Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fotoellenállásos világításkapcsolás
Lapozás: OK   3 / 3
(#) frank tibor válasza DJanosi hozzászólására (») Szept 2, 2010 /
 
A 330-500 Ohm-os ellenállása led áramát állíja be, ha kissebb ellenállás erősebb a led fénye. A potit nonóba használd( csak eggyik felét), úgy 100Kohm ha összekötöd párhuzamosan a két oldalát már csak 50Kohm lessz. Az alkonykapcsoló amit építettem.
(#) kajtár tíbor hozzászólása Nov 15, 2011 /
 
Milyenértékű fotoellenállást szerezzek .ha magam akarom ősszerakni,
(#) frank tibor válasza kajtár tíbor hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Szia

Ha vásárolsz, olyat válassz amelynek a sötét ellenállása 1Mohm vagy nagyobb. Ebben a kapcsolásban a tranzisztor b-c átmenetéhez kötve jelentős feszültségváltozást okoz. Könnyen beállítható.
(#) barany35 hozzászólása Júl 24, 2012 /
 
Sziasztok!A segítségeteket szeretném kérni egy egyszerű áramkörrel kapcsolatban. Építettem egy alkonykapcsolós bójafejet ezekkel az alkatrészekkel:
300 K 1% ellenállás
SFH 300-3/4fototranzisztor
BC 558 B tranzisztor 1
BC 547 B tranzisztor 2
HB-515-XG-2Cled(zöld)
Az alkatrészeket a hestore-nál vásároltam.Az ellenállást már azért növeltem meg,mert a 100k-al túl korán kapcsolt fel sötétedéskor.Ezek után tökéletesen működött.Később egy barátomnak akartam építeni még kettőt,teljesen ugyanezekből az alkatrészekből,és azok nem működnek jól.Csak nagyon erős fénynél kapcsolnak le,és hiába növelem az ellenállást,nem változik tovább az érzékenysége.Többször is ellenőriztem a kapcsolást,jól raktam össze,és működik is csak nem elég érzékeny.Van valakinek ötlete mit kellene változtatnom,hogy érzékenyebb legyen?Több fototranzisztorral is kipróbáltam,és nem volt túl nagy változás.A kapcsolást mellékeltem.2db AA elemről üzemel.
(#) barany35 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 24, 2012 /
 
Már rájöttem,csak azt hittem nem küldte el
Sajnos az egyetlen működő darab már be van öntve ragasztóval,azt nem tudom megbontani,de az alkatrészek 100%-ig megegyeznek,mert az előző rendelésemet copy-ztam(hacsak a cégnél nem változott valami amit kétlek).Azóta több darabot is építettem és mind az utóbbival megegyező módon működik.(5db)Több ledet és fototranzisztort is kipróbáltam.A fototranzisztorok cseréje befolyásolta kicsit,de meg sem közelíti az első érzékenységét.Kezdem azt hinni,hogy valamiból mást kaptam korábban vagy valami selejtes volt az elsőnél,ezért lett ilyen.Vonatkoztassunk el attól,hogy van egy ami valamiért működik.Mi lehet szerinted a gond? A tranzisztorok eltérnek a kapcsolásban megadottaktól,de az adatlap alapján helyettesíthetőek azokkal amiket beépítettem.
(#) barany35 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 24, 2012 /
 
azt még nem próbáltam,mert áttetsző és látszik,hogy melyik a +lába,könnyen ellenőrizhető.De este megpróbálom,és írok van-e változás.
(#) barany35 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 24, 2012 /
 
Te jó ég! Megfordítottam a fototranzisztor lábait,és láss csodát működik mind Szóval a prototípusomnál eleve véletlenül fordítva kötöttem be a többinél meg jól,ez volt a baj.Ha valakinek ugyanez lenne a problémája:hibás a kapcsolás.A fototranzisztort ellenkező polaritással kell bekötni.Nem találtam az adatlapját ennek a típusú fototranzisztornak,de nem hiszem hogy eltérne a +,-lábkiosztás a többitől.köbzoli köszönöm a segítséget!
(#) etilalkohol hozzászólása Okt 12, 2012 /
 
Sziasztok! Van egy fotóellenállásom, ami napfényben 1 Kohm nagyságrendű és alkonyatkor, mikor már beülnek a tyúkok az ólba, akkor kb. 500 Kohmos. Ekkor kellene kikapcsolnia egy relét (24V).
Pontosabban 500 Kohm alatt behúzva tartja, a felett kiengedi. A lényeg, hogy minél kevesebb és egyszerűbb alkatrésszel kellene megoldani, mert a szabadban a tyúkól eresz alatti részén lesz elhelyezve. Megoldható egyszerűen, vagy nézzek más fényérzékelő után (pl. fotótranyó, napelem, led)? Azért gondoltam erre, mert pl. teliholdkor nem szabadna bekapcsolnia, azaz viszonylag nagy tartományban kellene érzékenynek lennie...
Előre is köszönöm!
(#) etilalkohol válasza etilalkohol hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Megoldottam, egy fettel kapcsolom a relét a +24V fele van a fényellenállás a negatív fele 47KOhm-os ellenállás.
(#) Kapagerenda hozzászólása Okt 25, 2013 /
 
Hello!
Készítettem egy világítás vezérlést ahol egy fotoellenállás végzi a fényérzékelést. Mivel a fotoellenálás reakció ideje kicsi, ezért van egy kis zavarjel az áramkörben. Tuttok mondani olyan fényválltozáson alapuló alaktrészt aminek a reakció ideje gyorsabb mint a fotoellenálásé?
Előre is kösz!
(#) frank tibor válasza Kapagerenda hozzászólására (») Okt 25, 2013 /
 
Szia
Használhatsz fototranzisztort, sokkal gyorsabb.
Világításvezérlésben nincs szükség nagy sebességre, a zavarjelet valószínűleg nem a fotó ellenállás sebessége okozza.
(#) robert03 hozzászólása Dec 1, 2023 /
 
Sziasztok! Van egy XH-M131 típus fotoellenállásos relés modulom, ami egyébként jól működik, de szeretném a be és kikapcsolás idejét késleltetni, hogy ne zavarjanak be neki az esetleges éjszakai rövid idejű felvillanások, illetve a rövid nappali sötétebb időszakok. Egyelőre arra jutottam, hogy egy kondenzátort kötnék párhuzamosan a fotoellenállás elé annak kivezetésére. Tudtommal ide kellene még a kondenzátor elé sorosan egy ellenállás is. Van valakinek esetleg ötlete, hogyan lehetne ezt megoldani? Pár másodperces késleltetést szeretnék csak.
(#) Gafly válasza robert03 hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Ha erre gondolsz, akkor a kondenzátor szerintem csak a rövid felvillanások ellen véd, a nappali elsötétedés ellen nem.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2023
Moderátor által szerkesztve
(#) niedziela válasza robert03 hozzászólására (») Dec 2, 2023 /
 
A trimmerrel a be és ki kapcsolás hiszterézisét tudod beállítani.
Ha ezt a hiszterézist kevésnek találod, egy-két ellenállás cserével az IC visszacsatolásában lehet növelni.
A kondenzátor teljes tévút.
(#) asch válasza robert03 hozzászólására (») Dec 2, 2023 /
 
Én mikrovezérlővel újraalkotnám a modult, és ott programozottan bármilyen időzítés megvalósítható. Méregetném a fotoellenállásos áramkör kimenetén a feszültséget, és aszerint kapcsolgatnám a relét.
De ha maradni kell a meglévő áramkör átalakításánál, akkor az általad javasolt módszer - lényegében egy RC filter - működhet. Amikor hirtelen változás van a bemeneten, akkor a filter miatt csak lassan változna a jel, tehát a gyors tüskéknek nem lenne hatása.
Ha felteszed, hogy mondjuk 2V változás van a kimeneten rövid ideig tartó fény hatására, akkor ezen kalkulátor szerint számolható, hogy különböző kapacitás és R értékek mellett milyen görbe szerint fog végbemenni a változás: https://www.herramientasingenieria.com/onlinecalc/electronics/capac...g.html
Meg kell saccolni - mérni -, hogy az általad kezelni kívánt esetekben mekkora az input feszültség változása, és hová esik a küszöbérték, és ebből számolható az RC szűrő paramétere. Az RC szűrő időállandójának hívják azt az időt, ami alatt a feszültség változás kb 63.2%-a megtörténik. (Pontosabban lásd: https://en.wikipedia.org/wiki/RC_time_constant ) Az időállandó ha ki van számolva a követelményekből, akkor ebből a tau=R*C képlet alapján ki lehet választani megfelelő R és C értékeket.
Az időállandó kiszámolásának matekja (szintén a fentebb linkelt Wikipédia oldal alapján): V(t)=V0*(1-exp(-t/tau)) Ebből ugye V0 a fény hatására keletkező változás, t az az idő, ameddig a küszöb alatt akarsz maradni, V helyére a küszöbfeszültséget írod, amire váltana az áramköröd. A tau ezekből számolható, azaz a szükséges RC szűrő időállandója.

Alternatív megoldásként a linkelt kalkulátorral próbálgatással is lehet találni megfelelő értékeket. Az áramkörve vagy az ellenállásból vagy a kapacitásból trimmelhetőt építenék be a biztonság kedvéért.

Ha a fotorezisztor kimenetére teszed a késleltető tagot, annak a gyengesége, hogy a késleltetés ideje nem lesz állandó, hanem a feszültség változástól függ. Ha a hiszterézis utánra teszed, az jobb lehet, ott már egy digitális jeled van, a késleltetést sokkal könnyebb belőni jóra szerintem. A FET meghajtásán viszont nem biztos, hogy egészséges ha lassan változik a jel, tehát a szűrő utánra megint kellene egy hiszterézises áramkör véleményem szerint. Végsősoron a mikrovezérlő programmal sokkal egyszerűbb: ADC-n méred a feszültséget, és egy hiszterézis+késleltetés logika programban van megvalósítva, amivel kapcsolgatja a lámpát vezérlő FET-et.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2023
(#) robert03 válasza asch hozzászólására (») Dec 2, 2023 /
 
Köszönöm a részletes leírást. Találtam egy rajzot a panelhez. Annyit látok, hogy mintha lenne benne egy RC késleltető a tranzisztor előtt. (Bekarikáztam pirossal, hogy mire gondolok). Esetleg ha itt cserélem nagyobbra a kondit, talán nagyobb lesz a késleltetés.
(#) niedziela válasza robert03 hozzászólására (») Dec 2, 2023 /
 
R5 a bázis ellenállás az a relé áramfelvételéhez van méretezve,
Kondi stabilan tartja a tranzisztor bázisát akkor amikor a fény a ki-be kapcsolás határán van.
Magyarul nem engedi prellegni a relét. Megpróbálhatod változtatni, de sok változás nem lesz.
R7 a visszacsatolás, kapcsolás hiszterézisét határozza meg. Ezt lenne érdemes 100k helyett 470k-ra módosítani, hogy ne legyen érzékeny annyira.
De ahogy gondolod.
(#) robert03 válasza niedziela hozzászólására (») Dec 2, 2023 /
 
Végülis nekem az is jó lenne ha nem kapcsolgatna ki be az alkonyat/virradat határán, mert egy 12 voltos kültéri lámpatestben lesz, a keésleltetésre csak azért gondoltam, hogy az éjszakai felvillanások ne zavarják be.
(#) niedziela válasza robert03 hozzászólására (») Dec 2, 2023 /
 
Erre van a potmeter, azzal ezt lehet beállítani.
Ha nem elég, akkor az R7 növelésével lehet még nyújtani.
(#) robert03 válasza niedziela hozzászólására (») Dec 3, 2023 /
 
A potival azt tudom beállítani, hogy milyen sötétben kapcsoljon a lámpa ami rendben is van. Azt akarom elkerülni, hogy fényhatáron ne kapcsolgasson ki be.
Ha az R7 ellenállás értékét alacsonyabbra állítom, az segíti a relé stabilabb kapcsolását a fényhatáron vagy pont fordítva?

Határozott váltást szeretnék elérni alkonyatkor/virradatkor, de nem tudom, hogy az alacsony vagy magas hiszterézist igényel? Magas hiszterézis alacsony ellenállás, alacsony hiszterézis nagy ellenállás? (a komparátor 1. és 3. érintkezője között).
(#) niedziela válasza robert03 hozzászólására (») Dec 3, 2023 /
 
R7 cseréld 1MOhm -ra, vagy ahhoz közel, akkor lesz nagyobb a hiszterézis.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2023
(#) proli007 válasza robert03 hozzászólására (») Dec 3, 2023 /
 
Hello! Ha kevésbé zavarérzékeny áramkört szeretnél, akkor a hiszterézist növelni kell. De ugye az befolyásolja a működést is.
A jó megoldás, ha a hiszterézis értelmezhető nagyságú, ugyanakkor illeszkedik is a kívánt működési tartományhoz. Mert ha túl kicsi, akkor a tápfesz változás is okozhat pergést, ha nagy, akkor meg mondjuk sötétben kapcsol be, de csak nagyon világosban alszik ell a lámpa.
A hiszterézis az ellenállások egymáshoz vonatkoztatott aránya adja. Vagy is hogy amikor a kimenet átbillen, mennyire változtatja meg a komparátor + bemenetének feszültségét. Tehát egyik oldalon a visszacsatolást az R7 adja, viszont a másik oldalon R4+FT||R2. Mert arra hat. (Tehát Niedziela fordítva írta.)
De az eredeti felállásnál, a fényellenállás igen alacsony értékére reagál a kapcsolás. De ha növeljük az R2 értékét, akkor megyünk a sötét felé és így már az R7 is növelhető. Az egyemsúly megmarad.
Viszont sokat javíthatunk az érzékelő jó elhelyezésével. Pld. ha csőbe húzzuk, és az északi égbolt felé néz. Mert akkor a nap nem süt bele és a környezeti fények változása is kevésbé hat. Mert ha amikor a lámpa bekapcsolás azt az érzékelő látja, egyből csökkentettük a hiszterézist, anélkül hogy bármit változtattunk volna az áramkörön. Hiszen a visszacsatolást maga a fény változása okozta.
A késleltetésnél, az RC taggal nem sokra mész. Mert a kondit terheli a tranyó bázis-emitter ellenállása, ami nagyon kicsi. Így az időzítés is maximum akkora, hogy kevésbé zavarja az áramkör működését egy hálózati izzó 50 vagy 100Hz-es villogása. Talán a leg fájdalom mentesebb ha a tranyót egy Fet-re cseréled. Annak küszöbfeszültsége is magasabb és bemeneti ellenállása a Gohm tartományban van. Tehát az R5 növelhető. Így kb. 10 sec idő érhető el. Nagyon nem lehet az ellenállást és a kondit növelni büntetlenül, mert ha a kondi szivárgása már összemérhető az ellenállás töltőűramával, bizonytalan lesz a működés..

Fény-SW.png
    
(#) dB_Thunder válasza proli007 hozzászólására (») Dec 4, 2023 /
 
Nem a hiszterézist kell növelni, hanem a feldolgozási időt! (integrálni kell)
Érdekesnek találom, hogy 10 évvel ezelőtt egy valamire való alkonykapcsoló ezt tudta! Legalább egy perc kellett, hogy kapcsoljon! Télen nem volt jó érzés erre feláldozni a sapkámat, és várni a "megvilágosodást"!!
(#) robert03 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 4, 2023 /
 
Igen, pontosan erre lenne szükségem, túl hamar dolgozza fel a változást, ezt kellene valahogy lassítani, ezért gondoltam először a késleltetésre.
(#) niedziela válasza proli007 hozzászólására (») Dec 5, 2023 /
 
Szia,

Ez melyik program amivel szimulálod a kapcsolásokat ?
köszi.
(#) proli007 válasza niedziela hozzászólására (») Dec 5, 2023 / 1
 
Hello! Ez a Tina demó verziója. Van benne egy csomó hiba, lüke működés, de nekem megteszi.
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem