Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Felüláteresztő szűrő
 
Témaindító: Tetye, idő: Júl 27, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) dokidoki válasza jacoka hozzászólására (») Márc 19, 2019 /
 
A mikrofont elérő hangok is tartalmazhatnak olyan harmonikust amitől a PLL ráhúz. Vagy magában a mikrofonban és a szűrőig tartó jelútban is kialakulhat olyan torzulás ami ilyen harmonikust gerjeszt. Így a szűrő sem fogja majd meg.
(#) jacoka válasza dokidoki hozzászólására (») Márc 20, 2019 /
 
Szia,
Igen, igazad lehet.
Próbáltam egy passzív szűrőt alkalmazni, valamivel jobb lett az eredmény, de néhány alacsonyabb frekvenciájú hang így is zavarta.
(#) jacoka válasza tothbela hozzászólására (») Márc 20, 2019 /
 
Szia,
Igazándiból talán a 17,5 és 18,5 Khz tartományra lenne szükségem.
Viszont azon belül az egész tartományt szeretném felhasználni. (kommunikáció)

Az eszközt pontosan a megadott frekvenciatartományon belüli kommunikációra szeretném használni két eszköz között. Az adást egy 555-el oldanám meg, a vételt az említett erősítővel és dekóderrel. (bináris kódolással)

Sajnos az eszközválasztásnál nem vettem figyelembe, hogy a raspberry pi korlátozott erőforrással rendelkezik, konkrétan nincs analóg bemenete (ezt mondjuk egy MCP3008 ADC-vel orvosolni lehet), valamint az ADC mintavételezési periódusa is nagyon alacsony.
Próbáltam szoftveresen LM386+ADC+goertzel algoritmussal, de sajnos használhatatlan.
Így maradt ez a megoldás, ami szerintem sokkal hatékonyabb lehet, mint a szoftveres.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2019
(#) tothbela válasza jacoka hozzászólására (») Márc 20, 2019 /
 
Talán már az elején, vagyis az elektroakusztikai átalakítóknál lehetne szűrni. Ha nem elektret mikrofont, hanem magassugárzót mikrofonként használnál, már akusztikusan is le lenne vágva a mélyebb tartomány. A frekvenciaátvitel meg éppen a hasznos sávba esne. Vannak olcsó piezó tölcséres csipogók, azok között biztos van megfelelő. Tökéletes megoldás az lenne, ha 18kHz-re hangolt Helmholtz rezonátorral szerelt piezó korong lenne az átalakító. Ez mind adó, mind vevő oldalon jól működhet, azonkívül alapból szelektív lenne. Igaz ez egy kis mechanikai munkával jár, de nem biztos hogy nem kapható ilyen készen.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2019
(#) pucuka válasza jacoka hozzászólására (») Márc 20, 2019 /
 
Miért pont 555 -el? Ha komunikációt szeretnél készíteni, akkor szükséged lesz egy az általad preferált 17,5 - 18,5 kHz frekvencia között (pl. 18 kHz ) vivőre, amit FSK modulálsz az adatfolyamoddal. Az ilyen (lassú) adatátvitelhez vannak céláramkörök (FX419), szűrővel, mindennel komplett, de megoldhatod NE566, 567 -el is Az 567 (PLL) elé készíthetsz aktív lyukszűrőt.
(#) jacoka válasza pucuka hozzászólására (») Márc 20, 2019 /
 
Szia,
Ennek mindenképpen utánanézek, köszönöm az ötletet.
(#) jacoka válasza tothbela hozzászólására (») Márc 20, 2019 /
 
Az adónál gondoltam piezo vagy transducer sugárzóra, bár ezt a frekvencia tartományt simán tudja egy laptop hangszóró és elektret mikrofon elvben...(úgy tudom a piezo hangszórokban van egy oszcillátor is)
A dekóder áramkör tesztelése közben akadtam fel ezen a problémán, de pucuka is adott egy jó irányt az FX419-el.

A google tele van 40Khz frekvencia körüli megoldásokkal, de sajnos ez nekem nem jó, és azért, mert kommunikációs eszközként okos telefont is be szeretnék vonni.

A távolság a két eszköz között valószínűleg nem lesz több, mint 1-1,5 méter, de eléggé zajos környezetben.
Holnap megvizsgálom a magassugárzót is, mint lehetőséget.
(#) pucuka válasza jacoka hozzászólására (») Márc 20, 2019 /
 
Az NMT osztrák változatában az FX419 a 4 kHz -en vitte az adatforgalmat, (0,3 - 3 -kHz beszéd, 4 kHz adat) innen gondolom, hogy a 18 kHz is menni fog.
A miénken alapsávon, a beszéd helyén. Az adatátvitel idejére a beszédcsatorna némítva volt.
(#) suszitibi hozzászólása Okt 31, 2020 /
 
Sziasztok
Egy bluetooth hangsugárzót építek. 16cm MNC mélysugárzó, Motorola piezzo magas, 60W D oszt. végfok, 18dB passzív hangváltó, MN-M18 bluetooth modul. Egy 5 sávos hangszínszabályozó lenne a végfok előtt. A mélysugárzó túlzott kilengés megakadályozása érdekében, beépítenék egy 50 Hz-es felül áteresztő szűrőt.
A kérdésem az lenne, hová építsem a szűrőt? A hangszín szabályozó elé, vagy utána, a végfok elé?
A hangszín áramkör LA3600 IC-ből lesz.
Az egészet 20 voltos akkuról hajtanám, vagy 24 voltos tápegységről. A bt modul kap egy leválasztó DC-DC áramkört, a zajmentesség érdekében.
Érdekelne, ti hogyan oldanátok meg.
Köszönöm.
(#) tothbela válasza suszitibi hozzászólására (») Okt 31, 2020 / 1
 
Szia!
Gondolom a jelútban lesz néhány kondenzátoros csatolás. Nos szerintem legalább három helyen van ilyen pont. Ha ezek időállandóját egységesen ugyanarra frekvenciára teszed, ingyen van egy legalább 18dB/oktáv meredekségű szűrő. Esetedben mondjuk 35-40Hz-re.
(#) suszitibi válasza tothbela hozzászólására (») Okt 31, 2020 /
 
Köszönöm a gyors választ.
Tehát arra gondolsz, hogy a BT. modul és hangszín közé, valamint a hangszín és a végfok közé egy-egy 6dB-s szűrő a sima kondi helyett?
A tervem az volt, hogy egy NE5532-vel építek egy 24dB-s szűrőt, 50 Hz körülre. Szeretném, ha minél tisztábban és hangosabban szólna, fölösleges hangszóró melegítés és lengetés nélkül.
Egy ilyet már építettem, trafóval. Abban 3 sávos hangszín van, tökéletesen működik, de nagyobb hangerőn, eléggé kileng a mélysugárzó membránja.
A szűrőnek meg is lenne a hely, az LA3600 mellett, a hangerő poti mögött. Ha passzív szűrőket használok, akkor is kellene egy erősítő fokozat, így inkább az aktív hangváltónál maradnék.
A jelenlegi tervezés szerint, a hangszín és a végfok közé tudnám beiktatni.
(#) suszitibi válasza tothbela hozzászólására (») Okt 31, 2020 /
 
Persze az is megoldható, hogy a BT modul után, teszek két 6dB-s szűrőt, ez így 12dB vágás lenne. Utána rá a hangszínre, majd újra két 6dB-s szűrő. Ezután egy szintillesztő előerősítő, hangerő poti, majd végfok. A BT modul kb. akkora jelszintet ad, mint a telefon fülhallgató kimenete, kb. 80 százalékon. A hangerő poti elé kötött megfelelő értékű ellenállás is egy 6dB-s szűrő.
(#) suszitibi válasza suszitibi hozzászólására (») Okt 31, 2020 /
 
Holnap megpróbálom a jelenlegi hangdobozon, beiktatok két 6dB-s szűrőt. Abban van előerősítő kör, amin tudok potival állítani. Köszi az ötletet, lehet tényleg egyszerűbb lesz a jelenlegi kondikat cserélni és kiegészíteni egy ellenállással, a meglévő sugárzónál, biztosan.
(#) tothbela válasza suszitibi hozzászólására (») Okt 31, 2020 /
 
A nagyon meredek szűrő nem a legjobb hangot adja. Csináltam szub ládát 48dB/ oktávos 30Hz-en vágó szűrővel, és valóban nem lobogott a membrán a basszus alatt. Erő is volt benne rendesen. Csakhogy szűrő nélkül melegebb volt a mély, pedig 50Hz alatt nem igen szólt a pici 6,5"-os hangszóró.
(#) dB_Thunder válasza tothbela hozzászólására (») Nov 1, 2020 /
 
Nagyon nem mindegy a szűrő jósága sem. Az biztos, hogy még a becsatoló kondi is nagyon bele tud szólni a hangképbe!
(#) suszitibi hozzászólása Nov 1, 2020 /
 
Sziasztok
Az én dobozomban 16cm-es mélyközép van. A BT modulról a jel egy invertáló előfokra megy. A sztereó jelet két 10k-val közösítettem, így megy az előfokra. Kondi a BT modulban van. A visszacsatoló ellenállás 47k. Ezután beiktattam egy 100nF és 47K szűrőt, ami után egy 2.2µF-on megy tovább a jel a hangszínre. A hangszín után 80nF és 50k szűrő. Az 50k maga a hangerő poti. Innen megy a kis D osztályú 30 Wattos végfokra. Most sokkal tisztábban szól, mint előtte, a hangszóró alig mozdul. Kb. 3/4 hangerőnél elkezd szaggatni, szerintem a végfok nem bírja. Eddig nem tudtam ennyire feltekerni, mert ki akart ugrani a hangszóró. Az is lehet, hogy kevés neki a trafó. Egy Korg i5s szintiből való, az nem volt nagy hangú. Alapjáraton 18 volt megy a végfokra.
A konyhában zenét hallgatni, így is több, mint tökéletes.
Köszönöm a segítséget.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem