Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítőkről általánosságban
Lapozás: OK   1 / 27
(#) szabi007 válasza tatabike hozzászólására (») Júl 12, 2007 /
 
Szia!

Ez amit irtál sajnos nem igy van mert mid azt te is tudod vannak A , B , C , D osztályu erősitők.
Eddg minden rendben is volt de most jön a java
az A osztályu erősitőknek az alap áram felvétele elég nagy (1 , 1.5A) ezek azért naon jó minőségüek mert a tranyónak nem kell oan sokat nyitnia a teljes nyitásig
ezért ien nagy az áram felvétele.De ezeknek kicsi a teljesitményre max:40Watt.kicsi a harmónikus torzitásuk meg minden.
Ahogy mész lejebb a osztály létrán igy nő a teljesitmény de romlik a minőség ezért irtem amit irtam.

pl:a quad 405 nél az egész A osztály csak a végtranyók vannak B osztályba állitva ezért oan faint! de ezt a "quad 405 hibák"témábanvitasuk meg!
(#) Dióda válasza szabi007 hozzászólására (») Júl 12, 2007 /
 
Én nem értelek titeket gyerekek !
Lassan kezdek ezen a szétszórt mindenfelébeszélősditől idegrohamot kapni.
Igazából senkinek sincs igaza az erősítőkkel kapcsolatban azt hogy egy két áramkört túlmisztifikálnak attól megőrülök főleg attól a hogyismondjam hogy szép legyen (hányinger telefonerősítő szökevénytől) amit úgy hívnak quad405.
Most a stk vs tda topicban vagyunk, bár szerintem ez nem lehet kérdés mert két külön ic két külön fölhasználásra lett tervezve de ezt csak olyan tudja elmondani aki mindkettőt épített és nem egydarabot.Jópárévnyi saját tapasztalattal rendelkezem(korántsem mondtam ezzel azt hogy mindent tudok sőt) de még én sem merek néha véleménytalkotni bizonyos dolgokról.
Apropó az előttemszólónak van némi igaza de azt kell szemelőtt tartani hogy annó mikor már a tranzisztorok korszakát elkezdtük akkor még csak A osztály létezett és abból fejlődött ki az egész ahogy ismerték föl a tranyók adta lehetőségeket.
Csak egy kérdés: melyik volt az első nagyteljesítményű erősítő amit nálunk magyarországon meg lehetett építeni tranyóból (én még emlékezem rá ti vajon tudjátok)?
(#) Gábor488 válasza Norberto hozzászólására (») Júl 12, 2007 /
 
Nem beszéltünk semmi hibáról leírtam miről beszéltünk és hozzá a válaszokat is. Melette beszéltünk hogy milyen zenéket hallgat ezt nem lehet itt megbeszélni mert ahogy te mondanád letolás jár érte. Az msn-enpedig van olyan is hogy a beszélgetés naplózása és evvel vissza lehet olvasni mit írtunk és akár el is tudom küldeni akár kinek. Ha meg valakinek valami problémája lesz akko ide le fogaj írni és mi okosabbak leszünk mivel az msn-en további infókat adtunk egymásnak. Aki bajba lesz annak tutira fogunk segíteni. Ha valamivel megbántottalak akko bocs de azé hogy moderátor vagy te is tévedhetsz. Na mégeygszer bocs :nemtudom:
(#) Gábor488 válasza Dióda hozzászólására (») Júl 12, 2007 /
 
Én a quad 405-re tippelek de nem éltem még akko úgyhogy nem naon tudom Engem érdekelne azé. Megmondod?
(#) Dióda válasza Gábor488 hozzászólására (») Júl 12, 2007 /
 
Megmondom neked de nem a quad volt.

Hanem az úgynevezett fázisfordító trafós erősítő.
Azt úgy kell elképzelni hogy van két tranyó 4 darab 5W-os ellenálás és egy bifillárisan tekert 1:1 áttétrafó ezzel érték el az akkori lehatalmasabb teljesítményt azaz 20W-ot.Hozzáteszem mindezt A osztályban.Ha valaki kedvet talál hozzá lerajzolom és megépítheti és meg fog lepődni.
(#) Gábor488 válasza Dióda hozzászólására (») Júl 12, 2007 /
 
Jah tuttam volna csak félre vezettél hogy nagyteljesítményű Akko lerajzolod kiváncsi vok rá. Amúgy mit jelent hogy A osztály mert pontosan még most se tudom. Azt hogy nem diszpilál annyit? Nekem az van ráírva az erősítőmre hogy optical class-A az a fogysztására utal. De ha már az a érdekel akko a B is meg a többi is Na akko megnézném azt a 20w-os erősítőt meg megköszönném ha elmagyaráznád azt az A osztály meg a társait Na előre is kössz
(#) szabi007 válasza Dióda hozzászólására (») Júl 12, 2007 /
 
Heló mindenkinek!
Nos én nem tulmisztifikálom a quad 405 öt de szerintem attól jobbat még nem naon tudtak alkotni
biztosan van nagyobb , jobb szebb de azér az tulzás hogy telefonerősitő szökevény!!!!!!!!!!!!!!!
Én az angol quad-ról beszélek nem az urbán electronika álltal forgalmazott dologról mert szerintem az aki hallota az angolt a 2sc-vel össze rakava az tudja miról beszélek no de ezt majd egy másik topicban tárgyaljuk meg!
(#) szabi007 válasza Dióda hozzászólására (») Júl 12, 2007 /
 
oh majd el felejtetem neked mien erősitőd van most???
(ha nem titok)
(#) metzcsabi válasza szabi007 hozzászólására (») Júl 12, 2007 /
 
Építsél quadot, megjön a bajod!
Szólt a mondás kb 25 évvel ezelőtt, amikor még az IC-s végfokok számát az újjamon tudtam megszámolni.
Most már a bőség zavarában tényleg nehéz választani.
Mikor még 50 Forintért vettem az EL34-et, 30 Ft-ért az ECC83, öröm volt az alkatrészvadászat.
Ez csak egy szösszenet a mai bőségre.
(#) Dióda válasza szabi007 hozzászólására (») Júl 12, 2007 /
 
Ha arra vagy kíváncs hogy mien erősítőm van akkor megsúgom hogy van egy két erősítő a repertoálomban. Kérdés hogy melikre vagy kíváncsi.Van stk, tda, jlh, tip-es, mosfet-es, és az elmaradhatatlan csöves is.

Amugy megnyugtatásképpen megsúgom hogy anno a quad telefonerősítőnek készült csak volt egy marha aki kipróbálta hangszóróval és utánna hangolták át és szőrözték ki ienre mint ami most.
Apropó tudom miről beszélek építettem már ebből a vacakból is erősítőt de én ettől csak jobbakat tudnék mondani .Apropó akkor ha már itt tartunk látott már valaki gyári quad erősítőt? Vajon miért ?

Amugy valaki mesélje már el nekem hogy adott egy quad és egy másik akármien de inkább kettő akármien de ugyanugy 100W teljesítményű végfok egy szál hangerőpoti elé majd cd-vel megküldve a quad járatja a hangszórót mint a gatyagumit a többi meg nem. Ez miért van? Hozzáteszem nem egy erősítőt teszteltünk és nem csak saját építésűekkel ment a teszt.
(#) tatabike válasza Dióda hozzászólására (») Júl 13, 2007 /
 
Sziasztok,

én is kaptam egyszer egy quad-ot, hogy nézzem meg, mert zúg, meg recseg... nem nagyon tudtam mit kezdeni vele, úgyhogy visszaadtam. Szerintem is kicsit túl van misztifikálva az a végfok. Amúgy tényleg telefonerősítő a drága, de én hallottam már olyan sztorikat a fejlesztéséről, hogy égnek állt a hajam. Úgy adták elő, mintha ez direkt egy világmegváltó erősítőnek készült volna az első tollvonástól kezdve... Én építettem már TDA-s és STK-s végfokot is, igaz, TDA-ból csak négyet, STK-ból meg kettőt, szóval nem valami nagy a tapasztalatom, de amire kellettek, arra tökéletesen jók voltak. Mindig a célt kell szem előtt tartani, hogy mire kell majd az az erősítő, ez határozza meg nálam, hogy miből készüljön (STK/TDA/tranyó/stb...). Az estébé nem egy erősítő IC, hanem satöbbi...(gy.k.)...

TaTa
(#) szabi007 válasza Dióda hozzászólására (») Júl 13, 2007 /
 
nos igen az a hejyzet hogy nekem naon be vált a quad
dehát akinek nem nanak nincsmit magyaráznom és hiába bizonygatjátok nekem a ti igazatokat én mrg neketek az nyémet ugyse győzük meg egymást SOSE!!!
A quadot azé nem csinálták gyárba mer azt direk nekünk otthoni kiséletező kis szegány emberkének találták mert nem tul nagy költségből egész erősitőt lehetet előállitani ami annak idejé nagy szó volt
a kommunizmus idején amikor egy jó minéségü technics erősitő 20eft votl ezt meg pár ezer ft-ból össze lehetett hozzni szal és ha kérhrtném a csöves meg az ic érölködőket ne emlitsük már egy lapon ezzel mer 3 külön technológia nem lehet őket össze hasnlitani ez olyan minha a rollert akarnánk a motoral össze próbálni meg a quad annak ideén nem a cd lejátszóra épült hanem lemezre magnóra!!!

Én azért szeretem enyire a quadokat mer én eddig amenyit csináltam az mindegyik tökéletes a mai napokig. Szerintem ezt az erősitő a mai napig meg állja a helyét az akkori technikával
(#) Gábor488 hozzászólása Júl 13, 2007 /
 
Jah so szeretettel megmutatom minednkinek a gyári quad-ot. Itt található. A quad 405 SOHA nem indult telefon erősítőnek.... A hifi erősítőnek indult. A többi 100w-os végfok azért nem járatja a hangszórót mert közelébe sincs annak a 100w-nak. Mi vol az a másik 100w-os erősítő? Talán a TDA 7294? Ami 40wattnál nem tud többet..... Jah és ha gumis a hangszóró annak járni kell hogy legyen mély mert ha nem jár akko nincs is mély az biztos. Szerintem azért tartja sok ember jónak mert jó is.... Nem hiszem hogy ha olyan rossz lenne tömegesen használnák.... És ha tegyük fel még is igaz lenne hogy telefon erősítőnek indult ami 100% hogy nem igaz akko az a marha nem marha volt hanem egy okos ember aki tudja mi a jó.... A quad 405-nek lehet van rossz tulajdonsága de azt a 100w-ot leadja nem csak rá van fogva hogy leadja....
(#) Dióda válasza Gábor488 hozzászólására (») Júl 13, 2007 /
 
Ha szerinted a jóöreh Marshal csöves nincs 100W akkor beleharapok a pákámba.Akkorát szól mai napig hogy leszakad az ember feje.Amugy nem vitatkozom senkivel de tudom amit tapasztaltam jópár év alatt ami már kétszámjegyű hogy megsúgjam.Megsúgom hogy a quadnak mindig is meglessz a baja mert nem lett volna szabad kvázikomplementer véget csinálni neki 100W-hoz ezért is járatja fölöslegesen a hangszórót.
Hozzáteszem azért szépen áthangolták egész ügyes lett technikailag de soha sem veheti föl a versenyt a normális erősítőkkel (mindig is egy alkatrésztemető marad).Én csak azt tudom mondani hogy építsd meg mondjuk az st151-et bár abba is bele tudnék egy picit kötni és hallgasd meg a külömbséget.Megsúgom leveri a quad-ot simán strapabírásba meg főleg.
Emékezem még arra az időkre mikor itt nálunk is bulizgattak a fiatalok és hát nem volt más hát a quad-okat hajtották , meg is volt az eredménye , bár a boltosok örültek neki mert vitték az alkatrészeket zsákszámra. Akkoriban még jobban haragudtam a quad-ra de mostmár immunissá váltam rá , sokszor unszoltak miatta hogy én miért nem építek de én mindig különc voltam és bejött.Csináltam akkoriban egy szintén 100W-os tranyóst és én azt használtam vígan mert jól túlterveztem és az bírta rendesen addig míg az eggyik srác bele nem fáradt a quad-ba és megvette az enyémet azóta is hajtja pedig ennek már több mint 10éve.
(#) Gábor488 válasza Dióda hozzászólására (») Júl 13, 2007 /
 
A gitár erősítő és a hifi erősítő azé nem ugyan az mint az se hogy gitár hangszóró vagy hifi hangszóró...... A gitár erősítőnek nem kell járatni a hangszórót annyira..... A quadot nem egy csöves erősítővel kellene összehasonlítani szerintem......... Ha a quad nem normális akko... na mindegy. Talán nem alkatrésztemető ha jól van megépítve... Ha egy erősítő rosszul van megépítve akko az erősítő van lefikázva pedig lehet nem is ő a hibás érte..... Nem hiszem olyan rossz a quad ha hangosítanak és diszkóznak vele..... Egy hangszórót pedig nem járatja feleslegesen.... Attól hogy még régi attól nem biztos hogy rossz mivel a csöves erősítők is régiek és mégse rosszak...... Ha jól van megépítve akkor a quad se alkatrész temető.....
(#) Gery válasza Gábor488 hozzászólására (») Júl 13, 2007 /
 
Ennek a témának már az a címe hogy:
"quad vs. összes létező erősítő"
lassan...
(#) Gábor488 válasza Gery hozzászólására (») Júl 13, 2007 /
 
Amúgy szerintem mi nem veszekedünk csak elmondjuk a véleményünket és védjük a magunk igazát Amúgy nekem tetszik ez a beszélgetés mert legalább tanulok belőle
(#) Gery válasza Gábor488 hozzászólására (») Júl 13, 2007 /
 
Ez igaz engem is érdekel mondjuk a dolog ezért olvastam végig csak nemsok köze van a témához csak azért irtam
(#) Gábor488 válasza Gery hozzászólására (») Júl 13, 2007 /
 
Legalább van egy kis élet a fórumba Majd nemsokára úgy is lelőnek minket hogy menjünk valahova máshova aztán meg csinálok egy olyan fórumot amit te írtál
(#) Gábor488 válasza (») Júl 13, 2007 /
 
Az a baj hogy én összebalhéztam topival Aztán nekem tuti végem ha most csinálok egy új topicot
:yes: De valami nagyon jó címet mondassz akko megcsinálom csak olyan kell ami tutira nincsen aztán szólnák dióda berátunknak és szabi007 barátunknak és folytatnánk a vitát.....
(#) Gery válasza Gábor488 hozzászólására (») Júl 13, 2007 /
 
NAh majd gondolkodok rajta...
Nállam meg az a baj hogy nincs szkópom :no: és tranyos erősítőt még nemis építettem mondjuk icésből volt már egy pár(pl jófajta tdákkal nemnagyon dicsekszek )
Amihez viszonyítan tok az egy gyári PIONEER (tranyós) erősítő 200Watton. Nálla hangosabbat igen de szebbet még nemhallotam
(#) Gábor488 válasza Gery hozzászólására (») Júl 13, 2007 /
 
Jah nekem sincs szkópom de má egy halom tranyós erősítőt javítottam meg.... Építeni még csak egy párat építettem.... Az a pioneer az 2x200w? A jó sok. Nekem is egy tranyós erősítőm van most egy Denon PMA 1060 ezt is én csináltam meg. Iszonyt milyen szép hangja van milyen dinamikusan szól..... Két szerelő nem tudta megcsinálni és én meg megtuttam le se lehet írni mennyire vigyorogtam Most ezt gyilkolom ez 4ohmon 140w, 8ohmon 105watt. Amikor a haveromé volt akko ő leterhelte buliba 2ohmra is és bírta és az a meglepő nem is ez végzett vele hanem egy zárlatos hangfal... Aztán én megvettem és boldogan használom
(#) Peti_85 válasza Gery hozzászólására (») Júl 13, 2007 /
 
Nekem sincs skópon... (nem is lesz) és már csináltam 3 tranyós erősítőt is! Az elején nem megy elsőre, főleg ha el is kötsz valamit de szerintem nem nehezebb mint egy IC-s... A nyugalmi áramot is "szinte" hallsára be lehet állítani... "SZINTE"

Amúgy nekem csak annyi lenne a quados témához... ha már ti felhoztátok, hogy egyébként nekem nincs róla semmilyen véleményem... nem akartam sose megépíteni (mindenkinek az van... ), de csak olyan topicokat látok, hogy pl.: "füstöl a quadon egy ellenállás", vagy hogy "quad hibák", "reccsen a quadom", Quad 405 negatív fesz a kimeneten" stb.
Szóval nem tudom, hogy akkor mi itt a hiba? Vagy hogy kiben van a hiba?!
De egyszer megépítem én is úgy éljek! Kipróbálom! (csak nekem az a nagy tápfesz nem tetszik annyira)

Egyébként vannak jó erősítők a BD-s topicban is!

Peti.


(#) Gery válasza Gábor488 hozzászólására (») Júl 13, 2007 /
 
Jah nem összesen 200Watt tehát 2X100Watt 8ohmon.
Énis vettem egyszer 2000Hufért egy Unitra 2X50wattos erősítőt mert az egyik oldal nemszolt. Egy darab biztosítékot kellet kicserélni és voálá müködik . De a Pioneerhez képest förtelems hangja van
Szkópnélkül mégis hogy állítod be a tranyós erősítőt? mert én a 120Watt Tip140akárhányas erősítővel barátkoztam de Szabi irta hogy állandoóan elszált neki
(#) Dióda válasza Gábor488 hozzászólására (») Júl 13, 2007 /
 
ha ennyie nyulak vagytok akkor megcsinálom nektek de szigorúan a tapasztalatcsere miatt hogy ha valaki betéved tudjon dönteni neki mien fajta lenne jó.
Az az én fő nagy bajom hogy sokféle erősítő ák létezik de sehol nincs leírva hogy melyik miért jobb melyiket mire érdemes használni és hogy melyiknek mi a buktatója.Szerintem az ha valamelyikkel baj van az meg mehet a saját topicjába az adott problémával.Ott viszont csak arra koncentráljunk.Tartsunk ésszerű kereteket a fórumnak hamár van értünk.De gondoljatok bele hogy egy építés előtt álló emberke olvassa át az egész fórumot hogy megtalálja hogy melyiket építsen?
Szerintem akkor már inkább egy egyveleg topic ahok mindeggyikről esik néhány szó és emberünk ki tudja belőle választani neki meik a megfelelő.Vany nem?
(#) Gery válasza Dióda hozzászólására (») Júl 13, 2007 /
 
De rendi vagy
Amúgy mondjuk tegyük fel hogy mindenki írja melyik erősítő mért jó és az olvsónak megtetszik az egyik(pl:quad), mert arrol sok jót írtak bár ezalapján nembiztos hogy megtudja csibnálni
Akkor fogja magát és a már kiválasztott erősítőnek megkeresi a külön topikját és akkor már onnan "gyüjti az információt"
(#) Gábor488 válasza Dióda hozzászólására (») Júl 13, 2007 /
 
Jaja én is így gondoltam és megbeszéljük kinek mi a véleménye melyik erősítőről. Én azért nem szertek ilyen topicot mert az a baj hogy találok egy kapcsolást és má elkezdeném építeni de megnézem hogy mit írtk a fórumba és má el is megy a kedvem de inkább ez legyen mint hogy megépítsek egy olyat aminek borzalmas hangja van és szörnyen megbíthatatlan. És akko mindent meglehetne beszélni a quadról is és nem félnék hogy mikor törnek ránk hogy menjetek innen valahova máshova Na akko megcsinálod ezt a mindenes erősítős topicot?
(#) Dióda válasza Gery hozzászólására (») Júl 13, 2007 /
 
Így ahogy gépeled!
(#) Gábor488 válasza Gery hozzászólására (») Júl 13, 2007 /
 
Azt ha nagyon akarja az ember be tudja állítani. Elég hozzá egy multimeter a nyugalmi áramhoz. Akko van gáz ha nem megy... De nekem akko se kellene szkóp átnézem vagy 600szor és egyszer csak megtalálom a hibát... Aki tranyós erősítőt akar építeni és tényleg elszánt az megfogja építeni szkóp nélkül is hidd el Jah nekem a Denonba amúgy egy jó pár dolgot ki kellet cserélni nem csak a biztiket a végfok meghajtófokozat meg egy halom ellenállat de megy és ez a lényeg és sikerült
(#) Dióda hozzászólása Júl 13, 2007 /
 
Nos itt a kért topic remélem mindenkinek megfelel és aki informálódni szeretne az itt megteheti.Ezúton megkérném topi-t hogy ha úgy látja az stk vs tda topicból az utolsó pár semmitmondó és nem odavalót helyezze át ide vagy törölje.


Köszönettel : Dióda
Következő: »»   1 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem