Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fűtés vezérlés
 
Témaindító: kiviszem, idő: Nov 12, 2005
Lapozás: OK   4 / 6
(#) BRinyo válasza cartmen hozzászólására (») Okt 31, 2016 / 1
 
Egy ilyesmi szilárdtest már bőven elegendő. Ázsiából olcsóbb, de itt az apróban is szokott szerepelni. Azért is tartom jobb ötletnek a digitális vezérlőt, mert jól beállíthatók rajta a távolabbi kapcsolási pontok. A csőtermosztátok általában +/-5 fok hiszterézissel kapcsolnak.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2016
(#) Bakman válasza cartmen hozzászólására (») Okt 31, 2016 / 1
 
1: Csőtermosztátot felejtsd el! Pontatlan, bizonytalan. 2016 van, tessék normális termosztátot venni. AKO digitális termosztátokon meg lehet adni 20 °C hiszterézist is, ami neked éppen megfelelő.
2: Semmi másra nincs szükséged, mert a termosztát reléje bőven bírja a szivattyú áramát.

A mellékletben egy kép. Több típus létezik. Két, három illetve négy gombos kivitelű is van. Mindegy melyiket veszed. Évek óta használunk ilyeneket, szinte atombiztos. Hűtési üzemmód, 30 °C-ra állítva a hőmérséklet, 20 °C-ra állítva a hiszterézis. Ha a termosztátban van leolvasztó funkció (Defrost, a kijelzőn dEf jelenik meg), akkor azt ki kell kapcsolni.

ako.jpg
    
(#) cartmen válasza Bakman hozzászólására (») Okt 31, 2016 /
 
Köszönöm a tanácsot! Utána fogok nézni mindenképp!
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2016
(#) cartmen válasza BRinyo hozzászólására (») Okt 31, 2016 /
 
Valószínűleg ez lesz a megoldás, mivel kicsit keresgettem és van két termosztátom , tehát a bekerülési költség csak egy darab relé ára, ami jóval kedvezőbb, mint a digitális termosztát beszerzése. A hiszterézis bőven belefér, a tartomány egyik végpontja sem kritikus a rendszer működésének szempontjából.
(#) Bakman válasza cartmen hozzászólására (») Okt 31, 2016 /
 
Nem kell relé, elég a két csőtermosztát, azok is bírják bőven a szivattyú áramát. Sőt, ha egy termosztátnak van annyi hiszterézise (ezt majd ki kell tapasztalni, mert a pontosság ezekben a termosztátokban a bányászbéka nemesebbik fele alatt van), akkor elég egy is. Sőt, találkoztam olyan csőtermosztáttal, aminek még nagyobb is volt a hiszterézise.

Ugyan a te dolgod, de nem nagyon értem, miért jó az, ha eleve hibásan építesz meg valamit.
(#) cartmen válasza Bakman hozzászólására (») Okt 31, 2016 /
 
Sajnos nem gondolkodhatom most költségesebb megoldásban, és mint említettem a hibahatár megfelel. Amikor lehetőségem lesz invesztálnom a rendszerbe a digitális termosztát lesz a megoldás mindenképp. Köszönöm a segítségedet!
(#) Bakman válasza cartmen hozzászólására (») Okt 31, 2016 /
 
Ha megfelel a hibahatár, használj csak egy termosztátot, meg fogod látni, bőven elég az is, nem kell semmi más.
(#) cartmen válasza Bakman hozzászólására (») Okt 31, 2016 /
 
Jelenleg egyet használok ez kb. 5°C hiszterézissel rendelkezik. Igazából ezt szeretném kiterjeszteni kb 20 °C -ra költséghatékonyan. Ezért indítottam a témát.

http://heilmann.hu/spd/3057-e1/Csotermosztat-MMG-tokozott-0-90-gazo...-101-0
Többet nem vennék ilyet, rossz bekötni és a skála dísznek van rajta, annak ellenére hogy ennyiért lehet kapni néha siemenset.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2016
(#) niedziela válasza BRinyo hozzászólására (») Okt 31, 2016 /
 
Idézet:
„Egy ilyesmi szilárdtest már bőven elegendő”

Már hogy úgy érted az ilyen alakú ugye ?
És az SSR két termosztátos megoldáshoz nem jó
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2016
(#) Bakman válasza cartmen hozzászólására (») Okt 31, 2016 / 1
 
Most néztem meg a rajzod. Úgy nem lesz jó, mert ha az 50 °C-os termosztát kikapcsol, megáll a szivattyú. A melléklet szerint kösd be és valóban, kelleni fog egy 230 V-os relé is.

Mint tapasztalhatod, a csőtermosztátok ilyenek. Ha jól emlékszem, éppen Proli007 ostorozta a Siemens csőtermosztátokat. Éppen az ilyenek miatt nem ajánlom (sőt!) senkinek ezeket a szerkezeteket.
(#) cartmen válasza Bakman hozzászólására (») Okt 31, 2016 /
 
Köszi! Igen ez egy szofisztikáltabb rajz, mint amit én produkáltam. Valószínűleg a mellékelt ábrám ami félrevezet, mert ott is az lett volna a terv, hogy amikor az 50 °C os kapcsol utána már a 30°C os tartja behúzva a relét nem foglalkozva azzal hogy az 50 °C os le fog kapcsolni. Azonban ez a bekötés jobb.
(#) proli007 válasza cartmen hozzászólására (») Okt 31, 2016 / 1
 
Hello! Ha már lúd..

Csatolás javítva.
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2016
(#) Bakman válasza proli007 hozzászólására (») Okt 31, 2016 / 1
 
Nem jó, mindkettőnél az alaphelyzetben nyitott érintkezőket kell használni. 30 °C alatt mindkettő, 50 °C alatt csak az egyik van nyitva.
(#) VIM válasza Bakman hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Szia! Kérlek ne vedd kötözködésnek de nekem úgy tűnik, hogy "cartmen" jól rajzolta a maga módján az elképzelését, mert a 2. csőtermosztátot az öntartó szálba kötötte és nem sorba a tápáramkörbe. Az 1. termosztátnak csak indítania kell a relét, azután már átbillenhet az alsó értékére, mert az öntartást a 2. termosztát tartja fenn, annak alsó hiszterézis értékének eléréséig és a relé akkor visszaáll (elenged) a kiindulási helyzetbe, várja, hogy ismét működésbe hozza az 1. termosztát. A digitális termosztátot mindenki szeretné, jól néz ki és pontos is meg minden de az ára és amit elvárnak tőle az valahogy nem tetszik a felhasználók többségének. Már előzőleg én is mondtam, hogy a bimetálos kivitelűek majdnem használhatatlanok de a gőztenziós ezen darabja nálam már tíz évet bizonyított és a skálája sem csal de ez a gyártmány nem is 3EFt körüli áron kapható.
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Valóban, csak a rajz mondhatni eléggé kusza. A két termosztátnak a be- illetve kikapcsoló gomb szerepét szántam, mint ahogy általában szokták csinálni.

Mit várnak el egy digitális termosztáttól, ami nem tetszik a felhasználóknak? Szokták mondani, olcsó húsnak híg a leve... Nekem mindegy, ki mivel bosszantja magát.
(#) VIM válasza Bakman hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Ha tudná az ember, hogy ezek a darabok jól használhatók, akkor hozatnék is velük de azért az egyért amire nekem szükségem volna
(#) krisztian98 hozzászólása Dec 17, 2016 /
 
Sziasztok,

Szeretnék egy szivattyút be-ki kapcsolgatni. pl: 1-perc be és 1 perc ki kapcsolt állapot.
Lenne egy vezérlőjelem, ami aktív, az menne tovább egy ilyen kapcsolóba, ami a motort 1 percig be, majd kikapcsolná és így váltakozna. Jó lenne, ha tudnám állítani a be és kikapcsolás időintervallumát és ez váltakozna. Amolyan astabil multi vibrátor szerűen.

Pontosan arra kellene, hogyha a kazánban hűl le víz, akkor már a szivattyú ne menjen megállás nélkül, hanem szaggatva. Tudom nem a legjobb ötlet egy szivattyút be-ki kapcsolgatni, de majd lehet, hogy az 1-1 perc helyett 3-3 perc lesz...

Tudtok valamit javasolni?

Köszi:
Krisztián
(#) Tomi111 válasza krisztian98 hozzászólására (») Dec 17, 2016 /
 
Üdv! Van erre gyári időrelé itt, bár elég drágák. Ennél az ki ill. bekapcsolási idő csak ugyanannyi lehet. Ha eltérő idő kell, akkor a Finder 8091-el kezdődő sorszámú kell.
(#) Bakman válasza krisztian98 hozzászólására (») Dec 17, 2016 /
 
Nem vedd sértésnek, de butaság, amit szeretnél. A kazánban lévő víz hőmérséklete (már ha a kazánba nem raksz fűtőanyagot) folyamatosan és monoton csökken, szinkronban van az égéstér hőmérsékletével. Teháti hiába állítod meg a vizet, nem, vagy csak alig fog melegedni.

Ugyanakkor, mint írtad, nem a legjobb kapcsolgatni a szivattyút ilyen sűrűn, sőt, kifejezetten káros.
(#) krisztian98 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 17, 2016 /
 
Szia,

Akkor mit javasolsz arra, mikor a kazánban ég le a tűz és az előremenő vízhőmérséklet csökken?
Van egy hőmérő, ami a szivattyút kapcsolja, mikor 70C-os a víz, melegíti a puffer.
Na most mikor a kazán nem éri el a 70C-ot, akkor azért gondoltam, hogy néha rákeverek a vízre, hogy ne az legyen, hogy az öntvény kazánba nagyon hideg vizet lőjek be..
Itt szaggatnám a vizet. Viszont a parázs, nagyon a kazán alját melegíti.

Köszi:
K
(#) Bakman válasza krisztian98 hozzászólására (») Dec 17, 2016 /
 
Miért csak 70 °C felett megy a pufferbe a víz? Ha nem éri el a 70 °C-t a víz, akkor mi történik?

Kazán + puffer + szobatermosztát kombináció: Ha a lakás kér meleget, akkor a kazánból a víz a lakás felé megy (már ha be van gyújtva), egyébként a puffer felé. Ha a kazánban hideg a víz de a pufferben meleg és a lakás kér meleget, akkor a puffeből a lakás felé megy a víz. Ha nincs melegvíz sem a kazánban sem a pufferben, akkor állnak a szivattyúk.

A kazán után kell egy keverőszelep ami nem engedi, hogy nagyon hideg víz menjen a kazánba.
(#) krisztian98 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 17, 2016 /
 
Van egy 45C-os kazánvédő szelep(ha jól emlékszem a hőfokára). Ami elméletileg 45C-os vizet kever be visszatérőnek. De tranziensek ott is lehetnek. A kazánnal a puffert fűtöm. A puffiból pedig a meleget akkor veszem ki, mikor a szobatermosztát kéri. Tüzelés alatt külön nem figyelem a szoba termosztátot. Ha kéri a ház a meleget úgyis megy a lakásköri keringtető. Mondjuk a tüzelés vége fele be-be szoktuk kapcsolni 23,8C-ra. Puffi 5m3-es Kazán 50-60kw. Így 4-6 naponta gyújtunk be.

Ha nem éri el a 70 °C-t a víz, akkor mi történik?=> Pont erre szeretném a keringtető szivattyú be-ki kapcsolgatást. 50C alatt pedig lekapcsoltatni..

Gondoltam arra is, hogy a szivattyún a 3 állású kapcsolót bontom meg és arra forrasztok rá.
De túl rizikósnak, veszélyesnek látom, tartom.

Üdv.: K
(#) proli007 válasza krisztian98 hozzászólására (») Dec 17, 2016 /
 
Hello! Ha ragaszkodsz hozzá.. itt találsz rajzot. Mindössze a C1-et kell 2,2µF-ra cserélni és mind a ki és bekapcsolást kb. 0..5 percig változtathatod.
(#) krisztian98 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 18, 2016 /
 
THX. Olcsóbb mint megvenni egy komplett készet.. Csak hát itt nagyon fontos lenne a megbízhatóság is..
(#) Bakman válasza krisztian98 hozzászólására (») Dec 18, 2016 /
 
Digitális termosztát, hűtés üzemmód. 50 °C-ra beállítva, hiszterézis 20 °C-ra beállítva: 70 °C-nál bekapcsol, 50 °C-nál kikapcsol.
(#) VIM válasza krisztian98 hozzászólására (») Dec 18, 2016 /
 
Szia! A jól bevált és egyszerű megoldásra mint a "csőtermosztátra", digitális termosztátra nem gondoltál? Ha megfelelő helyre teszed a kontroll érzékelőt, akkor azt fogja csinálni amit szeretnél, mindig akkor kapcsolja a szivattyút amikor azt elvárod tőle. Vannak nagy hiszterézis beállítási lehetőségűek is közöttük. "Bakman" szokta is ajánlani:Bővebben: Link
(#) krisztian98 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 18, 2016 /
 
Ok átgondolom.
(#) krisztian98 válasza krisztian98 hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Sziasztok,

Mégse fogom a motort be-ki kapcsolgatni. (Groundfos UPS 25-60-as, 3-as fokozatú állító tárcsával)
A következőekre jöttem rá:
A csatolt kép alapján van a szivattyú működése.
Ha a kapcsoló:
1-es fokozatban van, akkor a 2-es és 4-es láb van összekötve.
2-es fokozatban van, akkor a 2-es láb az 5-6-os lábbal van összekötve.
3-as fokozatban van, akkor a 2-es láb az 7-es lábbal van összekötve

Az a kérdésem, hogy 1-es fokozatból mehetek-e 2-es fokozatba, úgy, hogy nem bontom a 2-es 4-es kontaktust? A szabályzó tárcsa bontja.

Úgy szeretném megcsinálni, hogy:
1-es fokozat indul, ha a kazán védőszelep utáni vízhőmérséklettől a kazántest melegebb pl: 8C-nál. (Ewelly EW-801)
Indul a 2-es fokozat 75C-nál.
3-as fokozat 80C-nál. Viszont + reléket nem szeretnék berakni az előző fokozatok bontásához. Az eszköz rá egy willhi WH7016J-lesz (Nem REX vagy seatos).
+ lenne egy riasztós-rész ami 90C-nál a motor 2-es lábára kapcsolja a fázist. (stc-2000-es)

Csinálhatom azt, hogy a fázist rakom a 4-es lábra, 5-6, és 2-es lábra (úgy hogy nem bontom a lentebbi fokozatot? Ebben az estben a gyári csatlakozó helyre nem is kell beraknom a fázist?

Sajnos a motorokhoz nem értek.

Köszi:K

1.jpg

2.jpg
   
(#) Bakman válasza krisztian98 hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
BOntanod kell, van ott egy kondenzátor is, anélkül nem forog a motor.
(#) krisztian98 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Ok, akkor az előző, előtte lévő fokozatokat bontom.

Viszont a neten találtam egy ilyet.

Viszont azt meg tudom csinálni, hogy válság esetén az 1-es és 2-es lábat bontom és a 2-esbe direktbe fázist kötök? (ekkor igaz a szabályzó tárcsát felülbírálja.)
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2017

2.jpg
    
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem