Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró probléma
Lapozás: OK   2 / 42
(#) tatabike válasza Gery hozzászólására (») Júl 5, 2007 /
 
Szia Gery,

az erősítőtől függ, hogy milyen impedanciájú hangszórót kell használni. Minél kisebb az impedancia, annál jobban leterheli az erősítőt. Pl. 2ohm már majdnem rövidzárat jelent. Viszont ha csökken a terhelés (nő az impedancia), akkor csökken a teljesítmény is. Vagyis egy erősítő, ami mondjuk bír 2ohmos terhelést, és lead a 2 ohmra 100 W-ot, 8 ohmra már csak 25-30 w-ot tud. Fordítva már nem igazán korrekt a dolog, mert ha egy 8 ohmra méretezett erősítőt leterhelsz 2 ohmos hangszórókkal, akkor majdnem biztos, hogy el fog halálozni huzamosabb ideig nagy hangerőn hajtva, vagy szerencsés esetben kicsapja a biztiket, még szerencsésebb esetben (rövidzárvédelem) csak leold. Tehát korrekt esetben az erősítő kimenetének névleges ellenállásával megegyező ellenállású, vagy nagyobb hangszórót kell használni, de kisebbet semmi esetre sem. Oda kell figyelni arra is, hogy ne kössük ész nélkül párhuzamosan a hangszórókat, mert akkor meg az eredő ellenállásuk miatt terheljük túl az erősítőt....

TaTa
(#) ferci válasza Kartalljani hozzászólására (») Júl 5, 2007 /
 
Ha jól hangolod be a gitárt és jól számoltam, akkor az E1 ( legvékonyabb...) 659 Hz, az E6 pedig 349 Hz.... kb..
(#) ChoozLee válasza Kartalljani hozzászólására (») Júl 5, 2007 /
 
Az a kérdés, mennyire mély az a mélyhangszóró. A mély/középnek nevezett dolgok megfelelnek, mint ahogy írtad a 4 kHz-t, az is ok, bár egy kicsit mehet feljebb. DE! Semmi esetre se használj lágy felfüggesztésű hangszórót, se olyat, aminek a tekercselése kis átmérőjű huzalból készült, illetve gyenge a mágnese. Egy ilyennek sokat ki kell bírnia. Ha belecsapsz a húrokba, igencsak ki fog lendülni az a membrán. Szóval ajánlott a gitárhangszóró, lehetőleg a minőségi (Celestion, Eminence)

A normál hangolású gitár E húrja olyan 300 Hz körül lehet. (most nincs kedvem kiszámolni, de ha belegondolsz, az A húr 440 Hz, onnan az E egy kvint, és ugye oktávonként kétszereződik a frekvencia; valami olyasmi is rémlik, hogy két hang között a kromatikus skálán gyök12 a különbség) Felfelé már érdekesebb a helyzet a felharmonikusok miatt, de a 4-5kHz megfelelő eredményt ad.

Ha te csinálsz hozzá dobozt, akkor ajánlatos nyitott hátút készíteni, de legalábbis zártat, a basszreflex gitárnál nem jó.
(#) lamalas válasza tatabike hozzászólására (») Júl 5, 2007 /
 
tatabike,

Tul.kepp helyes amit irsz kiveve ezt:
Idézet:
„Tehát korrekt esetben az erősítő kimenetének névleges ellenállásával megegyező ellenállású, vagy nagyobb hangszórót kell használni, de kisebbet semmi esetre sem.”


Egy atlagos erosito kimeno ellenallasa altalaban joval kisebb (1-2 nagysagrenddel!) mint a szokasos terhelo impedanciak (2...4...8...stb. ohm) hogy minel inkabb teljesuljon a feszultseggeneratoros meghajtas.
(#) Gery válasza lamalas hozzászólására (») Júl 8, 2007 /
 
Azodág joh ezt az erősítő/hangszóró dolgot vágom, de miért gyártanak mondjuk különböző impedenciájú hangszórókat?Mert árban nemnagyon különböznek teljesítményileg akkor most melyik a jobb ha kicsi vagy nagy?
(#) chipi hozzászólása Aug 12, 2007 /
 
Sziasztok!
Vetten használtam 2db Philips hangfalat, a mélymomó 30cm a tányérja, de a gond az az, hogy hibába teszem maxra a gépen a equalizert, egyszerűen nem jönnek ki a mély hangok, jönnek, de gyengén, ez egy 20wattos 8Ohm hangszórok.
Az erősitőmnek semmi baja amit építettem mert felvittem az egyik haveromhoz és kipróbáltuk ott, eszméletlen szép hangja van, Igaz neki panasonic 50w-s és a mély annyira jó rajta, hogy beremeget egy csomó minden rajta, ki tudna ajánlani nekem valami jó minőségű, és olcsó hangszórót?
(#) Gery válasza chipi hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
Mielőtt új hangszóróba/hangfalba ruháznál be én a helyedben megnézném a hangváltót vagy kicsierélném hátha az vacakol valamit.
(#) chipi válasza Gery hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
nincs benne hangváltó, az erősitőböl csak simán belemegy a vezeték és a magas hangszoró elött van egy 22µF kondi.
(#) Gery válasza chipi hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
Hátha olcsó kell akkor én SAL-t vennik vagy MNC-t, az árukhoz képst jók azok nekem is az van.(az ablak próbál a helyén maradni )
De a helyedbe akkor is kipróbálnék még mindent ami ingyen van vásárlás előtt. Pl: próbáld meg másik gépen vagy esetleg cd-lejátszón, esetleg másik erőlködővel hátha stb..
(#) Subwoofer hozzászólása Aug 12, 2007 /
 
Chipi!
Sztem azért nem jön ki mély hangod mert valahol megfordítottad a polarítást, ezzel együtt a fázist is az egyik hangszórón és ellenütemben szólnak és kioltják egymást.... Nézd meg a vezetékezésed...
(#) chipi válasza Subwoofer hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
Leellenőriztem, okés a polarítás, másik erősitőre is rátettem és ott is ugyan ilyen "kaki" a hangzás.
(#) chipi hozzászólása Aug 12, 2007 /
 
Szerintetek akkor a hangszórom az gagyi minőségű lehet?
(#) Tomi20 válasza chipi hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
Mekkora impedanciájú a hangfal? (hány ohmos)
(#) chipi válasza Tomi20 hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
8Ohm sat akarok és max 50w ig. Mert akkora az IC.
(#) Tomi20 válasza chipi hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
Milyen IC-vel építetted az erősítőt? A Philips hangfalak hány Ohmosak?
(#) chipi hozzászólása Aug 12, 2007 /
 
LM3875, a Philips 20W és 8oHm.
(#) szamóca válasza chipi hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
Szia Chipi! Mivel az erölködőd jól szólt a Panákkal, akkor próbáld ki másik erölködővel megszólaltatni a dobozt.Ha azzal is rossz akkor valószínű ilyenek a dobozok.
(#) sound.man válasza chipi hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
Megtudnád adni a hangfal típusát?? Az eredeti hangszóró van benne biztosan??? Hehe hülye kérdés de nincs kiütve, meg van az ellenállása?? Tudsz fényképet csinálni róla?? Nem piszkálták még meg a hangszórókat és azé nem ad mélyet?? Lehet van köztük hülye kérdés de ilyeneket szeretek tudni
(#) válasza chipi hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
Szia, csak 1 rövidke kérdés: nincsen "kiakadva" a membrán? ha nagyon meghajtották, vagy esetleges leejtéskor /huh, ez sajnos tapasztalat.../ fel tud akadni vhol belül a membrán /vszínűleg a tekercs csévéje a mágnesen vhol/. az ilyesmi persze nem tesz jót neki; de ha ujjal picit megnyomogatod(érzéssel persze ) a membránt befelé, akkor vissza szokott ugrani a helyére. sztem 1 próbát megér mielőtt újat veszel...
(#) sound.man válasza hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
Jah és ha már benyomod a membránt Akko nézd meg hogy nem súrol-e mert az is lehet a hiba oka... Jah és ha tudsz akko tegyél fel egész közeli képeket a hangszórórol
(#) chipi válasza sound.man hozzászólására (») Aug 13, 2007 /
 
(#) sound.man válasza chipi hozzászólására (») Aug 13, 2007 /
 
Félre értettél.... Én úgy értettem hogy a te hangfaladról kép hogy volt-e javítva a hangszóró meg ilyenek Jah és ha nem tudsz mutatni a tiédről képet akko a típusát megmondod éd én majd körülnézek hogy s mint van vagy lehet ráismer valaki hogy neki is ilyen van Azokat kipróbáltad amit Gé írt meg én?? Mert ha majd leírod mit tapasztaltál valószínű többet tudunk majd mondani hogy hova is tűntek azok a méllyek
(#) Lázár Péter válasza chipi hozzászólására (») Aug 13, 2007 /
 
Hali nem vagyok szakember de amint elnézem nem egy mai hagfal lehet hogy a hiba a tekercselésben van mivel koros és esetleg tényleg meghajtották a kelleténél jobban levált a lakk a tekercsről és összezár ezért kínlódik, vagy próbáld ki úgy hogy csak a mélynyomót üzemelteted a magasat egy az egybe csatlakoztasd le róla ha így sem működik nézd meg a ragasztásokat nem-e kontárkodott már valaki bele illetve a tápkábel amit használsz nem zárlatos-e valahol akkor szokott még ilyeneket csinálni viszont akkor az erősítőre is vigyázz mert még tönkreteszi :felkialtas:
(#) szamóca válasza Lázár Péter hozzászólására (») Aug 13, 2007 /
 
Pár évvel ezelőt vettünk az egy Magnat mélyládát.Hazaérve beizzítottuk volna, de nem jött ki mély hang belőle,csak valami halk hang. Szétkaptuk, és a lengőcséve több mint fele levált a membránról. Ez okozta a hibát. Jelen esetben azomban ha jól értem 2 dobozról van szó, aminek a z egyszerre való meghibásodása, (ugyanazzal a hibával?) kis esélyes.
(#) válasza szamóca hozzászólására (») Aug 13, 2007 /
 
Ez így igaz, leszámítva ha esetleg túl volt hajtva... mert az öregedéstől tényleg nem egyszerre kellene h tönkremenjenek, de ha meg állatul volt használva, akkor viszont előfordulhat ilyesmi. Sőt, nem csak akkor: mivel az a bizonyos erősítő 2x56W-os, ezért lehet, h csak picit megtekered rajta a hangerőpotit vagy a mélykiemelést és máris oda a cuccod... Ekkora erősítővel akár már 100W-os hangfalat is szét lehetne hajtani sztem.
na mind1 majd chipi megmondja h mire jutott


(#) cimopata hozzászólása Aug 13, 2007 /
 
Sziasztok.

Szerintetek egy piezó hangszórót kinyiffanthatja az erősítő kikapcsolási effektusa?
(#) válasza cimopata hozzászólására (») Aug 13, 2007 /
 
Szerintem igen, de erről várd meg a többiek véleményét is...

Apropó, ha már egyszer piezo a téma: ma vettem az elektrokonthánál 2db piezot, és az egyik nem szól kb 18kHz fölött. a másik simán megy 20kHz-ig is. ilyenkor sztetek mi van? ekkora lenne a szórás 2 tök ugyanolyan termék között?
1ébként pc hangkarival és hanggenerátor progival próbáltam, ugyanazon erősítő 1 csatornáján felváltva.
(#) cimopata válasza hozzászólására (») Aug 13, 2007 /
 
Szerintem csupán nem egyformák
(#) sound.man válasza hozzászólására (») Aug 13, 2007 /
 
Ha lehet kérdezni milyen fajtájúak??
(#) válasza sound.man hozzászólására (») Aug 13, 2007 /
 
cimopata:
De, kívülről 1formának tűnnek


a fajtájukat tekintve a SAL gyártja őket, a típus khs-105 . amit tud:

"KHS-105 piezó hangszóró. Max.150W, 2000-20000Hz, SPL(1W/1m):94dB, imp.:>100 ohm, max fesz.:35V~"

A hangjukat nevezzük tűrhetőnek, bár még csak külön próbáltam ki őket, de amúgy kis pc hangfalba lesz, egy régi de jó hangú tesla hangszóró mellé.
Ja a hangját meg azért sem akarom jobban lehúzni, mert 500 Ft-os darabáron ugye mit várjon az ember...
Következő: »»   2 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem