Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fútófény vezérlésből léptető motor vezérlés
Lapozás: OK   1 / 1
(#) djsuni hozzászólása Okt 25, 2008 /
 
Sziasztok!
Az én kérdésemre úgy érzem a futófény kapcsolások egyike lesz a megoldás!
Nekem egy olyan kapcsolásra lenne szükségem, amelynél 1 bementi clock jel hatására a kimeneten 4 clock jel jelenik meg! Nem kimondottan ledek lennének a kimeneten, hanem egy nagyon egyszerű léptetőmotor vezérlés. azért akarom így csinálni mert ezt gondoltam a leggazdaságosabbnak hozzá! Azért kell pont négy impulzus, mert a motor 24 lépéses és 6 ponton kell megállnia, és az sem baj ha a be és kikapcsolások után nem mindig ugyanott van az a 6 pont (ezt remélem lehet érteni, magyarul nem kell "beszámolnia" a kapcsolásnak. Ez majd manuálisan fog történni!)
Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) Medve válasza djsuni hozzászólására (») Okt 25, 2008 /
 
Hello, én erre a célra egy ilyen kapcsolást követtem el. Az órajelet egy 555 adta a CD/CD bemenetre. A visszacsatolás helyének megválasztásával a fázisok számát lehet módosítani

motorvez.JPG
    
(#) kovacsna válasza djsuni hozzászólására (») Okt 26, 2008 /
 
Hello.
Kérdés: Unipoláris vagy bipoláris a léptetőmotorod?
Utóbbi esetben a legkézenfekvőbb megoldás: LB1650.
Ha van TV szerelő haverod, tud neked kukázni bármelyik videomagnóból. lsd melléklet. Ott van benne sima motorhoz is és bipoláris léptetőmotrhoz is a mintakapcsolás. Tud 1A-t és 4,5-36 voltig hajthatod.
Persze van más számmal is ez az LB sorozat, ami más és más motorokhoz készült, más paraméterekkel.
Szerintem tuti találni rég videóban valamelyiket.
Én használtam már ilyet sima szinkron motorhoz és működik korrektül.
BY
KN

LB1650.pdf
    
(#) djsuni válasza kovacsna hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Uipoláris motorról van szó! Mellékeltem a vezérlő kapcsolási rajzát is! Ebben a vezérlésben egy sima 555-ös IC adja a clock jelet! De ezzel csak simán forog a motor! Nekem viszont úgy kéne átalakítanom hogy a motor mindig 4 lépéssel ugráljon! Szóval kell az 555-ös és a meghajtó rész közé egy kapcsolás aminek ha az 555-össel adok egy clockot akkor a kimenetén a meghajtó felé 4 clockot küld! Ezzel elérve hogy a motor nem lépésenként, hanem 4 lépésenként ugráljon! Ha valakinek van ötlete akkor nagyon szívesen várom! Lehet teljesen más elgondolás is, de sajnos nekem fontos hogy minél kissebb méretű és gazdaságos legyen, mert több darabot is elő kell majd állítsak belőle.
A rajzért elnéseteket kérem de már csak ezt hagytam meg belőle! Ha nagyon fontos megrajzolom, de úgy éreztem hogy a kérdésemhez nem is igazán kell ez a rajz!
(#) djsuni válasza kovacsna hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Ezt lefelejtettem!
(#) djsuni válasza Medve hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Helló!
Először is köszönöm a segítséged! Viszont nem igazán értem ennek a kapcsolásnal a működését, ha esetleg eltudnád mondani nagyjából az jó lenne!
Azért írom ezt még ide hogy mindenki értse, nekem nem egy léptető motor vezérlésre van szükségem. Az már megvan! A benne lévő 555-öst kéne kiegészíteni valamivel ami meg 4-szerezi a kimenetén lévő clock-okat, ezáltal a motor csak minden 4. lépésnél áll meg!
(#) kovacsna válasza djsuni hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Szia!

Aha,, Érteni már mit akar fehér ember?
Megoldás!
Bináris leálló számláló+ kikapuzott jellel!

Üdv

KN
(#) Medve válasza djsuni hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Felejtsd el, nem értettem, hogy mit akarsz. Ha impulzust akarasz négyszerezni, akkor kell egy számláló, ami kapuzza a saját órajelét.
(#) djsuni válasza Medve hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Egy kezdetleges rajzot tudsz küldeni, hogy mégis milyen számlálót kell használni. De mondjuk én már ott elakadtam hogy "kapuzza a saját órajelét". Eltudnád magyarázni hogy ez mit is jelent, és hogy ezt hogyan kell összehozni az 555-össel! Előre is kösönöm!
(#) Medve válasza djsuni hozzászólására (») Okt 27, 2008 / 4
 
Igy gondoltam. A bemeneten érkező impulzus 1-be állítja a tárolót, ami engedélyezi az oszcillátor jelét a kimeneten. Ezeket az impulzusokat számolja a számláló, amely az ötödik impulzusnál visszaállítja a tárolót 0-ba ezzel az oszcillátort lekapcsolja a kimenetről. Ezzel egyidőben nullázza is magát. De ez csak egy elv, finomítani kell, pl megjelenhet a kimeneten az ötödik impulzus, de csak egy tű formájában. Vagy pl célszerű lehet az 555 futását tiltani, hogy az engedélyezéskor az első impulzus is teljes szélességű legyen. De lehet ezt egy monoflopokból felépített lánccal is, de arra kapcsolást most nem tudok.

Burst gen.JPG
    
(#) djsuni válasza Medve hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Így már kicsit világosabb! Ezzel viszont az a baj hogy ha tényleg megjelenhet rajta az 5. impulzus, akkor már nem jó! Ha már egyszer megjelenik akkor már a motor 1 lépéssel téveszt ami egy 24 lépéses motornál igen látványos! Szóval az is nagyon nagy szempont hogy szigorúan miondig 4 legyen!
Ami még nekem nem világos hogy azt hogy lehet megoldani, hogy itt kétféle jel sorozatról kell beszélni. Az egyik amit az 555-ös állít elő, ez egy nagyobb periódus idejű jel, és a másik ami a 4 szerezett jell ennek kis periódus idejűnek kell lennie hogy a motor minél gyorsabban beálljon a megadott pontokra!
(#) Medve válasza djsuni hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
-Ha megjelenik az ötödik impulzus, akkor a számlálót négyre állítod be, és kész

Idézet:
„azt hogy lehet megoldani, hogy itt kétféle jel sorozatról kell beszélni.”
Kell egy indító impulzus, és kell egy oszcillátor, amit ez indít ...szerintem jól látod.
(#) djsuni válasza Medve hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Értem! Még egyet viszont kérdezni akarok! Tehát akkor nekem így két 555 oszcillátorra lesz szükségem, egy ami a 7400 tároló bemenetére adja az impulzusokat, és kell még egy amivel a 4-es impulzus "csomagokat" hozom létre. Ez nekem eddig tökéletes, mert külön-külön tudom állítani mindkettőt! Ha az impulzus bemenetre adott jel gyors akkor mindig engedélyezőn tarja a másik oszcit, és ha jól értem ebbe esetben pedig folyamatosan forog a motor! Szerintem nekem pont erre van szükségem!
Nagyon szépen köszönöm, és remélem sikerülis majd ezt nekem a gyakorlatban is megvalósítanom! De szerintem ebben még fogok tőled kérdezni
Örök hálám!
(#) Medve válasza djsuni hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Igen, két oszci kell lehet folyamatos impulzussorozatra is kényszeríteni. Ám nem árt a kimenetet kissé ellustítani majd egy RC taggal pl, mert keletkezhetnek zavarok. De ez majd a gyakorlatban dől el.
Közben eszembe jutott egy másik megoldás, ez inkább mechanikai. Ha pl egy takarólemezt (bütyköstárcsát) raknál a tárcsára, amit egy optokapuval (kapcsolóval) figyelsz, akkor nem kellene lenulláznod a rendszert és a motor a tetszólegesen beállított helyzetekben állna meg.
(#) djsuni válasza Medve hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Nekem az első ötlet tetszik jobban! Elég egyszerű is, tehát nem is foglal nagy hellyet. Igazából ez egy lámpában lesz szín váltó. Próbálkoztam én már mágneses kapcslókkal is, és akkor mágneseket kellett a tárcsára rakni. de nem volt jó mert mindig túl gördült a motor. és ennél nem igazán lehetett sebességeket állítani. A te kacsolásoddal viszont már tudom állítani hogy milyen idő közönként váltsa a színeket (a 7400 bementi impulzusait) , és hogy két szín között milyen gyors legyen a motor mozgása (a másik 555-ös oszci). Remélem érthetően fogalmaztam. Szóval ennél jobbat nem is kaphattam volna. Igazából ilyen áramkört még nem csináltam. Ilyen logikai kapus dolgokat tanultam ugyan, de a gyakorlatban nem sokszor alkalmaztam még. Ezért majd az elvi kapcsolási rajzod adaptálása egy nyák rajzba eltart majd egy ideig, de szerintem nem lesz vele gondom. CSak meg kell majd nézzem hogy a te rajzodon a a ki és bemenetek az IC-k mely lábainak felelnek meg.
Mégegyszer nagyon köszönöm!
(#) djsuni válasza Medve hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Mégis csak kell a segítséged! Nem igazán sikerül megcsinálnom az kapcsolási rajzot! Az 555-ös oszcikat tudom, a 4017-nél nagyjából értem, hogy a negyedik kimenetet visszakötöm a reszet lábára és a 7400 resetjére is, De a 7400-át nem tudom hogyan kell értelmezni. Nem tudom mi rajta az S. A legutolsó pedig egy sima and kapu, ha mindkét bemeneten van jel akkor van a kimeneten is. Nem tudnál még segíteni ebben egy kicst!
Amint mondtam nem csináltam még ilyet. Elég egy egyszerű razj amin látszik hogy melyik lábat hova kell kötni!
(#) djsuni válasza djsuni hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Sikerült megcsinálnom a kacsolási rajzot! Vár még rá egy szimuláció, és aztán már lehet is összerakni! Köszönöm a segítségeket!
(#) Medve válasza djsuni hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Lehet, hogy elkéstem de itt az RS tároló, de készítheted D tárolóból is. A jel kapuzása lehet ÉS vagy ÉS-NEM kapuval is.
(#) djsuni válasza Medve hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Köszönöm már megtaláltam! Az AND kapu helyett felhasználtam a 7400 maradék két NAND kapulyát, és így spóroltam egy IC-t. Remélem a kapcsolás majd a gyakorlatban is beválik! Nem tudom megköszönni elégszer a segítséged! Azért majd felrakom a kapcsolást hátha másnak is szüksége lesz rá!
(#) djsuni válasza Medve hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
Helló!
Tudom hogy nem most volt már mikor nekem ebben a témában segítettél de mostanra sikerült 'felfedeznem' a hibát! Szóval megcsináltam az áramkört amit javasoltál, de nem működik! Az első hibája hogy mikor bekapcsoltam az osztó nem mindig ugyan onnan kezdett számolni, de ezt megoldottam egy reszet kapcsolóval amivel indulás előtt resetbe lehet kapcsolni a számlálót így a Q0-ról kezdi a számolást. A másik baj volt még hogy az RS tárolónak van egy tiltott állása, mikor is mind a 2 bemenetén magas szint van, ebben a kapcsolásban szinte csak ez van jelen. Én egy kicsit tovább fejlesztettem a kapcsolást, de ezt az egy hibáját nem sikerült megoldani. Ebben szeretném a segítségedet kérni! Mellékelem a kapcsolást! Előre is köszönöm a segítségedet
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem