Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Esőjelző
 
Témaindító: Babó22, idő: Nov 10, 2007
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Babó22 hozzászólása Nov 10, 2007 /
 
Üdv mindenkinek! Egy esőjelző készüléket szeretnék építeni, de elakadtam benne. Ugye ez a berendezés ellenállásos alapon működik. A szenzor egy ellenállás lenne, mely száraz állapotban nem szólaltatja meg a hangszórót (nem sípol). Ha nedvesség éri, akkor annyira lecsökken, hogy megszólal a hangszóró (sípol). Na most hogy lehetne egy szenzort építeni? Segítségként a készülék kapcsolási rajza:http://www.ipk.atw.hu/kapcsolas.JPG
A válaszaitokat előre is köszönöm.
(#) neomur válasza Babó22 hozzászólására (») Nov 10, 2007 / 4
 
lehet hogy ez hülyeség, de szerintem lehet jó is.
ha ellenállás alapon működö szenzort szeretnél ami érzékeli az esőt akkor kell egy kis műanyag lap, vagy tál, nem kell nagynak lenni, minimum 1-2 mm de lehet nagyobb is. a tál két oldalára rászerelsz 2 kábelt, és ezeket kötöd a kapcsoláson a szenzor helyére.
és ha nincs odakint nedvesség akkor az ellenállás végtelen lezs, így nem fog szólni a hangszóró, ha pedig a tálba belecsöpen egy esőcsepp akkor az áramkör záródik, vagyis az ellenállása a vízcsepp miatt lecsökken, és megszólal a hangszóró.
én erre gondoltam, persze lehet hogy van jobb megoldás is, mert azért sok esőcseppnek kell lehullania amire egy pont a két drót közé fog cseppenni.

lehet hogy ez az "érzékelő" nem jó ehhez a kapcsolási rajzhoz, azt nem tanulmányoztam hogy pontosan hogy is működik az egész
(#) kobold válasza neomur hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
Láttam egyszer ilyen "szenzort" nyákból, úgy volt kimaratva, mintha két fésű lenne egymásba tolva, persze galvanikusan nem értek össze, tetszőleges érzékelőfelület alakítható ki vele. Csak kéthetente le kellett mosni, mert az esővíz sem tiszta, a lemezen maradt lerakódások szárazon is vezettek...
(#) Istike88 válasza Babó22 hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
én egy olyan megoldást láttam egyszer hogy a fény beesési szögét használták fel az eső érzékelésére.
egy (láthatatlan) fényforrással megvilágították a szélvédőt és és a visszaverődő fény egy fény-érzékeny tranyót nyitva tartott.
ha egy esőcspp megváltoztatta a fény be esési szögét akkor a tranyó lezárt és beindította az ablaktörlőket...

ha megtalálom valahol akkor linkelem

üdv
(#) Babó22 hozzászólása Nov 10, 2007 /
 
Végülis mindegyik jó tletnek tűnik. NYÁK-ozni nem annyira szeretnék, csak ha muszály. Ez a műanyag tálas dolog is érdekes, sőt. Hasonló elven működik a NYÁk-os is. Itt két vezeték összezárásáról van szó, a műanyagtálas dolog így működik. A két drótnál a víz összezárja. A NYÁK-nál pedig a világosabb színű sín-t, vagy nem tom mit. Csak egy kérdésem van: az esővíz desztillált víz. A desztillált víz tudomásom szerint nem vezeti az áramot. De tudja vezetni ha más egyéb ionokkal van szennyezve a víz. A esővíz vezeti az áramot?
(#) kobold válasza Babó22 hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
Rég meghalt nagyapám talán még látott kémiailag tiszta esővizet... Próbáld ki, amikor esik, egy kis tálkába a multiméter megaohm-os ellenállásmérésre állítva, látni fogod, hogy van abban ion rendesen
(#) Babó22 hozzászólása Nov 11, 2007 /
 
Még egy kérdésem lenne. Ha nagyobb kapacitású kondenzátort tennék bele, akkor mi lenne (0,01 µF kapacitású helyett 1 µF kapacitásút)?
(#) ferci válasza Babó22 hozzászólására (») Nov 11, 2007 /
 
Akkor csak berregne vagy kattogna...

Én tennék a bázis és a kollektor közé egy 1k-s ellenállást is, a hangszóró meg minél nagyobb ohm-os legyen, mert ha nem indul meg a rezgés, annyi lesz.
(#) ferci válasza Babó22 hozzászólására (») Nov 11, 2007 /
 
A másik - meg sem indul ez soha... pnp tranyó negatívról szokott bázisáramot kapni, hi...
(#) Babó22 válasza ferci hozzászólására (») Nov 11, 2007 /
 
Na most már össze vagyok zavarodva. A legegyszerűbb az lenne, ha küldenél egy kapcsolási rajzot. (Nem bánom azt se, ha Painttel csinálod)
(#) ferci válasza Babó22 hozzászólására (») Nov 11, 2007 /
 
OK.........
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem