Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Geiger-Müller számláló (hobbi)
Lapozás: OK   20 / 52
(#) imi84 hozzászólása Jan 28, 2011 /
 
Sziasztok!

Szeretnék csinálni a DRSB-01 geiger-müller számlálómhoz műszert, és úgy gondoltam, hogy értelme is legyen, hogy akkor legyen egy digitális kimenet, amit ha akarok később gépre/PICre kötök, most egyelőre egy deprez műszeren akarom megjeleníteni az aktuális beütésszámot (mondjuk). Ha jól látom az U2 15-ös lábán egyébként is CMOS magas (3V) jel van, ha épp nincs beütés, és alacsony valameddig, ha épp van. No és kb idáig jutottam el a dolgok kifürkészésével, opcióként felmerült, hogy ezt a jelet invertálom egy 4049-cel (a benne megbúvó összes inverter párhuzamosan kötésével), de nem tudom megmondani, hogy ennek a jelnek az ideje konstans lesz-e (azaz nem-e lehet hogy egyik beütésnél itt hosszabb jelet kapok, máskor meg rövidebbet), vagy hogy a 15-ös lábon a jel eléggé hosszú ideig jelen van-e ahhoz, hogy egyáltalán a fentiek alapján előállított negáltjával érdemben töltsek egy kondenzátort. Ennek kiküszöbölésére a másik ötletem az volna, hogy beteszek egy monostabil lmc555-öt, az ugye megy 3V-ról, ráadásul az egyébként is rendelkezésünkre álló CMOS jelekkel dolgozik, a trigger lábon ugyanolyan negált jelet vár mint a CD4029, itt meg az a probléma, hogy mesterségesen nem szeretném megnövelni (a kijelzés szempontjából) a holtidőt, szóval kellően alacsonyra kellene választani az lmc555 kivezérlési idejét, de ehhez ismerni kellene az eszköz holtidejét, amit nem ismerek...

illetve még az is kérdés, hogy ha már ezt a problémát megoldottuk valamilyen alkatrészekkel, akkor ezeket az alkatrészeket hova helyezzem el? Az eszközön belülre, vagy kívülre? Azaz hogy a csatlakozó melyik oldalán legyen ez a invertáló/időzítő áramkör? Én a magam részéről úgy képzelem el, hogy fúrok két jack csatlakozónak lyukat az eszköz oldalán, egyiken jönne a beütés jel, másikon pedig az elemek 3 voltja, de csak ha az eszköz épp be van kapcsolva.

Ha tudtok tanácsot adni, azt előre is köszönöm.
(#) Mzolee hozzászólása Márc 14, 2011 /
 
Urak!
Érdemes lehet megépíteni háttérsugárzás mérésére egy félvezető detektoros készüléket? A városban található mérőállomáshoz lenne kalibrálva (ugyanis az utcára van állítva a monitorja) A szenzor 2500Ft és jelenleg is kapható.
(#) Collector válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
A félvezetődetektor legjobb tudomásom szerint pont hogy nem alkalmas alacsony sugárzások kimutatására.
GM cső lenne az előnyös.
(#) Mzolee válasza Collector hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 

Na sajna akkor erősen rá kell mennem az ebay-re, de a csövekkel az a gond, hogy nem mindegy milyen értékű csövet milyen áramkörre teszek, feszültségértékek stb.

Köszönöm a választ azért!
(#) Collector válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
Hát annyira nem vészes a helyzet. Megnézed a cső adatlapját mekkora a normál feszültsége a csőnek, megnézed a minimum soros ellenállásértéket, aztán csak be kell állítani a meghajtón.
(#) Mzolee válasza Collector hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
Ennek örülök. Viszont nézegetem a 20$ alatti csöveket és elég sok van fent. Kiollóztam egy párat, hogy mit kell nézni az adatainál? Mert elég sok paraméter eltérő az egyes csövek között.

Bizonyára a felhasználás módja is megszabja hogy melyik mire való. Szerinted melyik lenne a legideálisabb nekem, ha szinte kizárólag háttérsugárzás mérésére használnám, (tehát nem kell hogy nagyonnagy beütésszám tartományt átfogjon, de azt amit átfog viszont érzékenyen tegye)?
(#) Mzolee hozzászólása Márc 14, 2011 /
 
Itt még egy pár:
(#) válasza Collector hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Miért nem alkalmas alacsony sugárzás kimutatására? Talán az aránylag kis aktív térfogat miatt?
(#) Laslie74 válasza hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Igen. Részben a térfogata, részben a csőfal anyaga és vastagsága miatt. Az alacsony értékekre a legmegfelelőbbek a csillámablakos csövek, illetve ha még azokat is paralel többszörözöd még érzékenyebb rendszert építhetsz. A csillámablakos csövek előnye továbbá hogy nem csak gamma és erős béta sugárzást hanem akár alfa sugárzó részecskék kimutatására is alkalmas ami elengedhetetlen ha pl légköri szennyeződés mértékét akarod meghatározni és nem csak azt akarod ellenőrizni hogy miért akadtak ki a hivatalos műszerek. Gondolom a Fukusima-1 robbanása keltette fel az érdeklődést a téma iránt.
(#) klemo86 válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Egy kis segítség a válogatáshoz.
(#) Collector válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Nekem az STS-5 van, elég érzékeny a háttérre is. Szerintem vagy ez, vagy az SBM-20 a megfelelő ezek közül.
Bár a CI-22 a legérzékenyebb az adatok alapján.
(#) Mzolee válasza Collector hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
klemo: Köszönöm az adatlapot!

Collector: Ezek szerint az "own backgound" adat számít? Ugye a mértékegysége impulzus/másodperc de mit jelent? Másik pedig hogy ha van olyan videód fent amin végleges állapotában mutatod be a GM számlálód (ahol a deprez műszer is látszik működés közben) akkor azt linkeld be légyszi, mert nem találtam hirtelen a youtube csatornádon.
(#) Collector válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Hát ilyen videóm nincs nagyon, de csatolok egyet, amin látszik valami.

RTG.wmv
    
(#) klemo86 válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Logikus: ha minél több beütést produkál egy egyszerű háttérsugárzásra, akkor a legkisebb piszkálódásra is képes jelezni
(#) Laslie74 válasza klemo86 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Igazából ha már a levegőben is kimutatható a háttérsugárzás akkor már rég rossz. Amire volna értelme használni az a levegőből szűrt por izotóptartalma pl napi elemzéssel egy szűrőpapírt hosszú mérési idővel lehetőleg vastag ólomárnyékolással és végablakos csővel.
(#) Mzolee válasza Laslie74 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Miért, akkor ezek a műszerek hogyan működnek? Bővebben: Link
Itt is kijön 17db óránkénti mérés átlagértéke Pécsett pl. jelenleg: 158.0 nSv/h ; Záhonyban pedig: 71.7 nSv/h
(#) válasza Laslie74 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Értem, köszönöm a választ!

Idézet:
„Gondolom a Fukusima-1 robbanása keltette fel az érdeklődést a téma iránt.”


Részemről egyáltalán nem, ennél sokkal régebbről indult az érdeklődésem. Na meg különben is, az IAEA oldalának hamarabb hiszek el bármit is, mint akármelyik levedlett sugárzásmérőmnek.
(#) Laslie74 válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Szcinntillációs detektorok amikkel a sugárzás energiája is elemezhető így az azt okozó izotóp fajtája is kideríthető. Nem függ a mérési eredménye a hőmérséklettől, stabilan kalibrálható és nem öregszik a detektor. Persze amatőr viszonylatban túl drága lenne így marad a GM-cső, de egy finom szűrőpapíron felfogott porban kimutatható a benne található izotópok ingadozása csillám végablakos csővel ólomtoronyban, nem túl kiugróan magas háttérsugárzású helyen. Üledékes talajú környéken ez alacsonyabb mint hegyvidéken. Persze ez nem jelenti azt hogy ha a szokásos háttérsugárzás kétszeresét méred akkor gázmaszkban kell utcára menni, hisz pl egy repülőn ülve a tengerszinti háttérsugárzás 100 szorosa ér és mégse kell ólomkötényt viselni még a személyzetnek se. A híradások nem hangsúlyozzák ki hogy NAGYSÁGRENDEKKEL eltérő sugárzás esetén kell aggódnunk amire jelenleg esélyünk sincs, jó ha egy szakdolgozatra elegendő mérési eredményt sikerül produkálni a hivatalos mérőrendszernek. Akit komolyabban érdekel a téma annak ajánlom Köteles György: Sugáregészségtan c. könyvét.
(#) Laslie74 válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Ja és amit mérünk ingadozás nagy valószínűséggel inkább annak az eredménye hogy épp melyik széntüzelésű erőmű felől fúj a szél, nem pedig a japán szutyi.
(#) kadarist hozzászólása Márc 15, 2011 /
 
Egy kis extra információs anyag: Dozimetria
(#) Mzolee válasza Laslie74 hozzászólására (») Márc 16, 2011 /
 
OK ok, de én egy szóval sem említettem a japán esetet ez idáig az egyik hozzászólásomban sem, sőt még utalást sem tettem rá! Mindössze elkezdett újra érdekelni a dolog az eset kapcsán. Minden dokumentációt szívesen fogadok és becsületesen végig is tanulmányozok.

Még az hozzá: hogy egy börzén került hozzám vagy 8-10 évvel ezelőtt egy 1995-ös RT évkönyv amiben először olvastam egy sugárzásdetektorról és akkor csakis a cső könnyű beszerezhetetlensége miatt nem építettem meg. De mostmár van ebay
(#) Laslie74 válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 16, 2011 /
 
Ja bocs, nem akartalak a technobarbárok közé sorolni. De ez az eset jól példázza hogy a média mindig előveszi a témát mert még egyes "szakemberek" is előszeretettel nyilatkoznak hülyeségeket ha valami sugárzásról lehet halandzsázni. Vagy ha értelmeset is mondanak akkor megvágják úgy a riportot hogy még őket is leégetik. Tokióban 15-én 0.6 mikro Sv/h volt a háttérsugárzás. A himaláján csak a kozmikus sugárzás 1 mikro Sv/h, 10km magasan repülve 5 mikro Sv/h.

Ha érdekel a téma akkor ajánlom figyelmedbe az alábbi könyveket:
Heinz Richter - Radioaktív sugárzások elektronikus műszerei 1958
Leipniker Artúr - Sugárfelderítő és sugárellenőrző műszerek 1964
Dr. Bozóky László - Védekezés atommagsugárzás ellen 1960
Deme Sándor - Gázionizációs detektorok 1985
V.Kment-A.Kuhn - Geiger Müller számlálócsövek 1956
(#) Cs.Csaby hozzászólása Márc 17, 2011 /
 
Üdv mindenkinek!
Kinéztem Va***án egy öreg orosz GM számlálót. Nem tudni, hogy működik-e és akksi sincs hozzá. Szerintetek érdemes megvenni?

Köszi: Csaba
(#) kadarist válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Szia!
Mutasd meg!
(#) Cs.Csaby válasza kadarist hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
(#) kadarist válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Jól néz ki! Gondolom akkumulátort neked kell szerezni hozzá.
(#) Cs.Csaby válasza kadarist hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Szerinted működhet? Mennyire alkalmas ez például háttérsugárzás mérésére?

Köszi: Csaba
(#) Laslie74 válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Ha csak a csövet akarod belőle felhasználni akkor olcsóbban is hozzájuthatsz egyébként csak ha fülre akarod észlelni a beütések számának változását. DP-5A Ez egy katonai műszer, erősan szennyezett hadszíntereken való alkalmazásra fejlesztették ki a ruszkik anno.
(#) Cs.Csaby válasza Laslie74 hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Igazából remélem, hogy nem kell vele soha erős szennyezést mérnem. Nekem egy olyan szerkezet kéne, ami tutira jól és megbízhatóan működik és lehet vele háttérsugárzást mérni. Nem vagyok még túl jártas a sugárzásfajtákban, de bőszen tanulok.
Nem tudsz akkor egy olyan kapcsolást, ami nekem jó lehet?

Üdv: Csaba
(#) Cs.Csaby válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Vagy akárki más...
Következő: »»   20 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem