Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)
 
Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   2 / 132
(#) Thom válasza Dióda hozzászólására (») Feb 10, 2006 /
 
Kb. 50W-t, de nagyobb indukt. érték esetén gond lehet az ohmos ellenállásával, ez ne haladja meg a hangszóró ellenállásának 10%-át!
(#) tatabike válasza Thom hozzászólására (») Feb 10, 2006 /
 
Régebben (5-6) éve én még villamossági boltban, kilóra vettem lakkozott rézhuzalt, szinte bármilyen keresztmetszetben, 0.1 milliméteres lépcsőkben lehetett kapni. Most ez nem működik?
(#) Thom válasza tatabike hozzászólására (») Feb 10, 2006 /
 
Bocs, kissé lemaradtam. Milyen keresztmetszetű, hány wattra?
(#) zaik válasza tatabike hozzászólására (») Feb 10, 2006 /
 
háát, nem tom pontosan, de lehet, hogy a villanyszerelési boltokban még így van, de biztos nem kilóra. mérlegről sztem átálhattak a centire
amúgy a conradban nézem épp van is lakkrézhuzal, de hát nem kilóstul (sajna). de itt minden 5* annyi..
(#) Dióda válasza zaik hozzászólására (») Feb 10, 2006 /
 
Ahogy mondod!
De keress egy jóképű tekercselőt ő biztos tud neked adni.Az a fő baj hogy nagyon drága lett a réz ez miatt nem tartanak mert nem éri meg nekik befektetni ha csak két év alatt fogy el.

Most nézegettema somogyi hangváltóit de ezeket mikhez tervezték?A hangszóró visz mondjuk 3000ig de 5000hz keresztezési frekijű hangváltót írnak rá nem fogom föl miért de mindegy.Az egész repertoálból egy tipus ér valamit de azt is át kell alkítani mert úgy nemjó.De ki is akadtam rajtuk mert ma bementem egy boltba és kipakoltattam a ficakkal az összeset és van olyan is köztük amin még tekercs sincs és azt írja rajta hogy 5000hz a keresztezési hát én meg behaltam.Ennyire parasztvakítás vagy ennyire legagyult a hangtechnika?Ez már igénytelen.Meg minek bele azok az 5W-os ellenálások?
(#) zaik válasza Dióda hozzászólására (») Feb 10, 2006 /
 
én azt mondom, hogy sk (saját kezű) hangváltó. az tutira olyan lesz, amilyet akarsz. mindent kapsz, készen is. nem kell még a tekercseléssel is bajlódni. persze, akinek nem probléma, az még azt is megcsinálhatja. sőt, hallottam embert, aki még a kondikat is sk csinálta. én azért nem mennék ennyire a kályháig.
(#) Dióda válasza zaik hozzászólására (») Feb 10, 2006 /
 
Pedig ez benne az izgi .
(#) Ruzsy hozzászólása Feb 16, 2006 /
 
Üdv!!

4 ohmos 3-utas hangváltót szeretnék csinálni. Nincs valakinek egy ilyen kapcsolási rajza?

Valaki segítsen!
(#) luxmanpower válasza Ruzsy hozzászólására (») Feb 16, 2006 /
 
Szerintem egyszerűbb, ha veszel egyet a boltba...
(#) zaik válasza Ruzsy hozzászólására (») Feb 16, 2006 /
 
Elsőre ezek jöttek fel, így kutyafuttában. 8 ohmos sokkal több van, mint 4.
8 ohmos,
elmélet ,
ez is valami:nemtudom:
(#) (Felhasználó 924) válasza Ruzsy hozzászólására (») Feb 17, 2006 /
 
Szerintem is mindenképpen boltban vegyél, mert ha nem sikerül csinálnod olyan jót pl. a tekercsek értékei kicsit eltérnek, akkor már rosszzul is fog szólni.
(#) zaik válasza (Felhasználó 924) hozzászólására (») Feb 17, 2006 /
 
Sztem nyugodtan barkácsolj. A bolti sokszor nem is olyan, mint amilyen értékekkel fel vannak tüntetve.
Amúgy pedig pontos tekercseket, és nagyon jó kondikat lehet kapni, sztem semmi akadálya a sajátkezűleg épített váltónak, csak találj a hangszórókhoz megfelelő váltót. Ha nem tetszik a hangja, még mindig kicserélheted a hangváltót (akár boltira is...).
[OFF]Nem tudom, ki írta valamelyik topicban, hogy a bolti hangváltó leírásában nem voltak az alkatrészek sem megfelően jelezve. [OFF]
(#) Ruzsy válasza zaik hozzászólására (») Feb 20, 2006 /
 
sén is így gondolom meg szivesen barkácsolnék is csak kellene hozzá valami kapcsolási rajz mert sehol nem találok 4ohmosat
(#) Inhouse válasza Ruzsy hozzászólására (») Feb 20, 2006 /
 
A 4ohm az egy dolog. A hangváltókat adott hangszórókhoz és ízléshez készítik. Így, hogy 4 ohmos 3utas hangváltó nem igazán értelmes.

Üdv
Inhouse
(#) redcar válasza Dióda hozzászólására (») Máj 9, 2006 /
 
Sziasztok
Autoba építek egy kis erőlködőt (2+1 rendszerű) amihez meg kellene oldani, hogy a kb 150hz alatti hangok a +1-re a 150Hz felettiek a stero részre mennyenek. Gondoltam egy passzív hangváltót teszek a bemenetre mi a véleményetek? Ha van ötletetek bármit szívesen fogadok. Gondoltam arra is hogy a mono csatorna elé beteszek egy szub szűrőt de amit eddig találtam az mind kettős tápról működik, nekem pedig szimplán a kocsi tápja áll rendelkezésemre, ezért gondoltam a passzív váltóra, de soha nem csináltam még ilyet.
(#) szabi83 válasza redcar hozzászólására (») Máj 9, 2006 /
 
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/subwoofer_-_alul_ateresz...o.html

ez kell neked, a stereora peddig egy felül áteresztő szűrő kell.
(#) Dióda válasza Dióda hozzászólására (») Máj 23, 2006 /
 
Hüpp egy kérdés!
Ismeri valaki a soros váltó lényegét és rajzát (esetleg minden infót róla) ?
Igazán megoszthatná velem valaki.

Veterán létemre még nem láttam ilyet de még nem is hallottam szerintem és érdekel.
(#) DRKonor válasza Dióda hozzászólására (») Máj 23, 2006 /
 
Kilóra kaptok zománcozott huzalt a Villért Rt.-nél. A Csömöri Auchan-nal szemben lévő telepen. Bejárat a korház mellett!
(#) Dióda válasza Dióda hozzászólására (») Máj 24, 2006 /
 
Nos senki?
(#) tatabike válasza crom3x hozzászólására (») Júl 3, 2006 /
 
Nekem az lenne a kérdésem, hogy szereztem egy csomó vasfazekas tekercset. Az is jó hangváltóhoz, vagy csak légmagos? Olyanok a tekercsek, hogy vasmagja van, meg kívűl is van egy elég vastag borítása vasból, ilyen két kupakszerű, alulról-felülről egymásba kapcsolódnak. Azért gondolom,hogy jó lehet hangváltóhoz (is), mivel van két gyári hangváltóm, egy Grundig óriástévéből való, és abban is ilyen fazekas, zárt tekercsek vannak... valakinek tapasztalata? Ha jó, akkor az is érdekelne, hogy mire kell vigyázni, illetve odafigyelni, ha ilyet alkalmazok, és nem légmagosat....
(#) Thom válasza tatabike hozzászólására (») Júl 3, 2006 /
 
Ne üsd oda őket semminek, mert könnyen törik a ferrit
Egyébként nyugodtan használhatod hanváltóba.
(#) tatabike válasza tatabike hozzászólására (») Júl 4, 2006 /
 
Na, lécci......
(#) tatabike válasza Thom hozzászólására (») Júl 4, 2006 /
 
Ja, egy már megsérült, kényes jószág....köszi...
(#) Krajcsooo válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 27, 2006 /
 
Hello!
Van egy 3utas hangváltó kapcsolási rajzom, már meg is építettem, egész jól szól, szépen szétválasztja a különböző frekvenciatartományokat. És 4ohm körüli marad az egész rendszer ellenállása, ha minden igaz, bár ebbe bele lehetne merülni részletesebben is biztos Lényeg hogy nyugodtan merem ajánlani, nekem bevált. Csatoltam a rajzot, üdv: ÁkoS
(#) Krajcsooo hozzászólása Aug 27, 2006 /
 
Hello! A következő lenne a kérdésem:
Adott két hangszóró, egy mélynyomó (bár közepet is egész jól leadja még) 6ohmos, 40-50W-os körüli; és egy csipogó, 4ohmos, 30 Wos. Ehhez a két hangszóróhoz lenne szükségem egy olyan kapcsolási rajzra, ami lényegében egy hangváltó, de a két hangszóró együttes impedanciája 4ohmos legyen. Meg lehet ezt oldani valahogy? Láttam sima kétutas hangváltókat, csak azt nem tudom, hogyha a két hangszóró nem azonos ellenállású, akkor mi a helyzet.
Egy 25 (60) W-os erősítő hajtaná meg, kocsiba kellene hátulra, ha ez segít valamit
Előre is köszi a válaszokat!
Üdv: ÁKoS
(#) dB_Thunder válasza Krajcsooo hozzászólására (») Aug 27, 2006 / 4
 
6 ohmos hangszórót csak (hangfrekis)trafóval tudnád illeszteni 4 ohmra. De én nem foglalkoznék vele, az erősítő nem fog panaszkodni érte.
Ha 4 ohmos hangváltóra kötöd, akkor csak az lesz a baj, hogy kicsit több közepet fog kapni,mert eltolódik a keresztezési freki felfelé.De a magasnak marad a keresztezési frekije az eredeti értéken, ezért lesz olyan tartomány ahol a 2 hanszóró együtt fog szólni. Ez a jelenség miatt, abban a tartományban vagy hangosabban, vagy halkabban fog szólni a cucc (hangváltótól függően).De lehet hogy ezt az eltérést meg se hallod.
(#) elektrocad válasza Ruzsy hozzászólására (») Aug 27, 2006 /
 
Talán minden igyekvő válaszadónak megkönnyítené a dolgát, ha megadnád az egyes sávok frekvenciahatárait, na meg a teljesítményt. Ezek tudatában az okosok jobb tanácsot tudnak adni.
(#) Krajcsooo válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 27, 2006 /
 
Lehet hogy jelen esetben pont szerencsém van. Ugyanis ez a mélynyomó szerintem inkább közelebb áll az "általános" hangszórókhoz mint ahhoz a ketegóriához amit kimondottan dübörgetésre terveznek. Tehát a közép hangokat még egész jól leadja (magassal természetesen már gondban van). A magas sugárzóm pedig egy mütyörke csipogó, a magason kívül mást nem is nagyon képes leadni (viszont a magasokat kimondottan szépen adja vissza) Ebből gondolom hogy a kérdéses "átfedett" frekvenciaterület talán nem "lóg ki" majd az összeképből. Ha mégis, az erősítő equalizerével szerintem még el tudok játszadozni akár.
A gyűjteményben találtam kétutas hangválót kettőt is, melyiket érdemes megépíteni? Van valakinek ilyen téren tapasztalata?
Link1: http://www.hobbielektronika.hu/gyujtemeny/%21kapcsolasok/audiotechn...ut.gif
Link2: http://www.hobbielektronika.hu/gyujtemeny/%21kapcsolasok/audiotechn..._2.gif
(#) dB_Thunder válasza Ruzsy hozzászólására (») Aug 27, 2006 /
 
ITT találsz hangváltó tervező "progit".Csak beírod az adatokat, és kiszámol mindent!
(#) dB_Thunder válasza Krajcsooo hozzászólására (») Aug 27, 2006 / 1
 
Itt tervezhetsz hangváltót bámilyen inpedanciára és frekire!

Én a másodikat ajánlanám(12 dB/oktáv)CSAK VAN BENNE 1 HIBA:a magas hangszóró bekötését meg kell fordítani !!
Következő: »»   2 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem