Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HDD motor vezérlése
 
Témaindító: Bubu54, idő: Feb 7, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 12
(#) pucuka válasza zolee1209 hozzászólására (») Nov 4, 2011 / 1
 
Ez nemám számtan, hogy 3×1/2 az egyenlő 1 1/2, a három félhid, az három, mert mindegyik más fázisban működik, három különböző tekercsen, nem vonhatod össze. A teljes híd az csak egy tekercset hajt pluszban és mínuszban is, gyakorlatilag forgatja a tekercset a plusz és a mínusz táp között. A félhíd csak be és kikapcsolja az áramot.
(#) PIC válasza pucuka hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Tudnál segíteni egy kicsit, hogy milyen IC-vel vezéreljem és hogyan a FET-eket?
Remélem eddig jó a rajz. Elég lenne ha paint-be összekötögetnéd filccel, most a kapcsolás a lényeg nem a külalak. Köszi előre is.
(#) andru95 hozzászólása Jan 12, 2012 /
 
hello mindenki szükségem volna egy wincseszter motor vezérlőre ami max fordulatszámon pörgetné ha valaki tudna küldeni hasonlóról kapcsolást megköszönném
(#) trudnai válasza andru95 hozzászólására (») Jan 12, 2012 /
 
A max fordulatszam fugg attol mekkora a terheles... Olvass vissza ebben a temakorben, sokan megoszottak mar kapcsolasokat, biztosan jo lesz az egyik neked.
(#) foxi63 válasza PIC hozzászólására (») Jan 12, 2012 /
 
Hali!
Mikrokontroller kell, abba pedig egy megírt program, mert...
A fordulatszámmal arányos feszültség kell a motornak, nem állandó feszültség.A forgórész helyzetét állandóan figyelni kell, különben kiesik a fordulatból.Ezt a HDD és DC-ROM motornál HALL elemekkel odják meg, vagy mivel egyszerre csak 2 tekercs kap feszültséget, a 3. "pihen" az ebben indukált feszültség értékéből kiszámolható az adott fordulat, és a hozzátartozó feszültség, és a léptetési idő.De hogy valódi segítség is legyen mit is kellene csinálnia a kapcsolásnak:
(#) titicj hozzászólása Jan 12, 2012 /
 
Kb milyen ereje van egy ilyen hdd motornak?Ha valakinek erős motor kell szedjen ki egyet akkus fúróból!Igaz nem 3fázis de nagyon erős!Ajánlani tudom mindenkinek!
(#) foxi63 válasza titicj hozzászólására (») Jan 12, 2012 /
 
A HDD nemigen erős, de modellrepülőben 3kW -os is van.
Ami a legnagyobb nálam az kb. 450gr. 950W .. Ebből 750W folyamatos terhelés (modellnél 15-20 perc).
(#) efiscp hozzászólása Jan 23, 2012 /
 
Sziasztok!

A Microchip-féle MTD6501 IC-t próbálta már valaki? Elég egyszerűnek tűnik a bedrótozása, és nem is annyira drága. Bővebben: Link
(#) efiscp válasza efiscp hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Kipróbáltam, szépen hajtja az adatlap kapcsolása alapján (lényegében két kondi kell, meg táp). Próbálgatás közben véletlenül fordított polaritást adtam neki, és kijött a füst, de utána is szépen elindította a motort, a túlterhelésvédelme is ugyanúgy működik. Szóval jó kis robusztus IC. Talán az MSOP-10 okozhat gondot, de én elsőre gyönyörűen beforrasztottam.
(#) Lüke Aladár hozzászólása Feb 13, 2012 /
 
Üdv.!
Szeretnék egy egyszerű motorvezérlést építeni, de hamar problémába ütköztem: van itthon több rossz merevlemezből kiszerelt motor, de az egyik 3, a másik 4 érintkezős. Én erre a kapcsolásra gondoltam:
Link
Ezen három tekercs szerepel, és közösen +5V-ra vannak kötve. Ez a 3 vagy a 4 érintkezős változathoz való?
FET-ek helyett sima bipoláris tranzisztorok is jók?
(#) trudnai válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Ez egy stepper motor kapcsolasa, nem egy BLCD-e. A 4 kivezetesest lehet ugy is ahogy a 3 kivezetesest -- a kozos pontot nem kotod be. Keress ra BCLD kapcsolasokra... Vagy speci motorvezerlo kontroller kell bele, vagy egy mikrokontroller megfelelo programmal beegetve.
(#) efiscp válasza efiscp hozzászólására (») Feb 17, 2012 /
 
Na tovább játszadoztam a vezérlővel: Bővebben: Link
A valós fordulatszámot sajnos nem tudom megmérni, szóval lehet, hogy a kijelzőn lévő értéket osztani kéne 2-vel vagy 4-gyel. Lassításnál ilyen módon nem az igazi, de ha terhelem a kezemmel, akkor lassítás közben nem veszíti el a szinkront. A kijelzőn lévő érték nem nagyon látszik, teljes fordulatnál olyan 11000-12000 környékén van (ami szerintem több, mint a valós). A mérés felbontását kicsit lehetne javítani.

Szerk: a motor (illetve az IC) táplálása kb 8V-ról történik
(#) szuszo hozzászólása Feb 22, 2012 /
 
Sziasztok
segitségeteket szeretném kérni egy hdd motor beüzemelésében. Régidarab kb 4x akkora mint a maiak. Az saját vezérlését szeretném használni, 16eres szalagkábel lóg ki belőle, egyik szélső pirossal jelölt, mely lábakat kellene megtáplálnom? Állandó fordulatra lenne szükségem
(#) szuszo válasza szuszo hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
Olvasgatva sokat okosodtam Nem is kaphattam választ Igy konkrétabb kérésem lenne, ebben a kapcsolásban nem szerepelnek az alkatrész értékek, a teljesitményhez kell szabni őket. Nekem 2A bőven elég lenne. Igy már talán tudtok segiteni köszönöm
(#) Lüke Aladár hozzászólása Feb 26, 2012 /
 
Üdv.!
Tud valaki ajánlani egy olcsón kivitelezhető kapcsolást, ami egy régi HDD motorját vezérli? Olyan 4000-6000 körüli fordulat lenne jó.
(#) Dj Decybell hozzászólása Ápr 17, 2012 /
 
Sziasztok!
Lenne egy laikus kérdésem.
Meghajthatok e valami primitív módon egy winyó motort? Valami 'légszerelt' megoldással?
Mini tükörgömböt forgatna ha lehet. (áttételt tudok csinálni az nem gond) A potis szabályzáson lenne a hangsúj.
A meghajtás valószínűleg PC táp lenne.

Előre is köszönöm.
(#) bbb válasza efiscp hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /
 
Nekem MTD6505-öt sikerült vennem. Ma játszottam is vele, s majdnem teljes az öröm Két kondi elég hozzá, hogy beinduljon vele a motor, de még nem derítettem ki, hogy a motor a gond, vagy az, hogy elkót raktam bele (az adatlap szerint nem az kellene, de hirtelen csak abból volt itthon 1uF, vagy nagyobb), mert felpörög, majd le is áll, ezután ismét...

Ja és igen, az MTD6505-ös UFDN tokozású, azaz 3*3mm-en 10 lábacska mind az IC hasa alatt, szóval külön boldogság, hogy sikeresen be tudtam forrasztani egy adapterbe (Amit vasalós technikával dobtam össze)
(#) efiscp válasza bbb hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /
 
Nekem is produkált ilyesmit, amikor nem volt rárakva wincsi motorra a korong. Kicsit úgy tűnt, mintha bizonytalan lenne a túl kicsi tehetetlenségi nyomatéknál. Amikor a korong rajta volt, nem vesztette el a szinkront, még akkor sem, ha kézzel megterheltem. Ha jól látom, az MTD6505-ben lehet játszadozni a BEMF együtthatóval. Esetleg azt megpróbálhatod, hogy az Rprog lábon próbálgatod az ellenállásokat az adatlap szerinti tartományban, hátha jobb lesz.
(#) srakkmc hozzászólása Júl 9, 2012 /
 
Helló!
Nekem az lenne a kérdésem hogy a winyomotor saját vezérlését hol kell megpatkolni, hogy korong illetve olvasó fejnélkül forgásban maradjon mert ha lekötöm róla az olvasó fejet rövid időn belül leáll.
(#) tonibacsi1 válasza foxi63 hozzászólására (») Jan 18, 2013 /
 
Arra szeretnélek kérni, hogy ha tudod írd meg nekem, hogy hogyan lehet működtetni egy vinyót egy 12 v-os aksiról. Az 5 v-ot meg tudom csinálni, de gondolom, hogy valamit még össze kell kötni vagy valamilyen indítójelet kell adni a százlábú valamelyik lábára. Ha tudod kérlek írd meg a megoldást.
Köszi!
(#) Atzo hozzászólása Jan 27, 2013 /
 
Nem akartam külön témát indítani, valamennyire ide tartozik.
Én is azzal játszadozok hogy egy HDD motort akarok elindítani. Találtam egy ic-t TA7262P szerintetek ez alkalmas-e erre?
A másik dolog viszont ez a leírás, mit jelenthetne a CIOIL OUTPUT mezőben az „M” betű?
Feltételezem hogy a H-magas vagy + a L-alacsony vagy -, de mi a M?

Pinout.PNG
    
(#) Gafly válasza Atzo hozzászólására (») Jan 27, 2013 /
 
Idézet:
„Feltételezem hogy a H-magas vagy + a L-alacsony vagy -, de mi a M?”

Mit tudom én?

Nem értek hozzá, de mint tekercsről lévén szó, annak van eleje, közepe és vége:
Elejének és végének elképzelhető a Low és High, akkor ebbe sorba a közepének beleillik a Middle...
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2013
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Jan 27, 2013 /
 
Hajónapló, kiegészítés:

Erről a dögről van sz: Bővebben: Link
Egészen egyszerűen így hívják a háromfázisú motor három kivezetését (ciki lenne L1, L2 és L3-nak, vagy R, S és T-nek hívni ).

Arra azért felhívom a figyelmedet, hogy szerintem pozíció érzékelők nélkül nagyon forogni nem fog...
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2013
(#) Atzo válasza Gafly hozzászólására (») Jan 27, 2013 /
 
Na jó, ha nézzük az APPLICATION CIRCUIT1 ábrát, látjuk hogy hogyan vannak bekötve a tekercsek. Ebből is következtettem hogy jó lenne HD mororhoz. Ha az LMH tekercseket jelent akkor mi értelme van a táblázatnak?
(#) Bubu54 hozzászólása Máj 11, 2013 /
 
Üdv, jó régen nem olvastam már ezt a topikot mert nem nagyon volt időm foglalkozni a dologgal, egyéb elfoglaltságok miatt, akinek kell egy jó kis kapcsolás az a következő IC-vel próbálkozhat egész egyszerű és nagyszerű a kapcsolás is hozzá, nekem elsőre ment csak sajnos a propeller órámhoz nem volt jó mert túl melegedett az ic és mindig leállt, szóval jöjjön a link TDA5144 adatlap az adatlap 12-ik oldalán találjátok meg a tipikus kapcsolási rajzot ami ajánlott én is azt csináltam meg, egész jól vezérli a hdd motort gyorsan felpörög és tartja is a fordulatot egész szépen. sok sikert ha van valamilyen tapasztalatotok akkor írjátok meg nyugodtan.
(#) Mircsof hozzászólása Feb 16, 2014 /
 
Sziasztok!
Propeller Clock-hoz szeretnék 1 hdd motort használni, van itthon 3 illetve 4 kivezetéses is). Kb 2-3ezres fordulat elég lenne, esetleg állítható fordulat se lenne hátrány.
Végig olvastam ezt a fórumot, de nem találtam konkrét kapcsolást és programot, amelyikre azt írtátok volna, hogy erre a célra megfelel. Lényeg, hogy forogjon és lehetőleg álitható fordulattal. Ha tudna valaki ilyen kapcsolást és hozzá programot azt megköszönném!
Előre is köszi a válaszokat!
(#) mernok13 hozzászólása Feb 17, 2014 /
 
En ugy inditottam el hogy kivetem a motrot es a plakan levo csatlakozasokal oszekotottem es ratettem a tapot de nehezen indult el
(#) NyariG válasza Mircsof hozzászólására (») Márc 7, 2014 /
 
ez engem is érdekelne, mert kaptam 3 ilyen motort 4 kivezetéses
(#) NyariG válasza NyariG hozzászólására (») Márc 7, 2014 /
 
arra már rájöttem hogy az első az a közös kivezetés a többi meg egy egy 2,2Ohm os tekercs.

Tehát ha ezt 12 Volttal akarom hajtani akkor 5,5A-t kell áthajtanom rajta.
Azt hiszem ide már fet kell... az meg pont elfogyott... úgyhogy ez aprojekt kissé várat magára...
(#) Bubu54 válasza Mircsof hozzászólására (») Márc 22, 2014 /
 
Szia,

a hozzászólásod előtt írtam le, hogy én is a TDA5144-es IC-t használtam, szépen vezérle a 4 vezetékes HDD motorokat, sajnos 3-asat nem próbáltam...
Következő: »»   10 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem