Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   613 / 1190
(#) whit33r hozzászólása Okt 9, 2014 /

Üdv!

Nem tudja valaki hogy a képen látható led milyen tokozású lehet? (kétszínűnek gondoltam, de csak egy zöld színt tudtam előcsalni belőle.)

smd_led.png

(#) Szpisti válasza erdgab hozzászólására (») Okt 9, 2014 / 1

Két link , ami talán segít:
egyik ha megy az angol...
másik
(#) erdgab válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 10, 2014 /

Nagyon köszönöm!
Ez kellően elég segítség.
(#) cNobody hozzászólása Okt 11, 2014 /

Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni abban hogy egy Technics su-z450 erősítőhöz honnan tudok szerezni hangerő tolópotmétert. Ugyanis megadta magát a poti, egy darabig oké aztán elhallgat.
Az a legnagyobb problémám, hogy még nem is láttam ilyen 4 kivezetéses potit, azt se tudom hol lehet ilyet beszerezni. Képeket, kapcsolási rajzot csatoltam.

Rámértem.
A két végén elvileg 50K-t kellene mérnem, de az egyik oldal 55K a másik 66K.
A csapolás 5,6K-nál van mindkét oldalon.
Az egyik vége és a közepe között 0-5K között szépen emelkedik az ellenállás aztán semmi mindkét oldalon.
A másik vége és a közepe között sehol semmi érték egyik oldalon sem.

75x8mm, magasság: 7mm
csúszka 66mm-t mozog

Szóval ha valaki tudja hol lehet ilyet beszerezni kérem írja meg.
Köszönöm előre is.
(#) Travolta válasza cNobody hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

Ez egy fiziologiai hangerőszabályozó, azért van 4 kivezetése. Egy próbát megérne a javítása. Kiforrasztod, szétszeded, alkohollal megtisztítod a felületet meg a csúszkákat. A csúszkákon egy kicsit emelhetsz is, majd finoman bekened szilikonzsírral a szénréteget, meg esetleg a csúszkánál is. Veszteni valód nincs. De, hogy honnan tudnál ilyet szerezni... esetleg másik készülékből bontani, vagy külföldről rendelni.
(#) Szpisti válasza Travolta hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

Ezeknek reménytelen a javítása, mert a fix leszedőjük nem fémcsík, hanem egy felgőzölt fémréteg. Az kb. pont ott szokott megszakadni(lekopni) ahol a kollega méri a szakadást.
Ha a fiziológiai szabályzásról lemond, akkor viszont Ebayen könnyen található ilyen kivitelű tolópoti megfelelő értékben és méretben.
(#) cNobody válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

Ez a fiziológiai hangerőszabályzás miben különbözik a "normál" potis hangerőszabályzástól?
(#) Szpisti válasza cNobody hozzászólására (») Okt 11, 2014 / 1

Gyakorlatilag azt a fiziológiai sajátos tulajdonságát korrigálja ki az emberi fülnek, hogy kisebb hangerőnél a középtartományú hangokra érzékenyebben reagál. Vagyis a magas és mély hangokat kevésbé hallja ki a zenéből.
Ezzel a kapcsolási trükkel oldják meg hogy kis hangerő állásnál ezeket a szélső tartományokat kissé megemelik.
Ha kikapcsolod sincs semmi gond, kb. 1/4 hangerőtől úgysincs jelentősége.
Tehát kihagyható - manapság meg már nem is divat ilyesmit beépíteni.
Loudness= hangosság
A hangerő-érzetet javítja lakótelepi szobában éjjel
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2014
(#) proli007 válasza cNobody hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

Hello! Mivel a fülünk érzékenysége a mély hang tartományában, kisebb jelszintnél egyre csökken. Ezért a potit lefelé tekerve növeli a mély hangokat. (Magasat is cseppet, pedig arra nincs fizikai magyarázat, csak hiányérzet miatt.
(#) cNobody válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

Szóval ezt csinálná akkor az a Loudness, értem.
Akkor megkérdezem a gazdáját az erősítőnek, hogy loudness nélkül megfelel-e neki.
Köszi a segítséget.
(#) menyus válasza whit33r hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

Üdv! Véleményem szerint pl. SOT143 esetleg pl. SOT 343 lehet. ( Nyilván csak a tokozás és a méretek miatt tettem be az adatlapokat, lévén hogy ezek rf tranzisztorok, nem LED ek... )
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2014
(#) menyus válasza cNobody hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

Egy kis WD40 is csodákat szokott tenni (mint már írták előttem veszteni valód nincs... ) persze csak módjával, ne "tocsogjon". Ehhez még szétszedned sem kell. Persze ez csak ideiglenes megoldás, előbb utóbb megint kontaktos lesz, de kibírja kb. addig amíg megjön a cseredarab külföldről...
(#) hzsolee hozzászólása Okt 12, 2014 /

Üdv!
Van egy kültéri kamera ami elkezdett nagyon szemcsés, zajos képet adni. Már ott tartott, hogy bekapcsoláskor csak színes csíkok látszottak, majd szinte kivehetetlen képbe ment át. Szétkaptam, a panelon egy alkatrész nagyon forró. A mellékelt képen piros nyíl jelzi (S4). A tokozása 2,5x1,5mm. Guglizásom eddig ott tart, hogy talán ez egy zener dióda? A tokozás mérete alapján tartozik hozzá még valami kódszám, ami alapján lehet ilyet venni? Esetleg helyettesíthető "hagyományos" kivitelű alkatrésszel ? (hely van bőven)
Köszönettel: Zs

S4.jpg

(#) Buvarruha válasza hzsolee hozzászólására (») Okt 12, 2014 / 1

A kapcsolás alapján elég esélyes, hogy zener dióda. Mérd meg rajta a feszültséget, nem meglelő ha melegszik, szóval ez nem feltétlenül a hiba oka. A hiba oka az lehet, hogy a kondenzátorok már szétmentek a melegtől (például ami a zener mellett van) és zavaros a tápja, nagyon.
(#) hzsolee válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

A felirat szerinti jobb oldala 12V a bal 6,6V. A betáp DC negatívhoz képest. Műszerrel nem tudom közvetlenül kimérni? Van egy ugyanilyen alkatrész (a képen is látszik, balra kicsit lejjebb) Tök mást mérek rajtuk dióda állásban.
(#) Szpisti válasza hzsolee hozzászólására (») Okt 12, 2014 / 1

Nekem az S4 smd-re egy shottky 1A-es védődiódát dobott ki (1n5819).
Egy próbát megérhet a cseréje.
Két egyforma zenert nehezen tudok elképzelni, de a körítés alapján lehet egy flyback dc-dc konverter, amiben ez könnyen elkezdhet tönkremenni.
(#) Buvarruha válasza hzsolee hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

Meg tudod mérni őket, de csakis kiszerelve. Nyitóirányban normális dódaként kell viselkedniük, záróirányban labortáppal és áramkorláttal (10mA), plusz soros ellenállással szoktam tesztelni őket, de rajz és rajtuk lévő felirat hiányában, nem tudod, hogy mekkora feszültségűeknek kell lenniük, tehát nem lehet mérni őket, vagy inkább az eredményt helyesen értelmezni. De valószínű, hogy normális az, hogy az melegszik, a tápokat kellene ellenőrizni szkóppal, vagy cserélni a kondikat kezdetnek, esetleg kontakthibát keresni.

Szpistinek igaza lehet, akkor a DC-Dc konverter diódája, ami a negítav tüskéket fogja, tehát normális, hogy melegszik.
(#) hzsolee válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

Köszönöm. Közben kerestem még, a mérete alapján SOD-323 lehet. De akkor nyugodtan cserélhetem a linkelt típusra ?
(#) hzsolee válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

Hát ilyen méréseket sajna nem tudok végezni. A kondik cseréjekor mi alapján tudom az értékeket meghatározni? Tokozás méret + szín? A melegedést úgy értettem: tűzforró.
(#) Fantasy hozzászólása Okt 12, 2014 /

Üdv!
Két alkatrész beazonosításában szeretnék segítséget kérni, mindegyik egy áramfejlesztőben található.
Az egyik talán egy tranzisztor lehet, három sarus kivezetéssel Toshiba S5584 felirat van rajta.
A másik egy gyufásdoboznál kisebb méretű, két kivezetése van sarus csatlakozással, zöld és fekete, T1,6 021 felirattal. Ohm mérővel belemérve 1,8 kohm fordított polarítással is, dióda méréssel 534, polarítást megfordítva 924 mutat a műszer.
(#) KAMA3 hozzászólása Okt 15, 2014 /

Sziasztok!

Az alábbi alkatrész egy inverteres hegesztőgépből való, AWI üzemmódban ez állítja elő az ívgyújtáshoz a nagyfeszt. Sajnos tönkrement, megszakadt a tekercselése. Ami bosszantóbb, hogy nincs rajta semmilyen típusszám. Illetve valami festéknyom látszik a vasmagon, de kivehetetlen. A segítségeteket kérem, hogy hol tudnék ilyen trafót beszerezni?
(#) zosza18 válasza KAMA3 hozzászólására (») Okt 15, 2014 /

Szia!
A gép pontos típusa is kellene, akkor nagyobb eséllyel tudnánk valamit mondani rá.
(#) KAMA3 válasza zosza18 hozzászólására (») Okt 15, 2014 /

Szia!

Egy weldtechnic ITIG 200 gépről van szó.
(#) kadarist válasza KAMA3 hozzászólására (») Okt 15, 2014 /

Valami hasonló van Kínában: Bővebben: Link. A linkben szereplő írások alapján kereshetsz még.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2014
(#) KAMA3 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 15, 2014 /

Szia!

Köszönöm! Próbálkoztam pár kifejezéssel, eddig eredménytelenül.
(#) spgabor hozzászólása Okt 17, 2014 /

Sziasztok!

Egy kapcsolós potméter beazonosításában szeretnék segítséget kérni. Ez egy lidliben vásárolt fürdőkacsás rádióban van. Sajnos tönkre ment, viszont semmilyen feliratot nem látok rajta.
Az első képen hiányzik róla a fehér műanyag védőfólia, mert azt levettem, hátha alatta látok valamit, de semmi.
Mivel tudnám esetleg helyettesíteni?
Köszönöm.

Üdv:
spgabor
(#) nedudgi válasza spgabor hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

A hangerőszabályzó potenciométerre gondolsz? Semmi felirat nincs az oldalán? 10K, vagy 104 (a 10 helyett lehet 20,22,25,47,50)?
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2014
(#) spgabor válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Hangerő szabályzó és sajnos sehol nincs felirat. Szerintem megpróbálok egy 50k-sat, mert az ic-re rákeresve a példakapcsolásokban mind az van.
(#) kadarist válasza spgabor hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Vagy megméred multiméterrel az ellenállását a a két végpontja között.
(#) menyus válasza spgabor hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Nekem van egy rahedli rossz zsebradiom, szemre tok ilyen potmeterek vannak bennuk. Ha kell kuldok egyet aztan legyen szerencsed... Milyen IC van benne? Gondolom a szokasos Sony CXA .... sorozatbol valamelyik
Következő: »»   613 / 1190
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem