Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forgalom számlálás
Lapozás: OK   1 / 1
(#) xabi8500 hozzászólása Feb 9, 2010 /
 
Sziasztok!

Egy kis segitsegre lenne szuksegem. Egy uzletben kellene szamolni a forgalmat. Ez annyibol all, hogy fenysorompok lesznek felszerelve a bejarathoz. A szenzorok jelzesere el kellene menteni a pontos idot.
Pl.:
07:08
07:09
07:10
07:30
....

A legegyszerubb szamomra egy EASY programozhato relle hasznalata lenne. Viszont ezeket az idopontokat el kellene menteni, es erre az easy nem megfelelo.
Talaltam hozza boviteskent kulso memoriat, EASY-M-256K, viszont errol csak annyi infot kaptam, hogy tarolhatjuk rajta az EASY-re feltoltendo programot. Azt sajnos nem tudom hogy ez irhato-e (pontosabban a PLC tud-e ide irni) es hogy a kesobbiekben ki tudunk-e olvasni belole (PC-re).

A masik otletem, egy uC hasznalata, csak sajnos nem igazan foglalkoztam veluk es nem tudom hogy pontosan mire is lenne szuksegem hozza.
Azt tudom, hogy lehet kapni hozzajuk pl SD-kartya iro-olvaso modulokat, csak sajnos azt sem tudom hogy hol kezdjem.

Mindket otlettel kapcsolatban varom a javaslataitokat. Addigis olvasgatom a PIC es egyeb uC topikokat, de ketlem hogy pontosan ezt megtalalom.

Elore is koszi az otletekert, javaslatokert.
(#) mackopajtas válasza xabi8500 hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Szia Szabolcs

Röptében ezt találtam neked ezeket a projekteket,

A mellékelt elvi kapcsolási rajznál neked már a bejövö forgalom impulzusait kell [Zümmögő helyére optokaput teszel, figyelj arra hogy megfelelő feszültségüt használj!!] és egy arra a célra megfelelő eszközzel rögzited

Elméleti működés

Belépésszámláló


Üdv Mackó
(#) Sebi válasza mackopajtas hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Az első linken lévőt én scanneltem a Madarász-féle könyvből elég régen... de ez a lényeg. Két optokapura van szükség, hogy az irányt meg lehessen határozni.
A második linken a fickó szépen dokumentálta 14 hét munkáját, ami alapvetően semmire sem használható...
Nos a lényeg: ha az időpontokat naplózni kel, akkor a projekt processzort igényel. A feladat hozzáértő számára rutinmunka.
(#) bankimajki válasza xabi8500 hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Nekem összeállt egy ötlet ami ehhez kell egy PIC (vagy valami proci) amihez két érzékelő van kötve és a prociban fut egy óra és amikor a két érzékelő állapota megváltozik akkor meghív egy megszakítást, amely ha az egyes érzékelő érzékel előbb akkor egy táblázatba lementi a kilépési időt. Ha fordítva érzékel, akkor egy másik táblázatba menti le az aktuális időt. Szerintem is elég egyszerű feladat.
(#) gabi20 hozzászólása Feb 9, 2010 /
 
Legegyszerűbb egy fénysorompóval és PIC - el vagy AVR - el megcsinálni . Az értékeket pedig el lehet menteni pl.EEPROM - ba
(#) (Felhasználó 4577) hozzászólása Feb 9, 2010 /
 
Én vennék egy kész fénysorompót, olyat, ami az elektromos kapukban is van. Ez ezért jobb, mint a saját, mert már van benne alapból egy optika, a kimenete pedig egy relé. A relét egy AVR bemenetére kötném, az Interneten (konkrétan elm-chan oldalán) található több előre megírt FAT fájlrendszer is SD kártyához. Az adatokat mindenképpen SD kártyán tárolnám, mert ez a legcélszerűbb. Például havonta lehet mindig más mappába tenni és naponta lehet más neve a .txt fájlnak. A fájlrendszer segítségével könnyen meg lehet nyitni és lehet bele írni és számítógéppel könnyen megnyitható, Excelbe beilleszthető.
Akár olyat is lehet csinálni, hogy minden nap végén készít a belépett emberekről és az időpontról egy diagramot, amit elment .bmp-ben, vagy LCD kijelzőn ki lehet írni, a kártyán lévő adatokat ki lehet olvasni.
(#) xabi8500 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Abban kellene egy kis segitseg, hogy kivalasszak egy Microcontrollert, amivel ez megoldhato, illetve minden olyan egyeb cuccot, ami a programozasahoz, taplalasahoz szukseges, illetve hogy az ajanlt tipushoz milyen SD kartya iro olvaso modult tudnek illeszteni, illetve a modulbol a szamitogepre valo kiolvasashoz szukseges tartozekok.

Egy C-ben programozhato microcontrollerre lenne szuksegem. Ha jol lattam a PICes forumban akkor a 18as szeriatol kezdodoen lehet Cben is programozni oket.

A javaslatotokra lenne szuksegem. Koszi elore is.


A fenysorompokat majd a kesobbiekben kivalasztom, most egyelore a microcontroller kivalasztasa lenne a lenyeg, hogy elkezdhessem tanulmanyozni es megirni ra a programot.

Kosz szepen!
(#) (Felhasználó 4577) válasza xabi8500 hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Egy Atmega128 tökéletes erre a célra. Az SD kártyán nincs mit illeszteni, 3.3V-ról kell üzemeltetni az AVR-t és SPI buszon csak össze kell kötni. Tehát nem kell semmi író/olvasó modult illeszteni.
Ha nem azt akarod, hogy kiszeded az AD kártyát és rajta vannak az adatok, akkor megcsinálhatod azt, hogy sorosportra kiírja az adatokat, vagy egy LCD kijelzőre, esetleg egy kisebb grafikont készít.
FAT fájlrendszer: Bővebben: Link
Az ATmega128-at tudod programozni C-ben WinAVR és AVRStudio telepítése után.
De egy ilyen projekt elkészítése nem fog menni, ha még sosem foglalkoztál ilyet.
Én csak AVR-ben tudok segíteni, a PIC-hez nem értek.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem