom olvasni mindenképp! Jelenleg addig jutottam, hogy kiforrasztottam a végtranyókat és biztosíték csere után azok nélkül megvizsgáltam a működést. Jelenleg végtranyók nélkül tökéletesen működik, áramgenerátor megy ahogy kell, mind a két meghajtó tranyó szépen kapja az AC jelet is, teljesen szimmetrikusan. Elképzelhető, hogy ügyetlen voltam, és rövidrezártam a kimenetet, azért haltak el szerencsétlen végtranyók így a finish-ben. Mindenesetre beszerzek még egy adag végtranyót és neki lehet futni újra, jelenleg úgy tűnik rendben van az áramkör többi része. A fő probléma a 150Ohm-os ellenállás szakadása lehetett a teljesítménykörben. Köszönöm a segítséget, az írást pedig tanulmányozni fogom!
(#) reloop válasza lac- hozzászólására (») Szept 8, 2019 /
 
Tanulmányoztam a végerősítőt magában foglaló nyomtatott áramkört, úgy tűnik nehézkes a két végfok táplálásának különválasztása. Ez a javítás alatt álló csatorna tápágaiba 10 ohm ellenállás beiktatása miatt lett volna célszerű. Az élesztés során az áramkorlátozás céljára marad a primerrel soros izzó és/vagy F901, 902 helyén 10 Ω 10 W-os ellenállás. Ilyen biztosíték pozíciónál mindkét betétet el szoktam távolítani és csak az egyiket pótlom a 10 Ω-os ellenállással, arra elég, hogy főbb ellenőrzések elvégezhetők legyenek.
Bizonyára jó termikus kapcsolatot hoztál létre a Q607 és a hűtőborda között, de van olyan fontos, hogy említést tegyek róla, ez stabilizálja a nyugalmi áramot, azaz védi a végtranzisztorokat hőre megfutás ellen.
A doksiban nem találtam előírást a nyugalmi értékére, célszerű azt a jó csatornáról másolnod, a 0,22 Ω emitter-ellenálláson eső feszültséget mérve, 2-5 mV között gondolnám.
(#) lac- válasza reloop hozzászólására (») Szept 8, 2019 /
 
A termikus kapcsolat fontosságával tisztában vagyok, valójában oda van ragasztva a bordához gyárilag, azt nem változtattam. A nyugalmi áramról köszönöm az infót, én is arra gondoltam, hogy a jó csatornával összenézem majd.
(#) zotya1983 válasza tothbela hozzászólására (») Szept 8, 2019 /
 
Átgondoltam és nem lenne gazdaságos a javítás így megy a sarokba, az alkatrészköltség -1500 a posta -1500, egy új panel cca 11-13 EUR.. Nincs értelme nyűglődni vele. Az irs is megmekkent mert a - táppal próbáltam feljebbhúzni a tiltásból (nem engedte még 10K ohmmal is 10mV ot sikerült feltornászni)..
(#) highand válasza Irkaxka hozzászólására (») Szept 8, 2019 /
 
A két erősítő ugyanolyan topológia alapján működik, csaknem egymás klónjai. Semmi lényegi különbség nincsen közöttük. Egyikkel sem jársz jobban.
(#) Irkaxka válasza highand hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Szerinted életképes az MJ végfokos verzió? Megépíthető, vagy keressek valami másik kapcsolást?
(#) reloop válasza Irkaxka hozzászólására (») Szept 9, 2019 / 1
 
Szia! Ez a kapcsolás szerepel Elliott 68-as projektében. Szerintem építésre alkalmas. Nyomtatott áramköri tervvel sajnos nem szolgálhatok, de a P68 Amplifier keresésre feljövő képek alapján találsz mintát az alkatrészek elrendezésére, innen már könnyebb a panelt elkészítened. Ha elakadnál szívesen segítek.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2019
(#) Irkaxka válasza reloop hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Szia! Ez nagyon tetszetős cucc, és nem is kell sok alkatrészt lecserélnem. Ráadásul emelhető a teljesítmény, ami nem egy utolsó szempont. Köszönöm az infót.
(#) reloop válasza Irkaxka hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Az alkatrészkészleten nem kell változtatnod. Mekkora tápfeszültséged?
(#) Irkaxka válasza reloop hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Az nagyon jó. Nem tudtam teljesen átnézni a kapcsolás alkatrész igényét csak gondoltam hogy nem egyforma. Akkor ezek szerint a két kapcsolás megegyezik? 2x40V a toroid 2x40.000 UF 100V kondi.
(#) reloop válasza Irkaxka hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
A kisebb teljesítményű MJE tranzisztorok és a teljesítményfokozat ellenállásai eltérőek, de nyugodtan felhasználhatod őket. Az ESP cikkben is eltérőek a rajzon és a képen a teljesítmény-ellenállások. Ez a nívósabb végtranyók miatt lehetett megváltoztatva.
(#) Irkaxka válasza reloop hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
MJE tranyókat lecserélem mert van otthon belőle elfekvőben. És szerintem az ellenállásból is kell lenni valahol. Amint időm engedi, állok is neki a PCB rajznak.
(#) reloop válasza Irkaxka hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Összemontíroztam a két kapcsolási rajzot, hogy jobban követhetőek legyenek az eltérések.
Ha MJL21193/MJL21194 végtranzisztoraid vannak, ahhoz javaslom az MJE340/MJE350 meghajtók használatát és maradhat változatlan C3, C6 sávszűkítő értéke.
Elliott a kapcsolást nem véletlenül ajánlotta azzal a félvezetőkészlettel szub erősítőnek. Az általad fellelt rajz szerint elképzelhetőnek tartom a teljes sávszélességű alkalmazást.
A Q1 - Q6 esetében a két rajz eltérő lábkiosztású tranzisztorokat ad meg. Erre ügyelj a tervezés/beültetés során!
(#) Irkaxka válasza reloop hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Köszi hogy összemontíroztad a képeket, mert így jóval átláthatóbbak a két rajz közti különbségek. Akkor én mégiscsak maradok az eredeti általam fellelt rajznál, mivel nem Szubmeghajtásra szeretném használni.
(#) kataijoco hozzászólása Szept 9, 2019 /
 
Üdv tagok
Építettem 2 db apex ax11 néven futó erősítő modult.
Gondom az lenne hogy indításkor szólni szól csak elég halkan a teljesítményéhez képest amit tudni kellene és ahogy tekerem a bemenő hangerőt torzít nagyon.
Trafó toroid, pufferek jók
Szimmetrikusan egyenlő egyenfesz 2x39 volt
Bd249c és Bd250c
Hűtőbordára szerelve
Érdekesség próbaképpen kivettem a Bd250c-t és mintha benne se lett volna ugyanúgy szól
Műszer csak multiméter van
Inditáskor toroidnál lágyindítót használtam
Tudna erre valaki mondani valamit?
Lehet a végek rosszak?
1-2 képet csatoltam
(#) reloop válasza kataijoco hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Szia! Építettem ilyet magam is és semmilyen problémába nem ütköztem.
Ellenőrizd a megfelelő típusú tranzisztorokat ültetted-e be. Ha azok rendben, adok néhány mérési pontot a hiba behatárolásához.
(#) krisz69 válasza kataijoco hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Szia . Akkor talalkoztam ilyen hibával mikkor az egyik félvezető nem kapott vezérlést . Igy csak felhullámot erősit es recsegve szól.ellenőrizném a forrasztásokat. És mindet át mérnék mégegyszer.
(#) kataijoco hozzászólása Szept 9, 2019 /
 
Az alkatrészek minden szempontból pontosan ugyanazok mint amik kellenek bele volt, értékek meg minden ezek újak,
kivéve a 2 db "bd" tranzisztort. Ezek bontottak voltak viszont nem zárlatosak.
Jó lenne ha működnének mivel nem kevés munkám van a panelekben mire ilyenek lettek.
Mit és hol kellene mérjek hogy kiszűrjem a hibát?
Esetleg a végek lehetnek hibásak?
(#) kataijoco hozzászólása Szept 9, 2019 /
 
Forrasztási pontok rendben vannak vagy 5x átnéztem
(#) mek-elek válasza kataijoco hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
A bontottak nem szakadt jellegűek? Reagálnak az ujjadra, tudod, bázis kollektor.
(#) kataijoco hozzászólása Szept 9, 2019 /
 
Azt nem néztem holnap megnézem
(#) reloop válasza kataijoco hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
A nagyjelű erősítő működőképességének ellenőrzéséhez bejelöltem hat ellenállást. Az erősítő bemenete legyen testen, hogy jel, vagy zaj ne zavarja a mérést. Mérendő az ellenálláson eső feszültség.
(#) Alkotó válasza reloop hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Nem kapcsolódik a mostani javításhoz, de nálam is van egy panelkép az AX11-ről, de az nem olyan mint az itt látott. Mellékeltem nekem mim van ezen a néven.
Ez szokatlan, mert az APEX következetes az áramkörök jelölésében.

APEX AX11.jpg
    
(#) Alkotó válasza kataijoco hozzászólására (») Szept 9, 2019 / 3
 
Az 5 W-os ellenállások 22 R-osak a fotón. Ezeket 0,22R-ra kellene cserélni.
"Az alkatrészek minden szempontból pontosan ugyanazok mint amik kellenek bele..." Az említett ellenállások ezt cáfolják.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2019
(#) reloop válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 10, 2019 / 3
 
Kiváló észrevétel! A kolléga által használt NYÁK-terv egy indonéz szerző alkotása, annak az alkatrész oldali rajzán találtam meg az elírást.
Mellékelem azt általam ismert kapcsolási rajzot.
Következő: »»   2182 / 2484
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem