Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Harmonika pickup
 
Témaindító: smuk.gabor, idő: Szept 9, 2005
Lapozás: OK   1 / 1
(#) smuk.gabor hozzászólása Szept 9, 2005 /
 
Sziasztok!

Szükségem lenne egy ügyes emberre, aki esetleg a hangszerésznél olcsóbban tudna elkészíteni egy egyszerú pickupot tangóharmonikára.

Egy kb 30-40 cm hosszú, vékony nyáklapról lenne szó, melyen négy-öt darab mini mikrofon lenne sorba kötve. Ezen kívül kellene rá egy hangerőszabályzó, és egy jack kimenet. Ennyi

Kérlek, küldjetek nekem árajánlatokat, ötleteket stb a smuk.gabor@freemail.hu címre!

Előre is köszönöm ! Gábor
(#) suszitibi hozzászólása Márc 3, 2010 /
 
Sziasztok
Ez egy elég régi hozzászólás, viszont én csak nem rég kezdtem el foglalkozni a témával.
Úgy látom, egyre többen tanulnak harmonikázni. Egy harmonika mikrofonozása, nem egyszerű dolog. Akármilyen mikrofon nem jó bele, ráadásul több kell hozzá. Most készült el a sajátom, ami nagyon jól működik.
Most egy ilyen mikrofonozás, 100ezer Ft-ba kerül. Magát az elektronikát össze lehet hozni 10-12 ezer Ft-ból, csatlakozókkal, kábelekkel együtt, csak egy adapterre van szükség pluszban. Ha valakit érdekel a téma, vagy szeretne beszereltetni, akkor írjon ide, vagy a suszitibi@gmail-ra.
(#) suszitibi hozzászólása Márc 3, 2010 /
 
Egy ilyenről lenne szó, precízebb változatban.

harm mic.gif
    
(#) barany165 válasza suszitibi hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Szia! Én a harmonikámat nemfurkálnám össze ilyen piezzó mikrofonok miat/ még komolyabbért sem/!!!
Megoldás: kivülről ráakasztós módszer +mikroport.ÜDV!
(#) llaci56 válasza barany165 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Az azért nem ugyanaz!
Meg amit én láttam, ott nemi s volt nagyon fúrkálva. Gitárba biztosan beszerelhető fúrás nélkül.
(#) suszitibi hozzászólása Márc 3, 2010 /
 
Sajnos a kívülről csíptetőst nem szereti senki, macerás a használata és az még mindig csak két miki, az nem tudja úgy venni a részleteket, mint belül 5db. Na és a bal kéznél külön miki, külön csatlakozó. A komolyabb harmonikákba gyárilag tesznek mikrofonokat, meg lehet "fúrni" esztétikusan is, eladásnál pedig dob az árán, általában 50ezret. Holnap teszek fel az enyémről képeket, olyan mint ha gyárilag lenne beszerelve. A potik is elhagyhatók, akkor csak az aljzatnak kell fúrni. Amúgy az olaszok úgy gyártják, hogy gyárilag ki van fúrva, csak le van színazonosan dugózva. Már fúrni sem kell, csak a dugót kipattintani.
(#) suszitibi hozzászólása Márc 3, 2010 /
 
Ja és ha kell, meg tudom oldani fúrás nélkül is, a deknire rakni a csatlakozót, kis műanyag dobozban, kétoldalas ragasztóval.
(#) suszitibi válasza barany165 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
A mikroport jó, ha kétsávos, mi ugyanis, külön szeretjük hangszínelni a két oldalt. Tehát akár sztereóban is tudok szólni.
(#) suszitibi hozzászólása Márc 4, 2010 /
 
Itt vannak a képek.
(#) karpi válasza barany165 hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
En egy par meregdraga akordeont "osszefurkaltam" hogy beszereljem a mikrofonokat .Nem ront semmit a hangszeren .( emlekszem hogy tizszer is megkerdeztem...
"biztos akarja e hogy kifurjam?"...
Nem szereltem csak mikrofonokat a hangszerbe ,ha lehetett dinamikus mikrofont ,majdnem akarmilyen olcso mikrofon jol szolt .Electret mikrofonokbol a FET-es tipusuakat hasznaltam igy nem kelett semmi mas adapter /eloerosito.Volt akinek szereltem "Volume" potmetert vagy pasziv "balance" potmetert a szolo es a basszus klaviatura beallitasahoz.

Manapsag mar szabad a radios mikrofonok hasznalata ez egy meg jobb megoldas nem kerulgeti senki es nem bukik bele a kabelbe .Plane ha lakodalmas zenesz is az illeto.

Gondolkodtam egy idoben hogy kapacitiv mikrofont epitsek igy a "dobozhangot" eltuntethetem.De akkoriban meg elegge komplikalt volt amator modon megepiteni egy kapcsolast ami jol mukodjon minden helyzetben .

A beszerelt mikrofonokkal a hangzast nagymertekben meghetarozza a dobozrezonancia .Egyes stilusokhoz eppen jo de masokhoz nem es jobban szol a hangszer ele tett mikrofonnal .Talan a kapacitiv lenne egy megoldas a beepitett mikrofonok esetebe.

Letezik Piezo-s akordeon mikrofon is.
(#) llaci56 válasza karpi hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
A kapacitiv és az electret mikrofon között mi a különbség?
(#) suszitibi hozzászólása Márc 4, 2010 /
 
Én elektret mikrofonokat használok. Elvileg ezekben is van egy fet, de tápfesz nélkül nem megy. 9v-ról 10k ellenálláson kapja a szuflát, majd 1mikrós kondikon és 10k ellenálláson keveredik a mikrofonok jele, ez megy egy TL071-re, vagy jobb minőségűre. Az enyémben 33k a visszacsatolás, kimeneten 10k poti, 10mikró kondi, majd 100 ohm.
Próbáltam régebben belső mikrofonokat a légszekrénybe. A dinamikus mikrofonokat könnyen túl lehet vezérelni, ezért nem túl jó, valamint mélyben és magasban vág is.
Az elektretnek elég lineáris az átvitele, 20Hz-16kHz-ig. Nem érzékeny a túlvezérlésre sem. Az én megoldásom u.az, mint a külső mikrofonok, csak a dekni belső, nem a külső oldalán.
Most készül a következő, egy barátomnak. Ebben 5 lesz a diszkant, 2 a basszus oldalon. Neki nem teszünk potit, (nincs hely neki), kisebbre állítom az erősítést, (22k visszacsatolás), a többi u.az.
(#) suszitibi válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Elvileg, az elektret is kapacitív mikrofon. Szerintem itt a kondenzátor mikrofonra gondol, annak sokkal nagyobb feszültség kell, bonyolultabb elektronika. Elég drágák, csak stúdióban használják. Az elérhető árhoz és magas minőséghez, marad az elektret mikrofon. Nem utolsó sorban a mérete miatt is.
(#) CIROKL válasza suszitibi hozzászólására (») Máj 20, 2014 /
 
Üdv: Tudnál egy kapcsolást mutatni mi vált be , egy sztereo rendszerhez kellene megoldanom most egy hasonlót ?
(#) CIROKL hozzászólása Máj 31, 2014 /
 
Az itt talált kis kapcsolás egyik változatát megépítettem , igaz három elgondolás alapján is csináltam panelt , ma beszereltük a harmonikába és döbbenet amit tud .
Félelmetes hangminőség , tükör tiszta hangkép döbbenet mélyek és sztereó változat ami bent maradt , a havernak ez tetszett de engem is ez fogott meg , a szóló szekcióban 3-3 mikrofon oldalanként a myély oldalon pedig 1-1 mikrofon .
2X2 csatorna erősítő 12 Volt táp a visszacsatolás a szólóban 22k a mélynél 27k

harm.JPG
    
(#) suszitibi válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
Az első nekem is hasonlóan nézett ki.
Menj rá a suszitibi.mlap.hu oldalra, a képek között vannak mikrofonok.
Ha segíthetek, van néhány javaslatom. Jobban jársz az SMD alkatrészekkel, mert a panel másik fele sima marad, így könnyebb beragasztani. Én a vékony mikrofon panelre teszem az előerősítő IC-t is. Egy NE5534-el, tökéletesen működik, igaz most komolyabbat használok. A basszus oldalon is van IC, így előerősített és szintillesztett jel megy jobb oldalra a hangerő potira. A mikrofonoknál lévő keverő egységekben 1µF kondi és vele sorosan 22k van, míg az előfeszítés is 22k, így nagyobb a jelszint, kisebb a zaj a mikrofon kimenetén. A tápfesz nálam szűrt 10V. A bassz oldalon alkalmazok enyhe magas vágást, valamint a 22k utáni összegzett sínről, még egy 10k-n megy a jel az IC-be. A bassz oldalon az erősítés 1x-es, a jobb oldalon 2x-es. Ezekt persze, minden egyes harmonikánál beállítom, de soknál ez alapból beválik. Előfordul, hogy a magasvágáson is állítani kell, ezt a kondi cseréjével csinálom. Lehetőleg ne FET, hanem tranzisztoros bemenetű IC-t használj, tehát a TL07X sorozat nem a legjobb. Igaz, nagyobb tápfesznél, már jól működik, de hajlamos a túlvezérlésre, betorzításra.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem