Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   258 / 292
(#) tothgyula hozzászólása Okt 9, 2021 /
 
T.J.Zoli és jpuskas!
3fázis van nálunk, végigvizsgáltam a dobozokban az összes kötést. Jó néhány megvolt égve,kijavítottam sorkapcsokkal ill. Wagoval. A feszültségek jók, :L1=235V, L2=232V, L3=238V délelőtt.
Most az Áramszolgáltatónál reklamálok, hogy a közeli napelemek esetleges túlfeszültsége okozhatja-e a hibát? Többen panaszkodnak ugyanis a szaporodó napelemek miatt az egész városban.Tudom, hogy előírás az inverter maximális feszültsége. De ki ellenőrzi ezt, és ki a felelős az inverterek megfelelő megválasztásáért? Úgy gondolom,hogy a tervező és a kivitelező együtt.
Köszönöm a válaszokat.
(#) User1919 válasza JZoli hozzászólására (») Okt 9, 2021 /
 
Szóval, most már biztos nem levegős, mert hallom ahogy begyullad, aztan lekapcsol es irja hogy "no flame"..
Meg akartam pucolni a láng érzékelést, de nem találtam..
(#) alberton hozzászólása Okt 9, 2021 /
 
Segítséget kérek!
MECHATRONIKA SC12-40/F-02 kapcsolási rajzát keresem hetek óta sikertelenül.
Amit találok, azon 4 db kapuáramkör (talán smidth trigger) is látható, az enyémen nincs, ezért nem egyezik.
Ha lenne valakinek ilyen rajza, boldoggá tenne.
Üdv:
Alberton
(#) jpuskas99 válasza tothgyula hozzászólására (») Okt 9, 2021 /
 
Hát azért a túlfeszültség nem csak egy eszközben okoz kárt, azt látnod kellett volna más eszközben is (főleg számítógép, TV, stb., azok előbb megadják magukat a túlfeszültségre).
A dobozokban lévő megégett kötés okozhatta a problémát.
Egyszerű a próba: Betenni a kazán 230 V–os dugalja elé egy túlfeszvédelmi dugaljzatot, az ha kimegy, akkor a kazán elektronikájával van a probléma.
(#) JZoli válasza User1919 hozzászólására (») Okt 10, 2021 /
 
Van olyan eset amikor a gyújtó- és lágőr elektróda egy és ugyanaz! Meg kell első körben tisztítani azt az egy elektródát, és megnézni, hogy javult-e valamit a helyzet!
(#) User1919 válasza JZoli hozzászólására (») Okt 10, 2021 /
 
Értem, akkor ez meg is történt, mert a gyújtó elektródát megpucoltam szépen. Volt is rajta raegett por de sajnos a helyzet nem változott.
Magán személyként tudok hozzá venni elektródát?
(#) JZoli válasza User1919 hozzászólására (») Okt 10, 2021 /
 
Elméletileg az elektróda vezetékén van egy külső összedugható csatlakozó. Ha van árammérőd ott kellene áramot mérni a begyújtás után amíg ég a tűz benne. Kb 5-10 uA körüli lesz, ez nagyon kicsi áram, a legkisebb árammérő állásban is csak nulla-egész egytizedet jelez ki a digit műszer. Na meg rövid ideig tudod csak mérni, így nagyon oda kell figyelni.
(#) User1919 válasza JZoli hozzászólására (») Okt 10, 2021 /
 
Van műszer, ed van csatlakozó is. Szét is huzhatom amíg mérem, aztan majd vissza dugom? De ha a gyújtás is ezzel az elektrodaval történik akkor az nem lesz így kiiktatva?(marmint a szikráztatas?)
Nem biztos hogy cikkszám szerint ugyan ez, de külsőre ilyen van benne: https://allaristonspares.co.uk/Ariston-Ignition-Electrode-65116556-...-30-35
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2021
(#) JZoli válasza User1919 hozzászólására (») Okt 10, 2021 /
 
Oké, akkor először áramot mérj, majd utána kell vásárolni. A mérés kideríti, hogy mit is kell venni.
De azt is nézd meg, hogy az elektróda bele-e ér a lángba. Mert ha nem éri el rendesen akkor azt érzi, hogy nem sikerült begyújtani! Ez fontos!
(#) User1919 válasza JZoli hozzászólására (») Okt 10, 2021 /
 
Ha kiveszem a tuzterbol, de a csatlakozokat nem huzom le, ugy szabad gyujtani-a a kazannak? Nem veszélyes a tuzteren levo lyukkal?
Mert hogy megprobalnam lang fölé tartani az érzékelőt es úgy mérni.
(#) JZoli válasza User1919 hozzászólására (») Okt 10, 2021 /
 
Ha csak egy elektróda van. hogy akarod begyújtani ha kiveszed? Ott nagyfeszültségű villany van, ne vedd ki! Mindent a helyén mérj, mert ha kiveszed akkor fals értékeket mérsz! A csatlakozója azért van, hogy mérni lehessen hiba esetén!
(#) Bukoba válasza jpuskas99 hozzászólására (») Okt 10, 2021 /
 
Úgy néz ki, hogy működik a beállítás, de szerintem ez nem a ciklust állítja, mert simán ment több, mint fél órát folyamatosan felfűtési fázisban, utána meg tartja a hőmérsékletet, ahogy kell.
(#) jpuskas99 válasza Bukoba hozzászólására (») Okt 10, 2021 /
 
Nálam már erősebb a fűtési igény, 20 percenként indul, néha fél percig megy, majd nem is utókeringtet, csak leáll. Az a 3 ciklus óránként. Nem jó a sűrű indítás, csak sajnos én a Honeyweel-gyártmányt használom, mert ez a márka-mániám, sajnos.
(#) Miska 45 hozzászólása Okt 11, 2021 /
 
Szevasztok. Van egy Fég ZC 18 tip. öreg kazánom parapettes. Kazán viz-hőfoka 60 fokra van beállitva. a szobatermosztát-eredeti MMG-23 fokon áll. Fútés indul, vizhőfok eléri a 60 fokot, kazán leáll. A vizhőfok lemegy 5 fokot kb 5 perc alatt, újból beidul a fűtés. Tehát nem tud lehülni a viz 10-15 fokot és akkor indulna a fütés, ami kb 20 perc, hanem 5-6 percenként ki-be kapcsol. A kazántermosztát állitásával a helyzet nem változik. A szobatermosztát tartja a 23 fokot. Mi lehet a hiba? Köszi a javaslatokat. Guriga45.
(#) uniman válasza Miska 45 hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
A keringető szivattyúról nem írtál...kapcsold a legnagyobb fordulatra! De lehet gond a kondijával is...
(#) Gafly válasza Miska 45 hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
Utánkeringetés (fekete doboz bal oldalt alul) rendben van?
(#) VIM válasza Miska 45 hozzászólására (») Okt 11, 2021 / 1
 
Szia! Szerintem az utókeringési feszültség a kondenzátor értékvesztése miatt kevés, ezért keringet sokáig a szivattyú mire eléri a kazán termosztát kapcsolási értékét. MV típusú "vezérlő" (ami egy kondenzátor) lehet benne amivel addig keringet a szivattyú amíg a vízhőfok el nem éri a kazántermosztát alsó kapcsolási határértékét. Persze az is előfordulhat, hogy a kazán termosztátban gyengül a kapilláris gőztenzió hatása ami ellen könnyebben hat az előfeszített kapcsoló rugó, ezért hamarabb kapcsol ki mint az előírt 12 fokos intervallum.
(#) Bukoba válasza jpuskas99 hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
Ja, nálam is egy Honeywell T3-as az alany. Mondjuk a gázszerelő mester ajánlotta a márkát, mivel én nem értek hozzá.
(#) azétis hozzászólása Okt 12, 2021 /
 
ÉTI 25 kazánhoz egy jóóó Szakit esetleg tud valaki, olyat aki látatlanba nem 60 ezrezik ))))))))) Amúgy majd nem minden új rajta, benne. Szelep csere lenne, és újra kellene kötni a szobai termosztát vezérlését, mert elkötötték.
(#) JZoli válasza azétis hozzászólására (») Okt 12, 2021 / 1
 
Jó lenne tudni, hogy merre laksz, mert így akárhol is ajánlanak, lehet, hogy hiába lesz.
(#) Gafly válasza JZoli hozzászólására (») Okt 12, 2021 / 1
 
Tudod én is ezért morgolódom, hogy "gyere segits, segits".
De hova???
Én már eleve ritkán segitek annak aki titkolja a helyet.
Például nekem biztosan többe lenne Afganisztánba elbiciklizni, mint 60 ezer.
(#) User1919 válasza JZoli hozzászólására (») Okt 12, 2021 / 1
 
A probléma megoldva. Nem dugtak vissza egy sarut, igy nem érzékelte a kazán a lángot.
Köszönet mindenkinek.

Egy kérdés még, a gazkazannak van egy külön 6-os biztosítéka. Szabad arra radugni mosogepet es szaritogepet? Ha ra van dugva arthat a gazkazannak?
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2021
(#) Gafly válasza User1919 hozzászólására (») Okt 12, 2021 /
 
A kazánnak baja nem lesz tőle, de 6 x 230 = 1 380.
Szerinted van olyan mosó/száritógép ami beéri ennyivel?
(#) Teaway válasza User1919 hozzászólására (») Okt 12, 2021 / 1
 
Se a mosógép, se a szárítógép nem megy 6-osról, mindkettőnek 10-es kell. Külön-külön.
(#) Sancsa hozzászólása Okt 12, 2021 /
 
Sziasztok! Segítséget, vagy valamilyen iránymutatást szeretnék kérni. Abszolut nem vagyok szaki. Van egy Computherm Q3RF tetmosztátunk vevővel a kazanhoz csatlakoztatva. Pár napja kimerült az elem a termosztátból. Nagy nehezsegek árán újra működésbe hoztuk a manual alapján, hogy kapcsolja a kazánt, azonban abba a hibába futunk, hogy a vevő egyszer csak magától átállítja magát manual módba(zöld led vilagít) és onnantol nem kapcsolja a termosztát a fűtést. Úgy orvosoltuk, hogy hosszan nyomtuk a manual gombot(kb. 10 másodperc) és akkor kialudt a zöld led. De van egy olyan erzesem, ez nem normalis így.
Üdv:Ancsa
(#) Inhouse válasza Sancsa hozzászólására (») Okt 12, 2021 /
 
A termosztáttal nem lehet manuális módba kapcsolni a vevőt, az csak ott helyben a vevőn levő gombbal lehetséges. Ha ez magától előfordult, akkor vagy a gomb omlott össze, vagy esetleg valami orbitális zavar hülyítette meg átmenetileg a vevőt...
Nem lehet, hogy mivel lemerült a termosztátban az elem és nem akartatok megfagyni, valaki manuálisra állította, hogy indíthassa a fűtést? Egyébként emlékeim szerint nem kell hosszan nyomni.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2021
(#) Sancsa válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 12, 2021 /
 
A vevőn nyomtuk meg az M/A gombot miutan kimerult a termosztatban az elem, hogy mégis legyen fűtés, de probléma volt az is hogy a fűtést kikapcsoljuk. Elvileg ha az M/A gomb még egyszer be van nyomva ki kellene kapcsolnia a fűtésnek. De ez sem történt meg. Úgy tudtuk csak kikapcsolni a fűtést hogy lekapcsoltuk a kazánt. Probaltuk ujratanitani az eszkozoket, erre azt írta a manual hogy a vevő áramfelvevése után hosszan kell lenyomni az M/A gombot es elkezd villogni a manual gomb zold ledje, ilyenkor lehetne hozzátanítani a termosztátot. Na nálunk ez is gond volt, mert hiaba nyomtuk a gombot a masik még veletlenul sem akart villogni. Érdekes volt az is hogy hiaba szuntettuk meg a avevő áramforrását, miutan ujra bedugtuk alapbol zolden vilagitott a manual gomb. Férjemnek valami csoda modjan sikerult kiiktatni a manual zold led vilagitasat, igy a termosztáttal már tudtuk kapcsolni a fűtést, megy is egy darabig, de egy idő utan megint azt látjuk hogy bekapcsolt a manual zöld ledje, es igy már megint nem tudjuk kapcsolni a futest a termosztattal.
(#) Hutty válasza Sancsa hozzászólására (») Okt 12, 2021 / 2
 
Legyél szíves a használati utasítást nyugodtan végigolvasni.
Idézek:
1. Tanulás ( vevő és adó összehangolás ) "Újra kell hangolni a rendszert. Ehhez nyomja meg és tartsa nyomva a vevőegység
„M/A” gombját mindaddig (kb. 10 másodperc), amíg a zöld
LED villogni nem kezd. Ezután nyomja meg és tartsa nyomva a termosztát burkolatán belül, az alappanelen található
„LEARN” gombot mindaddig (néhány másodperc), amíg a
zöld LED villogása meg nem szűnik és kialszik, hogy a vevőegység „megtanulja“ az adó (termosztát) biztonsági kódját. A
biztonsági kód áramszünet esetén sem vész el, azt a készülék automatikusan megjegyzi.
FIGYELEM! A „LEARN” gomb néhány másodpercig történő
nyomva tartása a termosztátnak új biztonsági kódot generál,
melyet a vevő csak ismételt összehangolás után fog felismerni. Ezért a két egység sikeres összehangolását követően indok nélkül ne nyomja meg se a termosztát „LEARN” gombját,
se a vevőegység „M/A” gombját."
2. 7.4 A vevőegység kézi vezérlése
A „MANUAL” gomb megnyomása leválasztja a termosztátot a vevőegységről. Ekkor a vevőegységhez csatlakoztatott kazán (vagy klímaberendezés) csak kézi vezérléssel,
minden hőfokellenőrzés nélkül kapcsolható be ill. ki. A
zöld LED folyamatos világítása a „MANUAL” állapotot jelzi.
Az „M/A” gomb megnyomása kapcsolja be ill. ki a kazánt.
(Bekapcsolt állapotban a piros LED világít.) A „MANUAL”
gomb újbóli megnyomása megszűnteti a kézi vezérlést és
visszaállítja az automata (termosztáttal vezérelt) működést (a
zöld LED kialszik).

Remélem érthető volt.

Manual
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2021
(#) Sancsa válasza Hutty hozzászólására (») Okt 12, 2021 /
 
Köszönöm, érthető volt, de ha nem ugy működik a dolog, ahogy a manualban le van írva, mi a fenét csináljak? Ha nem reagaltak úgy a gombok ahogy elvileg kellene nekik. Illetve mit tegyek ha magatol kapcsol át a vevő manualba ugy hogy senki nem nyult hozzá?
(#) Hutty válasza Sancsa hozzászólására (») Okt 12, 2021 /
 
Még egyszer.
" A vevőn nyomtuk meg az M/A gombot miutan kimerult a termosztatban az elem " -> nem helyes. Ez a művelet a vevő és adó szinkronizálásához kell. Az M/A a szinkron gomb.
" Elvileg ha az M/A gomb még egyszer be van nyomva ki kellene kapcsolnia a fűtésnek " Ez abban az esetben működik, ha előtte a MANUAL gombbal kézi üzemmódba van kapcsolva a vevő.

A MANUAL gomb megnyomása leválasztja a termosztátot a vevőegységről ( kézi vezérlés ). 1 nyomás és a MANUAL zöld ledje világít. Ebben az esetben az M/A gomb megnyomására kapcsol a relé, piros led világít. Újbóli nyomásra ki, piros led elalszik, de a zöld folyamatosan világít. " A zöld LED folyamatos világítása a „MANUAL” állapotot jelzi. "

A sejtésem, hogy az M/A gombbal el lett indítva szinkronizálás, de nem talált adót. Ez az elem kicserélésével sem történt meg a kezelésiben leírt módon, az adó LEARN aktiválásával. A vevő ezért visszaáll kézi módba. Javaslat: a " kályhától kellene újrakezdeni " a tanítást. Az elejétől, szépen sorban.
Következő: »»   258 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem