Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Feszültség komparátor
 
Témaindító: Taki33, idő: Jan 2, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 6
(#) proba válasza hadnagyakos hozzászólására (») Aug 21, 2008 /
 
Fontos a kis hiba érzékelése? Lehet elég volna táponként 2 zéner egy a feszültség kimenetre az üzemjelző leddel sorba ,a másik meg egy led+zener+ellenállás a tápnál egy kicsit nagyobbra túlfesz esetére . (így természetesen csak a durva hibák jelezhetők de szerintem egy átlagos tápra ez elég. )
(#) Attila86 válasza proba hozzászólására (») Aug 21, 2008 /
 
Persze, egyszerűbben is lehet ám ezt...
Mondjuk 1db LM3914-el.
(#) hadnagyakos válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 22, 2008 /
 
Én inkább maradnák az egyszerűbb megoldásnál. Az megoldható lenne, hogy a kisebb fesznél csak egy LED, a nagyobb fesznél (mondjuk 10V-tal nagyobb) leoldjon egy relé?
(#) proba válasza hadnagyakos hozzászólására (») Aug 22, 2008 /
 
Meghúzatni egyszerűbb ,és a bontó érintőjét használni.
Pl 5 V kimenetre kötsz egy 8V relét és kész is.
(#) hadnagyakos válasza proba hozzászólására (») Aug 22, 2008 /
 
Ez még működne is, csak én nem tervezetm nagyra a tápot és csak egy kis hűtött dobozt csináltam neki és abban már nem férne el három relé. Úgy tudom, hogy az LM393-as IC erre való. Ha mindegyik kimentre egy ilyen IC-t kötnék és mind a hárommal csak egy relét vezérelnék és az mindent leváltana hiba esetén így működne?
(#) proba válasza hadnagyakos hozzászólására (») Aug 22, 2008 /
 
Független tápok ? Ha igen akkor csak optoval ha nem akkor valószínűleg egy is elég, a kimenetekről egy egy gyüjtő ellenállással beállítod a kapcsolási küszőböt, Nem kel két ic.
(#) hadnagyakos válasza proba hozzászólására (») Aug 22, 2008 /
 
A táp egy tarfóról megy tehát nem független. Szerinted ezzel az IC-vel megoldható?
(#) proba válasza hadnagyakos hozzászólására (») Aug 22, 2008 /
 
A kimeneti testek össze vannak kötve vagy mindegyiknek külön graetz van?
Ha közös a kimenő test akkor biztosan.
(#) hadnagyakos válasza proba hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Ez a trafó egy csapolt tekercses darab, tehát olyan mint egy csengőtrafó csak nagyobb teljesítényű. Igen, minden fesznek külön Graetz kapcsolása van.
(#) hadnagyakos válasza hadnagyakos hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Én ezt úgy képzeltem el, hogy minden Graetz kapcsolásnak külön IC-s modult készítenék és minden modulnak kölön LED-je lenne, a leválasztó relé jelét meg közösíteném és, ha valamelyiknél baj van akkor az egész leáll. Ha jól tudom ez az IC kettős komparátor tehát meg lehetne oldani úgy, hogy az egyik a kisebb feszt figyelné a másik pedig a túlfeszt. Csak arra lennék kíváncsi, hogy mi lenne az IC bekötése, mert az adatlapjából nem negyon tudtam rájönni.
(#) kobold válasza hadnagyakos hozzászólására (») Aug 23, 2008 / 4
 
Window comparator névvel találsz egy csomó kapcsolásta neten, de itt egy példa is.

kapcs.gif
    
(#) hadnagyakos válasza kobold hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Nagyon köszi, erre vártam már, ez pont jó nekem!
(#) Attila86 válasza hadnagyakos hozzászólására (») Aug 23, 2008 / 1
 
Hát ba****! Én tök ugyan ezt rajzoltam le Neked, csak én lerajzoltam hozzá minden szükséges egyéb alkatrészt.
Ja és "window comparator" helyett magyarul írtam, hogy "ablakkomparátor".
Ezért törtem magam...
(#) hadnagyakos válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 24, 2008 /
 
Most, hogy jobban megnézem, igazad van. Valami szinten még jobb is. Ha lehetne most neked is megadnám az 50 pontot!
(#) Dempsey hozzászólása Aug 24, 2008 /
 
Sziasztok!
Nekem egy olyan komparátoros kapcsolásra lenne szükségem ami figyeli a kondenzátor feltöltöttségi szintjét és mikor eléri a 600V-ot kikapcsolja az astabil multivibrátort vagyis magát a feltöltést végzö áramkört.Ha pedig lecsökken a feszültség mondjuk 550V-ra akkor ujra kapcsoljon.Remélem nem túl bonyolult a kérdésem.Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv: Dempsey.
(#) kyrk válasza Dempsey hozzászólására (») Aug 24, 2008 /
 
Végigolvastam kétszer a hozzászólásod, de nem találtam kérdőjelet benne. Mi a kérdésed?
(#) Dempsey válasza kyrk hozzászólására (») Aug 24, 2008 /
 
Mivan haver ballábbal keltél???????????A strobis topikhoz is értelmeset szoltál,minthogy inkább segítenél csak a hülyeséget irkálod.
(#) hadnagyakos válasza kyrk hozzászólására (») Aug 24, 2008 /
 
Kapcsolást keres!
(#) még1MbR válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 8, 2008 /
 
Na ezt kipróbálom, hasonló cipőben járok én is, egy villogó elektronikát kapcsoltatnék le vele. Köszi a rajzot!
(#) Raidenman hozzászólása Jún 7, 2009 /
 
Sziasztok, szeretnék építeni egy áramkört, de még feszültség komparátorral nem volt dolgom... Szóval, egy olyan áramkörre lenne szükségem ami figyel 1 feszültséget, a figyelendő feszültség 0 -700 milivolt lenne, és amikor ebben a tartományban a feszültség akkor kapcsolnia kéne 1 tranyót... ennyi. a tápfesz 14 volt DC lenne. Előre is köszi a segítségeket, kapcs rajzot bármit
(#) kistinka hozzászólása Júl 18, 2009 /
 
üdv. régen csináltam komparátoros dolgokat, +-os tápppal, de kicsit kiestem. LM393at köthetek 12 és 0 volt közé? az offset feszzel gondolom jól elbánik ez a tápbekötés.
(#) kobold válasza kistinka hozzászólására (») Júl 18, 2009 /
 
Kifejezetten aszimmetrikus tápellátáshoz tevezték, az offszet-értékeket is ilyen megoldáshoz adja meg. Minden további nélkül "szeretni fogja" a +12 V / GND táplálást, kötve hiszem, hogy rosszabb lesz bármi is, mint pl. +/- 6 V esetén lenne.
(#) kistinka hozzászólása Júl 19, 2009 /
 
jó de igy gondolom 6 voltot tolodik az egész nem? tehát ha van 12 voltom, és megadok 7voltot refnek, és 7 alá ugrik akkor elbillent a kimenet, viszont ha sima táppal használom akkor ref fesznek 1 voltot kéne megadnom?
(#) orosg hozzászólása Júl 28, 2009 /
 
Sziasztok!

Új vagyok még ezen a fórumon, de segitséget szeretnék kérni.
Egy olyan komparátort kellene építenem, ami egy 12v-os akkumulátorról működik, és az lenne a dolga, ha az akku lemerülne akkor meghúzna egy relét ami bekapcsolná ennek az akkumulátornak a töltőjét, és amikor a töltés befejeződne, akkor lekapcsolná a relét, és hagyná az akkuról üzemelni. Az egésznek a feladata az lenne, hogy az akkun lévő fogyasztó, lehetőség szerint minnél többet menjen csak akkumulátoros üzemmódban. Szóval mondjuk a relé meghúzna 7-8V környékén, és elengedne 13,2V-nál.
Tudnátok rajzolni esetleg nekem v.milyen komparátoros megoldást?

Üdv.:

Orosg
(#) potyo válasza orosg hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Az miért jó, hogy minél többet menjen akkuról?
(#) orosg válasza potyo hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Erre a kapcsolásra a főnökömnek lenne szüksége. Valami extra hiper szuper hifinek valamilyen részegységét kellene hajtani akkumulárról, hogy minnél kevesebb zaj és brumm legyen. Jó nagy akku, kis fogyasztóval. Kb 11Ah akku, egy amperrel terhelve, így működne neki kb 10 órát. Ha jól értettem ez valami D/A előerősítő, de ebben már nem vagyok biztos.
(#) durkonorbi válasza orosg hozzászólására (») Júl 29, 2009 /
 
Hát az ötlet nem rossz, de én egyszerűbben oldanám meg: automata töltőt az akkura, ami időkapcsolóra kötve csak pl. éjszaka 1 és 5 óra között mehet amikor nincs használatban valószínűleg az erősítő (olyan töltő kell, ami ennyi idő alatt a szinte lemerült akkut is feltölti...) ezután ha még biztosabbra akarsz menni, akkor pedig beteszel egy akkufigyelő elektronikát, ha vészesen leesik a fesz akkor mégiscsak kapcsoljon egy relével - párhuzamosan kötve az időkapcsolóval ... pl. de ez utóbbi ha jó aksit és töltőt választ a célra, akkor nem is szükséges... szerintem... de ez csak felvetés...
(#) orosg válasza durkonorbi hozzászólására (») Júl 29, 2009 /
 
Köszönöm, ez is jó gondolat, de ebben azért benne van az is, ha romlik az akkumulátor akkor időnként nem fog működni. De mindenesetre megondolandó.
Az a baj, hogy nagyon régen nem építgetek már áramköröket(diákkoromban állandóan), Nem emlékszem, hogy hogyan kell méretezni egy ilyet. Ha valaki tudna segíteni, elég lenne komparátor rajzzal méretezve, a többit már simán megépíteném. Töltőt azt gondolom egyszerübb venni. Vagy esetleg ha lenne rajz, akkor megpróbálom átméretezni...

Nem tudna valaki segíteni?
(#) louie hozzászólása Dec 10, 2009 /
 
Sziasztok!

Egy olyan kérdésem, hogy szerintetek megvalósítható-e olyan analog kapcsolás, aminek két bemenete és egy kimenete van, funkciója szerint a bemenetre adott két jel közül kiválasztja a kisebbet, majd azt a kimenetre teszi (min{a;b})? Annyi a nehezítés, hogy csak diszkrét félvezetőket, meg passzív elemeket használhatok (semmi opamp, relé).
Van valakinek ötlete a dologra?

Üdv
(#) bankimajki válasza louie hozzászólására (») Dec 10, 2009 /
 
Építs tranyókból egy komparátort, aminek a kimenetén diódákkal játszadozva (ÉS, vagy kapu) vezérelsz 1-1 tranyót. az egyik az egyik jelet teszi a kimenetre, a másik a másikat. (Szerintem nehezebb megfogalmazni, mint megépíteni )
Következő: »»   2 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem