Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   261 / 269
(#) FeketeVipera hozzászólása Aug 2, 2021 /
 
Sziasztok! Valaki véletlenül nem tudja, hogy mekkora impedanciájú az imp 55 típusú szovjet fémkereső fejhallgatója? Adatlapot magyarul/angolul nem találtam, és az enyémhez való fejhallgató nincs meg. Köszönöm!
(#) zamatőr válasza FeketeVipera hozzászólására (») Aug 2, 2021 / 1
 
Bővebben: Link tovább IMP mine detector in pictures
Itt található képen kinagyítva jó szemmel talán 1000 vagy 2000 ohm
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2021
(#) mateatek válasza FeketeVipera hozzászólására (») Aug 2, 2021 / 1
 
Legegyszerűbb lenne csinálni LM386-os IC-vel egy végfokot hozzá. A bemenetére tennél egy 2k-s potit hangerő szabályozóként és kapacitíven csatolnád a keresőhöz.
(#) István Pantz hozzászólása Aug 5, 2021 /
 
Fémdetektort építenék,a látottak alapján sorkimenő trafóból.5 db külőnféle gyártmányút szereztem be,de úgylátom mindegyiknél mást takar a lábkiosztás.A minta szerint 1és 6. lbra hangfszórót kell kötni.A nagyfesz vezeték ami a képcsőre megy nálam egy pólusú vezeték mindegyiknél amintán viszont afej tekercs két vége van rákötve.Ezen kívül van még 2 vezeték erre menne a táp 6- vagy 12 volt.Nagyfesz egyáltalán nem keletkezett,hogy lehetne ezt megoldani?/ ja és a potméterektől is jön egy vagy két vezeték./Aki jártas ebben kérném a segítségét.
(#) mateatek válasza István Pantz hozzászólására (») Aug 5, 2021 /
 
Valami csatolmány lemaradhatott.
(#) mateatek válasza István Pantz hozzászólására (») Aug 6, 2021 / 1
 
Közben rátaláltam a dologra. A jutúb tele van monitor flyback trafókból készült fémdetektorokkal. Egy elem, egy hangszóró és egy tekercs.
De van jobb is. Indukciós sütőből érzékenyebb készüléket lehet csinálni:
https://www.youtube.com/watch?v=yveR7QaAa3E
Olyan aranyrögöt ás vele a srác, hogy elzöldültem a sárga irigységtől. Olyan a gép fémszűrése, hogy a karórát diszkeli, csak az aranyrögre jelez. Fantasztikus.
(#) erdgab hozzászólása Szept 18, 2021 / 3
 
Üdv Uraim!
Átolvastam a geotek fórumot többször az IGSL keresőről szóló részt,ahol a szerző-alkotó mondja el a gép működését,tapasztalatait és nyomom követhető az építés is.Magamnak kiszedtem az általam lényeges részeket,szó van benne a beállításokról annak sokszínűségéről is,valamint némi tapasztalat,alkatrészek és egyéb dolgok.
Megkérdezem,hogy itt a fórumon ez érdekel e valakit?
Ha van rá igény szívesen felteszem ide magyarul egy Word dokumentumban,kb. 10 oldal,de feleslegesen nem terhelném a fórumot.
(#) Ge Lee válasza erdgab hozzászólására (») Szept 18, 2021 /
 
Persze, tedd fel.
(#) Gafly válasza erdgab hozzászólására (») Szept 18, 2021 /
 
Ha a szerző-alkotó hozzájárul (és meghivatkozod, hogy nem saját kútfő), akkor szerintem még jobb lenne cikké formálni. Úgyis kevés mostanság a cikk, igényes Word doksinál nem sokkal nehezebb ide cikket irni. De már önmagában már a gondolatért is nagy hála és köszönet.
(#) erdgab válasza Gafly hozzászólására (») Szept 18, 2021 /
 
A szerzőt nem tudom hogyan tudnám elérni....
Semmit nem tettem hozzá,minden megtalálható a geotek fórumon,én csak kicsit magyarosítottam az érthetőség miatt.Ott angol nyelven van fent minden.A "fordításban" ott vannak az oldalszámok s,hogy ki írta,ellenőrizhető! A fordítás a gogle érdeme,én nem tudok angolul,emiatt lehetnek kisebb hibák,én meg tudtam érteni.Ezek kimásolt hozzászólások melyeket fontosnak tartottam.
Ha ebben a formátumban feltehető és nem sértő (Ti jobban tudjátok) akkor felteszem.
(#) Gafly válasza erdgab hozzászólására (») Szept 18, 2021 /
 
Forditásilag/stilisztikaiag esetleg tudok "anyázni/kommentelni".
Tényleg nagyon kevés a cikk mostanság...
De nem értek hozzá, és közöm sincsen hozzá...
(#) Ge Lee válasza erdgab hozzászólására (») Szept 18, 2021 /
 
Ha valaki megoszt bármit egy nyilvános fórumon az nem azért teszi mert szeretné titokban tartani, szóval szabadon írhatsz róla. Nekem a pwm végfokos cikkemről cikkeztek annak idején egy külföldi fórumon.
Bár nekem az a véleményem, hogy ha már felkerül ide, akkor előtte ráncba kéne szedni, a fordító mondatait kijavítani érthető magyar szövegre, meg igazítani a hivatkozásokat. Pl. iszonyú bosszantó tud lenni amikor olvasás közben hivatkozik a szöveg egy 1.2-es ábrára, vagy egy C3 kondira ami nincs ott, hanem 2 oldallal hátrébb van. És akkor vagy duplán kell megnyitni, vagy folyamatosan görgetni kell mert az ember nem látja mit olvas.
(#) erdgab válasza Gafly hozzászólására (») Szept 18, 2021 / 2
 
Cikket nem szeretnék írni,nem is értek hozzá,inkább talán segítség lehet valamennyire azoknak akiknek van ilyen gépük és némileg szeretnék jobban megérteni a miérteket,nekem sokat segített,de ez az én véleményem.
Tehát amint feljebb írtam,nem az én érdemem,a geotek fórumról származik!!!
(#) erdgab válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 18, 2021 /
 
Próbáltam rendbe tenni amennyire tudtam.Semmi más nem kell hozzá csak az IGSL rajza és nyomon követhető.
Ha mégsem jó amit feltettem,kérlek benneteket,hogy töröltessétek,nem haragszom érte!
(#) Gafly válasza erdgab hozzászólására (») Szept 18, 2021 /
 
Teljesen jó annak, aki szeretné utánépiteni.
(#) erdgab válasza Gafly hozzászólására (») Szept 18, 2021 /
 
Köszönöm,ez volt a cél egyik része,a másik a segítés a jobb érthetőségben.
(#) erdgab hozzászólása Szept 20, 2021 /
 
Uraim,kérdezném,mennyire fontos az SMW3 gépnél az a 3 állású kapcsoló a 6 db. kondenzátorral?Tulajdonképen az ott mit csinál?Érdemes beépíteni?
Még nincs az enyémbe beépítve,helyette 100n-100n van berakva.

SMW_3 uj.pdf
    
(#) Ge Lee válasza erdgab hozzászólására (») Szept 20, 2021 /
 
Az előtte lévő ellenállásokkal egy integráló (R-C) tagot alkot az éppen odacsatolt kondi, a 4053-ból jövő jelet formálja. Felesleges a kapcsolót betenni, kiválasztod hogy a három értékből neked melyik felel meg leginkább és azt forrasztod be. Ha meglelem még valahol a rajzaimat akkor van még két dolog amit érdemes betenni ebbe a gépbe. Az egyik amit Attila rajzolt hozzá az egy kéthangosító (két hangú lesz mint az IGSL) a másik meg egy pinpointer, ha átkapcsolsz rá akkor nem kell lengetni, a kivett földkupacban könnyebb megkeresni vele a fémet. A bemeneti fokozatával is érdemes játszani én teljesen átalakítottam, mert leginkább attól függ hogy mennyire lesz stabil az egész.
(#) mateatek válasza erdgab hozzászólására (») Szept 20, 2021 /
 
Felesleges foglalkozni vele.
Inkább az adó oszcillátort babráljad át kvarc vezérlésűre. Kvarccal rögtön elnémul a pittyegés és stabil(abb) lesz.
(#) erdgab válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 20, 2021 /
 
Mindkét dologért hálás lennék,köszönöm!
(#) erdgab válasza mateatek hozzászólására (») Szept 20, 2021 /
 
Ha akkora koponya lennék .....,de nem vagyok.
Kaphatnék egy rajzot?
Köszönöm!
(#) mateatek válasza erdgab hozzászólására (») Szept 21, 2021 /
 
Nincsen róla rajzom, csak ötletként mondtam. Én hasonló megoldást úgy csináltam régebben, hogy egy CD4060-as IC-vel berezgettem és leosztottam a kellő frekvenciára a kvarcot. Az adó tekercset hajtó tranzisztorokat a CD4060 hajtotta. Az adó tekercset rezonanciára hangoltam és az így keletkezett szinusz jelet vezettem a fázistoló fokozatokra.
(#) mateatek hozzászólása Szept 27, 2021 / 5
 
Már majdnem készen van a négyszög jellel hajtott gépem újabb, talán végső verziója.
Kicsit módosítgattam a tekercsek induktivitását és a veszteségeket igyekeztem csökkenteni. 3 helyett 4 mintavételt használok. A veszteségek csökkentése érdekes. Régebben próbáltam csökkenteni a fej súlyát, ahogy csak lehet. Most ezt nem tudom megtenni, mert réz kell. Sok réz. Csak a fejkábel, ami saját készítés, csak az 160 gramm. Az adó tekercs sem vékony, a maga 16x0,3 milliméteres átmérőjével. A fejkábel készítésekor futottam bele egy érdekes dologba. Mégpedig abba, hogy manapság mindent tré módon igyekszenek megcsinálni. Vettem a fejkábelhez nagy keresztmetszetű, de flexibilis hangszórókábelt. Próbálgatom, próbálgatom, de valami nem oké. Az ellenállás mérésnél láttam, hogy fura a dolog. Majd kiderült, hogy alumíniumból van a hangszóró kábel. Alumínium drótok galvanizálva rézzel. Egyszerűen moslék. 8 amperes csúcs gerjesztés mellett a gépem eszik 200 milliampert, 2 kvadrát milliméteres réz kábellel. A nevezetes hangszóró kábellel majdnem 300 milliampert evett. Ennyit a veszteségekről. (meg a meghajtó fokozatban lévő 100 amperes FET-ekről.)
Sajnos, a csipp hiány engem is érint, ha a gép MCU-ját hazavágom, valami ballépés miatt, akkor egy darabig nem fejlesztek, mert nem tudok venni bele kontollert.
A gép nagyon frankón viselkedik a szélsőséges találatok esetében. Úgymint a nagyon apró találatok, a nagyon jól vezető találatok és a nagy vasak esetében is. Persze, a szoftver még nem véges, de már most nagyon tetszik. A vezetőképesség mérése még nagyon gyerekcipőben jár, de nekifekszem annak is.
A gép kívülről nem különbözik a többi gépemtől, csupán csak a festésében, mert sikerült találnom terepszínű festék spray-t és ezt nem tudtam nem kihasználni. A készülékházhoz csináltam sablont és így azt is magam laminálom.
Igazából ennyi. Csak, hogy ne üljön annyira a topik.

IMG_1259.JPG
    
(#) Ge Lee válasza erdgab hozzászólására (») Szept 28, 2021 / 1
 
Nos, a kéthangú dolgot nem találom, de az Attila feltette ide régebben, ott kell lennie a topik képei között. A pinpoint az 1db IC pluszban, egy TL072 ami nálam az analóg kapcsoló és a rajzon is IC6B közé van rakva. Az IC6B 5-ös lába meg van szakítva, eredeti állásában normál üzemmód van, ha át van kapcsolva IC9B kimenetére akkor pedig tűpont mód van.
Így évek távlatából meg nem mondom már, hogy a 4053-at emiatt váltottam-e ki a 4066-ossal hogy legyen pluszban egy kapcsoló kimenetem vagy valami más oka is volt. Hirtelen a belsejükre sem emlékszem, meg kell nézni mindkét IC belsejét, mikor hova melyik lábat kapcsolja.

SMW pp.jpg
    
(#) erdgab válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
Köszönöm szépen!
Közben megtaláltam a két hangot is a fórumon.
(#) erdgab válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
Én úgy látom,hogy az SMW3 csak kettő kapcsolót használ a CD4053 IC-ben.A harmadik kapcsoló be és kimenete valamint a vezérlése (X0,X1,A és X (levegőben lóg)) 0 voltra van kötve,ha ezeket felszabadítom akkor használhatóvá válik.Ha jól gondolkodom akkor a pp. bemenetét egy ellenállásal (100K) az X-re köthetem és itt megakadtam,mert nem vagyok akkora koponya.Hova kellene kötnöm az A vezérlő és az X0 illetve X1 bemeneteket,kell e ide is valami kapcsolót beiktatni?
Légy szíves,legyetek szívesek segíteni nekem!
Köszönöm!

SMW_3 uj.pdf
    
(#) mateatek válasza erdgab hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
Talán nem írok nagy hülyeséget.
Az X0 és X1 lábakat a másikakhoz hasonlóan rákötöd a vevőerősítő kimeneteire. A vezérlő bemenetet a talajkiegyenlítés kapcsolójelére, tehát az A-t a C-vel összekötöd. Az X-re egy soros 100k-s ellenállás és ezután a Ge Lee féle kapcsolás.
(#) erdgab válasza mateatek hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
Köszönöm,amint lesz időm kipróbálom.
(#) erdgab válasza erdgab hozzászólására (») Szept 30, 2021 /
 
Építgetem,bonyolítgatom az SMW3-mat,mert van annyira jó,hogy érdemes.Elkészült a pp. panel és a 2 hang panel is.Nehezen,de találtam nekik helyet a dobozban.Sajnos a kapcsoló és a 2. DISC poti már nem fér az előlapra,de megoldom.A két hang panel bekötését az SMW2 alapján próbálom bekötni,elvileg ahhoz készült,ha jól tudom,de szerintem az SMW3-nál is ugyan úgy kell bekötni.Egy kérdésem maradt!A két hang panelen van egy ellenállás,értéke nincs jelölve,vajon oda mekkora értékű kellene,ha kell egyáltalán? Ide kapcsolódik az LF347 14. lába,amin már van egy ellenállás,a g1 pontról beszélek.
(#) mateatek válasza erdgab hozzászólására (») Szept 30, 2021 /
 
Az az ellenállás, amiről beszélsz, az a diszk poti "ütköző" ellenállása. Ezzel tudod beállítani a minimális diszkriminációt.
Következő: »»   261 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem