Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gondolkodó ház avagy házautomatizálás
Lapozás: OK   3 / 46
(#) unix80 hozzászólása Jún 3, 2007 /
 
Szevasztok.
Most ismertem meg ezt az oldalt.A hawer tanácsolta,hogy forduljak hozzátok bizalommal.Neki már sok jó tapasztalata van az oldallal kapcsolatban.

Szóval.
Mostanában egyre többet hallani az inteligens lakásokról.
Én is belevágnák egy ilyenbe.

A lakás lelke egy LINUX alapú számítógép.
Egy pár dologra lenne szükségem.

1.A hálózati aljzathoz kellene valamilyen vezérlő elektronika(lehet vezetékes,de inkább vezetéknélküli) - a számítógéppel lehetne ki-be kapcsolni az áramot.

2.Hasonló kellene az elosztószekrénybe is,és egyébb fogyasztók hoz is (csillár,egyébb fényforrások)

Olyat tervezek,hogy a gép vezérel mindent a TV-től,a biztonsági kamerákon át ,fény vetőktől a garázs ajtóig.

Tanácsaitokat,segítségeitek előre is köszönöm.
Küldhettek E-mail-t a unix80@citromail.hu-ra
vagy ICQ:462785501
(#) potyo válasza unix80 hozzászólására (») Jún 3, 2007 /
 
Vezeték nélküli vezérléshez érdemes lenne körülnézni a ZigBee cuccok között. Nagyjából ilyen feladatokra találták ki őket. Az erősáramú vezetékeken keresztül is megoldható a vezérlés, TDA5051 chip, vagy az X10 protokoll segítségével.

A PC-ről történő vezérlést nem tartom jó ötletnek, mivel a PC nem egy megbízható szerkezet. Jobb lenne a feladatra mikrokontroller(eke)t használni, amik összeköthetők pc-vel beállítások átvitele, események lekérdezése, stb. miatt, de a fő feladatokat a kontroller látná el. Nézz szét itt is:http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?t=21861
(#) Magor hozzászólása Jún 24, 2007 /
 
Sziasztok!

Mostanában azon töröm a fejemet, hogy belevágok egy lakásautomtizáló rendszer építésébe. Érdekelne, hogy foglalkozott e már valaki PIC mikrovezérlő alapú lakásautomatizálással, és esetleg megosztaná a tapasztalatait velem, velünk.

Már gondolkodtam a rendszer felépítésén, a következőre jutottam:
A rendszer Master-Slave alapon működne. A Master feladata lenne a PC-vel és a Slave egységekkel a kapcsolattartás, míg az egyes Slave áramkörök pedig különféle érzékelők, illetve kapcsolóelemek lennének.

Érdekelne, hogy aki már épített hasonló rendszert, hogyan oldotta meg a kommunikációt mint fizikailag, mint szoftveresen (leginkább a felhasznált protokol érdekelne).

Üdv: MaGor
(#) tibi65 hozzászólása Okt 22, 2007 /
 
Szertném a lakásban vezérelni a fütést lámpákat stb.
Várom az ötleteket.
(#) kobold válasza tibi65 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Ha csak ki-be kapcsolgatsz pár fogyasztót, még a PIC sem szükséges. Az LPT-n van ki- és bemenet is, sőt, egyszer kíváncsiságból hajtottam soros portról PWM-mel fűtőszálat (nem volt a legszebb a PWM, folytonosan küldtem 0xAA értéket 19200 bps-en, két kimenő byte között volt egy pici szünet, de nem volt észrevehető a hatása, még a protokoll-jeleknek sem).
Természetesen, a PC után fetes vagy tranzisztoros jelerősítő és opto, majd SSR vagy relé attól függően, milyen a teljesítmény-panelod, csak a portokról ne hajts meg direktben sok mindent. Neten rengeteg ilyen kapcsolás van.
Hőmérsékletet tudsz mérni pl. DS18B20 szenzorokkal, többet is felfűzhetsz egy adatvezetékre, és címzéssel kezelheted őket. Léteznek I2C és egyéb soros buszos LCD-k is, ha valamit a szomszéd szobákban akarsz látni, minmális vezetékeléssel megoldható. Csak a fantázia szab határt...
A PIC elhagyását csak azért mondtam, mert pár fogyasztó ki-be kapcsolását (keringtető szivattyú, lámpák, stb), a visszajelzést (pl. külső / belső hőfok) kategóriákkal gyorsabb PC-re megírni. Letöltöd az IO_DLL drivert vagy más hasonlót, ez NT/2000/XP alól is megengedi, hogy írd vagy olvasd a portokat. Aztán már olyan nyelven írsz progit, ami csak tetszik.
Megfelelő hardware útján, kicsit több programozással, akár egy CAN-es kommunikációt is meg tudsz oldani, és PC-n futó szobatermosztátot alkothatsz
(#) tibi65 hozzászólása Okt 22, 2007 /
 
Valami ilyenre gondoltam csak kéne konkrét megoldás
mert most tanulok programozni.
(#) Medve válasza kobold hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Hasonló a véleményem...Ha csak 8-10 eszközt kapcsolnál, akkor elég az LPT, de sok lesz a vezeték és gondolj a jövőre, nem lehet bővíteni. Ismerj meg egy soros komm. formát és arra fejlessz! Ekkor csak két szál "gerincvezetéket" kell kihúznod és arra felfűzhetsz mindent (ilyen pl az I2C, de csak rövid távra). Én ellenzem a PC-t, mert sokat fogyaszt és nem üzembiztos. Csak tesztelni jó vele. A végső megoldásként a PIC-et látom, amit PC vel ki lehet egészíteni.

Kobold! A CAN busz mekkora távon működik?
(#) valve válasza tibi65 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Itt van egy PortController, en irtam a progit Delphiben,.. Com porton muxik es 3 eszkozt tud vezerelni! Ha kell Lpts valtozat is akkor szolj, addigis;
(#) kobold válasza Medve hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Valóban nem a legbiztosabb a PC, csak programozni talán gyorsabb, ilyen alapdolgokra. A fogyasztásról meg annyit, hogy egyre kevesebb embert ismerek, akik éjszakára kikapcsolják

A CAN áthidaló-képességét hirtelen nem tudom, de az biztos, hogy két összesodort vezetéken nálunk a 250m nem probléma, 500kbps mellett. Csak a leágazásokkal kellett vigyázni; ha egy helyen meg akarjuk csapolni, max. 30cm lehet az oldalág, mert oda nem kerülhet lezárás, és elkezd műsort szórni meg venni. Több leágazási igénynél inkább csatlakozótól csatlakozóig szoktam kötni, vagyis minden közbülső eszközbe bemegy egy sodrott pár, és kijön egy sodrott pár a következő eszközig. 1-2cm-enként teszek egy sodrást a vezetékre attól függően, mennyire van már elzsibbadva a kezem, de még sosem volt vele baj az említett távolságon.
A német gyárunkban 4, tesztpadokat tartalmazó épület van felfűzve egy buszra, egy központi megfigyelő helységben történő monitorozásra. Pont-pont kötés, amit említettem, két végén 120 Ohm-os lezárókkal, és egyetlen jelerősítővel a 2. és 3. épületek között. A teljes hossz, a körülgyaloglásból kiindulva, valahol fél és egy km között van... és sosem veszik el egy üzenet sem (na de ebben a protokollnak is nagy szerepe van).
(#) tibi65 hozzászólása Okt 22, 2007 /
 
Én a pct csak +nak akarom ugy kéne hogy pc nélkül is müködjön
(#) kobold válasza tibi65 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Szerintem, ha konkrét megoldásra volna szükséged, kezdjük konkrét meghatározással. Mit szeretnél kapcsolgatni, esetleg szabályozni, hogyan akarod ellenőrizni a folyamatot, milyen gyakran és hogyan szeretnél beavatkozni, milyen jelek alapján döntenéd el, hogy minek kell következnie? Szűkítsük a kört
(#) tibi65 hozzászólása Okt 22, 2007 /
 
Valami hasolora gondoltam mint a Nikobus csak nem miliokért.
(#) MPi-c válasza tibi65 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Utalg is beépíthető vezérlésre találták ki az X10-et. Keress rá! Itt a googli első találata.
(#) kobold válasza tibi65 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Kedves, ámde ugyanakkor kolléga! Ha megfeszülök, se tudom, mi az a Nikobus, azt meg nem garantálom, hogy bárki, aki segíteni akar, nekimegy a netnek, és megpróbálja megérteni, tanulmányozgatni az említett rendszert.
Nem tudnál legalább egy kiindulási alapot összehozni? Rajzold meg ppt-nek, vagy valami, csak lássuk, hogy mit szeretnél, és tuti, hogy lesz egy halom ötlet
(#) valve válasza tibi65 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Kell alkudni
(#) tibi65 hozzászólása Okt 22, 2007 /
 
Na meg probálom elmodani mit szeretnék hőmérsékletet mérni +szabályozni lámpákat fényerőszabályozni le fel kapcsolni redöny fel reggel este le ugy hogy lenne egy pic-es kezelö része persze lcd vel +pc szovtver amivel
lehetne monitorozni +közbe avatkozni
(#) Chokapick válasza balint1993 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
szesztek.Tetszik a tema,mert en is lpt vezerleses temaval foglalkozom.El is keszitettem a 8-reles printport kartyat am most talaltam egy olyan rajzot amit sorosan lehet alkalmazni tehat bovitheto.Csak egy gond wan.progit kellene irni a jatekszerhez. Tud e ebben walaki segiteni esetleg ismeri e walaki e kapcsot???
(#) kobold válasza tibi65 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Alakul

Az említett DS18B20 és társai buszra fűzhető hőszenzorok, lakáscélú felhasználásra kiválóak, még külső hőmérséklet mérésére is. Fényerőszabályzós témát találsz itt bőven, amilyet csak szeretnél, neten szintúgy. Redőny vezérlése sötétedésre vagy időzítve megoldható, ott a gáz inkább a motor (és annak tápellátása) szokott lenni, de ha végighúzol egy tápkört meg egy buszt, csinálhatsz címezhető alegységeket, amiknek a PIC küld egy megfelelő parancsot, azok meg végrehajtják, és spóroltál pár méter vezetéket, bár a vezérlő progi bonyolultabb lesz. LCD-nek javaslom egy mobil szétbontását, sok anyag van a neten Nokia meg Siemens modulokhoz, ezeket használják leginkább. A PC-s monitorozáshoz PIC-be szinte készen találsz soros meg I2C-s programrészeket, a proci típusának megfelelően; megtanítod neki, hogy pl. a 0x18-ra küldje vissza az 1. hőszenzor által mért értéket, 0x66-ra a nappali redőnyének állapotát, stb., szóval létrehozol egy nyelvet, ez alapján megírod a progikat PIC-re meg PC-re, és addig tesztelsz meg javítasz, míg minden flottul nem megy.
Azért nem kis feladat egy ilyen
(#) tibi65 hozzászólása Okt 22, 2007 /
 
Látom kezditek érteni mit akkarok ijenre gondolok
(#) Manyoc válasza balint1993 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Megnéztem a tervedet.
Ajánlom a ULN 2003 helyett az ULN 2803-at. Abból négy helyett elég kettő, mert 8bit-es.

Ez a téma engem is rég foglakoztat. Vannak ugyan profi cuccok is. Mint pl a EIB (Elektro Istalation Bus) , csak ezekne a konektoroknak darabja majd 50 euró. Ezért gondolkoztam én is PC+PIC soros porton monitorozás , az egységeket meg RS485-el gondoltam felfűzni és modjuk SSR el a teljesítmény részt. Csak elakadtam még egyelőre a PIC PC kétirányú komunikációnál. Delphiben próbálkozok éppen.

Egy LPT teszt kártya itt
(#) Kera_Will válasza tibi65 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Hi! Erre van 1 komplett rendszer PIC / PC soros komunikáció több PIC panel egymással PCvel rs485ön beszélget ... van analóg / digit be/ki menetei !!!

2002 Rt januári számában van benne a Hardver leírása.

PC-n 1 grafikus felületen tudod mindefélére beállítani .
felügyelni , állapotokat kérdezni ... de a
picek csinálnak mindent a PC csak lekérdez , "programot " végrehajtandó műveleteket küldi picek fele ...

Érdekel ?
(#) tibi65 hozzászólása Okt 22, 2007 /
 
Persze.
(#) Manyoc válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Engem is érdekel. Honnan tudjuk majd letölteni?
(#) Medve válasza tibi65 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Stimmel...A protokollt kell akkor eldöntenünk, Erre kell vevő egységeket terveznünk. CAN jónak tűnik, az X10 is, ha van hozzá jó áron hardver...C-DO-DI milyen távra lene jó??? Az órajel bármekkora lehet, nem lehet probléma...

Csóka! Ismerem a rajzot, készítettem már ilyet...
(#) Medve válasza Chokapick hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
No itt egy példa, basicben. Ez egy kivonat egy adó-vevő vezérlő programból, amely a rádió 16 bites PLL áramkörét vezérli. A lényeg a végén van : FOR i = 15 TO 0 STEP -1:
...innentől. Előtte kiszámolja a d értékét ezt adja ki soros formában az LPT porton. A többi csak "bitbillegtetés" Ha megnézed az IC adatlapját, megtudhatod, hogy az mit vár, s hozzá lehet idomítani a rutint...(Az eredeti progi nem erre az IC re készült!)

PLL vez.txt
    
(#) kobold válasza Medve hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
A CAN-t egy MCP2510 és egy MCP2551 tudja rendezni, a kettő együtt 1000 Ft körül van a Chipcad-nél (persze, plusz a kontroller a vezérléshez). RS485-re nemrég vettem SP485CN transceiver-t, valami 50 Ft volt darabja. A lényeg, hogy nem túl nagy összeg egy busz fizikai megvalósítása, ha kitaláljuk, milyen legyen.
Egyszer láttam egy PIC-es kapcsolást, ahol az SPI buszt hozták ki árnyékolt kábelen, inverterrel csináltak belőle 0-20 mA-es áramjelet, a vevőoldalon ugyanez visszafelé, és hibátlanul megoldották ezzel egy nyolcemeletes épület liftjének vezérlését. Mivel egy lakás vezérléséhez nem kell egetverő adatátviteli sebesség, szerintem hasonlót nagyon olcsón össze lehet hozni, akár a PIC USART-moduljával is: egy transceiver a PC felé, egy a buszra, egy lábon kiválasztás, aztán mehet a komm ezerrel...
(#) Medve válasza kobold hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Ez az SPI nekem is szimpatikus...Egyszerű: 3 drót, olcsó: nem kell hozzá kontroller IC, Nyílt a rendszer, olyan parancsokat, nyelvet gyártunk, amilyet csak akarunk. Ha alacsony az órajel, a távolság sem akadály. Megaztán sokan értenek is hozzá! Ellenvetés? Áram átalakítás nélkül vajon milyen messzire jó? Nem lenne bonyolult a jelfrissítés sem...
(#) JZoli válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Szia! Ez engem is érdekelne ha tudod ide feltehetnéd, mivel szerintem ez egy sokakat érdeklő téma lesz.Mennyire vagy jártas ebben a PIC-es kommunikációban?
(#) tibi65 hozzászólása Okt 22, 2007 /
 
Következő: »»   3 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem