Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Futóműállító mérőfej panel hibakeresés, javítás
Lapozás: OK   1 / 1
(#) pegtop hozzászólása Máj 21, 2015 /
 
Sziasztok!

4 mérőfej tartozik egy ilyen géphez. Rendelkezem 3 panellel, ami jó, és eggyel, ami rossz. A panelek azonosak, lásd a mellékelt kép. Segítségre lenne szükségem: A hibakeresést úgy képzeltem, hogy az egyes alkatrészeket ki kell forrasztani, tartalmukat kiolvasni, egyeztetni a jó és a rossz áramkörről kiszedetteket.
Érdemes így nekiállni (nincs olyan sok alkatrész a panelen)? Van egyéb javaslat? Sérülhet bármi alkatrész adattartalma a forrasztással?

Köszönöm előre is segítségeteket!

panel.jpg
    
(#) zolika60 válasza pegtop hozzászólására (») Máj 21, 2015 / 1
 
Nem a kiforrasztott alkatrészeket kell először vizsgálni, hanem a panel működését. Biztosítékok jók? Tápfeszültségek megvannak? Mi a hibajelenség? Persze egy rajz sem ártana egy ilyen bonyolultságú készülékhez, de a jókkal összehasonlíthatók a hibáson mért adatok és talán sikerül megjavítania egy hozzáértőnek.
(#) pegtop válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 21, 2015 /
 
Köszönöm hozzászólásod! Biztosíték rendben, kapcsolási rajz nem áll rendelkezésre. Mind a 4 mérőfejet látja a központi egység, tehát a hibásat is, viszont a hibásnál a mért értékek mindenhol 0-t jeleznek. Maga a dőlésérzékelő jó, számos alkatrész-csereberével le tudtam korlátozni a hibát erre az egy panelre, a hiba biztos, hogy ezen belül keresendő.. :S
(#) zolika60 válasza pegtop hozzászólására (») Máj 21, 2015 / 1
 
A helyedben összehasonlító méréseket végeznék egy jó panellel. Bár lehet, hogy az kevés egy szkóp sem ártana a jelek vizsgálatához. Bár ha szerencséd van, csak valami tápfesz hiányzik.
(#) kadarist válasza pegtop hozzászólására (») Máj 21, 2015 / 1
 
Szia!
Az IC-k megkapják a tápfeszültségüket?
(#) pegtop válasza kadarist hozzászólására (») Máj 21, 2015 /
 
Szia! Ennek a megállapításában sajnos már segítségre szorulok.. Megtudható valahol, hogy melyik lábakon mit kell mérni?
(#) zolika60 válasza pegtop hozzászólására (») Máj 21, 2015 / 1
 
Keress a benne található alkatrészekhez adatlapot abban benne van.
(#) kadarist válasza pegtop hozzászólására (») Máj 21, 2015 / 1
 
A tápfeszültséget két tápláb között kell mérni, amiknek a helyét az adott IC adatlapjából le meghatározni.
(#) pegtop válasza kadarist hozzászólására (») Máj 21, 2015 /
 
Köszönöm, jelentkezem holnap, ha megvagyok a mérésekkel.
(#) pegtop válasza kadarist hozzászólására (») Máj 21, 2015 /
 
Egy MAX693CPE esetében pl akkor csak azt kell megnéznem, hogy a GND és a Vcc ill a Vbatt között -0.3-6.0 V között mérjek? Vagy mást is?
(#) abcdabcd válasza pegtop hozzászólására (») Máj 21, 2015 / 1
 
A MAX639 pont egy "érdekes" alkatrész ilyen szempontból, mert az adatlapja alpján, ez egy tápfeszültség-felügyelő IC, ami aszerint, hogy rendelkezésre áll-e a megfelelő tápfeszültség, vagy sem, aszerint tartja reset-ben vagy épp bekapcsolt állapotban a készülék processzorát. Arra való, hogy a normálistól alacsonyabb tápfeszültség esetén esetleg a processzor tévesztene, ez az egység viszont ilyenkor reseteli a másik egységet, és csak akkor engedi működni, hogyha megvan a helyes tápfeszültség.
Emiatt ráadásul ennek többféle bemenete is van...
Viszont az, amit te írtál a "-0,3-6V" az az "Absolute Maximum Ratings" kategória alatt olvasható az adatlapban, magyarul ebben a tartományban elvileg nem megy tönkre az IC. Viszont a normál működési feszültsége az "Electrical characteristics" kategória alatt olvasható. És egyébként ebben a táblázatban meg van adva a tápfeszültség (Vcc) és a Vbat, valamilyen akkufeszültség érvényes értéke is, ami az első oldal diagramja alapján valamilyen leosztott feszültség.

A többi alkatrész viszont táp szempontból ettől valamivel egyszerűbb
Az a lényeg, hogy ne az "Absolute Maximum Ratings" kategóriát nézd az adatlapon alapvetően... bár ha még attól is eltérő a mért érték valahol, akkor gyanítható, hogy esetleg az alkatrész tönkre is ment, ahol azt mérted...

Illetve még a soklábú IC-knek valószínűleg több lábon is van tápfeszültség-csatlakozása...

mod: meg még annyit, hogy az ic-k lábai között könnyű zárlatot csinálni egy mérőcsúccsal, és így esetleg akár csak egy "fantom hibát" okozni, ami amúgy nincs ott, vagy akár valamilyen alkatrészt tönkre is tenni, akár csak véletlenül is, ha mérés közben megcsúszik a kezedben a mérőcsúcs... Úgyhogy, különös körültekintéssel mérj tápfesz alatt
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2015
(#) pegtop válasza abcdabcd hozzászólására (») Máj 21, 2015 /
 
Nagyon köszönöm a kimerítő választ, minden világos! (egyelőre persze, aztán majd közben meglátjuk.. )
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem