Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fejhallgatóból aktív zajszűrő építése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) winben hozzászólása Nov 15, 2017 /
 
Üdv pajtársak!

Előre is szögezzük le, hogy nagyon messziről vagyok csak szakmabeli. Annakidején műszaki iskolába jártam, a tudásom már megkopott - informatikai irányba mentem el és jelenleg is irodában dolgozok, programozóként.

A felvetésem a következő:
Léteznek olyan fejhallgatók, melyek zajszűrősek, a kintről jövő alapzajt a fejhallgató memránjának ellentétes kimozdításával csillapítják. Egészen addig nem "hittem" az egészben, míg egyszer a MediaMarkt-ban ki nem próbáltam egy ilyet. Sajnos annak a Sony fejhallgatónak a hangminősége messze alulmaradt az általam várttól, viszont a zajszűrő funkciója nagyon megtetszett.

Vettem aztán egy komolyabb, vezetékes fejhallgatót, mely nem tartalmazza ezt a funkciót. Viszont ezen a fejhallgatón van mikrofon, a jack csatlakozója 4 pólusos.
És azon gondolkodtam, hogy meg lehetne próbálni egy modult építeni, melyre ha rádugom a fejhallgatót a mikrofonból mintavételezi a hangot és a hangszórókra küldi annak a negatív visszacsatolását.

Gyanítom, hogy több probléma is van az elképzelésemmel:
* Sosem lesz olyan tökéletes amit építek, mint ha megvenném boltban, de nem szeretnék ezért mégegy plusz fejhallgatót magammal hordani
* Egy mikrofon van a fejhallgató vezetékén ami nem pont ott helyezkedik el ahol a fülem - és ebből a mikrofonból csak 1 van, de valszeg mindkét hangszóróra egyedi negatív visszacsatolást kellene kiküldeni.

A kérdésem a következő:
* Azért nincs ilyenről szakirodalom (howto az építéséről), mert ez már eleve egy halva született ötlet?
* Működőképes lenne-e a konstrukció 1 mikrofonnal is?
* Ha érdemes nekifogni van-e kapcsolási rajzotok/howto az összeépítéséhez?

Irodai környezetben használnám, jelenleg kisebb, 6 fős irodákban dolgozunk, a mostani zajt fejhallgatón menő zenével nyomom el, de néha már zsong a fejem és szívesebben hallgatnám a csendet
Plusz pánik, hogy jövőre céges szinten egy új irodaházba kerülünk és ott már openoffice helyen leszünk ahol szerintem nagyobb mennyiségű, folyamatosabb moraj lesz.

Ha tudtok támpontot, segítséget, tanácsot adni megköszönöm!
Tiszteletem!
(#) kokozo válasza winben hozzászólására (») Nov 15, 2017 /
 
(#) Feri007 válasza winben hozzászólására (») Nov 15, 2017 /
 
Szia,
Próbáltam pár gyárit.
Ezek közül a Bose QuietComfort UC35 ami ér is valamit.
Házilag: hát, elé komoly iparág épült erre, kétséges, hogy akár hasonlót lehetne építeni.
(#) Massawa hozzászólása Nov 15, 2017 /
 
Söt szerintem csak egy mikrofonnal lehet a feladatot jol megoldani. 2 mikrofon már könnyen tönkreteszi a balancet, hiszen ha nem egyformán csillapit, akkor már baj van.
A másig dolog, milyen mikrofont használsz és hova rakod. A külsö zajok igen jelentös része alacsony frekvenciás dübörgés, azaz ehhez aránylag nagy "érintkezö" felület kell. Az egyik ilyen gyári szerkezetben az elemtarto oldala maga az érzékelö, mintegy 10 cm2 felülettel.
A másik dolog ( pl a Bose kinja is) a fejhallgatonak el kell zárni a külsö zajt, azt a fejhallgatok sajnos meglehetösen rosszul teszik, igy sokkal jobb a fülldugos konstrukcio, vagy a ma használt zselés dugok. Azok igen jol elzárják a külsö hangokat és aránylag kellemes a viseletük - akar 10 orát is kibirom a fülemben, a nejem csak 4-t
(#) mek-elek válasza winben hozzászólására (») Feb 4, 2018 /
 
Ha még idenézel, mert nincs meg a megoldás.
Véleményem, hogy ez munkavédelmi kérdés is.
A munkaadó megtehetné, hogy szeparál, azaz bokszokat épít hangszigetelőkkel, ami majd elbontható.
Kínmegoldásként, nem nyitott, hanem munkavédelmi zárt jobb eredménnyel járna. ha attól tartasz, hogy megszólnak, ragaszd rá a cég reklámját.
Sajnos a helyzet is a céget reklámozza.
(#) pana-papa válasza Feri007 hozzászólására (») Feb 4, 2018 /
 
Üdv!

Teljes mértékben igazat adok Ferinek, számtalan mérnök, labor dolgozott azon, hogy ezek a fejhallgatók ilyen minőségben elkészüljenek. Nem azért kerülnek horribilis összegbe, mert tényleg annyit érnek, hanem a beléjük fektetett munka, fejlesztés, tesztelés ára ez. Otthon reménytelen akár csak hasonlót is készíteni.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem