Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM rádiófrekvenciás jel erősítése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) HA3GX hozzászólása Szept 2, 2008 /
 
Sziasztok!

Most ismerkedem az Elektronika alapjaival, és segítségeteket szeretném kérni egy dologban.
Megépítettem egy 2 tranzisztoros FM adót, és mint várható volt a teljesítménye maximum 50-100mW. Elbíztam magam és belevágtam egyből egy 4W-os FM adó megépítésébe. De meggondolatlan voltam és megvettem hozzá mindent. Félig megépítettem de a NYÁK-os elszúrtam ill. a beültetési rajz is hibás volt. Az egész mehetne a kukába, ám minden alkatrésze megvan, és ezekből szeretnék egy „Rádió frekvenciás jel erősítőt” készíteni hozzá. A félig elkészített rádió adót itt találjátok. Bővebben: Link. A 2 tranzisztoros FM adót pedig itt. Bővebben: Link. Arra gondoltam, hogy a 4W-os FM adó erősítését egy külön NYÁK-ra megtervezném és rákötném a „2 tranzisztoros FM adóra” (mint egy jel erősítőt). Gondoltam arra is, hogy a 2N3553-as tranzisztort bekötném a T2 helyére, de a BC547-es tranzisztor úgysem tudná meghajtani! Vagy mégis? Talán úgy menne ha a BFR96-ost betenném a T1 helyére? De akkor mi állítja elő a jelfrekvenciát? Ha nem jól gondolom feltétlenül javítsatok ki! Az FM adómat nemsokára lefényképezem, hogy bemutassam életem második maratott NYÁK-ját. Amit még szeretném mondani. Elnézést minden Administratortól az előzőleg megnyitott, átgondolatlan Topick-okért!

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Mothaltem
(#) HA3GX hozzászólása Szept 2, 2008 /
 
Képek a működő adóról!
(#) HA3GX hozzászólása Szept 2, 2008 /
 
Sziasztok!

Végűl egy kérdésem lenne. A csatolt rajzon melyik része felelős a jel erősítéséért?
(#) Medve válasza HA3GX hozzászólására (») Szept 2, 2008 /
 
Hello, a T2-3-4 lesz az, a C10 bal oldaláról meg is táplálhatod, de vigyázz a tranzisztorokra, a rossz SWR miatt melegedhetnek.
(#) ha1drp válasza HA3GX hozzászólására (») Szept 2, 2008 / 4
 
- A T1-el felépített oszcillátort ne terheld meg jobban, már az is elég nagy hiba, hogy a feszültségváltozásra érzékeny, illetve nem követi elválasztó fokozat, mert a T2 is már erősít tovább rontva a helyzetet. A teljesítményt növelni egyébként a bázisáram növelésével lehetne.
- A NYÁK rajznak valami ilyennek kéne lennie:
Bővebben: Link . Nem véletlenül!
- Stabil oszcillátorral, jó elválasztással, árnyékolással, egyszerű méretezett antennával 2-3 km lazán áthidalható nem kell hozzá csomó erősítőfokozat.
(#) Doky586 válasza HA3GX hozzászólására (») Szept 3, 2008 /
 
Én azért látok bizonyos eltéréseket:

A Te építésed:
Kép: Hivatkozás Kép: Hivatkozás
Azon lapon javasolt:
Kép: Hivatkozás

Továbbá a 4W-os-é:
Kép: Hivatkozás
A végén pedig így kellene hogy kinézzen:
Kép: Hivatkozás

Nem véletlenül vannak az árnyékolólemezek, sőt valószínű így is "kibontva" lett fotózva az alsó és felső takarólemez nélkül.
Megfelelő ismeretek és műszerezettség kell az építéshez..
(#) ferci válasza HA3GX hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
Még egy apróság.. ha a végét is megcsinálod, oda már nem való "szigetelt drót"... a jóság miatt 0,7-1 mm-es AgCu legalább.. minimum L5, L6, L7...
(#) mpityuka hozzászólása Dec 2, 2008 /
 
hogyan lehet felerositeni a kapunyitogato antenna hatotavolsagat. koszi
(#) isti03 hozzászólása Feb 21, 2012 /
 
Sziasztok. Szeretnék építeni egy erősítőt. Panelba lakok, és az én szobámban alig lehet valamit fogni az FM-en. Pedig a Kék Duna rádiót töllünk 8KM-re sugározzák. Valaki tud nekem valami egyszerű megoldást, kapcsolási rajzot?
(#) isti03 válasza isti03 hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Senki semmit?
(#) Medve válasza isti03 hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Hello, egy jó antennával próbálkoztál már?
(#) isti03 válasza Medve hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Atól függ mit értessz a jó antenna alatt. Próbálkoztam már sokmindennel. A másik szobában tisztán tudok fogni sok állomást.
(#) Inhouse válasza isti03 hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Jó antenna nélkül felesleges az erősítő. Jó antennához meg nem nagyon kell.

Üdv
Inhouse
(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Mostantól még jobban kell óvakodni a szélhámos-októl. Egy amerikai cég a Google konferenciáján mutatta be a felületre fújható jelerősítőjét, ami körülbelül tíz százalékkal javítja a mobil antennáját. Mivel nanotechnológiás anyagról és szerény mértékű javulásról van szó, nehéz lesz leleplezni a sarlatánokat.
A felületre fújható antenna nem átverés, hanem egy kipróbált, működő technológia ? írja a Physorg tudományos portál az amerikai Chamtech Enterprises bemutatója alapján. Anthony Sutera, a vállalat vezérigazgatója a Google Solve for X nevű konferenciáján mutatta be a találmányukat, ami segíthet a rossz jel-erősség és megszakadó hívások miatt szenvedő mobilozókon. A Chamtech Enterprises különleges szituációkban is kipróbálta a spray-t. A fa törzsére fújt spray segítségével 22 kilométer távolságra tudott küldtek rádiójeleket. A vállalat szerint a mobiltelefonok anten-nájának a hatékonyságát körülbelül tíz százalékkal növeli a spray. A vállalat azt állítja, hogy már tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokban néhány kormányzati megrendelővel, és abban bízik, hogy a telefongyártók is érdeklődnek majd a spray iránt.
Anthony Sutera többek közt arról beszél az alábbi videóban, hogy az antennák még a 120 évvel ezelőtt feltalált elvekre épülnek, a rézdrót ? esetleg réz más anyagokkal kombinálva ? bocsátja ki a jeleket. A hagyományos antennák rendkívüli módon fel tudnak forrósodni, ezzel szemben a spray nanoméretű, kondenzátorként működő szemcséi egyáltalán nem melegednek, állítja a cégvezető.
Forrás: alat szabadalmakkal védte le a nanospray antenna technológiáját, ám ez aligha gátolja meg a szélhámosokat abban, hogy megpróbálják hamisítani a terméket. Az említett tízszázalékos javulás nagyon kicsiny, a felhasználó nem feltétlenül veszi észre azonnal, hogy átverték. A Chamtech Enterprises sem adott választ minden kérdésre, például nem tudni, hogy az anyag mennyire strapabíró, mennyi idő alatt kopna le egy mobil felületéről, és az árát sem közölték.
(#) isti03 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Értem! Akkor segítséget kérnék egy jó antenna elkészítéséhez, és ha nem lessz meg a kellő hatása akkor egy erősítő megépítéséhez is kérnék segítséget.
(#) Medve válasza Gafly hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Bíztos ők találták fel a tetőcserépre festhető napelemet is. (Bár az állítólag működik? És ha igen, meddig?)
Isti: inkább a kereső használatában kellene neked segítség (?)
(#) Inhouse válasza isti03 hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
FM antennás topicok

Üdv
Inhouse
(#) isti03 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Eddig én is eljutottam hogy topicot keresek. De számomra egyértelmű rajzot vagy ábrát nem találtam. Azért köszi a segítséget.
(#) Inhouse válasza isti03 hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Ebben azért csak vannak: (megnéztem, vannak)
CCIR-sávban használt antenna méretezése

Üdv
Inhouse
(#) isti03 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 24, 2012 /
 
Igen vannak. Találtam egy antenna rajzát megadott méretekkel. Ez az antenna kb akkora mint a szekrénysorom kétajtós szekrénye. Mint már írtam panelban lakom, nem lenne szép látvány a szoba közepén egy ekkora antenna. Esetleg karácsonykor jól nézne ki feldiszítve. Amúgy megoldottam a gondom, egy junoszty TV-ben, a belső antennával sorosan kötött valamilyen (úgy néz ki mint egy huzalellenállás, fehér és nincs rajta felirat) alkatrészel. Egy kb 1 méter hosszú 2,5-es rézkábelel most 5 csatornát tudok fogni. A "Signal" a tuneremen teljes térerőt mutat.
(#) Inhouse válasza isti03 hozzászólására (») Feb 24, 2012 /
 
Akkor örüljünk együtt!
Vannak azért kisebb antennák is, meg lehet őket találni..
kördipol1
kördipol2
kördipol3
URH antennák

Üdv
Inhouse
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem