Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hagyományos fénycső kapcsolása mozgásérzékelővel
Lapozás: OK   1 / 1
(#) bozoka hozzászólása Aug 7, 2009 /
 
Sziasztok! Egy olyan helyiséget (alagsor) szeretnék mozgásérzékelő segítségével kapcsolni, ahol 3 db 2x18W-os előtét+gyújtós "hagyományos" fénycsöves lámpatest van. Kérdésem: kell-e a mozgásérz. beszerzésekor valami extra dologra figyelnem a fénycső miatt, lehetséges problémák, ill. fog-e egyáltalán "jól" működni a kapcsolás. Köszi az infókat.
(#) lapose válasza bozoka hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Szia!

Nem tudom, hogy lehet-e olyat kapni amiben szilárdtestrelé kapcsolja a 230V-ot. Ha nem akkor a mozgásérzékelővel egy mágneskapcsolót érdemes kapcsolni, és a mágneskapcsolóval a fénycsöveket. Én több helyen jártam úgy, hogy a fénycsőtől a relé érintkezői összeragadtak és égve maradtak.
Gondolom itt 230V-ról működő mozgásérzékelőre gondolsz.
(#) ha6pc válasza bozoka hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Szia!
Tulajdonképpen probléma nélkül ráakasztható,ha relés,ha triakos a kapcsoló.
Talán a triakos az előnnyel bír,hogy nem korlátozott a kontaktus élettartama.
(#) elektrorudi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Tudod mekkora a különbség egy síma szobai kapcsoló illetve egy mozg.érz.-ben lévő relé kontaktusa között???
Elárulom:
nagy

A tartós működés érdekében mindenképpen egy további kapcsoló eszköz beépítését javaslom, amit a relé vezérel. Hogy ez egy szilárdtest relé, triacos-, tirisztoros- kapcsolás, vagy hagyományos mágneskapcsoló, az mind1.
(#) bozoka válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Halihó! Sejtettem, hogy majd megoszlanak a vélemények, ugyanis a kérdés feltevése előtt jó pár "villanyos" ismerőst körbekérdeztem, a válaszok megoszlottak. Valaki szerint minden gond nélkül megy, valaki pedig szintén közbülső kapcsolóelem beiktatását javasolta. Nem tudom, melyik éri meg jobban: lecserélni a 3 lámpát, vagy kockáztatni egy mozg.érz. meghib.t, eetleg némi + munkával és költs.el relébeépíteni...
(#) Pyte válasza bozoka hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Én már csináltam ilyen mozgásérzékelővel kapcsolt fénycsőarmatúrát ,az a lényeg ha még nincs meg a mozgásérzékelő akkor vill.szer boltban kérjél olyat amiben van relé és tud kapcsolni legalább 4 ampert (lehet venni ilyet ) és azzal fog működni szépen !
Csak a fénycső sokkal hamarabb tönkre fog menni ,mert a sok kapcsolgatás nem tetszik nekik :no:
(#) lapose válasza bozoka hozzászólására (») Aug 8, 2009 / 4
 
Szia!

Én azért írtam, hogy nem jó a relés, mert egy megrendelés következtében, kb. 60 helyre szereltek föl hasonlót, de ott egy két kb. 20W-os csővel szerelt armatúrát kapcsolt egy 250VAC 10A-es relé, napi 2-10 alkalommal. Már szinte valamennyi relé lett cserélve, mindegyik cserélt relének összeragadt az érintkezője.

Ha 230V-os mozgásérzékelőd van, annak a kimenete szinte biztos hogy relés, maximum a relé fog tönkremenni, de szerintem ha teszel rá egy MOC3061- Triak-os kapcsolót, nem hiszem hogy 1000Ft-nél több lenne a pluszköltség.
(#) bladzser2 hozzászólása Aug 12, 2009 /
 
Szerintem próbáld ki mindkét variációt ..... majd csak lesz vmi
(#) juppi hozzászólása Márc 30, 2014 /
 
Nm tudom megoldódott-e a probléma, de nekem ilyen mozgásérzékelős fali kapcsolóm volt, igaz, nem én használtam fel, hanem egy rokonnak ment ajándékba.
Egyetlen baja, hogy kínai szabvány, tehát az európai fali üreg picit keskeny neki, szélesíteni kell.
(#) didyman válasza juppi hozzászólására (») Márc 30, 2014 /
 
Így 5 év után talán igen.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem