Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » H-híd hiba
 
Témaindító: mspike, idő: Jan 30, 2006
Lapozás: OK   6 / 11
(#) pimi9 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Aug 5, 2012 /
 
Látom már, de nem is ez szúrja igazából a szemem hanem inkább az, hogy a kondi-fet-fet-kondi útvonalt bejáró nagyfrekis áram a TC vezetékeiben fesz. tüskéket indukál, és a TC erre kikapcsolja a fet-et, amikor nem kéne.
Rá tudsz mérni a felső fet GS jelalakokra? Ha ott is ugyanez a séma látható, de a PIC kimenete viszont fixen van, akkor a nyák a hibás. (Emelett azért a csatorna ellenálás is fűt, de nem ennyire.)
(#) Master_of_the_web válasza pimi9 hozzászólására (») Aug 5, 2012 /
 
Helló!

A képen látható jel a bekapcsolt felső FET G-S lábai köztlett mérve. Látszik, hogy ha be van kapcsolva az alsó FET egy kicsit beesik a tápfesz kb. 1V-ot.
Itt a szkóp test a pozitívon volt.

Ha a GND-hez képest mérem a FET-ek gate-jét, akkor ez a beesés természetesen az épp kikapcsolt FET Gate-jén látható (hisz épp tápra van kapcsolva). A bekapcsolt FET gate-je stabilan lent marad!

A PIC felől jövő magas jel is beesik egy kicsit (kb. 0,5V-ot) terheléskor, de ez nem befolyásol semmit.

100_2463.JPG
    
(#) Kovabe hozzászólása Aug 5, 2012 /
 
Sziasztok látom nekem lenne egy hasonlo kapcsolásom ami müködik is ha valakit érdekel, mind a két kapcsolás jó.
(#) pimi9 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Aug 5, 2012 /
 
Ez nagyon érdekes. Mostmár csak egy tippem maradt.
Nézd meg a folyamatosan bekapcsolt fet-en a feszültséget és nézd az alatta lévő n csatornás fet GS-ét. (utóbbi stabil gnd kell hogy legyen)

A 2458-on (ami a bekapcsolt p csatornás fet feszültsége) látszik, hogy a amikor bekapcsolna a pwm fet, akkor nagyon megugrik az áram rajta (mintha kinyitna a másik n csatornás fet) utána visszaesik, majd lineárisan növekedik (ami teljesen jó) de amikor kikapcsol a pwm fet, akkor nem csökken lineárisan vissza, hanem majdnem 0-ra áll be (ez is fura).
Olyan mintha a nem használt n mosfet is vezérelve lenne. De igencsak fura hogy akkor jön elő a hiba amikor terheled a motort.

Zavarszűrő kondi van a motoron?

Ha továbbra sincs meg a hiba oka, akkor marad a kézrátétel. Vagyis egy-egy kondi közvetlenül a source-okra, illetve esetleg gate ellenállás (azok nélkül előfordulhatnak vadrezgések a gate körben.
(#) Master_of_the_web válasza pimi9 hozzászólására (») Aug 5, 2012 /
 
Pontosan hogyan is érted azt, hogy kondit kéne tenni a source-ra? A source és mi közé?

jav.: Úgy érted, hogy a felső és az alsó FET source-ja közé?
(#) pimi9 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Aug 5, 2012 /
 
Igen, egy n-p fetpáros source-jaira, közvetlenül.
Így a nagyáramú AC hurkokba nem fog beleesni a két meghajtó IC.
Pár kérdés még felmerült bennem.
A motor áramot hol mérted?
2463-on be van terhelve a motor, vagy nincs?
(Érdekesnek tartom azt is továbbá, hogy üresjáratban 2.5, lefogva 2.7A-t vesz fel a motor, egy 14.4V-os bosch fúrógép motora, amihez IRLR7843 félhíd és ir2104 párosult üresben 1.5A-t evett, míg nyomatékzár nélkül teljesen lefogva majdnem 15A-t)
ui: Nézd majd meg teljesen bekapcsolt p-fet alatti n-fet gs jelalakját is majd, valamerre el kell folynia annak a nagy áramnak, ami akkora feszültséget ejt a p-csatornás feten...
(#) Master_of_the_web válasza pimi9 hozzászólására (») Aug 5, 2012 /
 
Értem. Vannak még 2,2µF-os MKS kondijaim, odapróbálom azokat.

A 2463-s kép terhelt motornál készült. Az áram azért ennyi mert nem akartam maxra felnyomni nehogy elszálljon a FET amíg a fotót készítem. A motor 7,2V-os, az akksi 6V -os ennek megfelelő az áramfelvétele. kb. 10A maximum teljesítményen terheléssel.
Robbe Power 600/19 -es modell motor

A korábban mutatott jelalak egyértelműen kivehető a test és a motor "bekapcsolt felső FETes" oldala közt mérve is. Ahelyett, hogy szépen fent marad a fesz, be-be "szakad". Olyan mintha az alsó FET rányitna. Pedig elvileg nem teszi.

A kondikat most kipróbálom.

kieg.: A motor áramot egy az akksival sorba kötött multiméterrel mértem. Nem a legpontosabb főleg a PWM miatt, de azért irányértéknek jó.

100_2466.JPG
    
(#) pimi9 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Aug 5, 2012 /
 
Igen, olyan mintha rányitna az alsó fet, de ha tényleg ez lenne akkor már valószínüleg pukkant volna.
Mivel a gate jel rendben van, ezért a "beszakadást" az okozhatja csak, hogy bazi nagy áram folyik át rajta, ez a motoron nem folyhat, mert az egy soros LR taggal modellezhető, és az induktivitása van akkora, hogy ilyen áramváltozást ne engedjen meg ilyen frekin. Így már csak az a lehetőség maradt hogy az alsó fet valamennyire rányit.
A vezérlő elektronika nem lehet hibás, mivel üresben jól működik, így marad az, hogy a motor növekvő árama miatt a vezérlő összeszed némi zavart, és fals jelet ad a fetnek. Ha a kondik, illetve egy kis áthuzalozás nem segít, akkor marad az új nyák.
(Illetve ez a jelenség csak az éppen bekapcsolt p-fet melegedését magyarázza, a másik melegedése a body dióda használata miatt van, mert az n-fet kikapcsolása után tp-ton ideig arra terelődik rá a motor árama, ezt úgy lehet kiköszübölni, hogy a software-be beleírod azt hogy kapcsolja be pwm-et kapcsoló n-fet-el ellenütemben a felette lévő p-fet-et is. Ezt viszont te tudod, hogy megoldható-e, én nem tudom milyen timerek vannak a pic-ben)
(#) Master_of_the_web válasza pimi9 hozzászólására (») Aug 5, 2012 /
 
Ráraktam 1-1 2,2µF -os kondit közvetlenül a source-ok közé, de sajnos a jelenség ugyanaz maradt.

Már sokszor olvastam, hogy a nagyáramú/nagyfrekis kapcsolások megszivathatják az embert, ha nem jól tervezi a NYÁK-ot. (Esetleg ha nem úszom meg, hogy újat kelljen terveznem, akkor jól jönne néhány jótanács a vezetősávok elhelyezése terén.)
Nem tudom mennyire látni de igyekeztem a lehető legrövidebb úton eljuttatni az áramot oda ahová mennie kell.

Még holnap megpróbálom azt is, hogy átlósan kiveszek két FET-et, és megnézem hogy úgy is melegszik-e a felső. Akkor biztosra lehetne venni, hogy a rányitás okozza az áramlökést.

Elméletileg lehetséges az ellenütmű vezérlés is, de nem vagyok benne 100%-osan biztos. Át kell néznem a PIC adatlapját hozzá.

Amúgy nem tudom ez számít-e bármit, de van még a tápon egy 15V-os Transil dióda is. Ezt a FET-meghajtó védelme érdekében építettem be kiegészítésként. (a 2461-es képen kicsit látni is)
(#) pimi9 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Aug 6, 2012 /
 
Az átlós fet kiszedés nem jó ötlet, csak a folyamatosan bekapcsolt p-fet alatti n-fet-et szedd ki.
Írtam, hogy amikor a pwm-et szabályzó n-fet kikapcsol akkor a motor árama átterelődik a másik fet body diódájára.
Ha nincs ott dióda amire átterelődjön, akkor egy túlfeszültség tüske lesz, ami átüti a fetet.

De mielött ezt megcsinálod majd nézd meg szkóppal a folyamatosan bekapcsolt p-fet alatti n-fet gate-jét is.
Biztos meg lehet oldani, hogy jól működjön.

Amúgy nemrég jutott eszembe egy egyszerűbb vezérlés. A félhidak p és n fetjeinek a gate-ja közösítve van. (Ill. egy-két ellenálás, meg dejóda van benne, hogy legyen holtidő)
Az egyik félhidat vezérled pwm-el. A másik félhidat pedig 0-1 között kapcsolod a menetiránynak megfelelően. Menetirány váltáskor csak a kitöltési tényezőt kell az ellentetjére állítani.

A nyáktervezésnél törekedni kell a rövid fólia csíkokra, hogy a gyors áramváltozások minnél kissebb tüskéket indukáljanak a csíkok induktivitásában, illetve oda kell figyelni a megfelelő hidegítésre, hogy a nagy kapcsolóáramú részek hurokjai minnél kisebbek legyenek, és ne legyen átfedés a nagyáramú és a kisáramú hurkok között. Valamint oda kell figyelni a "földelésre" is. A vezérlő és a teljesítmény elektronika földjét lehetőleg egy ponton kell közösíteni.
Ezenkívül még hasznos a kétoldalas nyák egyik oldalt teliföldel, mert csökkenti a parazita induktivitásokat.
Egy jól bevált elrendezés az, hogy baloldalt van a betáp, a hidegítő kondik, a motorvezetékek, középen a fetek, jobboldalt a vezérlés.

Majd késöbb rakok fel egy rajzot, mire gondolok.

Üdv!
(#) Master_of_the_web válasza pimi9 hozzászólására (») Aug 6, 2012 /
 
Kivettem az egyik N-FET-et és úgy tűnik nem az alsó FET kapcsolt rá. Gyakorlatilag ugyanúgy melegszik mindkét FET és az állandóan bekapcsolt oldalon szép sima fesz helyett azt a randa beesést látni továbbra is.

Na erre mit lehet lépni?
(#) pimi9 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Aug 6, 2012 /
 
Motorról tudsz írni valamit?
Sima két mágnes forgórész, kommutátor, szénkefe felépítés, vagy van benne zavarszűrő kondi vagy valami?
(#) Master_of_the_web válasza pimi9 hozzászólására (») Aug 6, 2012 /
 
Robbe Power 600/19 néven található meg a neten. 7,2-8,4V a névleges üzemi feszültsége. kb. 11A az üzemi árama névleges feszültségen. Sima 2 mágneses kommutátoros motor. Amennyire a szellőzőkön belátok, van benne 2 kerámia kondi amik a két kivetés és a fémház között vannak. Én utólag tettem rá egy 100nF-os kerámiát a két kivezetésre közvetlenül (talán látni valamelyik képen)
(#) pimi9 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Aug 6, 2012 /
 
Akkor próbáld meg eltávolítani a kondikat.
Azért esik be annyira a feszütség, mert amikor bekapcsol az alsó n-fet, akkor a kondik töltetlenek, ezért van a bazi nagy áramimpulzus.
Amikor petig kikapcsol a fet a motor árama kisüti a kondikat. Szóval minden periódus elején fel kell töltenie a kondit.
(#) Master_of_the_web válasza pimi9 hozzászólására (») Aug 6, 2012 /
 
De ezek csak kis vacak kerámia kondik nem lehet nagy a kapacitásuk... De azért leveszem őket próbaképpen.
(#) Master_of_the_web válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Aug 6, 2012 /
 
Hát a kondik levétele csupán abban segített, hogy a tüskék még nagyobbak és veszélyesebbek legyenek.

100_2475.JPG
    
(#) pimi9 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Aug 6, 2012 /
 
Áá. Kibujt a szög a zsákból, nem jó a vezérlése.
Ha teljesen be lenne kapcsolva, akkor ekkora feszültséghez nagyon nagy áramnak kéne folynia.
Ezt viszont jó kérdés mi okozhatja. Biztos hogy a meghajtójel nincs renden. Az alsó fet bekapcsolásakor le kell hogy csökkenjen GS feszültség 4V környékére.
Meg kéne nézned egyszerre közvetlenül a GS és DS lábakon méreve szkóppal.

ui: Ennek ellenére a kondi ugyanúgy nemkívánatos, ne rakd őket vissza!
(#) Master_of_the_web válasza pimi9 hozzászólására (») Aug 6, 2012 /
 
Tessék:

Felső sugár: Drain, alsó sugár: source.

Szkóp test a pozitívon.

5V/ div, 10us/div

100_2480.JPG
    
(#) pimi9 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Aug 6, 2012 /
 
Ez már teljesen más mint a 2463. Látszik hogy a visszaható kapacitáson a DS feszültség megrángatja a GS feszültséget, be is púposodik.
És a kiváltó ok is látszik. Ott a berezgés a gate jelen a bekapcsoláskor, és a DS feszültségen is látni hogy fogas.
(n*10MHz-es belengés)
Elég kicsi a fet belső gate ellenállása, és a meghajtó is kisimpedanciás, így nem nagyon van ami csillapítsa a gate kapacitás, és a parazita induktivitások rezgőkörét.
Próblj bele a gate-el sorosan egy 10 ohmos ellenállást.
(#) Master_of_the_web válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 6, 2012 /
 
Hát ha ha alaposan megnézem van rajta egy apró lengés ott ahol megszalad az áram.De ez annyira egy gyenge valami, hogy nem tartom valószínűnek, hogy ez okozza..

100_2482: Fent Drain, lent PIC kimenet
100_2483: a felső csak 10x-es időnyújtással
100_2485: fent FET Gate, lent PIC kimenet
100_2486: a felső csak 10x-es időnyújtással

5V/div, 5us/div

jav.: a #1275198-as hsz-ben Gate-re gondoltam, de source-ot írtam.
(#) pimi9 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Aug 6, 2012 /
 
2486-on látszik, hogy a tüske eléri a nyitó feszültséget, és onnantól a belengés a púp végéig a nyitó feszültség közelében marad. (Valahol a raszter vonal fölött van egy picivel a nyitófesz, eléggé a határon, de ha a tüske megszüntethető akkor működhet. Viszont egy logic fet jobb lenne, csak p-fetben nemtudom hol lehet ilyet találni)
Csillapítani kell a gate kört, hogy minnél elöbb lecsengjen.
Illetve a nyákterven a pic-től a gnd-t a meghajtóig körbe viszed, viszont a négy vezérlőjelelt középen, így van egy hurkod, amiben pont benne van a kapcsoló kör. Vágd át a két szélső gnd összekötést és vezetékezd be középen.
(#) Master_of_the_web válasza pimi9 hozzászólására (») Aug 6, 2012 /
 
Amit korábban említettem FDD6685 valamivel alacsonyabb Gate küszöb feszültséggel is rendelkezik, többek között azért gondoltam erre a típusra. A GND átkötését megpróbálom. Meg a gate ellenállást is mindjárt. Viszont, ha a PIC GND-jét a mérőellenállások mögül veszem, akkor nem lesz árammérés. Ha legalulról az ellenállások mellől a PIC alatti területre átkötöm az megfelel?
(#) pimi9 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Aug 6, 2012 /
 
FDD6685 jó lenne, de lehet hogy a tüske azt is megbolondítaná, azt mindenképp meg kéne szüntetni.
A gnd átkötésnél csak az a lényeg hogy ne legyen ott a hurok, a sönt elé kötheted, csak középen legyen.
Amúgy az LM324 ilyen alacsony bemeneti fesznél működik még?
(#) Master_of_the_web válasza pimi9 hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
Kipróbáltam. Hurok megszakítva+ 22Ohm-os ellenállás a felső FET-ek gate-jén. Talán egy pici leheletnyivel jobb lett, de még így is rendesen melegszik.

100_2498: fent Drain lent Gate (5us/div)
100_2495: fent Drain lent PIC limenet (5us/div)
100_2493: fent Gate lent PIC kimenet(10us/div)
(#) pimi9 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
Pakold vissza a fetekre a kondit is a source-ok közé, lehet sokat számít.

ui: a tüske ugyanúgy megvan amikor bekapcsol az alsó fet, csak a gate kör csillapítása ennyit használt.
(#) Master_of_the_web válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
Pedig pont a lehető legkisebb veszteség és a leggyorsabb fel/le futás érdekében nem tettem ellenállást mindenhova, és alkalmaztam ilyen erős FET drivert.
(#) pimi9 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
Csatlakozom, jó ötlet, az átkötések helyett ellenállást tenni.
A pic kimeneti ellenálása kb. mekkora ha digit kimenetnek van beálítva?
(#) Master_of_the_web válasza pimi9 hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
Holnap megpróbálom még visszarakni a kondit, bár sejtésem szerinte ennél azért még több kell neki. Még valami(ke)n finomítani kéne.
(#) pimi9 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
Igazából a probléma az elhelyezéssel van. Ott a tüske a tc bementén és kimenetén is, de nem azért mert a tc átviszi a bemenetről (ahoz túl lassú) hanem mivel a nagyáramú rész közepén van a meghajtás.
Egy új nyák megoldaná a problémát, fd-vel 100%-osan.
(#) pimi9 válasza pimi9 hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
Elszámoltam a szkópos fotón a tüske szélességét, át tudja vinni a tc, lehet akkor a pic és a tc közötti ellenálások meg is oldják a problémát.
Következő: »»   6 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem