Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   2 / 315
(#) AtomCity hozzászólása Ápr 25, 2007 /
 
szia!
nézz szét az alábbi linken! Bővebben: www.elektron.uw.hu
egyszerű a KORG torzító, és AN 360-as IC-t vehetsz olcsón a hqvideo-ban (1db 325Ft)...
remélem tudtam segíteni: Peti
(#) putyiboy hozzászólása Ápr 25, 2007 /
 
Pickup-ot te is tudsz csinálni !
Ruhás szekrényből kiveszed a rögzítő mágnest és 0.2 zománcozott huzallal tekercseled kb. 200 menetet.
tutti jó !
Gyerekvoltam működött!
(#) Neszeszellem hozzászólása Ápr 25, 2007 /
 
Szia!
Ezen az oldalon a csöves ..valamint 4 kapcsolás kivételével mindet megépítettem és működik.Mind1ikhez van alkatrész dögivel.. csak azért ne legyél lusta, én is itt tanúltam az öregektől hogy néha lehet googlézni is, meg összehasonlítani 1-2 dolgot.. pl bc 107 helyett nyugodtan használhatsz bc182 est a hangfrekis kapcsolások zömében.
Az oldalad :
--- törölt link
(#) barkácsoló válasza wildthing hozzászólására (») Ápr 25, 2007 / 1
 
Üdv
Tudsz angolul?
Ha igen akkor itt van pár igen jó link

http://www.geofex.com ezt az oldalt egy pedálépítőnek ismerni kell Phaser-től a Compressor-ig minden
http://www.diyguitarist.com-igen sokminden van rajta
http://www.diystompboxes.com-ezen van egy fórum,ami a gitárpedálos barkácsos emberek mekkája

Hajrá
(#) barkácsoló válasza wildthing hozzászólására (») Ápr 25, 2007 /
 
A google-t is lehet ám használni, a net tele van kapcsolásokkal. (Mint általában mindennel )
(#) PCB válasza putyiboy hozzászólására (») Ápr 25, 2007 /
 
Idézet:
„Pickup-ot te is tudsz csinálni !
Ruhás szekrényből kiveszed a rögzítő mágnest és”


Gyanítom ennél korrektebb Pickup -ra gondolt a kérdező.

Üdv!
(#) kaszarobert hozzászólása Ápr 25, 2007 /
 
Ezt a korg-dst3 ast az AN360 assal én megépítettem egykor. Tettem elé egy vaupedált úgy vittem bele a gitár jelét. Valami fantasztikus egyéni hangja volt. Azóta sem hallottam olyat... Sajnos egyszer betörtek hozánk és az egész táskát elvitték amiben a zenekari holmik voltak köztük ezt is, gondolom valahol a szemetesben végezte, még nem volt dobozban Egyszer még összerakom megint.
(#) Imi23 hozzászólása Máj 3, 2007 /
 
Sziasztok!
Van egy gitáros haverom, kérdezte, hogy tudok-e neki építeni rockegyüttesek egyedi hangzását produkáló erősítőt. Nem tudom mennyire publikusak az ilyen kapcsolások, ha valaki tud, kérem segítsen, mert én nem találtam . Elsősorban AC/DC-féle érdekelne, de bármilyennek örülnék.
(#) barkácsoló válasza Imi23 hozzászólására (») Máj 3, 2007 / 2
 
Üdv!
Ez nem olyan egyszerű.. Egyedi hangzást sokféleképpen el lehet érni. Túlvezérléssel,hangolható szűrésel "nyávogtatás"-sal, visszhangosítással,fázistolással,sávszűréssel,modulálással és még egy csomó technikával és ezek össze-vissza kombinálásával...
Az egyedi gitár hangzás tág fogalom.

Torzítós gitárerősítőt egyben szerintem nem érdemes csinálni,mert nem lehet az erősítő dobozából kivenni,nem lehet barátoknak kölcsönadni,stb.
Persze a piacon árulnak ilyen erőítőket. De túlnyomórészt ezek a könnyen hordozható effektek
uralják a piacot.
Külön árulják őket a hangszerboltokban is "effekt pedál" néven. Ennek az az előnye hogy egy pedál van ráapplikáva a (általában)fém műszerdobozra,így tudod ki be kapcsolni az effektet, tehát nem kell hajolgatni a gitárral,nem kell félbeszakítani a játékot ,valamint nincs meg az a hátránya,mint az erősítőbe építetteknek, oda viszed a táskádban ahova akarod!
Pfff hát híres gitár effektet tudok-e...
Nem hiszem hogy specifikus kapcsirajzot tudok adni, hogy 'tessék, az AC/DC nek ilyen tranzisztorral van megépítve'
de kiindulónak itt egy "fuzz-face"
Kép: Hivatkozás
ezer féle fuzz face van piacon, van aminek az a neve, de kapcsolástechnikailag egyáltalán nem ugyanaz többször köze nincsen hozzá.

És itt egy link:
http://www.runoffgroove.com

Itt is vannak effektek, és "emulátorok" azaz pár ember megpróbálta lekoppintani híres erősítők hangzását, hogy egy kis áramkört megépítve és az erősítőd elé berakva úgy szóljon "hogy csak na", hát, több-kevesebb sikerrel. Egy kiindulópontnak ez is jó szerintem! Itt vannak hangminták, tehát megmutadhatod a barátodnak hogy hogyan is fog szólni.
Bármi kérdésed van, netán kihagytam volna valamit/valamire kiváncsi vagy írj nyugodtan.
Üdv!
(#) maTaKee válasza barkácsoló hozzászólására (») Máj 3, 2007 /
 
ezt te már megépítetted????


ja és mi van az AC/DC vel?? nem értettem azt a mondatot!

THX
(#) Stefan válasza Imi23 hozzászólására (») Máj 3, 2007 /
 
Hát talán ha ki tudod deríteni hogy milyen effekteket használtak akkor utána megkeresed a rajzot és megépíted.http://www.schematicheaven.com/ < itt van egy rakat effekt rajza.
A másik módszer ha építesz egy egyszerűbb effektet és cserélgeted benne a diódákat. PL a szilicon lágyabb a germánium keményebb hangzást ad, akkor az se mind1 hogy hol "vágod" a jelet (leföldeled egy diódán keresztül vagy egyes kapcsolásokban a tranyó bázisa és emittere közt van.
Van itt egy cikk -remélem tudsz angolul-, hogy hogy is kéne megtervezni egy tényleg egyszerű ICs torzítóthttp://www.generalguitargadgets.com/richardo/distortion/index.html
Ezt még nem építettem meg de elvileg ez rockos hangzású és elég komoly cikk is van róla és működőképesnek tűnik LINK
Az utolsó módszer amit megemlítenék az a multieffekt. Ha van rá pénz akkor sztem érdemes mert külön egy egy pedál 5-6 E Egy Zoom505II ami nekem is van meg 19 körül mozog a piacon. 36 programozható hely és jópár féle torzítás/moduláció természetesen kombinálható. Lehet hozzá venni jó vaskos összegért effekt szabályzó pedált, mert a rajta levő pedálokkal ugye csak váltogatni lehet, de ha veszel egy hangerő pedált 4E ért akkor azt át lehet alakítani fél perc alatt.
Van hozzá egy oldal ahol a srácok próbálják utánozni a bandák által használt hangázokat, egész jó torzításokat lehet kikeverni.LINK
(#) maTaKee válasza Stefan hozzászólására (») Máj 3, 2007 /
 
én az ilyen multi effekteket én tiltanám ! bár ez csak a saját véleményem de sztem egy analóg pedálnak szebb hangja van mint egy multinak! meg az analóg pedálnak van vmilyen "feeling" -je!

dehát ez csak az én véleményem!!!!!
(#) Stefan válasza maTaKee hozzászólására (») Máj 3, 2007 /
 
Énis így voltam vele de elvileg ez analog operation szóval kitudja de lehet hogy ezis amolyan 100Wos számgéphangfal 3000 ft ért dolog
nekem megfelel egyenlőre
(#) barkácsoló válasza maTaKee hozzászólására (») Máj 4, 2007 /
 
Ém sem szeretem a multieffekt processzorokat, ezek több effektet generálnak egyszerre,tehát beállíthatsz mondjuk"diódás torzítást" és azt utána egy chorus effekten áteresztheted. De sorrendet nem lehet cserélni,ez egy negatívum.Továbbá sokszor nem lehet pár elég alapvető dolgot beállítani, pl visszhangnál a lecsengési időt, ismétlési sebességet.
Ezért én nem adnék ki 30.000Ft-ot egy ilyenért...
Ráadásul mindegyik úgy néz ki mintha száz forintért lőttem volna a búcsúba
Egyszer egy barátomnál próbáltam ki egy ilyet, ez volt az első, és egyenlőre az egyetlen alkalom, hogy ilyet használtam.
Nekem nem volt szimpatikus....
(#) barkácsoló válasza maTaKee hozzászólására (») Máj 4, 2007 /
 
Üdv!
Azért küldtem ezt a fuzz-face dolgot mert ez a fajta torzító egy kalsszikus megoldásnak számít.
Nem új találmány,kb a '60 -as években lett megalkotva.
Jimmy Hendrix is használta hogy csak egyet említsek a mindegyik közül.

Peesze ezek sok féle változatban készültek,amit küldtem
az csak egy a sok közül. Tehát nem ez a konkrét kapcsolás a híres, és nem ezt használja majd' mindegyik
együttes!
Most fogok hozzáfogni az építéséhez.
Hallottam egy megépítettet és elég jól szólt.
Ez egy torzító, a szó szoros értelmében.
De nem "trashmetal" tehát egy sátánistát nem fog megragadni a hangja. :yes: A fuzz-face ekben általában PNP tranzisztorokat használnak és pozitív földelést, a kapcsolást amit küldtem ebből a szempontból kilóg.de az elve(az a rettenetesen bonyolult ) ugyanaz.

Ha megépíted, akkor a jackdugók földjeit kösd össze, de ne kösd össze az áramkör többi földelésével.
A kapcsoló szerepét az input jack dugó fogja betölteni, a gitár jack földelés része fogja zárni az áramkört,tehát akkor lesz bekapcsolva, ha rádugod a gitárt. de persze megcsinálhatod kapcsolósra is, akkor nem kell feltétlenül sztereó bemeneti jack dugalj.
JA: Ha a bemeneti kábel sztereó jack-el szerelt, úgy annak monóként kell lennie a zsinórra forrasztva,
mert különben nem zárja az áramkört.

Aa AC/DC re azt értettem,hogy nem tudom hogy pontosan milyen kapcsolási rajzú effektekkel mahinálnak. Hozzá fűzöm hogy nem biztos hogy gyári rajzokról van szó, sokan csináltatnak maguknak torzítókat.
(#) lgyk válasza barkácsoló hozzászólására (») Máj 4, 2007 /
 
Hát ez erősen szubjektív. A jó multieffektek újonnan 50ezernél kezdődnek, alatta a "hobbi"-kategória van. Ha megveszel egy villanyvasutat darabonként, kb. ugyanolyan hangminőséget kapsz, de egy vasútnál nem tudsz egyszerre levenni/felrakni több effektet (pl. Clean, flanger, reverb-ből hirtelen Overdrive, echo, wah). Továbbá a jobb multieffekteken többféle erősítő- és hangfalmodellezés van, ami jól jön, ha nincs pénzed stúdiófelvételre. Összességéban egy nagyon jó kompakt megoldás, persze vannak hátrányai. Én azt mondom, hogy csöves erőlködő alatt (FET, tranyó, IC...) tökmindegy, mi szolgáltatja az effektet. A másik dolog, hogy sok professzionális gitáros is effektprocit használ.

Stefan:

Nekem is ZooM effektem van, egy kicsit újabb (G2). Sajnos ezek a multieffektek nem analóg elven működnek, csak "analog feel" van a reklámban. Egy izmos DSP nyomja az effekteket, a G2-esnél állítólag valami ZFX-3 32 bites proci van. 96kHz-es mintavételezés, 24 bites AD, a legtöbb klasszikus erősítő modellezése szoftveresen. Mindezt 26 ezerért vettem, de használtan biztos van olcsóbban. A hangja eléggé megnyerő. Ja, és van zajszűrés is, tehát a "humbucker"-ek kevés zaja sem zavar be (gyenge gitárom van, a single coil annyira zajos, hogy a zajszűrőn is átmegy...).
(#) maTaKee hozzászólása Máj 4, 2007 /
 
ha tudtok még ilyen torzítós oldalakat vagy erősítősöket (gitár) azokat szívesen megnézném!

(#) maTaKee válasza maTaKee hozzászólására (») Máj 4, 2007 /
 
senki
(#) Stefan válasza maTaKee hozzászólására (») Máj 4, 2007 /
 
nagyon sok van... google: guitar+effekt+schematic
(#) kaszarobert hozzászólása Máj 5, 2007 /
 
Bocs egy kis kötekedés a Jimmy Hendrixel kapcsolatban. A hatvanas években nem jórészt csöves erősítők ill torzítók voltak. Vagy ha mégis tranzisztoros fuzz boxot használt Jimmy, akkor biztos, hogy ezt szilicium tranzisztorokkal oldotta meg? Nem germániummal aminek alacsonyabb a nyitófeszültsége? Egyébként megépítettétek már ezt a fuzz boxot? Ez csak egy egyszerű szabájozható erősítésű(tulvezérelhető) erősítő alapkapcsolás.
(#) Stefan válasza kaszarobert hozzászólására (») Máj 5, 2007 /
 
A zoom oldalán -amit lgyk belinkelt-
Dallas-Arbiter FUZZ FACE Pedal:
"... Made famous by the legendary Jimi Hendrix..."
Az a kapcsrajz ami barkácsoló feldobott pár hozzászólással ezelőtt, annaka PNP változata Link

Azzal meg énis egyetértek hogy egy analóg pedál szebb és jobb de amíg nemvagy annyira profi hogy tudod milyenre van szükséged és van egy csöves erösítőd addig jobb a multieffekt, mert jól meglehet tanulni az effektezést vele. Sztem.
(#) kaszarobert hozzászólása Máj 5, 2007 /
 
Na ez már lehet az eredeti Jimi Hendrix torzító! Viszont hajtott a kiváncsiság hát szétnéztem ezen az oldalon, és sejtésem beigazolódott:

"Q1, Q2 - NKT275 or other PNP germanium"

Szilicium tranyóból sose csináltok Jimi Hendrixet! Az előző oldal kapcs rajza bés sorozatú tranyókat ajánl, azok sziliciumok, magasabb nyitófesszel stb...

www.generalguitargadgets.com
(#) Peti_85 hozzászólása Máj 5, 2007 /
 
Sziasztok!

Megépítettem a barkácsoló által feltett Fuzz face-t, illetve hát gyorsan összedobtam egy kartonlapra. (nagyon szép lett így is )
És meg kell hagyni nagyon király kis hangja van, a baj csak az, hogy ha gyengén pengetek, akkor azt nem viszi át olyan szépen, tehát az csak ilyen recsegés-ropogás!
De ez a tranzisztorok miatt is lehet, mert csak BC182-t találtam itthon és azokat tettem bele!!! Ki kell majd próbálnom más tranyókkal is!

Jah és amit barkácsoló linkelt be, az nagyon tanulságos oldal!!!
Jók a hangminták is, és onnan már csak ki kell választani hogy melyiket építsük meg!

fuzz_face.JPG
    
(#) barkácsoló válasza kaszarobert hozzászólására (») Máj 5, 2007 /
 
Nem,nem biztos hogy szilíciumosat használt, de ezt írtam fentebb, hogy a fuzz-face eknek sok változata van, valamint még azt is odaírtam
HOGY NEM EZ AZ A KONKRÉT KAPCSOLÁSI RAJZ
, amit a sztárok használnak/használtak,de ezt amúgy nem is tudhatjuk,mert akik kitalálnak egy "jó receptet"
azok meg is tartják maguknak.

És ami "Jimmy Hendrix fuzz face-je" kapcsolást találsz a neten, azok valószínüleg olyanok,mint a Celinde Dion parfümök.
A híres fazon odaadja hozzá a nevét,de
köze nincs amúgy hozzá, vagy csak nem használja,vagy nem ő fejlesztette ki.

Nézd át effekt ügyben a
fentebbi linkeket amit beküldek, a geofex.com-ot és a runoffgroove.com-ot is
ennél nem hiszem hogy több kéne egyenlőre...
(#) barkácsoló válasza Peti_85 hozzászólására (») Máj 5, 2007 /
 
Helyes, próbálgass!!
Próbáld ki a bc108 at is, variálj, különbező ß -val rendelkező tranyókkal, csökkentsd/növeld a 10nF-os csatolókondi értékét, így változik a hangszín!
Az ilyen kísérletezgetés segítségével lehet a neked leg megfelelőbbre belőni a torzítót, és jó móka is szerintem.
(#) barkácsoló hozzászólása Máj 5, 2007 /
 
Amit a germánium tranzisztorokól, és a velük megvalósított torzítókról el tudok mondani,az hogy más.
Sokan esküsznek a germánium félvezetőkre ezen a téren.
Idézet:
„jobban szól,jobban szól,germánium dióda ,germánium tranyó jobban szól”

Én már hallottam germániumos fuzz face-et felvételről, tényleg szép hangja volt,de szerintem egyáltalán nem "jobb" ,hanem csak más...
És ugye van aki csak mullard gyártmányú germánium tranzisztorokra esküszik,mert "az aztán hú de jó"
Meg hogy az üvegtokozású jobban szól mint a fém sapkás, stb, ezekkel kábítják a jónépet .

Ha nekem valaki hallásra megmondja egy torzítóban lévő tranzisztorok tokozását az vagy jó tippelő, vagy röntgen szemei vannak, vagy ő építette az effektet

Germánium tranzisztorokkal most lesz az első tapasztalatom, mihelyt leérettségiztem és lesz időm összerakni a kapcsolást ha érdekel titeket megírhatom milyen lett!
(fuzz face kapcsi rajz + egy treble booster is készül)
(#) maTaKee hozzászólása Máj 5, 2007 /
 
de örülök neki h nem csak én vagyok ilyen torzító építés "mániás"
(#) Stefan válasza maTaKee hozzászólására (») Máj 5, 2007 / 1
 
Végre beindult egy gitáros topik! Ne hagyjuk meghalni
(#) maTaKee válasza Stefan hozzászólására (») Máj 5, 2007 /
 
jaja
(#) maTaKee hozzászólása Máj 6, 2007 /
 
nekem már csak az az 1 problémám lenne h honnan tudnék olyan vagy hasonló dobozt szerezni mint amilyen a valódi analóg tortyogó pedálok doboza??

mert amiket az elektronikai üzletekbe árulnak fémdoboz néven azok csak ilyen lemezből összehajlított sz*rok és hogyha arra rálépnék (bekapcsolni a tortyogót) szerintem nagy esély lenne rá h összerogy!
esetleg vkinek 5lete???

Következő: »»   2 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem