Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » H-híd hiba
 
Témaindító: mspike, idő: Jan 30, 2006
Lapozás: OK   9 / 9
(#) nem válasza ferci hozzászólására (») Jan 22, 2020 /
 
Sziasztok ismét!

Fercitől sok tanácsot kaptam, és megyek is rajtuk végig sorban, de most ismét a nyilvánossághoz fordulok (több szem többet lát), hátha van ötlet a FET-jeim furcsa viselkedésére.
(Kiprpóbáltam alacsonyabb frekvenciára hangolva is az áramkört ferci javaslatása, és valószínűleg jobbis lesz úgy, de sajnos ez a FET gate jelenség ugyanúgy fenn áll 60kHz-en, mint 100kHz-en, ezért most itt a 100kHz-es esetről közlöm a gate szkóp-képeket, mert azokat mentettem le).

A csatolt képek sorban:
- A H híd két alsó FET-jének gate-jén mért jel, ha a kimeneten tekercs van
- A H híd két felső FET-jének gate-jén mért jel, ha a kimeneten tekercs van
- A H híd egyik ágának alsó(piros) és felső(sárga) FET-jének gate-jén mért jel, ha a kimeneten tekecs van
- A H híd egyik ágának alsó(piros) és felső(sárga) FET-jének gate-jén mért jel, ha a kimeneten ohmikus terhelés van --> érdekes, hogy itt sem szép négyszög van, hanem van a jelben egy "lépcső", ami nem tudom, hogy micsoda.
(minden jelet a GND-hez képest mérek)

Elég fura, keresztbenyitás nincs, de elég nagy túllövések vannak a gate-eken, illetve ez a lépcső egyelőre nekem rejtély. Tettem minden gate és source közé 1kOhmot, hátha segít, de nem.

Minden tippet, tanácsot köszönök!
Ádám
(#) Bakman válasza nem hozzászólására (») Jan 22, 2020 / 1
 
A lépcsőzést lehet, hogy a Gate meghajtó okozza, a fena tudja pontosan, mi van benne.

A kondenzátornak nem a tekerccsel párhuzamosan kellene lennie? Pár hasonló rajzon úgy szerepel. Ez csak gyenge tipp, nem ismerem az ilyen áramköröket. Az is kérdés, hogy az ilyen jellegű áramköröket lehet-e normálisan tesztelni próbapanelen. Itt már nagyon számíthatnak az átmeneti ellenállások, amelyeket a csatlakozási pontok okozhatnak.
(#) nem válasza Bakman hozzászólására (») Jan 22, 2020 /
 
Ez a kondi a tekerccsel együtt egy LC rezonátor tank, aminek az a lényege, hogy egy adott frekin berezonál és jóval nagyobb amplitúdóra is felmegy mint amennyi a betáp. Én pl itt a megépített tesztáramkörömben 1VCD-s betápból "csinálok" Vpp=10V-os szinuszt.

A dugdosós panel lehet baj, ebben igazad lehet... lassan muszály lesz NYÁKot építenem, hogy jobban lássam a helyzetet, csak előtte még szeretnék kiküszöbölni egyéb lehetséges hibákat.

Kösz!
(#) ktamas66 válasza nem hozzászólására (») Jan 22, 2020 / 1
 
Milyen FET-et használsz pontosan? Lehet annak kapacitásai okozzák.
(#) nem válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 22, 2020 /
 
IRF540N. A total gate charge 94nC, az sok? Ezze a meghajtó IC-vel azért elég izmos FET-eket lehet megküldeni elvileg... illetve mi a magyarázata szerinted, hogy ohmikus kimeneti terhelésnél ugyanez nem okoz gondot?
(#) voodoo válasza nem hozzászólására (») Jan 22, 2020 /
 
Szia!

Kösd már le egy pillanatra mind 4 fet gate-jét, és ellenőrizzük le, milyen jelet produkál simán csak az IC mind a 4 kimenet? Csatolj képet. Muszáj a legelején keresni. Lehet valamelyik kimenet meg van szakadva.
(#) ktamas66 válasza nem hozzászólására (») Jan 22, 2020 / 1
 
Inkább a G-D kapacitás miatt. Ohmikus terhelésnél nem alakul ki rezgés.
(#) proba válasza voodoo hozzászólására (») Jan 22, 2020 /
 
Gondolom, ha a gate-t leköti, nem lesz kimenő jel, ha nincs kimenő jel, a felső fetnek nincs tápfeszültség a vezérléshez. A másik, ez egy 600V os IC biztosan szereti ez a 12V-ot?
"VB when the bootstrap FET is on 13,7V min" nem biztos hogy jót jelent jelen alkalmazásban.
(#) nem válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 23, 2020 /
 
Több irányból kaptam azt az intelmet, hogy felejtsem el a 100kHz-es FET hidat "dugdosós" panelen, úgyhogy összedobok egy SMD NYÁK-ot és akkor elvileg ezek a problémák megszűnhetnek. De szerintem jó helyen tapogatózol, a FET-ekben ott vannak a kapacitások, és mivel a vezetékeknek van valamennyi rejtett induktivitása (lehet, hogy nem ez a megfelelő kifejezés), simán alakulhatnak ki ilyen lengések, főleg iylen frekin. Köszi a tippet, jelentkezem, ha megvan a NYÁK.
(#) nem válasza voodoo hozzászólására (») Jan 23, 2020 /
 
Szia!

A kimenetekkel nincs gond magukban (képet csatolom), de köszönöm a tippedet!
(#) asch válasza nem hozzászólására (») Jan 23, 2020 / 1
 
A be-tápvonalat mérted már, hogy milyen rezgések vannak rajta? Az eredeti kapcsolási rajzon nem látszik, hogy milyen fajta tápod van. Meg mondtad, hogy külön tápon van a logika és a H-híd, de ezt nem mutatja a kapcsolási rajz. Tehát úgy tűnik, hogy nem az van a rajzon, mint amit építettél, így nagyon vaktában tapogatózik mindenki. A vezérlő csip kimenetét is jó lenne látni.

A H-híd power tápján nem látszik, hogy lenne kondenzátor, pedig ott jelennek meg a visszacsapó feszültségek. Ha belül 10V-ig felmegy a feszültség, akkor az a tápon is megjlenik, mert a FET-ben van parazita dióda - legalábbis a rajzon... Egy szó mint száz, mindenképpen rá kell mérni a tápra.

A lépcső görbéje nekem kicsit hasonlít egy ellenálláson át kisülő kondenzátorra. Úgy, hogy közben a 0 pontod is görbül egy kicsit a folyamat közben, azért nem teljesen olyan. Méréskor a szonda GND-jét hová kötöd? Ha az nem a lehető legközelebb van az alkatrészhez, akkor plusz zajokat is belemérsz.

Nem lehet, hogy amikor elszálltak a FET-ek, akkor olyan alkatrészek is tönkrementek, amiket nem cseréltél? Esetleg fura hibamódokkal működnek?
(#) nem válasza asch hozzászólására (») Jan 23, 2020 /
 
Szia!

Jogos a megfigyelés, kiindultam egy rajzból (amit az első kommentemben be is tettem), de azóta mindenféle tanácsok alapján (melyket részben itt kaptam, részben privát üziben) alakítgattam. Most a híd külön labortáprólmegy és van rajta C-L-C szűrés (2.2µF - 47uH - 2.2uF)
És igen, a híd tápon is mérek csúnya rezgéseket, izőben pont ott, ahol a gate jelen is vannak a parák.

A vezérlő IC kimenetein ugyanazokat a jeleket mérem, mint a gate-eken, talán egy kicsit kisebb túllövéssel.

A szkóp 0-ját a panelen elég messze mértem a hídtól, ez is lehet gond. De azt biztos, hogy a gate-eken a zavar jelen van, mert időben megegyezően rákerül a kimenetre (azaz a tekercsre) is (amit viszont közvelten a kimenetnél mérek, azaz nem pusztán mérési hiba, a zavar tényleg benne vana rendszerben.

Az alkatrészeket cseréltem, a vezérlő IC-t is, miután tüzijáték lett a kapcsolásból.

Szerintem az a fő baj, hogy "dugdosós" panelen van implementálva a kapcsolás, és hosszú vezetékek vanak, meg sok csatlakozási pont, úgyhogy most csinálok egy SMD NYÁK-ot és meglátjuk mi lesz.

Köszönöm!
(#) Janszi válasza nem hozzászólására (») Jan 23, 2020 / 1
 
Üdv,
lehet hogy pont erre gondolsz,ez valamilyen kapcsitáp,pont 3 éves,ne kérdezz többet,mert nem emlékszem többre,de ki lehet kompenzálni,én Spafi és Skori ötletelését találtam meg valamilyen fórumon.
Amúgy nem minden alkalommal egyforma ha látod.
(#) nem válasza Janszi hozzászólására (») Jan 23, 2020 /
 
Köszönöm!
(#) szsrobert válasza nem hozzászólására (») Jan 23, 2020 /
 
Lehet plusz energia, tulterheli az alkatreszeket.Mobiltolteni NE555, 1 Irf540 is eleg. A lapos tekercs es a kis kapacitasu kondi gyanus.
(#) ferci válasza nem hozzászólására (») Jan 23, 2020 / 1
 
Ha kész lesz a nyákos verziód és feljebb mész a tekercs induktivitással, lejjebb az IC frekivel, stb., a szűrő kondikat is növeld meg. Elkó is mehet oda pluszban, alacsony ESR, 105° legalább...
Egész más lesz.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2020
Következő: »»   9 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu