Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)
 
Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   60 / 119
(#) pedav válasza gery20 hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Szia! Te hogyan csináltad? Mert én egy rongyot beitattam vele és elkezdtem erőteljesen dörzsölni de alig és nagyon lassan hoz le belőle valamit nagyon sok benzin menne szerintem rá. Vagy esetleg nem jól csináltam valamit?

Köszönöm a választ!
(#) kbandi válasza hugi00 hozzászólására (») Nov 23, 2013 / 1
 
Szia! Többféle eljárás létezik az iparban polipropilén ragasztására. A polipropilént orto-diklór-benzolban lehet feloldani 145 fokon. Ezt senkinek nem javasolom, mert azon túl, hogy ez a vegyszer bizonyítottan rákkeltő, ráadásul az így nyert oldat sem alkalmas ragasztóanyagnak. A polipropilént lehet hegeszteni pálcával (lökhárítójavítók), vagy dörzsöléssel. Az utóbbi úgy működik, hogy nagy erővel összenyomjuk a két felületet, és oda-vissza mozgatva elcsúsztatjuk egymáson. a keletkező hő megolvasztja a két felületet és a mozgatást megszüntetve, de az összenyomást megtartva hagyjuk lehűlni.
A ragasztandó területet szikrakisüléssel, vagy krómkénsavval megroncsoljuk. Az így előkészített felületek már ragaszthatók epoxi, vagy akril (nem pillanat(!)) ragasztóval.
Azért folyamatosan fejlődik a ragasztástechnika. Az utóbbi időkben én a magassugárzók polipropilén membránjai ragasztásakor az alábbi anyagot használom:
http://www.pelkft.hu/doc/Loctite%203030.pdf
Üdv, Bandi
(#) gery20 válasza pedav hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
szia egy kis fecskendővel be áztattam és hagytam hogy marja le nyom nélkül le jött. De melegítéssel is szépen le lehet szedni de ha már darabok vannak rajta a kor csak oldó szerel jón le. Lehet még mechanikus úton is le kaparod.
(#) zolibon hozzászólása Dec 13, 2013 /
 
Bocsánat az offért, de a nagyon képzett "hangszorós" úr hozzászólásait kilistázva tulajdonképpen egy használható mondata nem volt, amit valaki hasznosíthatott volna, pedig zenekari hangszórók javításából és Marshall jcm800 gyári hibáinak kiküszöböléséből él elmondásai szerint. Elég muris a "nagyon jó vagyok mindenben, de tanács az sehol" jelleg. Bocsánat akit ezzel sértettem! Üdv mindenkinek
(#) Peti87 hozzászólása Dec 18, 2013 /
 
Sziasztok!
Van egy ATD SP-218 típusú 2.1-es hangfal szettem és olyan problémám van vele, hogy ha bedugom akkor a mély zúg, nagyon halk és ha felerősítem - persze nem nagyon - akkor torzít. A két magas is hasonlóan viselkedik csak az nem zúg.

A kérdésem az lenne, hogy mit lehet, illetve mit érdemes vele csinálni. Első körben még nem szeretném kidobni. Ha esélytelen a dolog akkor gyakorolni a szakmát még mindig jó.

Előre is köszönöm a segítségeteket.
(#) ptesza válasza Peti87 hozzászólására (») Dec 18, 2013 / 1
 
Meg kell nézni a tápegységét. Pufferkondik , graetz.Első körben ezt.
(#) Laci0723 hozzászólása Dec 20, 2013 /
 
Szép estét Mindenkinek!
Nekem egy olyan problémám lenne hogy a hangszóró elromlott(5w,4 ohm) szétszedtem semmi nem látszik rajta.Egy idő után teszteltem jó lett.Be is kötöttem a rádión szólt minden mire bejöttem összeraktam elemmel teszteltem megint semmi utána megint szólt és ez megy.
Ha esetleg valaki járt már így vagy tud segíteni azt nagyon megköszönném!!!
A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv:Laci
(#) tomi5893 hozzászólása Dec 22, 2013 /
 
Sziasztok nekem van egy 25 cm átmérőjű pro series sub woolfer 250 W-os hangszóróm és nem tudom hogy mért de nem szól egyáltalán.
Mi lehet a baja és hogy lehetne megjavítani?
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2013
(#) huligoon hozzászólása Jan 16, 2014 /
 
Sziasztok.
Egy általam kreált elméletben kérnék tőletek megerősítést, vagy épp annak szétdúlását!
Ment a muzsika, majd egyszer csak elhallgatott a mélyláda. Szag az volt érezhetően, füst semmi.
Az erősítőnek eléggé nagy a hangszóró, ami a ládában van.
A probléma a következő: kevés hangerőt ráadva szól, de amikor ráadnék egy kis kakaót, lekapcsol az erősítő ugye védelem céljából.
Nem súrol, nem leng a tekercs rajta egyébként.
Arra gondolok, hogy ahogy megolvadt a lakk a tekercselésen, hozzá ér a mágnes széléhez, és így sok neki az ellenállás. (?)
Ha le venném a membránt-csévét, kihúznám a mágnes közül, és húznék oda én is még lakkot, akkor lehet megoldódna a probléma ?
Azért nem akarok kísérletezni, mert ha nem ér ez semmit, akkor inkább hagyom, mert meghagynám passzív hangszórónak.
Köszönöm szépen előre is, megelégszek egy "negatív", illetve "pozitív" válasszal is : )
Anti
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014
(#) ptesza válasza huligoon hozzászólására (») Jan 16, 2014 / 2
 
Hát én úgy gondolom leégetted a hangszórót.

Az a helyzet ,hogy ha erősítőt torzításba vezérelsz akkor a kimenő jel DC tartalma megnövekszik(egyenáram), elkezdi vágni a jel csúcsát. Az egyenáram ugye tartósan fűti a tekercset...

Ez a legjobb módja annak, hogy hogy égessünk le egy 1000W-os hangszórót egy 20 W-os erősítővel. Meg kell hallani a torzítást , vagy az erősítőt ellátni CLIP LED-el.
Szerintem meg kell tekercselni és OK lesz.
(#) huligoon válasza ptesza hozzászólására (») Jan 16, 2014 /
 
Összeolvadhattak a szálak itt-ott?
(#) Levi Jr. válasza huligoon hozzászólására (») Jan 16, 2014 / 1
 
Ptesza elmondta. A kiegészítésem, hogy megértsd az ÁLTALAD KREÁLT JELENSÉGET: (itt Lev vigyor)

- A torz jellel megoldottad, hogy túlterhelődjön a tartós egyenfesztől a tekercs, ami a szagból ítélve maximális biztonsággal megtörtént. (Tesza igazsága-(ohm törvénye itt sem hazudik, az elektronoknak nem lehet más fizikát tanítani...))

- Mivel a leégés nem járt tekercs széthullással (ergo látens: jól össze lettek impregnálva a menetsorok), ezért az "csévén égett"-é vált. Ebben az esetben a felhólygosodó huzalzománc között, kkandikál az eredeti drót a leégés közben, és a menetek, és sorok összeérésével menetzárlat(ok) jön(nek) létre. az ilyen menetzárlatokban a végtelen nagyhoz törekvő zárlati áram alakulna ki, ha a védelem nem szólna bele. (ideális zárlat-elektroműszerész szakanyagban a megnevezése)

- ennek a leégésnek a továbbiakban nincs köze sem a mágneshez, sem a pólusvasakhoz, azt tisztán a menetzárlat tartósítja.

- ha hozzá is érne a pólusvasakhoz, vagy a mágneshez oly módon, ahogy azt feltételezted, akkor sem "sok neki" az ellenállás; ellenkezőleg, az csökkenne egy "test"zárlathoz hasonlóan. De mivel ez fizikai kontaktus lenne, ezért annak hallható súrlódás lenne a kísérője.

Konklúzió, azaz magyarul végkövetkeztetés: leégetted a motyót, haver! felkiáltással pihenőre akar vonulni a ghangszóród,....amíg megvárod, hogy egy jó tekercseléssel megszűnjön a hiba. Ha a tekercselésben kell segítség írj privátban.
(#) huligoon hozzászólása Jan 17, 2014 / 1
 
Köszönöm szépen nektek a segítséget !
Nem tudom megéri vajon vele foglalkozni még.
24Oz a mágnes rajta, "110w a maximális teljesítménye" a kotta alapján.
Köszi szépen még 1x és tényleg az van !
(#) Levi Jr. válasza huligoon hozzászólására (») Jan 17, 2014 /
 
Mindnenel annyira kell és érdemes foglalkozni, amennyit Neked megér. Amennyit jelent Neked. Ha hozzádnőtt, szereted a hangját és ragaszkodsz hozzá, akkor érdemes megtekercseltetni, Ha nem szánsz erre erőt, akkor csak egy darab vas. Már javítottam jópárszor úgy,...hogy a vevőm az eredetihez ragaszkodott, pedig árában vehetett volna újat is. Ilyen is van. Te döntesz. Ha kell segíteni szólj.
(#) Levi Jr. válasza tomi5893 hozzászólására (») Jan 17, 2014 /
 
AZ ilyesmihez szét kell emelni a hanszórót, akkor derül ki,...ha külsérelmi nyomok nincsenek a bevezető szálnál, vagy a tekercs tövében...írj és segítek.
(#) Levi Jr. válasza Laci0723 hozzászólására (») Jan 17, 2014 /
 
Lehet, hogy szálszakadásos lett a darab. A tekercs valamelyik kivezetett részére gyanakszom.
(#) Gery78 válasza huligoon hozzászólására (») Jan 17, 2014 / 1
 
Szia!
Nem lehet hogy az erősítő krepált be? Azt nézted már? Mielőtt szétdöntöd a hangszórót nézd meg légyszi, hogy nem az erősítő ment-e tönkre. Ha igen, és esetleg kint van a kimenetén a DC, akkor viheted újra javítani a hangszórót.
(#) truebaba8 hozzászólása Jan 19, 2014 /
 
sziasztok!

van egy videoton solo b 21 -em, lerongyolodott a mely, zorog, 10w feletti terhelesnel..

sajnos most nincs penzem uj hangfalakra.

mit tehetnek vele? lehetne esetleg valami erosebb melyet is venni?

ha tudtok valami konkretat, konkret linket esetleg, amit bele lehet rakni, irjatok.. (akik postaznak is videkre)

koszi!
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2014
(#) ptesza válasza truebaba8 hozzászólására (») Jan 19, 2014 /
 
Irj a H2000-nek náluk van megfelelő perem párszáz forintért. A csere felejtős csak ronthatsz rajta,meg elveszíti az igazi értékét.
(#) Feki válasza truebaba8 hozzászólására (») Jan 19, 2014 /
 
Szia! Vagy ha a membrán széle nincs tönkre menve , hanem a pólus vasba ütközik és attól csörög akkor lehet ,hogy központosítani kéne a lengőrendszert és így megszűnhet a probléma.
(#) truebaba8 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 19, 2014 /
 
Szia, miert? "A csere felejtős csak ronthatsz rajta"

17.5 cm kulso max szelessegu gumis melynyomo beleferne..
kuldok kepet mindjart, de ennek meg a kulso hab sziegeteles is omlik ha ranyomom a kezem, lasd kepet. Elerett az egesz, szerintem, kuka

en nagyon melyet szeretnek nagyon nagy hangeron, 16 kiloherzet mar nem hallom meg sajnos, szoval a magas abszolut nem lenyeges nekem, basszus rajongo vagyok, pl orgonak...

esetleg van valami 5letek mostani UJ hangfallal kapcsolatban, ami 100W es melyet tud? Erositot vennek hasznaltan valamit olcson...

a skytech hangfalai mennyire jok erre a celra?
http://www.arukereso.hu/hangfal-c3161/skytec/shft60-p209195090/

vagy ez a Beng LB 776 ?
www.arukereso.hu/hangfal-c3161/beng/lb-776-p177421823/

illetve meg egy utolso
System Fidelity SF-3050 Hangfal
www.arukereso.hu/hangfal-c3161/beng/lb-776-p177421823/

bocs..
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2014

P1020756.JPG
    
(#) andras99 válasza truebaba8 hozzászólására (») Jan 19, 2014 /
 
A linkelt hangsugárzókat meg ne vedd! Ahogy Ptesza is írta, pár száz Ft-ból meg lehet javítani! (látogass el ide: hangszoro.net )
(#) truebaba8 válasza andras99 hozzászólására (») Jan 19, 2014 /
 
szia,

koszi! irtam is nekik mar..
(#) ptesza válasza truebaba8 hozzászólására (») Jan 19, 2014 /
 
Ezek a 17-es hangszórók voltak talán a legjobbak a vidinél. Ha megnézed az 'új hangszórók menüpontot akkor nagyon meglepődsz. Gyakorlatilag csak a lágy részeken történt némi módosítás. Szerintem egy dulpa rilnis perem is passzol rá ,vagy egy negatív is szóba jöhet. Anno nem kísérleteztek ilyen dolgokkal.
(#) tamáspapa hozzászólása Jan 27, 2014 /
 
Sziasztok!

VAn egy Torque TS 133-as, 130W-os 8 Ohmos hangsugárzó, ebben van egy Celestion K12T-100-as mélynyomó. Ez kis hangerőn is torzít. Ha óvatosan megnyomom a membránt, akkor finom súrlódást hallok.
Mekkora a baj? Szegeden tudtok-e jó javítóhelyet ? Vagy mit csináljak vele?
(#) erdiboni hozzászólása Jan 30, 2014 /
 
Sziasztok!

Van egy pár DC4004A hangfalam

Mod:Törölve!
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2014
(#) erdiboni hozzászólása Jan 30, 2014 /
 
Elnézést!

Szóval akkor van ez a DC4004A hangsugárzóm és a jobb oldali hangsugárzóban mind a két mélynyomó recseg. Akkor is recseg ha az ujjammal benyomom. Mi lehet a baja? A hangszóró típusa Ha 20/10k.
(#) erdiboni hozzászólása Jan 30, 2014 /
 
Az lehet hogy recsegõ potméter okozta?
(#) erdiboni hozzászólása Jan 30, 2014 /
 
Csak mert soha nem halgattam hangosan.
(#) dudassandor1 válasza erdiboni hozzászólására (») Jan 30, 2014 /
 
Szia!
Nem feltétlen kell azt nagy hangerővel hallgatni, hogy leégjen! A hangsugárzónál kisebb teljesítményű erősítő is (túlvezérelve) simán tönkre tudja tenni.
Következő: »»   60 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem