Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   293 / 317
(#) konyak6 hozzászólása Feb 27, 2017 /

Sziasztok!
Mivel A Bugera erősítőm üzembiztonsága kérdéses, ezért azon gondolkodom, hogy kidobom az elejét. Terveztem egy előfokot. A tiszta csatorna Fender Bassman, a torz, Soldano hotrod. Rendes zengető lenne benne. Hátul pont elfér, csak a hangfal csatlakozókat kell arrébb tenni. Nem lóg ki hátra, és a feliratokat is eltakarja. Amit nem tudok hogy két fél ECC83 elég-e neki? Illetve a trafókon van több csatlakozási lehetőség. 3,3k, 5k, 10k, a másik trafóm 600 Ohmos. A panel az turet lesz. Örök élet. A fázisfordító is azon lesz. Ezeket már megterveztem. A végcsövek panelját meghagyom, a táp panelen még nem gondolgodtam. Valószínű az is turet lesz. Van hely rendesen. A gondom a pedál. A zengetőnél egyszerűen le kell testelni a második csőfél bemenetét. Viszont az előlapon külön van a clean, a lead, és a két master potméter. Az előlapon csatorna visszajelző ledek lesznek(clean, lead nyomógombok helyén) Ezért 3 reléle lesz szükségem. Vagy van egyszerűbb megoldás? Arra gondolta a relék tekercseinek a negatívját szakítanám meg. Így a pedálban csak a testel kell játszani. A visszajelzést megoldanám egy 9 voltos elemmel. Az előlapon a crunch nyomógomb helyén lesz a kézi csatorna választó. A feliratot eltüntetem Kívülről úgy fog kinézni mint a gyári. A belseje meg jobb lesz!
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2017
(#) tothbela válasza konyak6 hozzászólására (») Feb 28, 2017 /

Volt nálam egy Kustom Defender kombó. A kimenőjét már javította Medgyesi (remélem jól írtam a nevét). Elég hamar zárlatos lett. Viszont ezek után is folyton lecsapkodta a primer biztit. Néha elment napokat, de aztán megint meghülyült. Tekertem hozzá hálózati trafót, és azóta is megy. Az eredeti trafót megvizsgálva, a zománchuzalok forrasztása a kivezetőszálhoz annyira hanyag volt, hogy a fűtőtekercs néha összeért az anódtáp szekunderének kivezetésével. Egyéb baja nem volt. A trafó kivezetéseit rendesen leszigeteltem, és most ott pihen a polcon. Egyszer még jó lesz valamibe. A hanyag trafókészítés is okoz bajokat.
(#) Massawa válasza tothbela hozzászólására (») Feb 28, 2017 /

Hozzám is került ma 2 IEC hálozati kábel ( eredeti a erösitökhöz kapta a tulaj). Az elsö koncert alatt mentek tönkre. Nem hittem a szememnek, amikor ma elvágtam a kb 7 mm vastag kábeleket. Volt bennük 3 ér, zöld, kék meg barna ( egyenként 2 mm vastag szigetelés). Az erekben volt egyenként 12 darab 0,05mm rézdrot! Azaz összesen 12x0,05 ami 0,0075mm2!!! Ennek ellenére rajta volt a CE meg az UL jelzés!! Megjegyzem a kábel nem volt kinai hanem mexikoi.
Az embernek megáll az esze. Egy másik jo kábelben 60x0,05 eres vezetékek vannak (azon csak a csatit kellett cserélni), az is csak 0.0375mm2, mégis ég és föld.

(#) tothbela válasza Massawa hozzászólására (») Feb 28, 2017 /

Már az Armageddon-ban is megmondták: orjosz technika, ámerikai technika egy kutya. Máde in tajvan.

Pedig ezeken a kábeleken még rajta van a 16 A terhelhetőséget jelző felirat is. Na jó 10. Laptophoz még el is menne, ha nem törne el.

Azért tekernek az olcsó munkaerőt alkalmazó transzformátorüzemek forrasztható lakkhuzalból traffancsot, mert a hőálló zománchuzalról nem tudja levakarni a betanított munkás a szigetelést. Csak hozzá kell nyomni a pákacsúcsot, aztán huss elillan róla a lakk. Persze ugyanígy elillan a melegedéstől is ott belül. Aztán vagy tűz, vagy jobbik esetben ég a pofád fellépéskor a szinpadon. Ha szerencséd van, akkor van backline, aztán gyorsan cserélnek erősítőt.
(#) konyak6 válasza tothbela hozzászólására (») Feb 28, 2017 /

Gondoltam már rá hogy szétkapom a hálózati trafót. A kimenőt már szétszedtem. Abban is voltak fura forrasztások. Ha kell újra tudom tekerni a fűtéseket. Van hozzá huzalom.

Kb. egy éve én is vettem egy megbizhato német forrásbol toroid trafokat (5 darabot). 2 az elsö bekapcsolásra (üresen) beadta a törülközöt. A szállito szo nélkül visszaadta a pénzt, de nekem nem volt elég trafom és ugyanilyet nem akartam töle rendelni.
Furta az oldalamat, hogy mi történt. Elö a szikét meg hasonlo komoly szerszámokat, mert a gyárto, isten tudja miért, valami termosztatot vagy polyswitchet is beeröszakolt a szigetelés alá. (Ráadásul olyan baromi modon, hogy jo fél orámba került a bányászás.). Ekkor derült ki az átverés 70V-s polyswitchek voltak a 230V-s tekerccsel sorbakötve. Kuka és azota hibátlanul mennek a légett trafok is. Biztositékot meg kivülre is lehet rakni.
(#) tothbela válasza Massawa hozzászólására (») Feb 28, 2017 /

Az még rosszabb ha egyszer használatos hőkioldót tesznek a primer alá, de úgy, hogy nem férsz hozzá a kivezetéshez.

Bár egy kivezetett lábú termisztornak lenne értelme külső védőáramkörrel, mert legalább fogalma lehetne a felhasználónak a bent uralkodó klímáról.

Valoban igy van, nem tudom megint melyik pihent agy jutott erre a megoldásra. Gyakorlatilag egy ilyen trafo csak a környezetet tudja szennyezni, mert ha töntre megy a termisztor, polyswitch stb. az egész kuka.
Ha ki lenne vezetve a termisztor akkor legalább lehetne valamit kezdeni vele vagy kiiktatni, de igy teljesen agyalágyult, s csak szemétnek jo. ( mondtam is a szállitonak, hogy vegye ki a katalogusbol).
(#) tothbela válasza konyak6 hozzászólására (») Feb 28, 2017 /

Én csak óvatosan szétbontottam a külső prespán szerű szigetelést a kivezetéseknél. Akkor szembesültem vele, hogy összeérnek (érhettek) a tekercselőhuzal és a kivezető vezeték összekötései. Húztam rájuk varniscsövet, majd megpacsmagoltam műgyantával, majd visszaragasztottam a fedőprespánt. Az összeragasztott lemezeket nem biztos hogy szét tudtam volna szedni. A régi Marshall, Selmer stb trafóit még csak viaszolták. Sütőben 100 fok körül szépen szétjön. Ma már nem egyszerű a kiöntőgyantát szétoperálni. Ha meg hegesztett a mag, akkor meg mehet az ember a búsba. Ezek a magok egyszer használatosak.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2017
(#) konyak6 hozzászólása Márc 3, 2017 / 1

Készülget a turret. Még hiányzik néhány kondi, meg ellenállás. Illetve sikerült olcsón szereznem egy trafót. Annyi infó volt róla, hogy Laney csöves erősítőben volt, és 110 Voltos Szétkaptam, és sikerült áttekernem 230 Voltra. Csak a primert cseréltem le.
(#) szendi001 válasza konyak6 hozzászólására (») Márc 4, 2017 /

Szép munka. A forr tüskét, hol szerezted? A primer osztott volt hogy át tudtad tekerni?
(#) konyak6 válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 4, 2017 /

Törzsvásárló vagyok az e-Bay-en. A rögzìtésén vacilláltam. Úgy kellene kiperemezni, de nincs célszerszám. Kombinált fogóval ellapítottam. Elég jól tart.
A primer 1-es huzalból volt tekerve és volt két leágazás. Talán 70, 100, és 115 Volt. 0,85-ös huzalból tekertem újra. Egy méretező programmal próbáltam belőni a menrtszámokat a feszekhez. Kb +-10℅ pontosan sikerült. A primert 234 menetnek számolta, a csévetesten 250 volt. 500 menetet feltekertem a primernek, a szekundereket meg visszraktam. Aggódtam a hely miatt, de pont elég lett. A fűtést azért a végén igazgatni kellett.
A végeredmény:
Fűtés 6,2 V
Nyugalmi áram: 80 V
Anód áram: 270V
A 0,85-ös huzal 1,4 A terhelhetőségű. A Bugera 120 Wattos erősítömben 1,2A bizti van a primer körben. 100 Wattig szerintem nyugodtan terhelhető.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2017
(#) tothbela válasza Matqux hozzászólására (») Márc 5, 2017 /

Sima 1A-es dióda. Annyi a szerepe, hogy ellentétes polaritású táp esetén megvédi az elektronikát a füstöléstől. Tehát meg is védte a halála árán is.
(#) konyak6 hozzászólása Márc 19, 2017 /

Sziasztok!
A mai szerzeményem egy Krank Revolution 1. A hálózati trafó égett le. Elég csunyán. Talàltam benne egy be nem forrasztott ellenállást, és egy ráolvadt vezetéket. Az ellenállás a fékező rácsé, a vezeték meg a kimenő egyik promere. A kimenő talán megúszta. A három vezetéken 2*60, illetve 1*120 Ohmot mèrtem. Nincs valakinek kapcsolási rajza? A multkor újratekertem egy Laney trafóját. Beraktam próba képpen, da nincs rajta 2*12 V a reléknek, illetve nem kapnak az előfok csövek fűtést. Jó lenne tudni az eredeti feszültségeket.
(#) konyak6 válasza konyak6 hozzászólására (») Márc 19, 2017 /

Feléledt!
A trafómon az anódnak nincs közép megcsapolàsa(gnd). Ezért nem akart működni. Egy diódahíd megoldotta a problémát. A reléknek külön trafót raktam be. Találtam kapcsolási rajzot, amin rajta vannak a feszek. 5881 végcsöveknek a bais-t -42 V-ra állítottam. Holnap beépítem a trafót rendesen, a diódahídnak meg csinálok rendes panelt. A trafó burkolatát kicserélem az eredetire.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2017
(#) konyak6 hozzászólása Márc 23, 2017 /

Sziasztok!
Van egy tremolo pedálom, és az a gondja hogy kicsit torzít. Mi lehet a gond?
(#) l48 válasza konyak6 hozzászólására (») Márc 23, 2017 /

Ez egy nagyon egyszerü szerkezet. Ha mindenhová az eredeti alkatrészt tetted akkor esetleg túl van vezérelve. Próbáld alacsonyabb jelszintel.
(#) steelbird válasza konyak6 hozzászólására (») Márc 23, 2017 /

Szia!
MPSA18 -akat tettél bele, vagy más tranzisztorokat használtál?
(#) konyak6 válasza steelbird hozzászólására (») Márc 24, 2017 /

Igen. Nem változtattam semmin. Csak az 1M potméter nem lin, hanem log(nem volt más).
Egy kicsit hangosabb ha bekapcsolom, valamint egy kicsit torzítja a jelet. Lejjebb vettem a feszt 8,5 V-ra, nem segített. A bemeneten lévő 100k ellenállást kicseréltem nagyobbra, 150k, 180k, 200k. A torzítás nem változott, viszont a hangerő jó lett, de a Depth szinte szabályozhatatlan lett.
(#) konyak6 hozzászólása Márc 26, 2017 /

Addíg piszkáltam a Laney trafómat, amíg jó nem lett a Krankba. Többször áttekertem mire minden ráfért.
A Bias -54V
A fűtést 2*1,2 mm huzallal tekertem a 2mm hejett(nem fért rá). A kétszer 12V hejett csak egyszer 12V van. Az anód egyenirányítva, pufferelve 450 V lett.
Az a kérdésem hogy kell- e valamit változtatnom, mert nincs meg az 500 V?
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2017
(#) szendi001 válasza konyak6 hozzászólására (») Márc 27, 2017 /

Őszinte leszek. Ideális lenne azonos méretű mag. 50 Volt nem akkora veszteség, de ha melegedni fog a trafó, le fog égni újra. Ha mindenképpen azonos teljesítményt akarsz, kell szerezni egy rendes vasat.
Szélsőséges esetben érdemes egy toroidot csináltatni, amely gyári és olcsó. Az életvédelem az első, nem érdemes a táp trafóval mekkelni.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 27, 2017 /

Eleve nem jó a rajz. 100mA bizti: csak 25 Watt lenne.
(#) konyak6 válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 27, 2017 /

Találtam megfelelő gyári trafót, de még halogatom a vásárlást a 220€-s ára miatt. A 100mA bizti nekem is szemet szúrt, de mivel hülyeség, nem foglalkoztam vele.
A kinézett trafo(400VA) minden feszültsége megfelel, csak a reléknek nem 2*12V van rajta, hamem 2*6V. Egy LM7812-t kell kicserélni LM 7806-ra, meg két relét 6 voltosra. Addíg meg jó lesz ez is. A panelban a hetediken úgysem fogom maxon üzemeltetni.
(#) konyak6 hozzászólása Ápr 13, 2017 /

Most vettem egy Marshall 8040-t. Majdnem az összes potméter kontakthibás volt. Kicseréltem öket. Bekapcsoláskor csattan az erősítő, és kikapcsoláskor is. Úgy néz ki, ez gyári hiba. Ezt csinálta az 5210, és a VS65R is. Kicseréltem az összes kondit. Nem lett jobb. Úgy döntöttem szétbontom, és csinálok valami jobbat. Szerencsére volt itthon hozzá minden. A hálózati trafó ideinglenesen be vsn építve egy másik erősítőbe, ezért csak egy burkolattal helyettesítettem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
(#) Andrei1181 válasza konyak6 hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /

Szép munka (ismét)
Mennyi volt a hibás 8040? Én is vadászom valami hasonlóra. De még mindig nem döntöttem el, hogy 1x12-es fej+láda legyen, vagy 1x12-es kombót keressek.
Hangszóró már van
(#) konyak6 válasza Andrei1181 hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /

50€
Ma szinte teljesen elkészült. A folytót biztonsági okokból belülre rakom, a neg. előfesz ellenörzésére kap a potméter mellé egy RCA csatlakozót. Holnap rárakom a hálózati trafót, meg készítek valami feliratot az előlapra.
Egyébként Marshall 2 in 1 lesz. JCM800 + JMP plexi.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
(#) granpa válasza konyak6 hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /

Csak ki ne folyjon belőle. Fojtsd le erősen.
(#) Andrei1181 válasza konyak6 hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /

Milyen fojtót használsz? Sima hálózati trafót?
Ez az erősítő is a ceriatone fórumról lett?
(#) konyak6 hozzászólása Ápr 14, 2017 /

A fojtó saják készítés, de nem volt jó. Ezért kihagytam. A kapcsolás a hagyományos Plexi valamint JCM800. Az előfokok 470 k ellenállással kapcsolódnak a fázisfordítóra. A vége a Fender Bassman-é (5881 PP). Az előlapot kell még feliratoznom.
(#) konyak6 hozzászólása Ápr 14, 2017 /

Megtörtént a finom hangolás. Minimálisra csökkentettem a brummot, a JCM 800 lead csatornáját kicsit megpiszkálva több lett a gain. A hálózati trafóm kicsit melegszik. Majd ésszel használom. A negatív visszacsatolással voltak gondok, de fekcseréltem a végcsövek anódját, és helyre állt a rend. A negatív előfeszt -45 V, így az 1 Ohmos katódellenállason 65 mA-t mértem. Nem tudom mi lenne az ideális 5881 csőnél. A Fender Bassman-nál -44V van megadva.
Feliratozásra nincs valami ötletetek? Próbáltam rá vasalni, nem sikerült. A matricázás sem jött össze. Mire hólyagmentesen felragasztottam lejöttek a betük a matricáról.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2017
Következő: »»   293 / 317
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem