Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hagyományos (biomassza) fűtési automatikák
Lapozás: OK   1 / 4
(#) dcsabi hozzászólása Márc 21, 2021 /
 
Sziasztok, azért próbálok új topicok nyítani, hogy a címben utalt témakörben megosszuk a tapasztalatokat, meg egy kis energiatakarékosságot generáljunk.
Lerágott témák, illetve módszerek fognak itt-ott előbukkanni. Jómagam is több éve ezt a műfajt súrolom, tanulom. "gyári" megoldások"tapasztalatai, hibái, hiányosságai illetve hobbiműhely bevált továbbadásra érett megoldásai kellene előtérbe kerülnie. Jómagam is rengeteg ilyennel találkoztam. A leginkább, a megvásárolt, olcsó fűtés reményében felhasznált tűzelőanyag gazdaságos, kényelmes, tényleg jó hatásfokú felhasználása. Jelenlegi tapasztalatok szerint, akad 20-30% körüli kihozatal is.(!) Mindenki tudja melyik a jó kazán, a jó fűtési mód, hát az övé!, Ha utánaszámolunk rengeteg a pazarlás, ami elektronikával, felszínre hozható, továbbá bizonyos beavatkozásokkal kordában tartható, van nekem is jónéhány tapasztalatom. Most hogy jelen esetben elég hosszúra nyúlik a téli fűtés érdemes elgondolkodni! Ezek leginkább a vidéken élők, továbbá városok peremkerületeiben élők gondja lehet...
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2021
(#) dB_Thunder válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 21, 2021 /
 
Ez egy izgalmas téma, nekem is van beadagolóm, de már nem használom!
Gáz drága, de ha mindent beleszámolunk nem is annyira. Arra jutottam hogyha fizetni kell az anyagért, gyorsan odaérek, hogy nem éri meg.
De majd figyelemmel kísérem a témát!
(#) antikzsolt hozzászólása Márc 22, 2021 /
 
Én is fiegylőbe raktam mert érdekel a téma a fütési költségek csökkentése.
(#) dcsabi hozzászólása Márc 22, 2021 /
 
Most, hogy így vége felé közeledik az elmúlt fűtési szezon, sokan keresgetnek, hogy "így kellet volna meg így kéne", már most neki akar állni, tovább nem halogatja...stb... Az egyik rossz megoldás, hogy a klasszikus" vegyes tüzelésű kazánhoz hozzá akasztanak egy pellet égetőt, vagy éppen egy beadagolót, fa apríték vagy "ocsú" etetéshez. Ezzel arra akartam rávilágítani, hogy a dm2/ kw (hőleadási tényezőt) mindig érdemes figyelembe venni!, Az elgázosodott, tüzelőanyag, hosszú lánggal ég és minimális a "kényszere", hogy a lemez falon leadja az égéshőt. Pontosabban, a címben megjelölt, téma életre hívása abból az apropóból fakadt, hogy rengetegszer verném a falba a fejemet miután egy megoldás láttán véleményt, vagy megoldást kell alkotnom. 1, lépésben megfúrom a kimenő füstcsövet a kazán után kb10-20cm-re 2,5mm-es fúróval, utána bedugom rajta a hőmérő szondát, a vége a cső közepénél legyen, rendszerint, 350-450C a jónak vélt kazán paramétere. Első: a jó hatásfokú vas! konstrukció...Az első, ilyen esetben az lenne, hogy egy füstgázhasznosító csöves blokkot, közvetlenül akasztunk a füstkimenet után a kazánra, vízrendszerrel sorba kötve ezzel a teljesítményt illetve a hatásfokot megtriplázhatjuk!!!. Az ajánlott füstkimenet 140-180C, víz 60-80C tartomány esetén!!! Ez eléri a 80-85% hatásfokot...!!! A megfelelően levegővel ellátott égés esetén a tűz hőmérséklet 800-900C... Levegő betoló ventilátor, szabályozott fordulattal, füstgáz szívó ventilátor szintén ugyanígy.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2021
(#) antikzsolt válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
Jól éretelmezem hogy lénegében hogy a füstnek a hőjét használjuk fel? Most ismerkedek vele tehát bocsánat hogyha hülyeséget kérdezek.
(#) dcsabi hozzászólása Márc 22, 2021 /
 
Valójában az egész kazán ezt tenné optimális esetben. Ha a láng láthatóan kimegy a füstcsövön az már a pazarlás tetőfoka! A lángnak, füstnek addig kell a kazán belső járataiban áramolnia, amíg nem hűl le a már jelzett hőmérsékletekre és a "vason keresztül" átadja a hőt a víznek.
(#) antikzsolt válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
Valahogy igy tudnám elképzelni. Bővebben: Link
Jó az elképzelésem?
(#) dcsabi válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
Ez itt kerámiának, vagy téglának, samottnak való hőátadása. (cserépkályha, a család barátja!?) Tudod-e mennyi a kerámia és füstgáz közötti hőátadási együttható, dm2/kw ? A fizika elég egyértelműen meséli a tényeket. Egy hátrányát látom, a viszonylag alacsony égéshővel való alkalmazhatóság, továbbá csontszáraz fa anyag kell. Kb: 13% nevességtartalom, vagy az alatti. Az utóbbi mindenre érvényesnek kell hogy legyen, csak sajnos nem az. Az alacsony égéshő, oxigénhiányos égés eredménye, vagy 1-2 darab fahasáb égetése.
Kb 10 évvel ezelőtt eltöltöttem, Németországban egy vezető gyártónál egy egész napot mint "VIP" vendég, 1820- napjainkig való életutat is bemutatták, mindenféle fűtőberendezésre. A napjaink trendje arra hajlott, hogy kontrollált szabályozott, vezérelt égetés.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2021
(#) dcsabi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
Nekem csak most lesz majd beadagolóm, a végső konstrukció még képlékeny, pontosabban apríték égetésre alkalmas, továbbá tud pelletet is meg fűrészport is... de az a tapasztalat, hogy ami mindenre való, az semmire sem való igazán...tehát, a kompromisszumnak ára van... Továbbá, az apríték szárítását kell megoldanom hatékonyan...Napi szinten figyelem , bizonyos tüzelési blokkokat interneten, -VNC- valós időben a paraméterek változásait. Mindig tanulok valamit. Ezeket szeretném átadni, megvitatni és még hozzátenni a közölt tapasztalatokat.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2021
(#) antikzsolt válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Kicsit megtévesztő a dolog mivelhogy netes kép. Ilyen járatokra gondoltál a kazánon belül? Természetesen nem kerámia vagy tégla anyagból hanem vasból.
(#) antikzsolt válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
15-18% légszáraz fa az már nem jó?
(#) dcsabi válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Ha az van akkor annak kell jónak lenni, mivel a tüzelésre szánt fa amúgy is többnyire melléktermék, vagy már nincs más célunk vele. Nem biztos, hogy a 18% az légszáraz, vagy éppen nem is annyi hanem "több" Ezt ilyenkor nem igen méregeti senki. Csak amikor nem akar égni akkor van meglepetés. Az eddigi vezérléseim többnyire mérték a tűznek is a hőmérsékletét, (mielőtt elindult az útjára) továbbá a kilépő füstgáz hőmérsékletét is. Ezeket figyelve sok mindenre fény derülhet. pl műszárított tölgy vagy bükk szijácsot lehet égetni 1000-1200fokon is! Most az a legnagyobb problémám, hogy olyan füstgáz ventilátort konstruáljak, ami olcsón vezérelhető és fokozatmentesen, továbbá egyszerűen illeszthető egy mikrokontrolleres vezérléshez. Például ehhez adjon valaki frappáns ötletet! Az általában nem hoz tűzbe, hogy a neten árulnak egy szívó fúvó ventilátort és odatesznek melléje egy frekiváltót, aztán vidd!
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2021
(#) antikzsolt válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Értem.
Az az igazság hogy mikor volt időm utánanéztem a dolgoknak. Van egy nagy területem amit szeretnék hasznosítani(2800m2) és betelepíteni valami gyorsan növő fával. Mivelhogy kombinált fűtést akarok építeni(napelem/elektromotoros és kazán). A leggyorsabban az energiafűz/nyár nő meg hogy használni lehessen. Ha már lehet hinni az internetek.
Eddig akác volt a terven de annak is kell jó pár év mire használható. Bár ha magára van hagyva elég szép vastagságot is elérhetné ha nem vágnák ki a tolvajok.
A terültet adott de megművelni egymagamnak sok. A fűtésre tudnám talán a legjobban felhasználni. Ezért érdekel minden alternatív tüzelési mód.
(#) dcsabi válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
A gyökere mindegyiknek bent marad, legjobb a faipari hulladék bedarálva, esetleg tovább szárítani, ez vagy ingyen vagy jelképes összegekért elérhető. "hagyományos kandallóba állandóan pakolni kellene" a kis fahasábokat, tehát bedarálni 5-10-15mm frakcióra, aztán beadagolni. Gabonaipari szárítóból olajos magvak héja, ocsúja. Dióhéj is jó lehet, de szárítottan. Nem tudom melyik régióban vagy? Létezik lágyszárú energia növény is ezt viszont komoly kihívás megszárítani.Az országot végigjártam már. Ez nekem eddig a legbeváltabb, másoknak segítettem, most az enyém következik... Egy jó és olcsó tartós füstgázventilátor és meghajtása a célom minden profi megoldás már kész előtti állapotban van.
(#) antikzsolt válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Baranya megye fdéli szekciójában lakom
Nem igazán foglakoztat ha bent marad. Kinő az újra. Idővel egy mini erdő lesz a jutalmam mire meghalok sok év múlva.
Sajnos már próbáltam kérni hulladékot pár üzemtől. Volt ahonnan pénzért adtak volna (váltakozó mennyiség nem megbízható) de olyan is volt hogy lendületből el is zavartak. Ezért gondolkodom a termelésben. Ha más nem érek el vele akkor egy ideig átveszi a fűtést az is jó.
(#) dcsabi válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Úgy tudom ott valamelyik cég nagyban darál is, de az ügyfelei inkább az önkormányzatok. Pl intézményei iskolák óvodák, sportcsarnokok...stb. Ha találsz olyan faipari céget aki parketta vagy valamelyik kárpitosipari beszállító, ott lehet parkettvég és hasonló kéreg nélküli szárított fadarabocskák. ez a tuti apríték alapanyag, be kell darálni, kell rendelni hozzá egy fahulladék darálót, készterméket barátokkal elosszátok. kb 10ft/ kg a végtermék ára!!! ezzel nem lesz versenyképes egy darabig semmi, csak gondolkodni kell! Súgok: Véménd, Mohács...Zselic erdőgazdaság...stb.. Pl Baján kertészetet is igy fűtenek. Annyi a kűlömbség, hogy tároláshoz, viszonylag nagyobb fedett hely kell! Vagy éppen a villányi szőlő venyige bedarálva, ez gyakorlati információ! A 2800 m2-n meg kertészkedj és fűtsed fa aprítékkal a hajtatási idényben. Tudod: az ország majd minden településén megfordultam már az elmúlt 3-7 évben. Csak a füstgáz ventilátor kínálat/ellátottság itthon elég hektikus és húzós...Rám vár ennek is a megoldása már látom...nálunk mindenki csak kereskedni akar és jó szokás szerint hatalmas áttétellel!
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2021
(#) gulyi88 válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Energiafűzzel van egy kevés tapasztalatom.
Van egy sorban olyan 20-30 méter ültetve. Már jópár éves (15 körül lehet).
2, max 3 évente tarra kell vágni (mármint muszáj, mert túl nagyra magasra szélesre nől.)
Kivágni nem túl kényelmes, földszínen láncfűrésszel szoktam
(lánc meg a föld meg a "vékony" 2-3 cm gallyak nem nagy barátok.)
Gallya a 2 évesnek 3cm tőben, magassága 3-4 méter körül.
3 éves korában a tőátmérő 5cm-t képes elérni.
Ez és minden más aprításához építettem 2 tengelyes 8 késes benzines aprítógépet, az energiafűz tökéletesen aprítható, nem ágasbogas gubancos a fajtája.
Tüzelése, hát... csak ésszel! Ha parázsra kerül és nem gyullad be azonnal, akkor olyan fagázosodása van, hogy mikor később lobban, akkor gyakorlatilag robban. Ezért csak folyamatos felügyelet mellett óvatosan adagolva égetem, meg begyújtásra használom.
Az biztos, hogy nagyon tud égni, de valami hozzá illő tüzelőberendezésben kellene égetni, egyszerre csak keveset, viszont amiatt meg hamar kell utánpótolni.
(ez mondjuk érvényes az összes aprítékra).
Szóval betakarítása nehezített, de legalább nem fogják lopni, meg az égetésére hozzá illő berendezés kell. Viszont ezt nem a gyerekeidnek ülteted, 2-3 vágás után már fullon pöröghet az ipar (4-5 év).
Plusz elgondolkoztam mostanság azon, ha az ember rááll apríték égetésre, akkor abból komoly mennyiség kell, szellőző fedett helyen tárolva! De mi van pl ha valami idióta belepöccint egy csikket, pár perc alatt begyullad, utána nincs megállás, csak menekülés. Rönkfa még elvan a ház mellett kupacolva, de aprítékot nem merném a ház mellett tárolni nagy mennyiségben.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2021
(#) gulyi88 válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Ventillátor kérdés:
A lapátozás vertiális vagy axiális, ezen nincs mit feltalálni, választani kell.
Meghajtása, ha szabályozott kell legyen, akkor vagy aszinkron motor frekiváltóval,
vagy esetleg még BLDC motor BLDC meghajtóval.
A BLDC motor kényes a mágnesek miatt a hőre, mondjuk ez még megoldható probléma, ezért inkább a 3F aszinkron motor frekiváltóval az igénytelenebb üzembiztosabb választás,
egyéb hajtás szerintem nem jöhet szóba.
(#) dcsabi válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Idézet:
„Volt ahonnan pénzért adtak volna (váltakozó mennyiség nem megbízható) de olyan is volt hogy lendületből el is zavartak.”
Nemrég egy faipari cégtől vettem bükk deszkaszélet-(kb.3x5cmx1-2m(, Van különbség a lábon álló fa és az említett darabok használatba fogása között! ezt is vedd figyelembe...
(#) antikzsolt válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Nem ez ár volt a gond. Hanem az hogy nem volt biztos a mennyiség és az is kevés szerintem. Havonta egy kis utánfutónyi de az se biztos. (kisüzem)
(#) antikzsolt válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Nem kevés árkot pucoltam(150km felet) ki tudom milyen a vékony gallyat vágni főleg ha benne van a közönye, rózsa. Majd szerzek egy fűkaszát és teszek rá pengét a többit meg elvégzi a fizika. Vagy a rokonságban van régi nádvágója. Azt felszerelni a munkálatokra. Ha nem megy akkor gyári méretben 1-2 soros méretűre csökkenten.i Igaz az nem szecskázza össze de az is van a rokonságban még. Tavaly karácsonykor mondták hogy elvihetem csak tüntessem el. Arra csak meghajtás kell tennem és darál. A tulaj mániákusan vigyáz rá. Olajos rongy + fóliában tartja.
Igen a tűzvédelem az a problémás. Mindenképp fedett hely kell neki viszonylag távol mindentől.
Maga a tüzelés nem lesz problémás a felügyelete. Folyamat nagy lángon akarom égetni.(már ha úgy kell) A központi fűtésre akarok tenni egy nagyobbacska puffer tartályt. Ha meg felmelegedett akkor ki is aludhat. Mivelhogy kombinált így nem baj ha ki is hűl az elektromos kompenzál. De ez még nagyon a távlati tervek.


Ez alatt mit értesz?
Idézet:
„Viszont ezt nem a gyerekeidnek ülteted, 2-3 vágás után már fullon pöröghet az ipar (4-5 év).”
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2021
(#) gulyi88 válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Azt értem alatta, hogy egy akácos alaphangon 20 év körül lesz vágásérett
(már amit nem loptak el addigra).
Vagyis, ha volna ültetéskor egy 10 éves útód, akkor ő már 30 lesz, mire ki lehet vágni az erdőt
(gyakorlatilag akkor neki lett ültetve az erdő). Na meg akkor 20 évig nem vagy előrébb, fűteni addig is kell valamivel.
Lassabb fafajok esetében meg azt szokás mondani, hogy az unokáinknak ültetjük.
Ellenben az energiafűzet második éves korától lehet már nyírbálni. Második-harmadik vágástól már elég szépen "terem". Szóval az ültetés mellett a betakarítás "fárasztó örömeiben" is relatív gyorsan rendszeresen részed lehet.
pro-kontra:
Energiafűznek nagy erős gyökerei nincsenek, ha netán menet közben mégis inkább másra kellene a területet átállítani, egy szántás kiviszi. Ha nincs engedve nőni, akkor bepusztul a gyökere, pár év alatt ki is rohad. Dugványozással lehet szaporítani. 2 évente vágni kell. Akác 20 évig párszor kell foglalkozni vele, terület 20 évig foglalt, utána gyökerekkel kezdeni kell valamit. Na meg azt biztos lopni fogják.
(#) dcsabi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Ha van beadagolód, abban van adag határoló (leffentyű) vagy csak ütemesen adagolod ahogy vélhetően eszi ?
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2021
(#) antikzsolt válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Azaz ha váltani akarok viszonylag gyorsan vissza lehet alakítani termőföldé.
(#) dcsabi válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Ebben meditálok én is...ugyanis viszonylag olcsó megismételhető módon kell néhányat megalkotnom, a következő szezonra, legalább is megígértem baráti körben. A mágneses motoroknak valójában a hő árthat, (?) ezért vacillálok én is, viszont a beépített vezérlő meg könnyen hajható fokozatmentesen, 0-10V, vagy PWM kimenetről. (ilyen levegő toló motoraim vannak) régebbi szervomotorokban még Alnico mágnes volt, az nem volt kényes a hőre, gondolom ez már nem trendi? Most meg sajnos a legtöbb ide szánt motor külső rotoros aszinkron, amit szinte képtelenség normálisan szabályozni, még amit gyárilag is adnak hozzá, az is egy nagy kalap...sz... meg nem is tudja ezt, meg olyan drága mint a frekiváltós megoldás,vagy még több. és egy kopasz motor, szögletes lapátokkal, ház nincs is és ez így közelíti a 100 ast....
(#) gulyi88 válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Én nem foglalkozom még komolyan a kérdéssel, de olyan elképzelésem lebeg előttem, mint egy rakétakályha.
Egy megfelelő hosszúságú és átmérőjű felül zárható cső
(amiben szabadesésben van az anyag, nem szorul bele, és elég térfogatot tárol néhány órás égetéshez), kissé srégen, alján a korlátozott méretű égőtér, ott erős kereszthuzat (kényszerített vagy konstrukcióval biztosított). Így az anyag fentről érkezik a körbehatárolt égőtérbe, ott keresztirányban lángol, hamu amit a huzat nem visz el az alulra hullik. Ahogy fogy az égés következtében az anyag úgy csúszik az aprítékoszlop lefelé, önmagát adagolja. Az apríték könnyen gyújtható, tehát nem kell parazsat tartani az újragyújtáshoz, inkább hagyni kell kialudni.
A hőcserélő részről nincs még elképzelésem (egy puffert fűtsön ha lehet gravitációsan, onnan a többit majd a rendszer intézi).
(#) antikzsolt válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Ezen én is elgondolkodtam egy cseppet. Csak az a baj hogy láttam már rakéta kályhát hogy építenek meg. Hát köszönöm. Kb akkora mint egy 200l bojler és súlyra is annyi lehet a rengeteg samottol. Bővebben: Link
(#) dcsabi válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 24, 2021 /
 
Egy része megfontolandó ötlet, de a valóságban ez már gyártásban és használatban van. Úgy hívják, hogy faelgázosító kazán, valójában sima "vegyestűzelésű" kazán, kibővítve egy két kényelmi és automatizált funkcióval,továbbá a hatásfokot növelő megoldással. A teljesség igénye nélkül: Füstgáz szívó ventilátor, égési levegő beengedő, vagy éppen betoló, szabályozott rendszer, akár lehet ez is ventilátor, aztán a kimeneti hőmérséklet kontroll alatt van, emelt hőleadó felület emelt felületű, hogy a füstgáz "maradéktalanul" hasznosúljon, kb 140-160C -a maximum kimenő füsthőmérséklet. A tűz tényleges hőmérséklete az égéskor közvetlenül mérve kb. 900-1200C !!! Lehet kalkulálni, a jelenlegi kazánnak csúfolt vasdarabok, mennyi kárt okoznak a tulajdonosaiknak? Olcsó legyen és lehetőleg 20-30 évig tartson ki. Ennek egy két jellemzője igaz, de akinek van egy kis fizikai műszaki, technikai affinitása, annak tovább kell már látnia! Egy két tényt már meglebegtettem. Ezek vezérlése közben a paraméterek nagyon árulkodnak! Egy érdekes példa a közepéből. Egy füstgáz szívással ellátott apríték beadagolós kazánnál jártam. a valós tűs "képe" akkor látszott szemre legszebbnek, amikor az égetőben szinte fehéren izzott a tűz egy magban. A kimeneti füst meg éppen hogy egyre alacsonyabb értéket mutatott. Tehát sok levegőt kapott, ami elhűtötte inkább a rendszert!!! erre a mérés és a vezérlés mutatott rá! Erre van a nyugati kazánokon már oxigén szenzor is. Egy bizonyos mennyiség fölött már inkább többet árt mint használ! Azt mondják, hogy a pellet drága!(?) valójában igen, de annak a fűtőértéke szinte maradéktalanul, 22-23mJ/kg Ezt hasonlítsuk össze a 27-28MJ/m3-re felhigított gázzal! (Sic) MJ/Ft...? úgy biztosan találkoztunk olyan anomáliával,hogy a tésztafőző víz nehezen akar felforrni, valahol meg igen...(?)
A jó pellet kazánok, ezt jól kell hogy kezeljék, kevés van ilyen, vagy túl drága.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2021
(#) gulyi88 válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 24, 2021 /
 
Egy részről igazad van. Modern technikát felhasználva jelentősen javítani lehet a hatásfokon.
Cserébe telemegy az egyszerű kazán mindenféle karbantartásigényes elromolni képes bizgerével.
Amik meghibásodása által nem csak a hatásfok lehet oda, de az üzem is a fűtésszezon közepén.
Én egyenlőre inkább olyan irányban gondolkozom, hogy faék egyszerű legyen, önállóan működjön, és amennyire lehetséges mindenféle ráaggatott segédberendezéstől mentesen tegye.
Hatásfok fontos, de nem áldoznám be érte az egyszerű igénytelen megoldást.
(Vagyis a cél nálam az (egyenlőre), hogy egyszerű igénytelen megoldás hatásfoka legyen kielégítő).
(#) dcsabi válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 24, 2021 /
 
Tegnap, beszélgettünk egy közeli ismerősömmel, aki mindeddig a fa hasábokra és a rönkhasogatásra esküdött, Egy kicsit romlott az egészsége, egyből gázra váltott. De mégiscsak kacsingatni kénytelen az olcsóbb kényelmes más megoldás felé. Egy kicsit "lesújtotta a gázszámla", meg mellette fagyoskodni kényszerült.... Meg bele kellett matatni a G.k. vezérlésébe időközben, ami nem 20Ft meg 2-3 hét mire megoldódott! nyilván fűtés szezon közepette. A makk ász módszer és a naputánzó reaktor között még egy kis idő el fog telni! Bár utóbbit Kínában már bemutatták. Mi lesz akkor ha, be merik vallani, hogy Kína leelőzte Amerikát...Nemrég hattengelyes robotban gondolkodtam, amelyik rakja a fa hasábokat a tűzre! Aztán találtam egy weblapot, A Sanghaji egyetemen egy általános műszaki mérnöknek létre kell tudni hozni, egy hattengelyes robotot, PL hegesztéshez, vagy lézervágáshoz, vagy plazmavágáshoz. Pl a kézi Fiber lézer szettet felkapja a robot a gázcsővel, Lemeztábla mellett és "kimetéli" a szükséges lemezalkatrészeket egy aktuális fémipari projekhez. -Hoppácska!!! Nálunk meg még mindig fizetik a hitelre 10 éve megvásárolt 3 tengelyes lemez megmunkáló gép részleteit! Van egy ilyen "energetikai befektetés" is ami 10 év múlva fog talán megtérülni(?)
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2021
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem