Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Grundfos szivattyú sebességének módosítása
Lapozás: OK   1 / 2
(#) kendre hozzászólása Feb 4, 2012 /
 
Sziasztok!
A központi fűtésemben van két szivattyú: egy az új gázkazánban és egy a vegyes tüzelésű kazánnak: egy Grundfos 25-40 180.
A két szivattyúnak kellene találnom egy olyan közös forulatszámot, amivel szépen be tudom szabályozni a fűtést. Jelenleg nincs olyan megoldás, hogy minden esetben csendes maradjon a rendszer, annyira különbözik a két alkatrész fordulata. Ha a vegyeshez állítom a rendszert akkor a gáznál zajos, ha meg a gázhoz állítom, akkor a vegyesnél zajos.
A gázkazán szivattyúja valahol a grundfos 1. és 2. fokozata között dolgozik.
Tehát aki ismeri ezeket a szivattyúkat, tudna segíteni, hogy mit hol keressek szereljek? Gondolom csak egy ellenállást kellene kicserélnem, csakhát milyet, hogyan, honnan...?
A szivattyú 1. fokozata 35w, a 2. fokozat 50w. Az első kevés, a második sok. Gondolom olyan 40-42 felelne meg.
(#) VIM válasza kendre hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Szia! Nem ismeretes a rendszered egyéb bekötése és a szivattyúk elhelyezkedése, de ha nincs beépítve visszacsapó szelep, vagy nincs kiépítve bypass csőszakasz a két szivattyú közötti szakaszba ez lesz az eredménye, hogy egymás ellen dolgoznak. A Grundfos szivattyúk fordulatát elég komoly összegekért lehet szabályozni. Venni kell egy másik, megfelelő szállítási teljesítményűt, vagy tömegáram szabályzósat. Mind a kettő húzós kiadás. Tehát marad az átkötő csőszakasz és a visszacsapó szelep.
(#) kendre válasza VIM hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
A két szivattyú soha nem működik egyszerre és vannak visszacsapók is a rendszerben. Soha nem melegítem az épp használaton kívüli kazánt.
Csak annyira különböznek, hogy valamelyik mindenféleképpen zajosan hajtja a vizet. Nappal a vegyes megy éjszaka a gáz és teljesen 'automatizált'. Alapértelmezésben a gáz van működőképes helyzetben, de ha a nagy kazán felfűt 40 fokra, akkor indítja a grundfos-t és megszakítja a szobatermosztát körét. Így még ha ment is a gáz, kikapcsol.
És arra sincs mód, hogy a kettes fokozaton hagyva sorba kössek valamilyen ellenállást, hogy az 50w-os teljesítményből kicsit visszább vegyen? Arra gondoltam, hogy akár a betápnál már bekötném.
(#) cubus válasza kendre hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Szia!
Tulajdonképpen hol ad hangot a rendszer?
A 25-40-180 UPS vagy Alpha?
Milyen a másik szivattyú?
Nincs csőkapcsolási vázlatod?
István
(#) kendre válasza cubus hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
ups
Bent a lakásban duruzsol. Ha az összes radiátorszelepet kinyitom, akkor nem is fűt normálisan, meg akkor is hallatszik halkan a víz áramlás a házban mindenütt. Ha meg lejjebb veszem a fordulatot akkor nem fűti fel az utolsó radiátorokat csak ha leszabályozom a radiátor szelepeket. Ez utóbbi nagyon jó lenne, csak amikor beindul a gáz, akkor meg az duruzsol.

Arra gondoltam, hogy ha a rajzon szereplő 1. golyóscsapot picit megnyitnám akkor létre jönne egy kis bypass-szerüség. Vajon nem hallgatna el a lakásban ? Így használhatnám 2. fokozaton és a gáznál is csendben maradna. Ráadásul a radiátorokat is hagyhatnám teljesen nyitva.

Névtelen.jpg
    
(#) eSDi válasza kendre hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Üdv!

Ha kinyitsz minden szelepet, akkor persze, hogy nem fűt, mert az első radiátoron próbálja meg áttolni az összes vizet.
Azt rajzold le, hogy hogyan van összekötve a két kazán és azoknál a szivattyúk.
(#) kendre válasza eSDi hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Nem azzal van baj, hogy nem megy minenhova víz, épp ellenkezőleg: Ha kinyitom a szelepeket, akkor kettesre kell kapcsoljam a szivattyút, az meg olyan gyorsan nyomja át a vizet a radiátorokon, hogy szinte egyáltalán nem hűl le. De mivel a gázkazán szivattyúja ennél lassabb, az meg jól fűt.
A két kazán egyszerüen be van kötve a visszatérő és az előremenő csövekbe. A vegyes vastagabbal, a gáz vékonyabbal. Utóbbi most nemrég lett bekötve és egyszerüen vágtak egy lyukat a két csövön és beheggesztették oda a kazán csöveit.
Ja, nem is mondtam, hogy acél csövek, nem réz. Tehát kicsit vastagabbak, de nem vészes.

Szerintem a kazánok elhelyezkedése nem tehet erről, mert egymástól függetlenül működnek, ha az egyik megy, a másik hidegen pihen, nem megy át rajta víz.
A víz áramlásának a sebességét kellene közös nevezőre hozni. Mindkét kazán tud jól dolgozni és csendben, de nem egy beállítással, hanem két különbözővel. Ezért, ha a beállítás az egyiknek jó, a másiknak nem.
(#) eSDi válasza kendre hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Igazából nem értem, hogy hogy is van bekötve az a két szivattyú. Gyakorlatilag nem mehet egyszerre a kettő! Ha ez nálad így van, akkor egyszerűen be kell állítani mind a két szivattyút a megfelelő értékre és kész. Ha meg tud egyszerre menni, akkor azt meg kell oldani, hogy ne csinálja. Viszont, ha rossz helyre van bekötve a gázkazán, akkor meg a fűtészszerelőt kell leb***ni. Ezért kértem, hogy rajzold le a két kazán összekötését.
(#) eSDi válasza kendre hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
A radiátoroknál nem tudom, hogy van e a visszatérőbe szabályzó szelep. Ha van akkor be kell állítani a gázkazánra az egész rendszert, aztán a másik kazánnál a szivattyúval beállítani, hogy úgy is halk legyen.
(#) kendre válasza eSDi hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Na, ezaz! Amit az előző kérdésedben fejtegettél azt már leírtam, tehát: Nem megy egyszerre a két szivattyú! Ha a vegyesben fűtök akkor nem megy a gáz!
Vannak torló szelepeim és minden amit leírtál utolsó hsz-edben az alapja az egész témakörnek: Én is azt szeretném, ha mindennel jól fűtene és mindennel csendes lenne! De nem lehet!
Ezért írtam, hogy a két szivattyúnak annyira más a sebessége, hogy hiába állítok be mindent az egyikre, a másiknak az nem jó!
Épp ezért kellene az egyiket lelassítani, konkrétan a vegyes kazán szivattyúját, hogy halkan menjen olyankor amikor a gázkazánra van beállítva az egész rendszer. De nem lehet, mert nem fokozatmentes a szivattyú: 1. nagyon lassú, 2. közepes, 3. nagyon gyors.

Kezdjük akkor onnan, hogy be van állítva a rendszer a kázkazánra. Begyújtok a nagyba, hogy ne a gázt használjam, mert drága. Ha a vegyes szivattyúját:
1.-re kapcsolom, nem nyomja végíg a melegvizet a rendszeren.
2.-re kapcsolom, végígnyomja de hangos.
Ergó a kettő közé kellene beállítani. Csakhogy a kettő között nincs semmi!
ÉS akkor nehogy azt mondja most valaki, hogy ha egyesen nem jut mindenhova víz, hogy állítsak a radiátorokon, mert mint azt néhány mondattal korábban leírtam: A rendszer a gázkazánra van állítva! Ha elállítom, akkor ahhoz nem lesz jó.
(#) kendre hozzászólása Feb 4, 2012 /
 
Tehát akkor mi kell nekem?
-Lelassítani a vegyes kazán 2. fokozatát.
-vagy a rajzon látható nagy golyóscsappal csinálok egy bypass-t. Már ha lehet.
(#) eSDi válasza kendre hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Lassítani, maximum talán egy izzó sorba kötésével tudsz rajta. Az elektronikát nem biztos, hogy annyira meg lehet bontani, hogy azon bármit is megforrassz.
Azt is meg lehet próbálni, hogy kicseréled egy egyel nagyobb szállítóteljesítményűre. Az talán az alacsony fordulaton is jó lesz.
A golyóscsapot hiába nyitod ki, attól még nem lesz halkabb a szivattyú.
(#) VIM válasza kendre hozzászólására (») Feb 4, 2012 / 1
 
A bajok eredete a két fűtési kör kialakításában van és a bennük lévő eltérő szállító teljesítményű szivattyúban. Gondolom a fűtés kialakítása a vegyestüzeléshez volt megépítve. Majd ki lett egészítve egy szivattyúval, hogy hamarabb megforduljon a fűtővíz és ekkor jött a gáz az utcába s hozta magával a gázkazánt. A gázkazán most olyan helyre van beépítve ahol nem kell a nagyobb átmérőjű csőszakaszba nyomnia, így maximálisan elegendő az 1m3/h szállító teljesítmény. Az UPS 25-40-nek kellett a szállító teljesítménye az össztérfogathoz ami most "útban van". A rendszert pedig a visszatérő csavarzatokkal kell beállítani a nagyobb szállító teljesítményhez és ha kell, a cirkót kell olyan helyen becsatlakoztatni a rendszerbe, ahol megfelelő a szállítóteljesítménye. Ha a nagy csapot kinyitod, akkor a cirkó nem fog jól fűteni, mert elveszik a nyomása a nagy térfogat felé.
(#) kendre válasza VIM hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Ez teljesen így van. Pont úgy készült a ház fűtése, ahogy leírtad.
De nem fogok sem másik szivattyút venni, sem áthelyezni a cirkó csatlakozást. Nem a szivattyú zajong, hanem a vízáramlás, ezért kipróbáltam a nagy szelepet résnyire nyitni. Így létrejött a bypass és azonnal elhallgatott a zaj. Átfűti rendesen a házat, a radiátorokban kellőképpen lehül a víz, így megtörténik a hőleadás is.
Bebizonyosodott az elméletem, miszerint a ludas szivattyút le kell lassítanom, vagy marad a bypass. Utóbbitól én is ódzkodom, pont amiatt amit leírtál.
Tehát meg kell nézessem valakivel, hogyan lehetne csökkenteni az egyik fokozat fordulatszámát.

Köszönöm mindenkinek a segítséget.
(#) proba válasza kendre hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
A régebbi féges gázkazánban a szivattyú lassú fordulatát egy kondenzátor sorba kötésével érték el.Ezzel a megoldással évekig működött,tehát valószínű ha te egy nagyobb kondenzátort sorba kötsz a szivattyúddal működni fog a nagyobb fordulatszámon lassabban.Első körben a motorindító kondik körül néznék szét A 10-75 mikroig valamelyikkel csak jó lesz...
(#) VIM válasza kendre hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Igaz, itt mát én is szétszedtem az enyémet és próbálkoztam a fordulatot csökkenteni, de nekem nem elektromos lett a megoldás vége. A gyári bekötést is mellékelem és a kondenzátoros "utókeringetési" sémát is.
(#) szendi001 válasza kendre hozzászólására (») Feb 8, 2012 /
 
Szia! Nem azért zajos a gázkazánod mert forr benne a víz? Szerintem neked egy független fűtési osztó oldaná meg a problémádat. Ez egy 2" os cső kb fél méter hosszú. 6 furat van rajta. Belül teljesen üres. Kazán 1 Be, Kazán 1 ki, Kazán 2 be, Kazán kettő ki. Ház visszatérő, ház előremenő, itt egy pici szivattyú.
Ezzel a vízkörök külön külön meg tudnak fordulni, és mindíg statikus tömegáram van a ház felé ami így beszabályozható. Használt szivattyúval és egy csőszerelő haverral a kérdés 20 e Ft alatt örökre megoldható. Általános automatikai elv alapján gépészetileg rossz rendszert nem érdemes beszabályozni elektronikus eszközökkel.
(#) kendre válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 10, 2012 /
 
Nem a kazán zajos! A víz áramlása a rendszerben!
Közben tovább kísérleteztem: Ha minden teljesen nyitva a van és a víz kedvére áramolhat amere akar, akkor is van egy kis zaja. Másik topikban a szelepekre gyanakodnak, mivel jóval vékonyabbak, mint a csöveim.
Elektronikát nem bántom, nem oldaná meg valószínüleg, ezek után.
Amit javasoltál az felkeltette az érdeklődésem.
(#) proba válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Mondjuk ,mint kezdő amatőr fűtésszerelő, vettem osztógyűjtőt -sajnos olcsót-. Nagyon tetszett szétszedés után a henger henger furatoknál a sorja.A legjob esetben csak egy jól méretezett síp rosszabb esetben szivattyú/szelep csere a leváló több cm-es sorja daraboktól.. Ha ez nem zajosította volna be akkor semmi.De némely csapnál is tapasztaltam bizonyos áramlási sebességnél rezonanciát
(#) gb10 válasza kendre hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
nem lenne egyszerübb a fütésirendszerbe egy hidrolikus váltót beépítení?
(#) kendre válasza gb10 hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Hát én most néztem egyet, 50 rugó...
Rohadtul nem érné meg. Még egy korszerű szivattyú (mondjuk alpha2) is olcsóbb.
Most inkább annak járok majd utána, hogy a legnagyobb és egyben legutolsó radiátornak csökkentem a folytását. Teszek neki 3/4-es szelepeket, vagy feles golyós csapokat.
Így csökken a rendszer ellenállása és az utolsó radiátorba is hamarabb fordul meg a víz, ami most nem így történik meg. Remélhetőleg akkor a vízáramlás zaja is csökkenni fog, esetleg meg is szűnik.

Ellenben visszatérve a grundfos szivattyú fordulatának csökkentésére: Közvetlen a tápkábel és a szivattyú közé nem lehet beépíteni ellenállást, vagy potenciométert? Azzal módosulna a fordulat. Vagy nem jól gondolom? Így nem kellene megbontani a szivattyú gyári vezérlését.
(#) proba válasza kendre hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Mint már javasoltam,kondit tegyél ,az nem fűt.Egyébként ha a dobozkája tetejét leveszed ,simán egy sorkapocsba van kötve ,ide nyugodtan beleköthetsz.Utána ha nem tetszik vissza alakíthatod nyom nélkül az egészet.Ha meg dugvillás akkor egy preparált hosszabbító is jó megoldás.az eredeti kábelét a végleges megoldás kialakulásáig kár megbontani.
(#) VIM válasza kendre hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Idézet:
„Teszek neki 3/4-es szelepeket, vagy feles golyós csapokat. Így csökken a rendszer ellenállása”
....szóval csökkented a keresztmetszetet és akkor csökken a rendszer ellenállása? Kértük már, hogy tegyél fel valami skiccet a hálózatodról valami ilyesmit, talán akkor többet tudnánk mondani.
(#) hammer14 válasza kendre hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Szia

Ötletkép ha csak a 230v-ot akarod lejjebb húzni akkor vannak jó triac-os megoldások pl mint a porszívó fordulatszám szabályozó panelja. 2000w-ig bírja és 230v tól 50v ig lemegy.
Valahol az oldalon is van fönt egy egyszerű kapcsolás. Ehhez a motorodat nem kéne megbontani csak egy kis szigetelt dobozba belerakod az elektronikát dug villát rá meg aljzatot meg egy potinak fúrsz rá lyukat és kész is. Ha megerőltetem magam még lehet találok is itthon egy db-panelt amitől megválok.
(#) kendre válasza VIM hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
NEM-NEM!!! Nem csökkentem a keresztmetszetet, hanem növelem! A jelenlegi fél colosnak a keresztmetszete kisebb, mint a golyóscsapnak, vagy a 3/4-esnek!
Tehát növelem a keresztmetszetet és csökken ezáltal az ellenállás.

Névtelen.jpg
    
(#) kendre válasza proba hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Ki is próbálom, ha minden igaz, van valahol 14 és 16 mikrós kondim. Remélem még nem dobtam ki. És egyébként a benne levő helyére kell kötni, vagy párhuzamosan vele? Vagy hogy?
(#) VIM válasza hammer14 hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Szia! Ez a szivattyúmotor nem kommutátoros.
(#) 11143 hozzászólása Feb 19, 2012 /
 
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem... Paraméterek: Victrix fali kazán, 200 literes indirekt tartály, vízteres kandalló (ami nemcsak fűt, de a használati melegvízre is rásegít), 3 fűtési kör (az egyik padlófűtés, a másik kettő radiátoros), melyek Grundfos szivattyúval vannak ellátva... Feltűnt, hogy valahogy nem igazán akarja a rendszer felfűteni a házat, noha a kazán ment rendesen... Mondta a gépészünk, hogy vegyem feljebb a hőfokot, mert hogy ilyen hidegben magasabb hő kell a rendszernek.... én ezt meg is tettem, de valahogy így sem akart mindhárom kör megfelelően felmelegedni... aztán másnap már elkezdett ijesztő, kopogó hangot hallatni a kazán, végül már hibaüzenetet is kiírt, miszerint nem megfelelő a keringetés. Felhívtam az illetékeseket, mondták, hogy el van szennyeződve a kazán (és hogy emiatt nem mennek rendesen a szivattyúk sem), ki kell tisztítani. Mi azt a verziót választottuk, hogy egy spec folyadékot pumpálnak a rendszerbe, amit benne hagynak 3-4 hétig (leszedi a vízkövet és mindenfajta szennyeződést), majd leeresztik, átmossák és újra feltöltik vízzel. Miután belepumpálták a lötyit valóban javult a helyzet, hiszen a dörömbölő hang se és a hibaüzenet se jött elő többet (szerdán töltötték fel), viszont azóta sem tud egyszerre működni a 3 szivattyú, sőt van, hogy kettő sem. Ami számomra felfoghatatlan, hogy a kazánból kijövő cső forró, viszont mihelyst eléri az első szivattyúhoz vezető függőleges csövet, hideggé válik, vagyis sem az első szivattyúhoz, sem a második, ill. harmadik szivattyúhoz vezető csőhöz nem jut el a melegvíz (egy vízszintes vastagabb csőből megy lefelé három keskenyebb cső a szivattyúhoz). Mi lehet az oka? Esetleg a szivattyúval van valami (bocs ha hülyeséget kérdezek, de lehet "rosszul" bekötni egy szivattyút? Ez a második fűtési szezonunk és eddig nem volt gondunk...) Az iszapleválasztóból már leengedtük a szemcsésebb, koszosabb vizet... a nyomás is OK... a termosztátok is működnek... a kazán sem ír ki hibaüzenetet, nekünk mégis trükköznünk kell, hogy a ház mely részében legyen jó a hőmérséklet, ami két kisgyerek mellett rendkívül kellemetlen és bosszantó : ( Ha van valakinek használható javaslata, kérem segítsen! KÖSZÖNÖM
(#) VIM válasza 11143 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Szia! Mindegy milyen kazánod van, ha nem ismeretes a rendszerbe való bekötése. A tároló és a kandalló kapcsolata, valamint a padlófűtési kör és a radiátorok hogyan vannak a rendszerbe csatlakoztatva? Valami rajz kellene a rendszerről vagy fotók a fő gépészeti elemekről. Ez nem elektromos probléma lesz.
(#) zolika60 válasza 11143 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Ha egy vázlatot csinálnál a rendszeredről könnyebb lenne válaszolni. A kiegyenlítő tartályod nem a padláson van? Mert az enyém igen és amikor a nagy hidegek voltak eljegesedett és gondolom dugó is keletkezett a csőben, mert ez is dörömbölő hangokat adott. Szerencsére rájöttem, hogy ez a baj és kijavítottam.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem