Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fényérzékelő mátrix, esetleg LED-ekkel
Lapozás: OK   1 / 1
(#) granois hozzászólása Aug 3, 2017 /
 
Sziasztok!

Szeretnék egy kis arduino kompatibilis eszközhöz (node mcu) kötni egy fényérzékelő mátrixot.

Sajnos azonban nem találok semmi ilyet. Alapelgondolásban azt szeretném megvalósítani hogy legyen egy fényérzékelő mátrixom és a fényérzékelők mögött egy-egy led is. Ha lézerrel megvilágítom az érzékelőt, valahogy érzékelnem kellene arduino eszközzel hogy melyik érzékelő lett megvilágítva és az a mögötti ledet felvillantani, valamint továbbítani az adatokat. A ledek még meg is oldhatóak ledmátrix segítségével, sok-sok féle kapható, de sajnos érzékelő mátrixot nem találtam.

Abban kérném a segítségetek hogy hol lehet kapni alkalmas /fényérzékelő mátrix/ eszközt (neagyisten építeni egyet valami tutorial alapján )
Kb 20*20 cm est szeretnék 0.5 cm es felbontással , azaz minden 0.5cm en új érzékelő kellene. Egyszerűbben kb 40*40 es mátrix kellene.

Ha led mátrix-al is lehetne érzékelni valahogy a lézert az lenne a költséghatékony igazán.
(#) Skori hozzászólása Aug 3, 2017 / 1
 
Szerintem a ledek is használhatók fényérzékelőnek. Ha a mátrixot úgy vezérled, hogy mondjuk egyszerre egy oszlopnak adsz GND-t, akkor a sorokon közben lehet feszültséget mérni (kell hozzá pl. analóg multiplexer). A LED mint fotodióda jól mérhető nagyságú feszültséget ad, ha erősen meg van világítva.
Gyakorlatilag a megfelelő led bekapcsolása a mátrix-ban, és a kilovasási ciklus nyugodtan működhetne folyamatosan váltogatva.
A nodemcu-nak nincs túl sok I/O lába, mindenképpen kell majd egy marék léptetőregiszter - de ez gondolom nem lesz probléma.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2017
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem