Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   236 / 269
(#) black1989 válasza mateatek hozzászólására (») Feb 18, 2018 /
 
Értem , csak , hát a te általad megosztott videókban , iszonyat magasból , érzékelt a gép persze levegő teszttel , na de minél kiseb a magasság a levegő tesztnél annál rosszabban fog teljesíteni a gép terepen ! Így én arra törekszem a mit a videóidban is láttam , mint pl amikor az 1 cm-es pénzérmét 40cm magasságból érzékeli a gép! Na az már valami!Egyébként meg gratulálok a szép teljesítményhez !
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2018
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Feb 18, 2018 /
 
Nálam már teljesen feledésbe merült ez az egész fémkeresős téma, de emlékeim szerint az enyém egy dezodoros flakont is hozott a levegőben 70-80 centiről. Akkoriban sokat küzdöttem vele, mert azzal a rajzzal volt mit foglalkozni, abból született meg az SMW GT-m. Tettem bele tűpont módot ami jól jön a kifordított földkupacban történő turkáláskor, stb, stb. Ennek a rajzát nem osztottam meg, nem is fogom. Igyekeztem egyszerűbbé és érzékenyebbé tenni az egészet. Részletében megmutatom a vevőerősítőm rajzát. Az egész tranyókupacot (Q1-től Q5-ig) és az IC1-C, IC1-D és IC1-A műveleti erősítőket is kihajítottam belőle, és ezek helyett a vevőerősítőm egy 5532 egyik fele, ennek a kimenete megy a 4053-ba, illetve nálam a 4066-ba.
Az erősítő kimenetén az eredetinél rondább a jel, viszont kevesebb zaj van benne, ez is segített abban hogy növelhető legyen az eredő érzékenység. Persze lehetne oda valami sokkal jobb műveleti erősítőt is tenni, de én abból építkeztem ami itthon volt.

vevő.jpg
    
(#) mateatek válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 18, 2018 /
 
Én vevőerősítőnek differenciál erősítőt használok. Össze sem lehet hasonlítani egy diff erősítőt egy nem diff erősítővel például vizes fűben, gazban.
Az erősítő előtt és után felül-áteresztő szűrő van. Ez pedig a dinamó effektust szűri le. Ez nélkül is elég nehéz keresőzni.
(#) black1989 hozzászólása Feb 18, 2018 /
 
Hát szeretném a tudásotokat! Én inkább végfok erősítőkben vagyok jártas, abból építettem több tucatot, na de ez... Az igazság az , hogy én sem ma kezdtem , pl inverteres hegesztőt is nagyon nehéz tökéletesen után építeni , ami mellesleg sikerült , de bátran kijelenthetem , hogy egy e fajta fémkeresőt 10X nehezebb jól megcsinálni! Most lettem kész az új tekercsekkel! Rx 165 menet 0.2 huzal 61ohm, Tx 70 menet 0.45 huzal 6.5ohm , és persze a tekercsátmérő is nagyobb lett 29cm! Várom hogy száradjon a tekercs mivel befolyattam ragasztóval , hogy az alakja megmaradjon , aztán majd kiderül a vallatáson , hogy mire is jutottam! Köszönöm a sok segítséget!
(#) black1989 hozzászólása Feb 18, 2018 /
 
Üdv! Az mitől van , hogy mikor elhúzom a fej előtt a fémet , akkor 2x szól , tehát mikor kilép a fém a tekercs mezőjéből akkor is ad egy hangot , ennek következtében be is torzul az egész! Összecseréltem volna a tekercs kezdetet , és véget valamelyik tekercsen , sajna nem jelöltem be!!
(#) mateatek hozzászólása Feb 18, 2018 /
 
Közeli találatkor duplán jelez a gép, távolinál egyszer. (alapesetben). Ha a távolit duplán jelzi, akkor valamelyik tekercsnél cseréld meg a tekercsvégeket.
(#) black1989 válasza mateatek hozzászólására (») Feb 18, 2018 /
 
Oké, de a rajzon hová kerül a az rx , és tx tekercsek kezdete , melyik pontra? Ez lemaradt a rajzokról , meg a leírásokból is!
(#) mateatek válasza black1989 hozzászólására (») Feb 18, 2018 /
 
Hmm. Ez a tekercs kezdete vége dolog kissé képlékeny. Fordítsad át a tekercset, és akkor a kezdete lesz a vége.
Egyszerű a megoldás. Úgy kössed, hogy jó legyen.
(#) black1989 válasza mateatek hozzászólására (») Feb 18, 2018 /
 
Megvan a gond! A tx tekercset megfordítottam , most már rendben van, már a grafitozáson is átesett , most szárad , azután már árnyékolással is ki tudom próbálni!
(#) black1989 hozzászólása Feb 18, 2018 /
 
Hát , minden jól működik a gépen végre, de a végeredmény számomra nem kielégítő!
Nem létezik , hogy ugyan azzal a kapcsolással csináltam meg mint azok akiknek egy 1 centis bronzérmét 40-50 cm-ről hoz a gép ! Kissé... sőt nagyon ideges lettem, mikor is mérce mellett csináltam a levegő tesztet , és egy 4cm-es szín ezüst érmére 20cm a felső határ!!!!! A fej multiméterrel ki van nullázva (0,2mv) ennyit mérek, úgyhogy hiba kizárva! Valószínűleg felbaltázom az egész gépet!
(#) mateatek válasza black1989 hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Ezt a balta dolgot kipróbáltam. kb 65-70 cm levegőben.
(#) black1989 válasza mateatek hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Sajna kezdem elveszteni a hitem , a kapcsoláson nagyban módosítani kell , hogy elérjem azt a teljesítményt amit más is , nem hinném , hogy a tekercseléssel hibáznék, egy tucat működő más jellegű gépezetet építettem, amihez a tökéletes tekercselés elengedhetetlen innentől kezdve , a tekercselési hibalehetőséget kizárnám , főleg most , hogy már árnyékolva van , és nem mérek a vevő tekercsen , csak 0,1mv váltót! Szóval szépen ki van egyenlítve a fej! Még egy érdekes dolog , olyan mintha egy bizonyos magasságra le lenne korlátozva , ez lehet hülyén hangzik , de ahogy pl emelem feljebb az ezüst érmét a fej felett lóbálva , akkor ilyen fűrészelős , akadozós a jel ahogy kezd gyengülni! A másik dolog, egy 5ft-ost kb 1cm-rel jelezz lejjebb, mint a 4cm-es ezüstöt!Hát legalább 10 cm különbséggel kellene jelezze!Nem ?
(#) Ge Lee válasza mateatek hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Mármint olyan magasról suhintottál rá a baltával?
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Szkóp nélkül nem igazán fogod tudni kiegyenlíteni a fejet, a jel fázisát sem fogod látni. Amíg egy 1Ft-ost nem hoz legalább 25-30 centiről a levegőben addig biztos hogy azzal a fejjel valami nem oké.
(#) black1989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Értem én , de szerintem a tekercsek helyzete egymáshoz képest jobb nem lesz, mert már már ha csak hozzá érek a tekercsekhez is rögtön 1,2-2 mv környékén van , és természetesen , ha így próbálom , akkor szinte érzéketlen a gép , amint visszaállítom 0,1mv ra ami fixen meg is marad , na ott tökéletesen működik a gép , de nem vagyok kibékülve azzal a dologgal , hogy egy 5ft-os érmét közel olyan magasságból hoz mint a 4 cm-es ezüst émét! Ez miért van ? Meg az miért van , hogy egy ugyan akkora(4cm) pl befőttes üveg teteje kb 60cm magasból érzékel! Tehát nem is teljesen az érzékenységgel van gondom , hanem azzal , mintha válogatna a fémek között!Na meg az , hogyha ki van szűrve a mágnesezhető fém , (kombifógóra) meg sem nyikkan , akkor sokkal de sokkal magasabbról érzékeli az ezüstöt! Ha úgy állítom be a gépet , hogy minden fémet lásson , akkor kb 5 centit romlik a magasság a nemesfémekre vonatkozóan!Na ezekkel nem vagyok tisztában!
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2018
(#) mateatek válasza black1989 hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Gyakorlatilag a fej kiegyenlítettsége, vagy kiegyenlítetlensége nem befolyásolja az érzékelési távolságot. Annyit befolyásol, hogy a fáziszajból több kerül detektálásra. Tehát, ha fáziszajos a géped, akkor minél kiegyenlítetlenebb a fej, annál csipogósabb a hangszóród. Ez miatt lejjebb kell venni az érzékenységet.
(#) black1989 válasza mateatek hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
A gép olyan szépen működik , hogy az lehetetlen ! Láttam több videót is , ahol a gép önmagában is csiporog, miközben még el sem kezdik a légtesztet , az enyém teljesen néma , nem ugrál be néha sem egy kis csipogás sem , tehát ebből én arra következtetek , hogy a gép minden tekintetben jól működik! Nincs ötletem mivel tehetném érzékenyebbé, a sens potit feltekerem , akkor nevetséges a teljesítménye ,kb 10cm , ami a feltekerés előtt 20-25cm! Lehet , hogy annak a fokozatnak az erősítését kellene variálnom kicsit! Attól pl lehet gyengébb a gép , hogy a disc potinak bennhagytam a 20k lineárist? Mert ugye 10 kohm van a rajzon!
(#) mateatek válasza black1989 hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Nézzed át a nyákot. Szerintem van valami hibád.
Csak azért gondolom, mert bármilyen stabilra is csinálom a gépet, ha bekapcsolom mellette a szkópot, vagy a pákát, akkor azért azokra be-be csippan.
Ha max érzékenységre tekered, és úgy sincsen csiporgás, akkor az hibára utal, mert abban az esetben gyakorlatilag ugyanaz a feszültségszint van a komparátor bemenetein. Tehát akkor a légypiszoktól is csippannia kell.
(#) black1989 válasza mateatek hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Nemhinném , hogy lenne hiba a nyákon , ha a fázis potit eltekerem , akkor bizony csipog a gép magában is olyannyira , hogy nehéz is visszaállítani abba a pontba , ahol már nem csiporog a gép!
(#) mateatek válasza black1989 hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
A fázis poti arra való, hogy a maxra tekert diszk potinál beállítsad vele azt a diszkriminációs szintet, amit max használni akarsz. Ha ezen kívül más tüneteket is okoz, akkor ajánlom, hogy nézzed át szkóppal.
Nem lehet, hogy akkor a jó, amikor csiporog a gép? Egy ilyen analóg gép nagyon tud csiporogni, főleg a zajokkal terhelt lakásban.
(Nem hiába ajánlottam pár oldallal előbb a kvarcos adót!)
(#) mateatek válasza black1989 hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Ezen kívül az, ha a GEB potit letekered nulla ellenállásra, vagy az közelébe, akkor hibás működést fog okozni. A potival sorba kellene tenni egy hasonló ütköző ellenállást, mint a fázis trimmernél.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2018
(#) black1989 hozzászólása Feb 19, 2018 /
 
Este átnézem! De mivel nincsen szkóp , így nehéz lesz!
(#) black1989 hozzászólása Feb 19, 2018 /
 
kicserélem a 2,4 voltos zénert nagyobbra , próbaképp berakok egy 3,9 voltosat ez a legkisebb itthon!
(#) mateatek válasza black1989 hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Felesleges. Semmi különbség nem lesz.
(#) Letiodj hozzászólása Feb 19, 2018 /
 
Üdv ismét.
Kész vannak a tekercsek, az előbb próbáltam szkóp nélkül nullázni őket, sikerült kihozni 25-30 cm érzékenységet egy kisebb rézdarabkára. Nem tudom miért, de ha pl. egy percig nem nyúlok a géphez akkor magától elkezd egyre gyakoribban pittyegni, s jelezni, úgy hogy közben én semmit sem mozdítok a közelében. Okozhatja ezt az, ha kicsit hosszabb vezetékekre vannak kötve a potik?
Találtam egy régi PC képernyőben alufólia szerű árnyékoló fóliát, ezzel próbáltam leárnyékolni a tekercseket. Több képet is találtam, s mind máshogy van bekötve az árnyékolás. Nem tudom, hogy hogyan kössem be.
(#) csinga válasza Letiodj hozzászólására (») Feb 19, 2018 / 1
 
Helló!
A vevőhöz kéteres árnyékolt az adóhoz egyeres árnyékolt, a vezetékek árnyékolását a panelon közösen a fejben csak egyik vezeték árnyékolását kötöd be, mert másképp hurok lesz, a két tekercs nem érhet össze, valami szigetelést rakj.
(#) black1989 hozzászólása Feb 19, 2018 /
 
Újra kipróbáltam egy tucat tekerccsel a gépet , a kisebb fejekkel kisebb az érzékenység , bár működik a gép azokkal a tekercsekkel is amiket még anno a tgsl-hez gyártottam, de azok nem látják olyan magasról a fémeket , mint a 29cm-es fej! Kicseréltem a disc potit mert 20kohm volt benne, most egy 10kohm-os poti van a gépben , és mit ad isten , mostmár a disc is olyan mintha lenne is meg nem is! Értem ezalatt , hogy a kombinált fogót mozgatom a tekercs fölött meg se mukkan , átfordítom a fogót hosszába lengetve szépen jelez rá a gép, jah igen még valami , nem tudom , hogy pl egy papírvágó olló mennyire mágnesezhető(szerintem az) na arra dicben is úgy visít a gép mintha csak ezüstöt lóbálnék előtte, és persze ferritre egy mukkja nincsen !Az a baj , hogy az ilyen jelenségekről senki sem írt egy szót sem! Szerintem elmeosztályra fogok szorulni! DD
(#) mateatek válasza black1989 hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Van egy-két dolog, ami annak ellenére, hogy vas, nem fogod tudni rendesen szűrni. Ilyen a vaskarika lapjával, és a söröskupak lapjával. Az ollón van 2 karika is...
Valamilyen módon meg kellene nézegetni a gépet alaposan. A komparátoros fázistoló-négyszögesítő fokozatai tudnak szörnyűlködni. Általában olyankor, amikor nagyon kicsi amplitúdójú szinuszból kell négyszög jelet csinálni. Ilyenkor előfordulhat, hogy zajra is billennek, és periódusonként nem 1, hanem 2 négyszögjelet csinálnak. Ilyenkor tényleg nem tudni, hogy mi van.
(#) black1989 válasza mateatek hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Feltölt a telóm ,és teszek fel videót , úgy hogy előtte beállítom a lehető legjobbra a gépet! Aztán kíváncsi leszek a véleményekre , és a hiba lehetséges okára!
(#) black1989 válasza mateatek hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Nemsokára fent van a videó! Te is látni fogod majd miről is beszélek!
Következő: »»   236 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem