Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fantomtáp
 
Témaindító: Oneill, idő: Dec 19, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 4
(#) cupika97 válasza dckiller hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Nyugodtan használhatod a fantom tápot, dinamikus mikrofonon nincsen bekotve a +48V.
(#) dckiller válasza cupika97 hozzászólására (») Okt 24, 2016 /
 
nincsen bekötve?
Ha bekapcsolt fantom táp mellett dinamikus mikrofonon a 2 és 3as lábon megy a +48v a mikrofon mindkét pontjának.Ebben az esetben ugyanaz a potenciál van mindkét ponton így akkor nincs gond.

?
(#) ferraudit válasza dckiller hozzászólására (») Dec 7, 2017 / 1
 
Vagy olvasod, vagy nem, de egy kis összefoglaló a témáról. Ha dinamikus mikrofont csatlakoztatsz az erősítőhöz, kétféle bekötése lehet: szimmetrikus vagy aszimmetrikus. Szimmetrikus bekötésnél semmi gond nincs, a két tekercsvég a 2-3. lábon van úgy, hogy a 2a +, 3 a -. De ez nem a feszültség polaritását jelzi!!!! a földhöz (1. láb) mért feszültség mindkét lábi - így a tekercsvégeken is - ugyanaz a +48V, tehát nincs feszültségkülönbség, így hát áram sem folyik, nincs, ami bármit tönkretenne. Hangnyomás hatására a tekercsben váltakozó feszültség indukálódik, ez megy át az erősítőbe. A + és - jelzésnek itt van értelme: a+ a nem invertáló, a - az invertáló bemenetre kapcsolódik. Ennek a fázishelyesség miatt van jelentősége.
Aszimmetrikus kapcsolásnál általában az 1-3 (föld és egyik tekercsvég) láb összekötött, a 2. láb a "meleg" pont. Itt már baj van. A fantomtáp ugye a +48V-ot 6,8k-s ellenállásokon át kapja. Itt a - tápoldal rögtön a földre kerül. Ez legyen a keverő problémája. A + ág pedig a +48V-6,8k-tekercs úton záródik a földre. Az itt folyó max. 7mA áram a tekercset nem égeti le, minden rémhírrel ellentétben. Viszont a mikrofon tekercsében permanens mágneses teret hoz létre, ami vagy a légrés mágneses tere ellen dolgozik, vagy vele együtt. Ez bizony okozhat mechanikai sérüléseket. A hangnyomás az előfeszített mágnesen tér ellen kénytelen dolgozni, amiből csak kicsi és torz jel keletkezik. Gondolj bele: a 7 mA árammal szemben van a max. 20uA, amit a mikrofon le tud adni (10mV/500 ohm). Nem egy játéktér, csak torz valami jön ki belőle.
Remélem, tudtam segíteni.
(#) Pali79 válasza ferraudit hozzászólására (») Dec 8, 2017 /
 
Több mint egy év eltelt... Szerintem megoldotta már...
(#) ferraudit válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 9, 2017 / 2
 
Ne is neki szólt, hanem mindenkinek, akinek ilyen gondja van. Sok mindet írtak itt, okosságokat is, kevésbé okosat is. Összefoglaltam, ami szerintem ebben a témában fontos lehet. Különben is: egy újszülöttnek minden dinamikus mikrofon új....
(#) Peter65 hozzászólása Okt 21, 2018 /
 
Sziasztok!
Egy templom hangosításával kapcsolatban lenne kérdésem.
A szószéken 2db mikrofon van, Audio-technika ES915 típusok. Eddig mind a kettő mikrofon egy-egy csatornát fogalt el a keverő pulton, most viszont több okból is jobb lenne, ha egybe lehetne őket "tenni".
A régi dinamikus szimmetrikus mikrofonokkal ez egyszerű volt, simán sorba lehetett kötni őket. Ezek azonban kondenzátor mikrofonok, amik a keverőről kapják a fantom tápon keresztül a megtáplálást. A kérdésem az, hogyan lehetne egyszerűen összekötni őket?
Rajzoltam egy általam kigondolt passzív áramkört, ami a fantom tápot megosztja, de a mikrofon AC jelét elvileg sorba kötné. Működő képes lehet ez?
Értékeket nem írtam a rajzra, de kb. 5kohmos válogatott azonos értékű ellenállásokra (a mikrofon specifikációja szerint 11...52V, 4mA fantomtápot igényel, a keverő 48V-t ad), illetve 10µF-os fólia kondenzátorra gondoltam. A szaggatott vonalon belüli részt egy dobozba megépíteném, és a mikrofonok közelében lenne elhelyezve.
Ha ez így nem jó, mi lehetne az egyszerű megoldás?
(#) Gafly válasza Peter65 hozzászólására (») Okt 21, 2018 /
 
Próbáld ki, akár jó is lehet...

Nem lehet még egy kábelt kihúzni?
Vagy mi a trükközés oka?
(#) Peter65 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 21, 2018 /
 
Jelenleg van kettő kábel, és a keverőpulton is van kettő csatorna. De ha lehetne egy csatornára tenni, egyszerűsítené a kezelést, és a felszabaduló csatornára és vezetékre lehetne mást tenni. Persze, csak ha ésszerűen megoldható. Ha nem, akkor marad úgy, ahogy eddig volt.
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem