Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   224 / 292
(#) vision61 válasza Busz hozzászólására (») Okt 25, 2019 / 1
 
Idézet:
„A mágnes nem szokott csak úgy elromlani hogy nem zár utánna meg nem marad nyitva.”

Amit eddig javasoltam, nem a fórumokon tanultam.
Azt egyébként se kéne kivenned, mert az már a gáz résszel kapcsolatos.
További sok sikert!
(#) Busz válasza vision61 hozzászólására (») Okt 25, 2019 /
 
Rájöttem hogy te vágod.
Szóval mágneshiba lesz szerinted? De nekem így sem áll össze a kép. Mert mikor be volt szorulva és égett rendesen az őrláng, a főégőt akkor sem kapcsolta be, csak kattan, őrláng elaludt de főégő nem indult.
https://www.sitgroup.it/wp-content/uploads/2017/08/710-minisit-gb.pdf
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2019
(#) Busz válasza Busz hozzászólására (») Okt 25, 2019 /
 
Ezt csinálta a legelején, de a főégőt így sem kapcsolta be.
https://youtu.be/J1ent2ESmPE
Feltekertem a termosztátot, kattant de kialudt az őrláng és nem égett a főégő. Letekertem, kattant, őrláng magától újra fellobbant.
Tehát ha be is ragadt a mágnes, miért nem indult a főégő, miért vette el a gázt a az őrlángtól is?


Mostmár ha nincs nyomva a gomb akkor teljesen kialszik. Félek veszek vele mágnest és akkor is rosszlesz.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2019
(#) Busz hozzászólása Okt 26, 2019 /
 
Azt esetleg nem tudja valaki hogy miért nől meg az őrláng nagyon mikor begyullad a főégő maximális nagysággal?

Olyankor az őrláng is megnől de annyira hogy kb 10 perc után lekapcsol mert a termoelem nem ad elég áramot, gondolom mert lefújja róla a lángot.
(#) VIM válasza Busz hozzászólására (») Okt 26, 2019 /
 
A termomágnes fegyverzete is lehet kopott avagy nem tudja benntartani a fegyverzetet ami visszaejt és lezár az őrláng szelepe. Amíg az őrláng nem marad "öntartásban" addig hiába próbálkozol bármivel, hogy tartósan kinyisson a főszelep. Az a feltétele, hogy a szabályzó alap helyzetben legyen, nyomod a gyújtó gombot ezzel zárod a főszelep felé a gáz útját, nyitod az őrlánghoz a gáz útját amit a szikráztatóval meg tudsz gyújtani. Ha ezt sikerül begyújtani, az melegíti a termoelemet ami áramot hajt a mágnesen ami benntartja majd a fegyverzetét és nyitva hagyja a főszelep felé a gáz útját de a gáz csak akkor jut el oda ha elengeded a gyújtó gombot amit eddig nyomtál a folyamat alatt. Ezután lehet majd fentebb venni a fokozatot a szabályzón is. Több mint valószínű, hogy mágnes baja van, mert a termoelem nagyon ritkán megy tönkre és azon látszik, hogy mikor ment tönkre (szét reped a vége).
(#) Busz válasza VIM hozzászólására (») Okt 26, 2019 /
 
Ez idáig tiszta sor. De közben rájöttem hogy abszolúte nem volt a konvektorhoz hangolva a szelep. A főnyomásszabályzón 17 teljes fordulatot kellett tekernem mire látható változás lett, a csökkentett terhelés szabályzó meg végállásban meg volt szorítva. Annyira lemodulált hogy mikor kattan meg se gyulladt a főégő olyan kevés gázt adott.
De mivelhogy nem tudni hány kw-os a készülék így én sem tudom behangolni a gázterhelést a gázórával, tuti nem 6kW-os hanem kb 3 körül lehet, erre csumára volt tekerve a gáznyomás, lekörözte a fég 6kw-osat úgy fűtött az egyik. Mindenesetre jelentősen visszavettem.
"Felújított" lampartokat szerelt be hivatásos szerelő aki gázórát is felrakatta. A felújított lehet csak annyit takart hogy szépen le lett festve, az alkatrészeket meg összekukázták.

Kettőt rakott be, csak addig működtek amíg ki nem ment a kapun. Az egyiket már megcsináltam. A másik ami ereszt az égvemarad már ( csak oda kell neki csapni.. ) de főlángon lekapcsol az is.
De ott tényleg a mágnes vagy a termoelem lesz a hiba, mert ha elfújom a lángot azonnal letilt pedig izzik az elem vége.
Még ha a féget fújom el vagy a gáztűzhelyt addig fél percig engedi a gázt mire lekapcsol.
Tehát vagy az termoelem van kigyengülve vagy a mágnes, de inkább a mágnes mert ugye püfölésre marad úgy, ha meg elejt akkor is enged át gázt.
Megoldás... használt konvektor 5 ezerért szeleppel együtt, aztán úgy kilehet sakkozni mi lehet a hiba.
(#) csocsoszan hozzászólása Okt 31, 2019 /
 
Sziasztok!

Egy FÉG gázkonvektort csak gyufával tudok begyújtani. A porcelán nincs eltörve, a piezo szikráztat, de nem gyullad be. Mi lehet a baj? A láng nagy, a szikra a tövénél keletkezik.

Másik gondom, hogy gyakran elalszik az őrláng. Mitől lehet?

Köszönöm!
(#) Busz válasza csocsoszan hozzászólására (») Okt 31, 2019 / 1
 
Nem oda fújja a gázt ahol lecsap a szikra. A szikra bárhova áthúzhat, te látod hogy szikrázik csak nem ott ahol kéne. A porcelánnal néha együtt mozog az egész hóbelebanc, ha elmozdult már nem gyújt. Kintebb, bentebb, meg tekergetni is lehet. De ugye fégből is van sokféle..

Évente egyszer begyújtod gyufával... ja ha nem lenne valami más is hiba. Mert ha elalszik akkor bizony valami hiba van, hibátlan konvektor szinte sosem alszik el.

Termoelem elöregedett, termomágnes, érintkezési hiba, vagy csak a termoelem vége nem ér rendesen a lángba, vagy az őrlángot is után kellene állítani, de még lehet dugulás a parapetben vagy a kéményben, vagy lyukas a dob és a helytelen belső áramlás elfújja, de lehet a 20. emeleten laksz ahol mégiscsak kifújja a szél.

Nomeg főégő is megy mikor elalszik vagy csak úgy maga az őrláng alszik ki egyedül?

Olyan ez mint a karburátoros autó volt, köhög, nemindul stb, hát tekergettünk a karburátoron. Persze rosszabb lett mert ugye nem a hibát hárítottuk el.

Na a konvektor is ilyen, házilag minden javítható rajta, de első nekifutásra kitud rajtunk fogni.
(#) csocsoszan válasza Busz hozzászólására (») Okt 31, 2019 /
 
Nagyon köszönöm a kimerítő választ! Közben annyi a fejlemény, hogy csak akkor alszik el, amikor tekergetem a hőfokállító hengert, ami 1-7-ig van kalibrálva. Persze nem mindig, csak olykor-olykor. Másik megfigyelés, hogy 10. szikráztatásra begyullad.
Köszi!
(#) Busz válasza csocsoszan hozzászólására (») Nov 1, 2019 / 1
 
Van amelyik nem szereti ha tekergetik, de a használati is írja hogyha kialszik akkor fél percig nem is érdemes próbálkozni az újragyújtással mert hagy szellőzzön ki a dob.

De azért a ki/be ki/be tekergetéstől sem kéne elaludnia, szóval még akadhat ott elkoszolódott égő, vagy gyengélkedő termoelem stb.

Én nem vagyok szerelő, de lehet te még nem úsztad meg a szerelőt... ami késik csak a gyorsvonat.
(#) D Wye hozzászólása Nov 4, 2019 /
 
Tisztelt fórum társak!

Itt a tél az ajtóban, fűtés szezon már elindult, és hatalmas bajba kerültünk. A kazán valamiért nem működik. Ebben kérnék segítséget.

Most költöztünk be az új házba, ahol egy Savio M90B.24S (ismerheted még: Biasi) típusú kombi gáz kazán végzi a fűtést és a meleg vizet is. Sajnos az előző tulaj elég mocskot hagyott maga után, de ezt ne is firtassuk. Ami feltűnt egyből, az a meleg víz hiánya (ha azt nem vesszük, hogy minden világító testet csípőfogóval szedtek le). Kihívtunk egy szakit, aki megfelelően üzembe helyezte volna (ha tudta volna).
Felkerült egy termosztát, így a fűtés hibátlan lett. De meleg vizet nem ad. Lévén villanyszerelő vagyok, vezérléstechnikával foglalkozom, így belenéztem. Kimértem az összes alkatrészt, az összes vezetéket és minden hibátlan.
A működése a következő volna: megnyitom a melegvizet, az átfolyásérzékelő kapcsol, jelet ad a processzornak. A processzor megfelelő kapcsoláson keresztül behúz egy relét, az árammal látja el az átváltószelepet. Ha az átkapcsolt, megnyom egy mikrokapcsolót, ami jelez a rendszernek, hogy gyújtat.

Ez odáig történik meg, hogy a processzor megkapja a jelet.

Átvizsgáltam a panelt, sehol egy égésnyom, forrasztási hiba, szakadás. Viszont az látszik, hogy ezt már babrálták. Az előző tulaj semmit nem tud állítólag róla.
Találtam hozzá leírást, működési elvet, kapcsolási rajzot, csak van egy kis probléma. A rajzon is szerepel ugyan 2 potméter és egy jumper sor, de ezekhez semmi leírás. Már csak arra tudok gyanakodni, Hogy mikor belenyúltak, valamit elállítottak itt is. De mivel ennek nincs leírása, nem tudom, minek hol kellene lennie.

Mindezek alapján szeretnék segítséget kérni, ha tud róla valaki valamit, esetleg van ilyen kazánja vagy találkozott már vele, kérem segítsen.
(#) qut88 hozzászólása Nov 4, 2019 /
 
Mikrokapcsoló is átad rendesen ? Mert ha jó a mikro is, akkor utána jön a gázoldal része.. És mivel írtad, hogy a fűtés működik így gondolom a gázszelep - szikráztatással nincs gond ?
(#) D Wye válasza qut88 hozzászólására (») Nov 5, 2019 /
 
Szia. Mostmár minden működik. Kaptam róla egy képet, és mint gyanítottam, a jumperek voltak rossz helyen
(#) balazsgy válasza D Wye hozzászólására (») Nov 6, 2019 /
 
Én inkább biztosra mennék.
Úgy a műszaki logika alapján: Amikor a jumperek a régi helyén voltak, addig mégis jól működött egy ideig, de azután jött a probléma.
Akkor a jumpereket át kellett tenni és így már ismét jól működik.
Helyedben ezt tenném:
Vissza a jumpereket a régi helyére és próba. Ha nem megy, akkor megtaláltad a hiba forrását.
(#) Sendi hozzászólása Nov 13, 2019 /
 
Üdv. Az alábbi kérdésem lenne. Immergaz Vixtrix kazán panel. X3 csatlakozója, (hálózati csatlakozója) 4 polusú. 1. fázis, 2. nulla, de mi a 3. és 4. csatlakozó pont? Köszönöm.
(#) bardiysti hozzászólása Nov 13, 2019 /
 
Sziasztok!

A következő gondom akadt egy Hydrotherm eurotemp kalme 30kw-os (hagyományos, nyílt égésterű) készülékkel:
Ionizációs problémával kezdődött. Folyamatosan kikapcsolgatott, majd újra vissza. Először cseréltem ionelekrtódát, amitől egy időre jobb lett, de nem tökéletes. 2-3x indításra indult csak.
Aztán újra előjött, de már nem is indult. Pár óra kontakt ellenőrzés után néztem bele gyújtáskor és láttam, hogy az ion alatt lévő égőfej nem ég rendesen és a láng nem éri el. Egy 5 perces fúvóka tisztítás után elsőre pöccre indult is. A hirtelen öröm hamar véget ért, mert most indulást követően 5-10 perc munka után lekapcsol az égő. Ezt a vezérlő érzékeli és próbálja újra gyújtani, de a mágnesszelep nem ad gázt. Pár másodperc gáz nélküli gyújtás után pedig kiáll hibára. Pár perc elteltével nyomok egy resetet és indul megint 5-10 percre. Ha viszont a kialvást követően egyből resetelek, akkor gáz nélküli gyújtással ismét vissza áll hibára. Azt feltételezem, hogy ha szenzoros gondja lenne, akkor úgy kapcsolna le, hogy nem próbál egyből visszagyújtani. Így most a mágnesszelep tekercsére gyanakszom. Most fogom kimérni, hogy a visszagyújtáskor megkapja-e a tekercs az áramot. Arra lennék kíváncsi, hogy ilyen módon tud-e döglődni egyáltalán a mágnestekercs, hogy egy ideig jó, aztán elenged. Kis szünet után pedig megint működik egy darabig. Esetleg más ötlet, amit ház körülmények közt meg tudok vizsgálni? a gázszelep: Honeywell vk4105C 1066, a gyújtóelektronika: S4565A 2035 Segítséget előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2019
(#) OzsvaldÁkos hozzászólása Nov 13, 2019 /
 
Sziasztok!
Nemrég költöztünk egy családi házba a felségemmel és a kislányommal.
Mikor kezdett hűvösebbre fordulni az idő kihívtam a gázost, átnézettem vele meg kipucoltattam vele a fég kazánt. Valamelyik C sorozat azt hiszem mert típusjelzést nem találtam. Egy MMG szobatermosztát volt rákötve. De ez nem annyira pontosan szabályozható, nem programozható, ez~rt vettünk egy computherm q7 es szobatermosztátot.
Meg tudná nekem mondani vki hogy kössem rá úgy hogy működjön is rendesen.
Próbáltam már igy úgy de a kazánt nem kapcsolja le hiába éri el a beprogramozott hőmérsékletet. A kazán csak fűt mint ha muszáj volna...
Csatoltam egy képet a vezérlőpanel dobozán található kapcsolási rajzról plusz magáról a panelről.

Köszönöm a segítséget!
(#) VIM válasza OzsvaldÁkos hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
Szia! A Q7 1-2 relé kivezetését kell kötni a kazán 3-4 pontjaira .... szerintem. Mert Te nem így kötötted? Ha igen akkor még talán az a hiba lehet, hogy a lekapcsoláskor az utókeringési feszültség még mindig magas a szivattyún, így annak nyomása nem engedi kikapcsolni a főégő gázszelepét. Vagy szorul a tömszelence?
(#) OzsvaldÁkos válasza VIM hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
Szia!
Úgy volt bekötve eredetileg a régi MMG-s termosztát.
De úgy nem működött a dolog. próbáltam így úgy amúgy de csak a biztiket lövöldöztem kifele...
És a kazán nem állt le. Egy gázos azt mondta, hogy a vezérlésben is át kell kötni valamit, de azt nem mondta hogy mit....
(#) VIM válasza OzsvaldÁkos hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
A harmadik szál az nem kell (azt le kell szigetelni). Ebben a készülékben már panelcsere volt. Most látom, hogy a kazánban (a fénykép szerint) a barna és fekete szálat kösd a 2. és 3. pontra és a zöld-sárga szálat szigeteld le. Ezt a két szálat (fekete és barna) a Q7 1. és 2. pontjaira kell kötni és ott sem kell a harmadik szál (a zöld-sárga). Így jónak kell lennie.
(#) vision61 válasza OzsvaldÁkos hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
Szia!
Amit VIM írt, annak jónak kell lennie.
Azonban ezzel az össze-vissza kötözgetéssel a panelen lévő biztosítékon kívül nagy valószínűséggel tönkretetted a tirisztort is. Ha zárlatos lett, nem fog leállni a szivattyú, és ezáltal a kazán sem.
(#) OzsvaldÁkos válasza vision61 hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
Sziasztok!

Akkor valószínűleg ez a probléma.
Majd valamikor elmegyek venni egy új vezérlőpanelt.
Jelenleg úgy oldottuk meg egy kollégámmal, hogy a q7-tel a panel tápját kapcsolgatjuk.
Végülis működik a dolog - amikor kell bekapcsol, amikor nem kell leáll a kazán - de tudom hogy nem a legjobb/legszebb megoldás....
(#) VIM válasza OzsvaldÁkos hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
A vezérlő és a Q7 akkor most helyesen van bekötve és mégsem kapcsol ki a kazán? Talán csak az utókeringéshez tartozó BD tranzisztor ment tönkre és azt kellene csak kicserélni. Az azért csak 1-2 száz forint és nem 5-8 ezer forint. Ebből a HUK-43 vezérlőből elég sok félét lehet még fellelni. Szállítással így is ott lesz az ára.
(#) tibibalogh520 válasza VIM hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
Na de az nem "BD tranzisztor" egyem a szíved.
Ebben a tokban triak is létezik!
(#) VIM válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
Lyukas tokkal hűtőzászló nélkül? Bővebben: Link
(#) tibibalogh520 válasza VIM hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
Igen.
A triak egy kapcsoló elem. Amíg a disszipációja alul marad a hűtés igényen, addig nem kell hűtőzászló.
Egy max. 100W-os szivattyú fél amperes áramát, egy 5-6 A-es triak bőven elviszi.
Na meg aztán ha az általad feltételezett BD tranyó lenne ott??? Akkor mi lenne?
Mert az aztán igazán izzadna! Persze csak az első 1-2 félperiódusig, mert aztán csontra átütne. Az-az C-E zárlatba menne.
(#) bardiysti válasza bardiysti hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
A megoldás olyan egyszerű volt, hogy nem is gondoltam. A fúvók tisztítás után megnőtt az égő teljesítménye. Így sokkal több gáz jutott az égéstérbe a kelleténél, és addig emelkedett a füstgáz hőmérséklete (max. 85 fokot enged), hogy letiltotta a szelep vezérlőt. Visszacsavartam egy negyedet a szabályzón és minden rendben. Hatalmas tanulság volt ez 3 nap távlatából. Alapvető dolgokon múlik sok nehezen értelmezhető bonyolultabb probléma is. Kitartást kívánok minden szerelgetőnek!
(#) zoszka válasza VIM hozzászólására (») Nov 14, 2019 /
 
Bizony... A régiekbe gy graetz hidat zár, így alig folyik rajta áram. Kb 2-400 mA. Amúgy ezekbe már triac van.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2019
(#) VIM válasza zoszka hozzászólására (») Nov 14, 2019 /
 
A triacnak nem kell graetz híd a tirisztornak igen de én még ilyen triacot nem láttam .... Persze ez nem jelenti azt, hogy nincs, most legalább megismerem a számát ha elárulja a panel gazdája, hogy mi van ráírva ha nincs róla letörölve a száma.
(#) VIM válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Nov 14, 2019 /
 
Nem ez volna a tápegysége az egész elektronikának? A 2.2µF kondenzátor pedig ugyanazt a szerepet tölti be mint az előzőekben?
Következő: »»   224 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem