Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   259 / 292
(#) azétis válasza JZoli hozzászólására (») Okt 12, 2021 /
 
jAJJJJ BOCSÁNAT, Pest 13.-ker. Azóta annyi fejlemény történt, nem szo'roztam vettem egy újat. Magad uram, ha szerelőd nincs. Holnap munka után kicserélem ezt is ha csak a pontosításomra beesik valaki. Elönt a boldogság majd, ha újból duruzsol még ez is 35 évet ))) eddig bírta a másik. Azt tervezem darabokra szedem megnézem, ha az a hibás, hogy és miért ment tönkre. De a Villanyász Szakit még mindig keresek a Termosztáthoz. De lehet az is rám vár ((:

IMG_1509.jpg
    
(#) Gafly válasza azétis hozzászólására (») Okt 12, 2021 /
 
Ha teszel fel képet a három szál drót két végéről, akkor lehet beesik valaki, aki kép alapján megmondja tutit.
(#) azétis válasza Gafly hozzászólására (») Okt 12, 2021 /
 
másik fórumon tettem fel az egész termosztát bekötésekről, bonyolult a kívánalmam.)) Az emeletről kiszeretném kapcsolni a -1 szinten lévő ÉTI kazánom, BÁRMIKOR, DE AZ ŐRLÁNG MARADJON ÉGVE ÉS BÁRMIKOR KAPCSOLÁSRA el is induljon. Most is be van kötve és működik, de nem így.
(#) Gafly válasza azétis hozzászólására (») Okt 12, 2021 / 1
 
Az igazat megvallva, én leginkább csak hobbielektronika fórumot olvasom, igy arra sok rálátásom nincsen hogy más fórumokra mit tettél fel, és ott mit kérdeztél.
Amit vaksi szememmel látok, hogy két villásdugóból és egyéb helyekről még kettő plusz összesen, azaz négy, minimum kéteres kábel megy be a szerencsétlen kazánba.
De szemlátomást nem úgy működik a cucc, mint ahogyan kellene, mert akkor nem lenne ott a gyufa tűzcsiholáshoz.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2021
(#) Sancsa válasza Hutty hozzászólására (») Okt 13, 2021 /
 
Végigcsináltuk újra, ezidáig még működik, remélem marad is így. Köszönöm.
(#) Inhouse válasza azétis hozzászólására (») Okt 13, 2021 /
 
Gyakorlatilag így működik egy rendes őrlángos kazán. Ég az őrláng, hogy amikor indít a termosztát gyulladhasson a főégő. Az érdekes lenne, ha az őrlángot el lehetne oltani elektromosan a termosztáttal...
A 2 képnek mi a köze az egészhez? Milyen állapotok vannak ott? Hogy van most kötve? Nem indul a kazán? Elalszik az őrláng? Vagy mit jelent az, hogy nem így működik? Mit gondolsz ennyiből ki tud neked segíteni?
(#) vision61 válasza azétis hozzászólására (») Okt 13, 2021 /
 
Szia!

Nem írtál semmit a hibajelenségről, de nem biztos, hogy újat kellett volna venni. Ezeknél az egyik tipikus hiba a termomágnes meghibásodása.
(#) JZoli válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 13, 2021 /
 
Meg valamivel nagyobb képeket is felrakhatnál, mert az eddigiek, csak viccnek jók. Ezeken csak az lát meg valamit aki igen jól lát, vagy nagyon meg akarja látni.
(#) uniman válasza JZoli hozzászólására (») Okt 13, 2021 /
 
A kazán gazdája "lőtte" a fotókat, nem Inhouse! De valóban, az ilyen kisfelbontású, ócska képek feltöltését szankcionálni kellene!
(#) Gafly hozzászólása Okt 13, 2021 /
 
Na, akkor valamit a segitő szándék jegyében is.
Családban két hasonló cuccos működött.

Találtam róla rövid leirást a neten. A lényeg benne van.
Ezek arra voltak kitalálva, hogy ősszel begyújták, és tavaszig ég az őrláng. Pontosabban kettő.
A főégőt a kazántermosztát kapcsolja ki és be, és állandó vizhőmérsékletet tart a kazánban. Laikusként erre nagyon nehéz görcsöt kötni, mert hol elkezd égni, hol elalszik. És semmi logika nincsen benne.
Ebből az állandó melegviz forrásból vételeznek a fűtésre igény (azaz szobatermosztát parancsára) keringető szivattyúval meleg vizet a radiátorokba. Akár több ilyen kör is lehet. Tehát az hogy a szobatermosztát hogyan kapcsolgat, és a kazán mikor gyújt be és alszik ki, nincs szigorúan kapcsolatban.
Apósomnak a végén már volt egy notesze, és fürdőköpenyben rohangált a kazán, gázóra és szobatermosztát hármas között. Aztán arra jutott, hogy jobb, ha minden maga csinál, mert nem úgy működik ahogyan kell...
A másik példa apáméknál volt. Ott tisztán gravitációs fűtés volt. Főégőt kapcsolta a szobatermosztát.
(#) Sancsa válasza Hutty hozzászólására (») Okt 13, 2021 /
 
Megcsinaltuk újra a feltanítast, ma delutanig bírta, magától átkapcsol a vevő manualba, sőt random volt hogy villogott is össze vissza, aztan megszűnt a villogás, majd megint égett a zöld led. Mit lehetne tenni?
(#) Hutty válasza Sancsa hozzászólására (») Okt 13, 2021 /
 
Nem tudom. Minden segítségem ellenére akár hibás is lehet a vevő.
(#) jpuskas99 válasza Sancsa hozzászólására (») Okt 13, 2021 /
 
Szia! Lehet éppen a Computherm-termosztát hibásodott meg, annak valamelyik nyomógombja, bár ezek sok évig bírják, de sűrű használat után ezeknek a nyomógomboknak a szén-felülete elkophat és már ne reagál a nyomásra. A vevőegységnél is lehet hiba, a távolság, valamilyen interferencia, stb. Én kérnék kölcsönbe egy másik bármilyen termosztátot (sima, vezetékeset) és azzal is kipróbálnám, a hiba kizárása miatt.
(#) Inhouse válasza Sancsa hozzászólására (») Okt 13, 2021 /
 
Meg kéne nézni, hogy nincs-e kontakt hibája a tápjának, mármint a vevőnek. Az adó most nem játszik, sem interferencia, mivel csak kapcsolni tudja rádióhullámmal, manuálisba csak a gombokkal lehet kapcsolni. Egyébként soros kondis tápja van, ha több éves, akkor lecsökkenhetett a kapacitása és az alacsony és bezuhanó tápfeszültség okozhat bármilyen furcsaságot. A feltanítást sem felejtik el, akkor sem, ha elmegy az áram.
Mivel csak ezért regisztráltál, gondolom nincs elektronikai ismereted...így kicsit nehéz lesz. A vevőben 230V hálózati feszültség van, nagyon óvatosan nyúlkálni, de inkább egy hozzáértőt kéne keresni.
(#) kis59 hozzászólása Okt 14, 2021 /
 
Üdv!
Egy régi problémát próbáltam orvosolni, a Baxi Luna cirkóhoz kihívtam a szerelőt. Eddig egy hibakód volt, azóta jött hozzá kettő....A vízkör mikrokapcsolónál van a hiba, amit mondjuk sejtettem is, meg itt is beszéltünk róla. Ami miatt aggódom, több érzékelő is lehúzva maradt, nem lesz ebből baj ??? A dologban az még a pikáns, hogy közel 90 ezer volt és nem oldódott meg
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2021
(#) VIM válasza kis59 hozzászólására (») Okt 14, 2021 /
 
Szia! Mit csinált ez a jó ember? Panelt cserélt meg két NTC-t és kész? Ha továbbra is a vízhiány mikrókapcsoló nem akar kapcsolni azt abban az esetben lehet átkötni ha biztosan fel van töltve a nyitott rendszer tágulási tartálya. Az érzékelőket be kellene tenni a helyére vagy visszatenni a csatlakozókat a bentlévőkre ha azok értéke megegyezik az új NTC-k értékével. A füstgáz visszaáramlás stemkója az fontosabb volna, hogy visszakerüljön a helyére mint bármi más!
(#) Gafly válasza VIM hozzászólására (») Okt 14, 2021 /
 
Stemkót is cserélt, ott lifeg mint alibi.
Seregben volt egy "pokrócolás"-nak nevezett kollektiv visszajelzési módszer, lehet ide alkalmazható lenne...
(#) kis59 válasza VIM hozzászólására (») Okt 14, 2021 /
 
Szia! Amit még csinált, a tágulási tartályt pumpálta, ezt felújítás néven számlázta 35 ezerért, az érzékelőket cserélte 14 ezer per darab, plusz 20-as a kiszállás...Szerinte 70 ezer lenne egy új (megnéztem, nem annyi), de vele volt egy hústorony segéd, inkább nem vitáztam. A víznyomás kapcsolót csavargatta, kalapálta.....Panelcsere nem volt, ezt egy másik cég már megcsinálta velem, e hiba miatt, ami később visszatért.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2021
(#) zoszka válasza kis59 hozzászólására (») Okt 14, 2021 /
 
Gyorsszolgálatos, mindenhez értő, semmit se megjavító, csak lehúzó....
A hibakódok sokat segítenének az esetleges hibafeltárásban..
(#) kis59 válasza zoszka hozzászólására (») Okt 14, 2021 /
 
Sajnos a Baxi nem igazán informatív: a korábbi hibakód:"nincs víz a rendszerben" (pedig van), a ehhez a mostani: "nincs gáz" illetve "hőmérséklet túllépés". Közben rájöttem, azért lógnak, mert a korábbiak fixen illetve klipsszel vannak beépítve, nem tudta feltenni.A füstgáz érzékelő ,meg nem ebbe való. Most minden vissza lett téve, csak a régi hibakód jön elő. Közben ócsárolta. hogy szét van égve az égőtér (pedig nem), a szivattyú gyengélkedik (az se), mindenáron cseréltetni akar, tud adni régi rendszerűt. Valószínű, hogy a hidraulika kapcsolót kellene szétszedni, szutyok, meg gondolom a gumimembrán

Baxihoz.JPG
    
(#) BRUT hozzászólása Okt 14, 2021 /
 
Sziasztok.
Segitségre lenne szükségem.
Adott egy Protherm lynks 23BTVE fali gázkazán. A hiba a következő. Időnként mielőtt még elérné a kazán hőfokot (50C fok) ,leáll es szinte par masodperc mulva azonnal indul,de miután begyujtotta a gázt par masodpercmulva leáll es indul ujbol . Ezt igy eljátsza párszor és utánna műkődik rendesen. Majd amikor a szoba termosztát kikapcsol,és áll a fűtés a legközelebbi bekapcsolásig,ami lehet akár egy óra is,vagy másnap mivel ejszakai rezsimben sosem kapcsol. Akkor az első felfűtésig minden rendben megy. Eléri az 50 celzius fokot,kikapcsol a láng,a pumpa keringet rendesen. Majd amikor a viz lehül és indulna a láng, akkor elkezdi a ki be kapcsolgatásokat. Ez egy darabig eltart majd minden helyte áll. Hiba nélkül működik. Hibakod nincs mert egy piros lámpa villogása jelezhet csak hibát,de az nagyon ritkán történik. Legtőbbször semmilyen jelzés nincs.
Mi lehet a baj??
(#) kis59 válasza VIM hozzászólására (») Okt 15, 2021 /
 
Bocs! Sürgős kérdés!
Érdemes megvenni az elősző hsz.-ben mutatott alkatrészt egyénileg? Nem mindig kapni, így nem vagyok szakszervízhez kötve.
(#) BRUT válasza BRUT hozzászólására (») Okt 15, 2021 /
 
Azt is megfigyeltem,hogy néha egy pillanatra a pumpa is leáll . De ez nem mindig történik meg .
(#) VIM válasza kis59 hozzászólására (») Okt 15, 2021 /
 
Igen, érdemes. Ha a meglévő de hibásnak mondott stemkó nem mutat szakadást akkor azt sem kellene cserélni hanem visszadugni rá a csatlakozóját. Nekem az a meglátásom, hogy a készülék renkívül elhanyagolt állapotban van, koszos és talán ez is közrejátszhat egy esetleges túlmelegedéshez, ha a stemkó old ki. Ki kellene porszívózni az egész tűztéri hőcserélőt és az összes koszt eltávolítani a készülékből mert így úgy néz ki mint egy vegyestüzelésű kazán.
(#) jpuskas99 válasza BRUT hozzászólására (») Okt 15, 2021 /
 
Szia! Részemről csak tipp: A fűtési NTC hőérzékelő okozhat hasonló hibát, vedd elő a kezelési utasítást és nézd meg, hogy hol van ez, milyen megoldású. Ha hozzáférhető, mozgasd meg és figyeld, akkor mi történik.
(#) kis59 válasza VIM hozzászólására (») Okt 15, 2021 /
 
Üdv! Izé.......Most takarította ki a szervizes....Egyébként évente indításkor takarítva van. Túlmelegedni nem szokott, inkább vízkör átmosás kellene. viszont már 17 éves
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2021
(#) BRUT válasza jpuskas99 hozzászólására (») Okt 15, 2021 /
 
Köszönöm a tippet.
Utánna nézek.
Az aggaszt,hogy miért áll le a pumpa. Annak nem lenne szabad.
Ilyenkor mindig a vezérlő panell esetleges hibája ugrik be.
Másik dolog amit nem tudok.
Pl ha a láng érzékelö nem dolgozna akkor ugye nem szabadna azonnal ujra indulni a gyujtásnak.
Vagy ha a nyomás érzékelő vacakol ugyszintén?
Azt megfigyeltem,hogy a hömérséklet indikátor nem teljesen a valós értéket mutatja.
Ha a fütés leáll akkor mejd egy egész tizessel esik lejjebb mint amit addig mutatott,mivel nem analóg hanem digitális,folyadék kristályos kivitel.
(#) VIM válasza kis59 hozzászólására (») Okt 16, 2021 /
 
A hibák amiről csak említést tettél de írni nem írtál semmi konkrétat, hogy azok mik is voltak, fontos volna tudni a megoldás szempontjából. Talán csak egy "fő hiba" előfordulása okozza a másik kettőt vagyis ahhoz társulhat.
(#) Gafly válasza VIM hozzászólására (») Okt 16, 2021 1 /
 
Valahol szerintem igazad van.

Én ugyan nem értek hozzá (és biztosan nagyon népszerűtlen leszek), de a kérdező által mellékelt képeken egy szemlátomást meglehetősen szétbarmolt, és eléggé koszos készüléket láthatunk.
Kérdező szerint 90 00 Ft-ot fizetett legutóbb, meg 35 000 Ft-ot pumpálásért. Szerinte évente karban van tartva (gondolom önerőből).

Mocorog bennem a kérdés, hogy akkor:
- Menjen el valaki ingyen kipucolni és rendberakni a cuccot a fórumról,
- Irjunk cikket, amit lobogtathat a "hústorony" segéd előtt, hogy a HE fórumon megirták, hogy ez a baja, mindent megpróbáltam amit irtak. Mégsem lett jó, kérem vissza a 90 000 Ft-omat, kontárok.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2021
(#) Suba53 hozzászólása Okt 16, 2021 /
 
Nekem volt egy Chaffoteaux kazánom, Isten nyugosztalja! (Állatorvosi ló hozzá képest egy Schorbert Norbi)
Pár év kifogástalan üzem után jöttek a problémák. Elkezdett szivárogni a víz a vízkörből kinyúló kapcsoló tengely tömítése mellett. Pici O gyűrű, ilyen méretet nem lehetett kapni, ezért lágy szilikon lapból lyukasztókkal gyártottam megfelelő méretűt. Ezeket kb kétévente kellett cserélnem.
Kilyukadt a gumimembrán, ami a két kör közti nyomáskülönbség hatására tologatta a tengelyt, ami kapcsolta a használati meleg vizet. Ezt szilikon pasztával próbáltam megoldani, de nem volt hosszú életű.
Egy normál Fég kazánhoz ez a gumi 70.-Ft volt, de ehhez nem lehetett kapni. Felhívtam a magyar képviseletet, tudnának adni, de csak hivatalos szerelőnek. Találtam egy gázos mestert, aki járt arrafelé, és hozott 2000.- Ft. ért egy ilyet, na azzal megoldottam a problémát.
Tönkrement az egyik gáz töltésű termosztát, elengedte a gázt, olyat nem lehetett kapni. Csináltam PTK hőérzékelővel egyet, bekötöttem a helyére ( egy relét húzogatott ) na azzal jó lett.
Kis idő múlva a másik termosztát is bemondta az unalmast rutinból jött a megoldás, elektronikus termosztát kettő.
Az új gumiharang is kiszakadt, de akkor már a rendszerváltás miatt talán, de nem voltak ilyen szigorúak a gázos kereskedők, átlag polgárt is kiszolgáltak, de harang külön nem volt, csak felújító készlet 8000.- Ft ért. Vettem egyet, azzal jó lett megint.
Elfáradt az őrlángot tartó hőelem, nem tudta behúzva tartani az őrláng szelepet. Na erre készítettem egy kis komparátort, ami az őrláng hőelemének a feszültségét figyelte és az húzogatta az őrláng szelepet.
Ez kiválóan működött, csak áramszünet esetén újra kellett gyújtani, de ez a kis kényelmetlenség belefért.
Élete utolsó nagy attrakciója az volt, hogy télen karácsony előtt kinyúvadt a keringtető szivattyúja.
Spéci kialakítású csatlakozása volt, átlag szivattyúval nem lehetett simán helyettesíteni. Na ekkor mondtam le róla végleg. Két napig nem volt fűtésem. Rendeltem a kazán webshop-ból egy Bosch kazánt, hasonló teljesítményű, az másnap délben megjött. Délután megforrasztottam a bekötő csöveket, mert természetesen ennek elöl voltak, míg a réginek hátul, de a sorrend jó volt. Estére megint volt fűtésem, és azóta is kifogástalanul megy. Néha ki kell savazni a hőcserélőt, de gépészetileg rendben van.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2021
Következő: »»   259 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem