Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Feszültség / frekvencia átalakító
Lapozás: OK   1 / 2
(#) autocali hozzászólása Júl 31, 2006 /
 
Üdv!
Segítségre lenne szükségem. Feszültség/frekvencia átalakító kapcsolást keresek, max. 12 V-tápfeszültségre.
Köszi.
(#) potyo válasza autocali hozzászólására (») Júl 31, 2006 /
 
Kicsit jobban írd le mit akarsz, mert ebből senki sem fogja tudni.
(#) Programmer válasza autocali hozzászólására (») Júl 31, 2006 /
 
Kpacs. rajzot nem tok adni, zt majd az okosabbak. De lenne egy ötletem: ne555+ kondi +ellenállás amin töltöd. A ne555 nézi hogy a kondi fel van töltve vagy sem, és annak alapján tölti vagy süti ki a kondenzátort az ellenálláson. Nem tom pontosan az 555ös lábkiosztását de van rajta két bemenet amit mi alsó meg felső határnak hívtunk. A lényeg hogy ha a felső határt eléri a lábon a fesz. akkor egy kimenet átmegy 0ba, ha meg az alsó határ alá akkor logikai 1be. A kondi megy testre meg egy ellenálláson kerresztül az 555 kimenetére, az alsó felső határt közösíted és megy a kondi +ra. Ennek az 555ősnek kell utánanézni.
(#) Programmer válasza Programmer hozzászólására (») Júl 31, 2006 /
 
Ja és az 555ös 5 volttal megy szal nem lesz gond a tápfesszel.
(#) autocali válasza Programmer hozzászólására (») Júl 31, 2006 /
 
Köszi, próbálok utána nézni. A lényeg egyébként az lenne, hogy az autóban lévő szenzorok (Víz hőm. olajnyomás, stb) analóg jelét tudjam átalakítani viszonylag pontosan későbbi feldolgozás céljára.
(#) Programmer válasza autocali hozzászólására (») Júl 31, 2006 /
 
Hoppsz! Akkor ez nem lesz jó sztem. Ez egy fix feszültségből állít elő frekvencát, neked akkor szte más kell. Ezt leírhattad volna előbb is.
(#) Programmer válasza Programmer hozzászólására (») Júl 31, 2006 /
 
Azért írhatnál pár részletet. Mien is pontosan az az analóg jel ami a szenzoroktól jön? 0 tól 12 Vig vagycsak ki be kapcsolgat ha valami kritikus értéket ér el? Szerintem így nem fogsz választ kapni. Kicsit konkrétabban.
(#) vicsys válasza autocali hozzászólására (») Júl 31, 2006 / 4
 
[link=http://www.chipcatalog.com/Cat/85.htm]http://www.chipcatalog.com/Cat/85.htm[/link]
(#) autocali válasza Programmer hozzászólására (») Júl 31, 2006 /
 
A szenzoroktól érkező jel feszültségtartománya 0-12 V lehet elméletben. Gyakorlatban 3-10 V.
(#) autocali válasza vicsys hozzászólására (») Júl 31, 2006 /
 
Köszönöm!
Bő a választék a linken. Kezdem a válogatást.
(#) Sebi válasza autocali hozzászólására (») Júl 31, 2006 /
 
LM2917 lesz a barátod. National Semi gyártja, kap6ó.
(#) autocali válasza Sebi hozzászólására (») Júl 31, 2006 /
 
Utánanézten a LM2917 -nek. Az nekem nem jó, mert frek/fesz konverter. Azért köszi. Egyéb autós alkalmazáshoz viszont tényleg nagyon jó!
(#) Sebi válasza autocali hozzászólására (») Júl 31, 2006 /
 
Pffff...elnéztem, bocs. Vicsys linkjén tényleg szépen összeszedték őket. Sztem 1:3-as osztó a bemenetre és bármelyik megfelelhet.
(#) Sallala válasza autocali hozzászólására (») Aug 15, 2006 /
 
Esetleg nézzél körül a neten analóg szintetizátorok témában. Ezeknek a leke mindig egy feszvezérelt oszcillátor. Mivel a klaviatúra egy ellenálláslétra, az vezérli az oszcillátort.

Ezek általában logaritmikusak, 1V/oktáv meredekségűek.

Kereshetsz vco szóra is.
(#) chipo hozzászólása Jan 6, 2007 /
 

Sziasztok! Nem pont a témába tartozik, de szeretnék egy kis segítséget kérni az alábbi témával kapcsolatban:
Kb. egy éve készíteni szerettem volna egy DC-AC átalakítót, akkor nem sikerült, talán most... Egy hegesztőinver egyenáramát szeretném váltóárammá alakítani. 20 és 200Hz között szeretném a frekvenciát állítani, és 20-80% között a kitöltési tényezőt. Ez az alumínium hegesztéséhez szükséges. A vezérlést mc34060a pwm modulátorral készíteném, az ebből kijövő jelet invertálom is meg nem is, a következő kapcsolás alapján: http://www.g2plane.com/vez.jpg
A teljes híd vezérléséhez (4*5db 200V 30A fet) az ir2110 nem vállt be, talán az alacsony frekvencia miatt. Ezt a meghajtást találtam: http://www.g2plane.com/megh.jpg
A felső oldalakat külön tranzformátorral izoláltan táplálnám.
Egy komoly túlfeszültségvédő snubber áramkört készítek:
http://www.g2plane.com/snubber.jpg
(a diódák tipusa még tisztázatlan)
Szerintetek működőképes lehet a cucc ezekkel az egységekkel?
(#) technikus14a25 hozzászólása Feb 6, 2007 /
 
Sziasztok!
frekvencia/feszültség átalakítót szeretnék építeni de sajna nem sok ötletem van! A lényeg hogy 200hz-ig mérne, a kapcsolás kimenetére egyébként 1 db ledet szeretnék kötni, (ezért egy feszültségstabilizátort gondoltam a led elé) ami kis frekvencián halványan, 200 hz-en pedig csutkán világítana!Ha valaki tud okosat mondani kérem segítsen!!!
(#) Sebi válasza technikus14a25 hozzászólására (») Feb 6, 2007 /
 
Sztem egyszerűen egy tranzisztorral hajtsd meg a LED-et, megfelelő előtét-ellenállással beállítható a frekivel növekvő fényerő.
(#) karpi válasza technikus14a25 hozzászólására (») Feb 7, 2007 /
 
hat pontossan nem ertem mit akarsz de , 0 tol 200 Hz-ig vilagitson a LED ?

LPF low pass filter kell , ami minnel meredekebben vag 200 Hz-nel aztan lehet valami kuszobertek kapcsolot tenni ( komparatort)hogy adott jel csokkenesnel hirtelen kikapcsoljon.

Szoval ugy mint a fenyorgonaknal,vagy a hangszoro valtoszurojenel egy melyatereszto ( magasvago) szuro kell .Es jo lenne elotte stabilizalni a jel nagysagat hogy mindeg egyforma legyen a szuro bemeneten.gondolom egy Trigger-rel , vagy ket diodaval parhuzamossan kapcsolva ellentetes iranyba , mint a gitartorzitoknal, jo nagy jelet adva ra ez hatarol es mindeg 0.7 volt lesz a jel nagysaga ami a szurobe bejut, csak a frekvencia valtozik,Frekvencia novejkedesevel a szuro kimeneten egyre kisebb a jel nagysaga , ezt a jelet "detektaljuk" megsszurjuk es egy comparatorba taplaljuk, a komparator masik bemenetyen egy potmeterrel beallitjuk a billenesi nivot ,hogy eppen 200Hz korul kapcsoljon,aztan egy tranyot hajtunk meg a komparator jelevel ami egy LED-et vagy egy relet kapcsol.A relevel mindenfelet lehet vezerelni.

Aztan vannak digitalis szurok is amik a jel periodusanak a szelesseget figyelik es jo "hirtelen" lekapcsol a sav szelen.
(#) Sata hozzászólása Aug 17, 2008 /
 
Üdvözlök mindenkit!
A következőkbenn szeretném a segítségeteket kérni.
Egy régi ddiesel mercedesbe szeretnék egy fordulatszámmérőt beépíteni.
Tudtam szerezni egy benzines fordulatszámmérőt,ami a benzines autóknál a gyujtótrafó rákötésénél már müködne is.De sajnos dieselnél ilyen nincs.
Akövetkező képpen jártam el a generátort szétszedtem és mivel ez 3 fázisú generátor az állórész tekercs 3. vezetékei közűl az egyikről vettem le a jelet mindjárt az egyenirányító diódák elött.Ezt vezettem ki,és csatlakoztattam rá egy 100ohm-os ellenálláson keresztűl a fordulatszámmérő bemenetére,és müködik.
Sajnos kb 900-as alapjárati fordulatnál a műszer kb 2800-as fordulatot mutat,és a műszeren található hitelesítő potival sem tudom sokkal lejebb állítani.
Nem tudom pontosan,hogy a generátorrol ilyenkor milyen jel jön le szinusz?négyszög?vagy valami hasonló?Valami olyan kapcsolás kellene,amivel ennek a jelnek a frekvenciáját tudnám állítani.Pl.megfelezni akkor elvileg a műszer 1400-at mutatna,de az még mindig kevés.Akkor negyedelni és akkor 700 körűl lenne.Ez már jó és a potival tudnám állítani.
Tehát ilyen frekvencia,vagy impulzus negyedelőre lenne szükségem 12-14,4V feszültség mellett.Remélem tudtok nekem segíteni,nekem már több ötletem nincs.
(#) SzervízMacska válasza Sata hozzászólására (») Aug 18, 2008 /
 
Gondolom, bármely 4000-es sorozatú bináris számláló, talán cd4060-at használtam régebben ilyen célra. A generátorból jövő jelet nem árt illeszteni az ic-hez, utána ha szerencséd van a műszered hitelesítő potméterével be tudod állítani pontosra.

Egyébként összesen hány topicban tetted fel ugyanezt a kérdést?
(#) Medve válasza Sata hozzászólására (») Aug 18, 2008 /
 
Hello, egy számláló kell neked, van jónéhány a MOS IC-k között és az SN-ek között is, pl az SN74HC90, ezzel ki lehet alakítani egy osztót 1-től 10-ig. Célszerű hozzá egy 74HC14, mivel a generátorod szinuszos jelet adhat. De van egy egyszerűbb megoldás, a műszerben lévő monoflop RC tagját kellene módosítanod.
(#) kecso1982 hozzászólása Aug 12, 2011 /
 
Üdv!

Segítséget szeretnék kérni.
Olyan kapcsolásra lenne szükségem, Amely egyik oldalon kap 12-14v egyenfeszt és kijön belőle 6v egyenfesz ami hosszúüzemben is terhelhető kb 10 amperrel. Esetleg a kimeneti fesz. szabályozható lehetne??

Előre is köszi! Üdv: Kecso
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Jan 19, 2014 /
 
Sziasztok! Remélem jó helyre írom a problémámat. Adott egy MTZ traktor amibe van egy feszültség átalakító. Ennek a kütyünek eddig az volt a feladata, hogy A 12V-os rendszer (12V-os generátor, az önindítón kívül ami 24V-os, minden 12V-os) töltse a 2db sorba kötött 12V-os akkut. Na most ez a feszültség átalakító úgy döntött, hogy kiereszti magából a füstöt és nem megy tovább! Természetesen be van öntve, nehogy véletlenül meg lehessen javítani. Jelen állás szerint ez a szabályozó ki van véve, így az egyik akku töltődik és arról megy a teljes rendszer is (Átalakítás nélkül.) De így ugye a másik akku az indítástól lemerül. Csatolok képet a cuccról, A kérdésem az lenne, hogy valaki nem tud esetleg egy kapcsolást amivel kiváltható?
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2014
(#) kadarist válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Jan 19, 2014 /
 
Szia!
Én nem kísérleteznék, hanem vennék egy másikat.
(#) Bártfai Ferenc válasza kadarist hozzászólására (») Jan 19, 2014 /
 
Azért szeretnék kísérletezni, mert kezd unalmassá válni, hogy Évente lehet venni újat. Ha lehet akkor csinálnék egy strapabíróbbat.
(#) erbe válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Jan 19, 2014 /
 
1. A téma nem igazán idevaló. Majd a moderátor helyreteszi.
2. Van strapabíró megoldás. Hatalmas kézikapcsoló, ami az indítás idejére sorbaköti az akkumulátorokat, majd párhuzamosítja a töltés idejére (buszok, Csepel, traktorok,...). Ennek van tudomásom szerint mágneskapcsoló változata is.
(#) Bártfai Ferenc válasza erbe hozzászólására (») Jan 19, 2014 /
 
Ha áthelyezik a megfelelő helyre azt meg köszönöm. Elkezdtem leszedni a műgyantát.. Én úgy nézem mintha egy DC-DC konverter lenne.. Annyit sikerült kiderítenem, hogy van egy 15,2V bemenete és egy 14,2V-os kimenete. A bemenet a töltött akkura van kötve, a kimenet pedig a másikra. A rajta lévő felíratok megtévesztőek, de így hogy látom a belének egy részét kezd érthetővé válni a működése. Nem szeretnék mindent átvariálni ezért a párhuzamkapcsolót egyenlőre elvetem, Ennek a helyére szeretnék betenni valamit.
(#) rainchey hozzászólása Júl 21, 2014 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Adott egy ITT KEFB-842-es feszültség/frekvencia IC. KÉP
Sajnos nem találok sehol ilyen típust. Tudnátok segíteni, hogy mivel lehetne kiváltani ami beszerezhető?

Köszi!
(#) Bandy György hozzászólása Nov 4, 2014 /
 
Sziasztok!
Ez működtethet egy konyhai robotgépet (275 W/120V, KitchenAid) szerintetek? Gyanúsan kicsi, könnyű és olcsó (kb. 5000.-Ft). Valaki azt mondta, hogy ez tiszta ohmos fogyasztókhoz (lámpa, vasaló stb.) való. Elmagyarázná valaki?
Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2014
(#) Peter65 válasza Bandy György hozzászólására (») Nov 4, 2014 /
 
Szia!
Ez valószínűleg egy triakos átalakító. A bejövő feszóültségből fázishasítással állít elő kisebb közép és effektív értékű feszültséget. "Valakinek" igaza van, ezt a kihasított színuszt a fogyasztók többsége nem kedveli. Főleg azok a készülékeknél kell vigyázni, amelyeknél egyenírányító+pufferkondi a bemenő fokozat. Azokat jó eséllyel tönkre is teszi, mert kb. kétszer akkor feszültség fog megjelenni a pufferkondin.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem