Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   278 / 278
(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») Vas, 19:46 /

Több mint három hetembe telt mire jittermentesen összehoztam a dacot és az adc-t, hiába vannak adatlapok, a kínai jóemberek mindent is máshogyan csinálnak.
Annyi hibába belefutottam hogy totál minimalista kapcsolást hoztam össze amíg írom a kódot, mert nem találtam a hibát.

Az eredmény viszont meglepő, esp32s3 n16r8 a főegység, van egy gmt-130 240x240 pixeles színes lcd, egy enkóder, egy pcm1808m 24 bites adc, egy max98357a mono 5 wattos dac erősítő, és egy ina118u az rx-nek 100-150x erősítéssel, egy kapcsoló a gb-nek és egy féltáp ic, kb. ennyi.

Per pillanat usb-ről megy ami nem az igazi, az 5v egy dc-dc tápról, másfél méterre a fejtől van egy jó nagy fém satupad, illetve egy méterre egy pc, ettől messzebbre nem tudtam vinni sajnos.

Az elve röviden annyi hogy a bejövő jelet pontról pontra megszorozzuk egy szinusz (I) és egy 90°-kal eltolt koszinusz(Q) referenciával, majd összegezzük, ez kinullázza a zajt, és két stabil számot adami mag és vdi, van egy 257 pontos lineárisan interpolált szinusz tábla, ez adja dacnak a szinuszt, van egy szoftveres dc blokkoló szűrő illetve gb ami gombnyomásra nem kioltja a jelet vagy kivonja hanem egyszerűen figyelmen kívül hagyja, illetve van egy szoftveres pár soros kálmán szűrő ami a vdi ugrálás miatt kellett.
Per pillanat első tesztnél kis érme 40 centi levegőben úgy hogy egyből erős stabil hangot ad, bármekkora vasat elutasít és semmi cicergés nincsen.
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Vas, 20:36 /

Szia!

Örömmel olvasom a sikereidet. Legalább valaki dolgozott is a gépén.
Én most nem nagyon értem rá. Illetve egy másik problémával foglalkozom, ami eddig elkerülte a figyelmemet. Mégpedig a fejkábel és annak helyes illesztése. Ez a dolog egy szinuszos gépnél nem gond. De egy négyszög jeles gépnél, aminél gyors felfutású négyszög jelek vannak, okoz egy-két problémát.
A múltkor olvastam itt a fórumon, talán Pucuka írásaiban, hogy miként vizsgálták az érpárok hibáit. Szakadást, vagy rövidzárat. Egy gyors felfutású négyszögjelet adtak az érpár egyik végére. A hibahelyre fénysebességgel ment a jel, majd visszajött és a visszaverődött jel polaritásából tudták, hogy szakadás, vagy zárlat.
Na, én most itt végzek tapasztalásokat. Meredek négyszögeknél ez a kábel már tápvonal, amit illeszteni kell, hogy ne legyenek reflexiók, amik mindenbe bezavarnak. Persze ekkor kiderült, hogy annyira értek a tápvonalakhoz, mint a kútásáshoz és a harangöntéshez.
Tehát most vissza az alapokhoz és kicsit kupálódok.
(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») Vas, 20:52 /

Azt majd én is ki akarom próbálni hogy mi van akkor ha négyszöggel hajtom meg a tekercset, van is itthon ir2104s félhíd meghajtóm hozzá meg pár fet, az órajel már megvan.

Nem tudsz véletlenül megbízható vdi értékeket fémekre? Sok helyen néztem de mindenhol mást írnak.
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Vas, 20:54 /

Ebben a kérdésben teljesen a saját értékrendszeremmel dolgozok.
De majd, ha földben lesz az érme, az elég rendesen megváltoztatja a mérést.
Elég annyit tenned, hogy levegő tesztnél az érmét egy fél tégla mögé rejted és úgy tesztelsz.
(#) nagym6 válasza mateatek hozzászólására (») Vas, 20:55 /

Idézet:
„kábel már tápvonal, amit illeszteni kell, hogy ne legyenek reflexiók”
Tipikusan 50Ω forrásimpedancia, 50Ω kábelimpedancia (koax.), 50Ω lezáróimpedancia lenne a járható út. Kellő teljesítményű meghajtás is kell, gyakorlatilag 50Ω terheli a meghajtást. Itt nem lehetnek 50-100V jelek a fejtekercsen, mert nagy teljesítménnyel kellene meghajtani, sőt így csak fele feszültség lesz a fejtekercsen.
Gyanítom ez nem lesz jó út.
(#) mateatek válasza nagym6 hozzászólására (») Vas, 21:00 /

Igazából nem is az adó, hanem a vevő tekercs a jelenlegi problémám. Kéteres árnyékolt vezeték. A két ér megy a tekercs végekre. Az árnyékoló harisnya pedig a tekercs árnyékolására megy. Illetve a tekercset ellenállással csillapítani is kell a berezgések ellen, hasonló módon, mint a PI gépek tekercsét.
(#) nagym6 válasza mateatek hozzászólására (») Vas, 21:12 /

Ha az oszcilloszkóp beépített 50Ω lezáró ellenállását bekapcsolva adok rá 50Ω forrásimpedanciáról (generátor) gyors felfutású négyszögjelet, kapok a képernyőn egy jó jelalakot. Ha a szkóp belső ellenállása helyett a bemeneti BNC-re teszek külső 50Ω lezárást, már látszik kis reflexió a jelalaknál pedig csak pár centivel van odébb a lezárás, és fizikailag kissé más útvonalak a jelnek.
Lényeg, hogy ennyicske már okoz kis reflexiót.
(#) mateatek válasza nagym6 hozzászólására (») Vas, 21:27 /

Igen. Mint írtam, ebben a témakörben még keveset tudok, de az, hogy a csillapító ellenállást megosztottam, egyik felét közvetlenül a tekercsre tettem, a másik felét pedig a vevőerősítő bemenetére, így már látható a javulás. De túl kicsi ellenállással nem dogozhatok, mert hátrányosan befolyásolja a vett jelet.
Következő: »»   278 / 278
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem