Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GPIB miértek hogyanok
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Fish hozzászólása Aug 29, 2018 /
 
Sziasztok

Talán már találkoztatok ezzel az eszközzel, sok műszer tartalmaz ilyen portot. Én még csak mostanában kezdek ezzel ismerkedni, és egy elég érdekes dolognak tartom. Utána is néztem mi ez, nagy vonalakban:

- A 60as évek közepén fejlesztette ki a Hewlett-Packard korábban HP-IB, ma GPIB (General Purpose Instrument/Interface Bus) néven. Mára szabvánnyá vált IEEE-488

- Az erre alkalmas műszerek egy egyedi címet kapnak, sorba fűzhetők, és ezen a porton Getter és Setter típusú parancsokkal lehet kommunikálni.

- Alapvetően összetett méréseket lehet vele automatizálni. Létezik többféle interface típus GPIB/USB , PCI PCIe stb ezek segítségével lehet a számítógépet és a műszereket összekötni.

- például Labview környezetben lehet ilyen automatizált mérési elrendezéseket leprogramozni.

- Az erre alkalmas müszerek gépkönyvei tartalmazzák is ezeket a GPIB parancsokat.

- A műszerek lehetnek Labortápok, Generátorok, Oszcilloszkópok, Spektrumanalizátorok stb.

néhány link:
BME tutorial

NI GPIB USB HS

GPIB USB clone

Nagyon sok egyéb megoldás is létezik, Arduino-ra, PIC-re, FPGA-ra stb

Viszont lenne egykérdésem már így az elején. Létezik-e olyan kliens program, amelyet telepítve lehet kísérletezni, játszani ezzel a porttal?
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) Lucifer hozzászólása Aug 29, 2018 /
 
Ha az NI-os bloatware pakkot felrakod a MAX-ban a GPIB eszköznél lesz olyan a jobbegeres context menuben, hogy interactive terminal vagy valami hasonló. Na ott tudsz parancsokat küldözgetni meg látod mit ad vissza a műszer.
(#) Fish válasza Lucifer hozzászólására (») Aug 29, 2018 /
 
Köszi a választ,

Úgy tűnik el kell mélyítenem a Labview és az NImax ismereteimet. Köszi aa segítséget. Esetleg valami alternatív lehetőség létezik? Opensource? Github például?
(#) GPeti1977 hozzászólása Aug 30, 2018 /
 
Nálunk a gyárban még sok helyen mindig ezzel vezéreljük a műszereket, mint szignálgenerátor, multiméter, audio analizátor, igaz PCI vagy USB konverter használatával. Egyszer leírás alapján el akartam készíteni PIC-kel de csak addig jutottam hogy egy szignálgenerátort be tudtam állítani egymagában. Meg van nálam egy kártya NAT7210 IC-vel ami egy GBIB vezérlő, szabványos párhuzamos intel? felületen lehet mikrokontrollerhez csatlakoztatni.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2018
(#) Fish válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Ez a Nat7210 es szabványos PCI buszos kártya?

Illetve ez a PICes projekted érdekelne. Tudnál róla további infókat mondani? A szoftver környezet Labview?
(#) Fish hozzászólása Aug 30, 2018 /
 
Bocsi

Úgy látom hogy ez egy IC
(#) Fish válasza Fish hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
akkor ezzel az IC-vel lehetne olyan konvertert építeni, amely GPIB-t köt össze egy számítógép párhuzamos-portjával. Ez az IC vajon arra is képes hogy GPIB parancsokat párhuzamos felületre viszát? Teszem azt lehetne belőle GPIB-s relé mátrixot építeni?
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2018
(#) GPeti1977 válasza Fish hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Nem hinném, meg nem lenne korszerű.
(#) Fish válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
igazad van, csak alternatívákat keresek, mert egy GPIB-s usb vagy PCI hát drága

GPIB kábel vagy 5000 az ebay-en
a GPIB-usb az NI-nál 220000

Szóval drága. Ezért is gondolkodnék valami atrernatívában
(#) Peter65 válasza Fish hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Szia!
Régebben én is foglalkoztam ezzel, mert szóba került egy műszer vezérlése. Végül a projekt elmaradt, de akkor megtaláltam a 56. sorszámú szabványgyűjteményben (ez akkoriban könnyen elérhető volt, de úgy látom, most is beszerezhető Bővebben: Link ) az MI 12049 számú műszaki irányelvet. Ebben minden szépen le van írva, beleértve a protokoll részleteit is. Ez alapján már meg lehet fel tudtam volna építeni a kommunikációt, meg lehetett volna csinálni a vezérlést.
(#) Peter65 válasza Fish hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Találtam még egy projektet, ami után építhető GPIB - USB kártya. A PC-n itt is a LabVIEW-ban oldják meg a vezérlést.
(#) Fish válasza Peter65 hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Szia

És megtudod mutatni ezt a projektet? egyébként a Labview-n kívül van más szoftver-környezet?
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2018
(#) Hp41C hozzászólása Aug 30, 2018 /
 
GPIBUSB
Idézet:
„My GPIBUSB is an open source hardware project that allows the user to connect test and measurement instruments featuring a GPIB (aka HPIB, ieee488) port to a computer's USB port. This allows the user to remotely control their T&M instruments from their computer!”

USB-GPIB interface Atmel AVR

USB-GPIB PIC18F2550
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2018
(#) Peter65 válasza Fish hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Elnézést, a link lemaradt: Bővebben: Link Az oldal aljához közel felajánlja, hogy a forrás fájlokat letölthesd. Ha rákattintasz, akkor elkér néhány adatot, és utána letöltheted a fájlokat.
Biztosan van más lehetőség is, de a méréstechnikában leginkább a Labview használják, arra van kitalálva.
(#) elektroncso hozzászólása Feb 12, 2019 /
 
Sziasztok!
Talán akad itt valaki aki tud nekem segíteni. Van egy HP jelgenerátor (3336A) amit számítógépről kéne vezérelni. Ez a műszer rendelkezik a korabeli HP-IB porttal amin keresztül vezérelni lehet. Sok projekt van amiben Arduinot vagy Rasberryt használnak GPIB vezérlőnek. Elvileg mint a kettő (mármint a HP-IB és a GPIB) IEEE-488 szabvány. A kérdésem ez volna, hogy kompatibilisek-e egymással visszafelé, vagyis mekkora esély van arra, hogy egy GPIB rendszerrel HP-IB eszközt vezérelhessek? Vagy csak az elnevezés változott és ugyan az a kettő?
Előre is köszönöm!
(#) Teaway válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 19, 2020 /
 
Pont ezen rágódok én is, egy tápegység van most nálam, és jópár funkció csak a buszról menne...
(#) KBal76 hozzászólása Nov 30, 2022 /
 
Sziasztok!
Megépítettem (uhh, ez túl nagy szó ide) egy Arduino alapú GPIB adaptert (AR488), megy is, viszont nincs meg a visszajelzés hogy mikor telik meg az eszköz puffere. Tehát küldök ki adatot (HPGL fájl, változó hossz), de amikor a plotternek (ami a céleszköz) elfogy a puffere, onnan a semmibe küldöm. Kéne valami jel ami megállítja a küldést, de itt nincs semmi (vagyis tudtommal). Kitaláltam hogy adott bájtonként megállok, visszakérdezem a plotter toll pozícióját, és amikor nem változik akkor nyilván kirajzolta a pufferét, és utána küldöm tovább. Erre programot írni nem ügy, de jobb lenne valami elegánsabb.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem