Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Geiger-Müller számláló (hobbi)
Lapozás: OK   21 / 52
(#) velkey hozzászólása Márc 17, 2011 /
 
Sziasztok!
Nekem van uránom a pincében meg szeretném mérni mennyire is veszélyes rám nézve. Ez a jószág alkalmas lenne rá?
(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Ilyenem nekem is van, de ezzel nehézkes lesz a mérés, ez egy doziméter. Csak közvetetten tudsz vele mérni kis értékeket. De ha ilyet beírsz, hogy urán van a pincédben azzal csak magadra haragítod a nemzetbiztonságot...
Gondolom valamilyen uránérced van.
(#) Laslie74 válasza velkey hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Ez egy doziméter ami inkább gamma sugárzás mérésére alkalmas az urán meg inkább alfa sugárzó. Az 50R méréshatár meg eleve túl nagy. Kérj hatósági mérést.
(#) Laslie74 válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Ha építeni akarsz akkor előbb szerezz be egy lehetőleg végablakos, minél nagyobb térfogatú GM-csövet amihez adatlap is van. Ha választási lehetőséged is adódik akkor minél kisebb nyugalmi "háttérsugárzás" beütésszámú tipust válassz. Ha ezzel megvagy a hozzá való kapcsolásban, élesztési problémákkal kapcsolatban segítünk.
(#) velkey válasza Laslie74 hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Csak egy kevés uránércem van, amiről is csak azt mondták ,hogy az, ezért kéne a sugárzásmérő. Akkor azt mondjátok nem éri meg? Amúgy hogy lehetne vele mérni? Mert van radioaktív gázégő harisnyám is amin ki tudnám próbálni.
(#) Laslie74 válasza velkey hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Az ércet beviszed egy egyetemre vagy az OSSK valamelyik kirendeltségébe ott 5 perc alatt megmondják szerintem ha jó kedvük van ingyen is. A gázharisnyád ha nem a szocializmusból maradt akkor abban már nincs tórium. Egyébként azt is csak végablakos GM-csővel tudod mérni-detektálni mivel az is csak alfa-sugárzó. Vagy még egy lehetőség az Öveges kísérlet: Egy papírba csomagolt érzékeny fotopapír, filmnegatív, polaroid amire ha egy napig ráhelyezed akkor előhívás után látható nyomot kell hogy hagyjon.
(#) velkey válasza Laslie74 hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
A gázarisnya tuti hogy az azt megnéztük GM-el viszont nem tudom meggyőzni apumat, hogy hozza haza a munkahelyéről.
(#) Csibi hozzászólása Márc 22, 2011 /
 
Sziasztok,

Ismét, nagyon felkapott lett ez a téma (sajnos).
Aki szeretne nagyon egyszerű, számitógépre köthető GM számlálót épiteni, annak itt egy link (a progi egyszerű de nagyszerűen működik).

Bővebben: UGP

Nekem is lenne egy kérdésem. Van valakinek szcintillátorokkal kapcsolatban valami tapasztalata, esetleg pár publikus kapcsolási rajz, program?

Köszönöm! Üdv. Csabi
(#) Luxan válasza Collector hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Nekem van ilyen csövem ha kell valakinek..IGV 1050 gamma... 2db

EKEN0026.jpg
    
(#) klemo86 válasza Luxan hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Úúú, de jó
(#) Collector válasza Luxan hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Ezek mit tudnak? Nem találtam róluk infót.
(#) Laslie74 válasza Collector hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
IGV = Irodagéptechnikai vállalat. 1050 az anódfeszültség értéke plató közepén új csőnél (V).
(#) Cs.Csaby válasza Csibi hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Helló!
Tudsz részleteket mondani arról a trafóról, amit a faxmodemből szedtél ki?

Üdv: Csaba
(#) Csibi válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Márc 25, 2011 /
 
Szia.

A GM számláló kapcsolási rajzában, van egy kép róla. Ez egy Speedcom VPI56SPA modemből lett kiszedve. Általában a modemekben, ehhez hasonló trafó található. Egyébb adatot nem igazán tudok róla mondani.
(#) Cs.Csaby válasza Csibi hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Köszönöm!
Engem pont az egyéb adatok érdekeltek volna Akkor az egyszerűség kedvéért felkutatok egy ilyen modemet valahol
(#) BULL1988 hozzászólása Márc 28, 2011 /
 
Sziasztok!

Tudnék szerezni egy CI-19G típusú gm-csövet, de a neten nagyon kevés infót találtam róla, mindösszesen annyit, amennyit ezen az oldalon írnak róla. Szerintetek érdemes ezzel a csővel próbálkozni?

Üdv, Pisti
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
De mit akarsz kipróbálni?
(#) BULL1988 válasza Collector hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Szerinted? Gondolom tudod, hogy hogy értettem. De ha nem akkor: megfordult a fejemben, hogy építenék egy sugárzásmérőt, eladó csövet nem sok helyen találtam, erről viszont nagyon kevés infót van a neten, így arra a következtetésre jutottam, hogy vagy nem érdemes foglalkozni vele (van jobb alternatíva például), vagy pedig ritka.
(#) minitrue válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Üdv!
Annyira nem ritka, csak cirillbetűs név esetén célszerű úgy is keresni. A képről leolvasható a típus: СИ19Г. A google segíteni fog, csak készíts orosz szótárt
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Én honnan tudjam, hogy te mire akarod használni?
Az, hogy "sugárzásmérő" nem jelenti azt, hogy ez majd neked itt alfa béta gamma neutron meg mindenfélét bármilyen tartományokban tud mérni, ezért gondoltam leírod, hogy neked csak háttérsugárzás mérésére kell, csak hogy kattogjon valami ritmusra.
A 300R/h-s adat viszont elég furcsa, a legtöbb GM cső nem képes ebben a nagyságrendben mérni (az enyém pl 1-2R/h-ig). Ha háttérsugárzást kell mérni, akkor CTC-5 (vagy STS-5 nem tudom melyik módon szokták írni), egy jó választás, nekem is ez van, és elég érzékeny.

Ez itt: Bővebben: Link
(#) BULL1988 válasza Collector hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Nos igen, a cél az lenne, amit megfogalmaztál. Mivel ezt relatíve olcsón meg tudom szerezni (a másikhoz meg problémásabb lenne hozzájutni), így első körben ezzel fogok próbálkozni, a két cső hasonlónak tűnik....

minitrue: már rákerestem így is, de több dolgot nem tudtam meg róla...
(#) sztojanov válasza Collector hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Sziasztok! Végig olvastam a 14 oldalt, és én is építek egy számlálót, Collector kapcsolása alapján, de van pár kérdésem, amiben szeretném ha segítenétek! Csőügyileg a Philips-et néztem (18504), ezzel tudok mérni gammát és alfát is, és mindenképpen végablakos modellt szeretnék, mert ha jól tudom, ez "pontosabb".

1.) C15 kondi ami a cső előtt van, hány voltos legyen? mert az eredeti rajzon (a német kapcsolásra gondolok) 1000V van írva, de az oldaladon lévő fotón meg csak egy pici kék kondi látszik, ránézésre max 100V.

2.) R25 hány ohmos? nincs jelölve sajnos... megpróbálok szerezni 50 uA -es műszert, Urbán bácsitól

3.) írtátok visszább olvasva hogy piezo hangszóróval jobb lesz a "ropogás" hangminősége, és hogy érdemes elé tenni pár nanós kondit. pontosan hányat, és milyet? párhuzamosan, vagy sorba kötve?

4.) áramforrást én 9V -os elemet szeretnék használni, mert egész pici dobozt szeretnék neki csinálni (a nyákot is össze tömörítem), esetleg egy pici akkuval, egy kis töltőelektronikával, de ezt még majd kitalálom. meddig bírná a készülék szerintetek egy 9V-os elemmel?

előre is köszi a helpet!
(#) Collector válasza sztojanov hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
C15 az egy sokszorozóban lévő elkó.
1. Te a C19-re gondolsz, ami az impulzus formálásában játszik némi szerepet. Az a kondi legyen 600V-os a biztonság kedvéért, pár forintnál úgysem kerül többe.
2. R25 értéke ott van a rajzon, 4k7.
3. Az, hogy piezo vagy milyen hangszóró van benne, igazából túl sokat nem számít, csak a hang lesz más. Nekem jobban bejön a tekercses hangszóró pattogós hangja.
4. Ha kicsibe szeretnéd, akkor készítsd el SMD-ből. Egyébként egy PIC-el sokkal célszerűbb ezt megoldani, lényegében az egész analóg impulzusformálást, és digitális részt helyettesíti.
Én az 1,2Ah-s akksira számoltam régen 50órát.
Még annyit, hogy a sokszorozóban inkább 1N4007-et érdemes használni.
Én is tervezem, hogy megépítem újból az egészet, csak pic-el, viszont akkor már egyben SMD-ből építkezek, és akkor az egy kézben elférő műszer lesz. Persze neki is kéne kezdenem előbb
(#) geiger hozzászólása Ápr 1, 2011 /
 
Úgy látom, sokan fognak neki mostanában a műszer építésének. Ha a topikban visszaolvastok, találhattok hasznos információkat a hitelesítésről. Szerintem ez az egyik legfontosabb része a történetnek. Jobban jártok, ha felveszitek a kapcsolatot egymással ez ügyben, mintsem sok olyan műszer születik melynek nem sok köze van a valósághoz.
A robotron csöveimet végül nem adtam el. Tud valaki ajánlani valami érdekes kapcsolást telepről, ami eddig nem volt említve a topikban?
(#) sztojanov válasza Collector hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
megnéztem, szerintem pedig C15, azaz amelyik az R15-tel van párhuzamosan kötve, lehet régebbi az én kapcs rajzom? na mindegy, akkor 600V lesz, remélem ugyanarra gondolunk. a piezo kérdésben viszont azt hiszem tényleg igazad lehet, sokkal jobban hasonlít a pattogós hang, az "igazi" sugárzásmérők hangjára úgyhogy a legjobb lesz ha elfelejtem a piezót, és beleintegrálok egy LM386-ot pár filléres alkatrésszel, és akkor lesz hangja meg még hangerőszabályzója is!

És igen! pls csináld meg, ha van időd PIC-el és SMD-kel, meg egy kissebb trafóval (pl a VPI56SPA modemessel, az elég pici) én nagyon várom, tetszene!!!
(#) Collector válasza sztojanov hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
A teljes rajzon máshogy vannak jelölve az elemekBővebben: Link
A csak analóg rész kapcsolási rajzán R25 az egy sönt, ezért nincs kiírva az értéke.
Igazából nem nagy kunszt megcsinálni a programot hozzá, csak az időm kevés.
(#) sztojanov válasza Collector hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
igen, igazad volt, egyre gondoltunk, csak én a kis rajzot néztem, mert nem építem meg a digitális részét, ugyanis nem látom sok értelmét hogy "csak úgy" pörögjön a számláló. az analóg műszer nekem sokkal becsesebb! köszönöm a segítséget!
(#) Collector válasza sztojanov hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Csak az analóg műszerrel nem tudsz kis méréseket végezni, míg a számlálóval akár percekig lehet mérni, és nagyon kis különbségeket is észre lehet venni.
(#) sztojanov válasza Collector hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
yes, ez igaz, de nekem nem laborozni meg pontos méréseket végezni kell, hanem csak szórakozni na meg iparművész vagyok és nekem a dobozolás sokkal nagyobb kihívás lesz, hogy olyan legyen, ami tetszetős! azon felül persze, hogy azért még használható is, és meg tudom "ropogtatni" a gázharisnyát nézd meg az oldalamat, ha van időd és kedved: Bővebben: Link bocs ha kicsit off voltam.
(#) Collector válasza sztojanov hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Pedig izgalmas lenne egy nixie csöves GM számláló
Következő: »»   21 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem