Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » H 3015 orosz oszcilloszkóp hiba
Lapozás: OK   1 / 1
(#) holaszlo hozzászólása Jan 31, 2020 /
 
Sziasztok! A fenti műszerem eddig kifogástalanul működött. Egyszercsak a függőleges pozíciót csak a képernyő közepéig lehetett feltolni. A balansz szabályozás sem működik. Ha az 1-2-10-20-100-as osztót kapcsolom, a fénycsík lefelé távozik a képernyőről. Kicseréltem már a függőleges végfok tranzisztorait, a meghajtókat és a balansz potmétert illesztő tranzisztort is. A tápfeszültségek rendben vannak, de a negatív stabilizátor áteresztő tranzisztora jobban melegszik, mint a pozitív. Mi lehet a hiba? Hogyan tudnék a végére járni?
(#) Medve válasza holaszlo hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
Szerintem jól csinálod, ha tuti a csövet meghajtó fokozat, akkor lejjebb kell menni a sorban, a bemenet felé.
(#) holaszlo válasza Medve hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
Köszi Medve, haladok előre, de még mindig nem találom a hiba okát. az orosz elektronikáknál minden összefügg mindennel ... ezért nehéz javítani.... de hátha valakinek lesz egy jó ötlete vagy tapasztalata....
(#) holaszlo hozzászólása Feb 1, 2020 /
 
Mellékelem a függőleges erősítő kapcsolási rajzát, hátha van valakinek ötlete, hol lehet a hiba....

07.jpg
    
(#) fecameca válasza holaszlo hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Az én tapasztalatom az orosz cuccokkal kapcsolatban: Elkót nem tudtak jót gyártani, televízióikban már új korában az összeset ki kellett cserélni. A transzformátoraik, és a nagyobb méretű ellenállásaik elnyűhetetlenek. Viszont kerámia kondenzátor is volt,már hogy átvezetett a rárakódott koromtól. Tranzisztorjaik az idétlen kinézet ellenére tartósak, ellenállás szakadásra ritkán gondol az ember, orosz cuccban még nem is volt rá tapasztalatom, inkább magyarban. Már gyárilag rosszul préselték rá a kivezetést, később megbosszulta magát. Ha már nics gyanúsítható kondenzátor, akkor méregetni kell.
(#) holaszlo hozzászólása Feb 1, 2020 /
 
Köszönöm szépen megpróbálom az elkókat először.
(#) pucuka válasza holaszlo hozzászólására (») Feb 1, 2020 / 5
 
Kérd a témád áthelyezését az Analóg oszcilloszkóp javítása témába.
Ha a bemeneti osztó váltogatására is elmegy az egyenszint, akkor már az erősítő bemenetén probléma van.
Javítás menete, tápfeszültségek ellenőrzése, már az elejétől a pozitív, és negatív oldal DC szintjeinek szimmetriája.
Bambán, érzésre nem cserélünk semmit, se végtranyót, sem kondenzátorokat. A cserebere módszerrel könnyű további hibákat bevinni, aztán még azt is keresni javítani kell. Mérésekkel kell megtalálálni a hobás alkatrészt, lehet, hogy csak egy forrasztás elengedett.
(#) Patópali válasza holaszlo hozzászólására (») Feb 2, 2020 /
 
Szia!
A többi analóg szkóp is ilyen.
Üdv.
(#) Patópali válasza fecameca hozzászólására (») Feb 2, 2020 /
 
Szia!
Az Orosz cuccokban a rózsaszínű kerámia kondik szeretnek idővel lezárlatosodni valamilyen gyártástechnológiai anomália miatt.
Üdv.
(#) Patópali válasza holaszlo hozzászólására (») Feb 2, 2020 /
 
Szia!
Idézet:
„A tápfeszültségek rendben vannak, de a negatív stabilizátor áteresztő tranzisztora jobban melegszik, mint a pozitív.”

Ha a +és- táp egyformán 12 Volt, ki kéne deríteni, hogy a negatív oldal miért melegszik jobban. A táp nem csak a függőleges erősítőt táplálja!
A stabilizátorok kondenzátorainak kapacitását ellenőrizd. Ha a tápok tuti rendben vannak, a következő program a függőleges erősítő belső feszültségeinek ellenőrzése. Nem a tápfeszültségre gondolok.(pl. tranzisztorok E,B,C feszültségei). Mivel az erősítő szimmetrikus felépítésű azonos feszültségnek kellene lennie azonos pontokon.
Üdv.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem