Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Generátorok és napelem összekötése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Robertoo hozzászólása Szept 12, 2019 /
 
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy mini megújuló energiaforrásokat hasznosító rendszert, ami két max. 15V-os AC generátorból és egy 6V-os napelemből áll. Ehhez kérném a segítségeteket. Ezeket az eszközöket maximális hatékonysággal szeretném úgy összekötni, hogy egy, vagy két 18650 típusú elemet töltsenek, ami pedig egy Arduino Mega számára biztosítana tápellátást. Az eszközöket sorba kötve szépen megkapom a feszültségük összegét, azonban, ha pl. egy generátor zárlati árama 30 mA, akkor az egész rendszer zárlati árama is ennyi lesz nevetségesen nagy feszültség mellet, ami pedig nem túl hatékony. Ezért a legideálisabb a párhuzamos kötés lenne, ami viszont már nem ilyen egyszerű.
Én ebbe az irányba indultam el, de ha valakinek van alternatív ötlete a közösítésre, azt köszönettel fogadom.
(#) kaqkk válasza Robertoo hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Mindegyik eszközre köss egy egy egyenirányítót és úgy már párhuzamosan kötheted őket , mindig az tölt amelyik éppen a legnagyobb feszültséget szolgáltatja .
(#) Robertoo válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Köszönöm, de ezen már túl vagyok. Valóban működik, de ebben az esetben a 3 fogyasztóból 2 olyan, mintha ott se lenne, vagyis nem hatékony. A cél, hogy a 3 eszköz valamilyen módon egymástól függetlenül képes legyen olyan akkumulátort, vagy akkumulátor rendszert tölteni, amikből egységesen képes vagyok kinyerni feszültséget.
(#) Bakman válasza Robertoo hozzászólására (») Szept 12, 2019 / 1
 
Gondolom nem fogyasztót, hanem termelőt akartál írni.

Ha egy is ki tudja szolgálni az energiaigényt, akkor mindegy is a dolog, miszerint egy termelő visz 100 %-ot, vagy mindhárom beszáll a játékba 33,3 %-kal. kaqkk által felvázolt összekötésben a három forrásból kettő kieshet, a harmadik még mindig szolgáltat energiával. Amennyiben egyszerre használnád a három forrást, nem maradna tartalék a rendszerben.

Ahhoz, hogy gyorsabban fel tudd tölteni az akkut amikor mindhárom forrás rendelkezésre áll, a három forrás kimenetére rakj egy-egy DC/DC konvertert beállítható kimeneti feszültséggel és áramkorláttal. Ez az elmélet. A gyakorlatban a DC/DC konverterek bemeneti feszültsége is -tól -ig terjedhet, nem szeretik az azon kívüli feszültségeket. Megoldható a feladat úgy, hogy figyeled a források feszültségét és amikor a megfelelő tartományban vannak, bekapcsolod a kérdéses DC/DC konvertert. Már csak az kell, hogy a konvertereknek ne legyen bajuk attól, ha kikapcsolt állapotban feszültség kerül a kimenetükre. Esetleg azokat diódákkal lehet közösíteni. Igaz, így már sok veszteség keletkezik a rendszerben...
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2019
(#) erbe hozzászólása Szept 12, 2019 /
 
Mi hajtaná a két AC generátort?
Válaszod nélkül is annyit ajánlhatok, hogy hagyd el a generátorokat és növeld többszörösére a napelem méretét. Ebben a teljesítménykategóriában értelmetlen az optimalizálás. Egyszerű korlátozó töltővel éred el az anyagilag legoptimálisabb eredményt.
(#) Robertoo válasza Bakman hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
Kedves Bakman!
Igen termelőre gondoltam.
Köszönöm a válaszod.
Megpróbáltam a DC-DC konvertert és most először sikeresen párhuzamba sikerült kapcsolnom a Generátorokat, viszont az általam használt 2596-os konverter a kelleténél jobban csökkenti az áramot, így ma megpróbálom az állítható ellenállást és az állapotjelző ledet kiszedni és úgy tenni egy próbát.
(#) Robertoo hozzászólása Szept 13, 2019 /
 
Kedves Erbe!
Természetesen a szél hajtaná a két generátort. Az anyagi gazdaságosság pedig csak másodlagos szempont, ugyanis a rendszer lényege lenne a két különböző energiaforrás kombinálása, ugyanis nem szimplán otthoni célra készülne, hanem egy prezentációs munka része lenne. És pontosan a köéönböző termelők hatékonyságát hivatott bemutatni, ugyanis a rendszer számos pontján kerülne mérésre a feszültségértékek.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem