Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HDD motor vezérlése
 
Témaindító: Bubu54, idő: Feb 7, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 12
(#) t0bi válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Úgy néz ki, hogy visszacsatolás nélkül is lehet HDD motor meghajtást csinálni. Kicsit módosítottam az áramkörön és a progin, ezután teljes biztonsággal működött. Különválasztottam a FET-ek és a PIC tápját, ez nagyon fontos volt! A FET-eknek és a motornak 4,5 Volt az ideális. A progiban megnöveltem a gyorsítást, 12 sec alatt eléri az 1217 rpm-et. Ha ez elég, akkor olcsón, egy rövid programmal meg lehet oldani a meghajtást. 2000 fölött persze már nem ment, de még nem tudtam kikísérletezni, meddig jó.

HDDmotor.asm
    
(#) trudnai válasza t0bi hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Persze, hogy meg lehet, csak nem erdemes, hiszen ami tortenik, hogy egy bizonyos energiat raadsz a tekercsekre, az valamilyen erovel begyorsitja a motort. Namost ha a kovetkezo fazisban nem a megfelelo idoben tortenik meg a valtas, akkor a motor nem idealisan jar -- azaz tul sokat fogyaszt, vagy nincs meg az erejes "leporog". Pl ha tul gyorsan akarsz valtani a motor tenyleges forgasahoz kepest, akkor ez a leporges veszelye fennall, hisz a motor tengelye keptelen lepest tartani a magneses ter forgasaval. Ha pedig tul lassan tortenik meg a valtas, akkor a tengely tovabb fordulna, de mivel meg nincs forgas a magneses terben, az elkezdi lassitani a motort, majd megint gyorsit es megint lassit -- extrem esetben hallhatoan kattogva jar a motor. Tulajdonkepp ha a terheles nem valtozik forgas kozben, akkor be lehet ugy loni ezt az egeszet, hogy mukodjon, tehat ebben az ertelemben igazad van (valoszinuleg pl egy HDD clock-hoz kielegito megoldas, bar ott amugy is kell szinkronizalni).

Amugy ezeknek a HDD motoroknak 10-15 ezres forfulatot el kell tudniuk erni!
(#) t0bi válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Teljes mértékben igazad van! :yes:
Bár már 2029 rpm-nél járok, de nem mindig állandósul, nagyon függ a motor tápfesztől. Tehát nem úszom meg a BEMF-et, mert a motor ugyan szépen, tartósan pörög, de hallatszik a hangján a recegés. Indulásnál 6 Volt kell, de később le lehet venni 4 Voltra, tehát PWM is kellene. Ezt úgy szeretném megoldani, hogy a kívánt fordulat elérésekor a PIC leveszi a motor feszültségét egy megadott értékre. A kapcsolás eddig jónak tűnik, egyszerű, 6 db FET és 6 db ellenállás kell, semmi más.
Ahogy a többiek tapasztalatait hallom, HDD clocknál nem kell 2000 rpm fölé menni, mert nagy lesz a légzaj. Szinkronizálni sem kell, mert a rotor progija áll rá a fordulatszámra.
Kéne egy jól bevált BEMF algoritmus, persze, ha magam találom ki, akkor legalább értem.
(#) zolee1209 válasza t0bi hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Én is elkezdtem vezérlőt építeni, igaz én AVR-rel csinálom... Megterveztem a panelt, délután elkészítem, a szoftvernek meg amint tudok, nekilátok. A panelt úgy terveztem meg, hogy a szoftver képes legyen BEMF alapján vezérelni a motort. Képeket majd teszek fel a Ki, mit épített topikba...
(#) t0bi válasza zolee1209 hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /
 
Örülök, hogy valaki BEMF-et programoz, mert én is majd így szeretném. Ha van már konkrét elképzelésed a vezérlésről, írd le, légy szíves néhány mondatban az elvét. 1 vagy 3 fázist gondoltál? Szerintem a 3 fázis biztonságosabb. Hogy lehet BEMF segítségével beállítani a fordulatszámot állandóra és hogy lehet változtatni? Köszi!
(#) trudnai válasza t0bi hozzászólására (») Ápr 4, 2011 / 1
 
Idézet:
„Hogy lehet BEMF segítségével beállítani a fordulatszámot állandóra és hogy lehet változtatni?”


BEMF-el erzekeled az un null atmenetet - mikor a generalt aram a pozitivbol atcsap a negativba. A jel, ha megnezed trapezoid alaku, de ez most mindegy is. Szoval az atmenetek kozott eltelt idobol lehet a fordulatszamra kovetkeztetni. A megneses ter forgatasa mindenkeppen a nullatmenethez kotott, igy a fordulatszamat a feszultseg valtoztatasaval lehet valtoztatni (amit ugye egy PWM vezerelt bufferen keresztul valositasz meg). Ha tul gyorsan porog a kivanthoz kepest, akkor a kitoltesi tenyezot csokkented, ha tul lassan akkor pedig noveled.

Namost, ez a gyorsitas ill. fordulatszamon tartas, nade ha fekezni kell a motort az mar kicsit trukkosebb, de az sem tul nagy ordongosseg tulajdonkeppen. Ott a megneses teret ugy kell valtoztatni, hogy kovesse ugyan a forgas iranyat, de csak kesleltetessel, igy mindig visszafele huzza a magneseket (ahelyett, hogy gyorsitana azokat). Mikor eleri a kritikus fordulatot ahol mar nem generalodik elegendo BEMF aram, akkor pedig hasonloan az open loopos felporgeteshez fokozatosan leporgeted a motort mig az meg nem all.
(#) t0bi válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /
 
Köszi, ebből most már egy csomó dolgot megértettem. Eddig a programom adta meg a fix fordulatszámot, vagyis, ha a tápfesz éppen ideális volt, akkor tovább forgott a motor, ha nem, akkor leállt, de a fordulatszámot természetesen nem tudtam változtatni.
Akkor, ha jól értem, a program lényege az, hogy a BEMF fázisához képest megfelelő ütemben adja a vezérlést, (vagyis a fordulatszám nem kötött) majd a fesz növelésével erősítem a mágneses teret, ami gyorsabban odarántja a mágnest, vagyis gyorsul a motor. Ezek szerint a fordulatszámot nem beállítani, hanem mérni kell és ha elértem a kívánt értéket, akkor visszaveszem a feszültséget annyira, hogy azt tartsa. Így már nem is tűnik olyan bonyának az egész, a PWM tehát csak a tápfeszt állítja be. Tényleg jól értem? Mert akkor a tied a virtuális pont!
(#) trudnai válasza t0bi hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /
 
Jol erted!
(#) t0bi válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /
 
Szuper! Akkor csak néhány ellenállással és kondival kell kiegészíteni ezt az amúgy is egyszerű áramkört és akkor, ahogy zolee1209 is teszi, megpróbálom megírni a programot. Még egyszer köszönöm!
(#) t0bi válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /
 
Remélem, zolee1209 is jól halad a programozással, ezért kíváncsi vagyok, mi a véleményetek az elvetemült ötletemről. A rajzon a BEMF azonos fázisban van az A lábon mérhető szinusszal (háromszög). Tehát, ha ezt formálnám négyszög jelnek, majd a 887-es egyik RB lábára vezetném, akkor nullátmenetnél interruptokat kapnék. Ha mind a három lábra ezt megcsinálom, akkor megkapom a BEMF 6 fázisvezérlő interruptját, ami pontosan tudná vezérelni a motort.

BEMFwave.jpg
    
(#) zolee1209 válasza t0bi hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /
 
Szia!

Sajnos a programozással nem foglalkoztam sokat, mert kiderült, hogy a hardveres részt egy picit elszúrtam...

Nem ismerem a 887 perifériakészletét, de linkelem az AVR appnote-ját a SLBLDC vezérléséhez. Itt a 3 fázis kimenete vissza van vezetve 3 ADC lábra, és ezzel figyeli a nullátmenetet.
Bővebben: Link
Valamelyik nap átdrótozom a panelt, mert emiatt nem akarok másik panelt készíteni és akkor folytatom a szoftver írását.
(#) t0bi válasza zolee1209 hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /
 
Kösz a linket, ebből, meg az AN857-ből már kezdem megérteni a BEMF vezérlést. Ha jól sejtem, a BEMF nullátmenete után 30 fokkal kell a vezérlést indítani (eddig azt hittem, azonnal ), ami a periódusidő 1/12-ede. Tehát meg kell mérni a periódusidőt egy számlálóval és ennek a tizenketted részével kell késleltetni a következő interrupt által indított akciót, majd 2/12-ednyi idővel a következőt és így tovább. Ahogy trudnai is írta, elég egy láb BEMF jelét figyelni, a többi elég pontosan kiszámítható. Még így sem tartom bonyának a programot, bár a PWM még csak ezután jön.
Remélem, sikerült áttervezni a panelt, mert kíváncsi vagyok a progidra.
(#) zolee1209 válasza t0bi hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Úgy döntöttem, hogy nem babrálok a panel átdrótozásával, hanem készítek egy új panelt, a tervezett végleges alkatrészekkel, melyek SMD-k lesznek. Az alkatrészeket már megrendeltem. Sajnos az AVR-ek most drágák, így a vezérlés összköltségét igencsak feltolja, 1030Ft-ból megvannak hozzá az alkatrészek...
(#) TéeM22 hozzászólása Aug 18, 2011 /
 
Helló mindenkinek!
Van 2 darab hdd-m, az eggyiket fénymásolóból a másikat pedíg számítógépből szereltem ki. A kérdés annyi lenne hogy ezeket számítógép tápegység nélkül hogy tudnám működtetni? Vagyis jobbanmondva csak a merevlemezt felpörgetni benne.
A csatlakozók mindkét hdd-n ugyan olyanok.
Főként az érdekelne, hogy mint említettem számítógép tápegység illetve meghajtó áramkör nélkül hogy tudnám üzemeltetni a motorjukat.
Próbáltam hogy eggy 5V-os DC adaptert és eggy 12V-os szintén DC adaptert rákötöttem csatlakozóval.
Piros vezetékre +5V a mellettelévő feketére -5V
Citromsárga vezetékre +12V mellettelévő feketére -12V
Igen ám, csakhogy ez nemvált be
Valakinek valami tápellátási ötlet?

A válaszokat előreis köszönöm!
(#) TéeM22 válasza TéeM22 hozzászólására (») Aug 21, 2011 /
 
Senkisem tud segíteni?
(#) nuvisztor válasza TéeM22 hozzászólására (») Aug 21, 2011 /
 
Vásárolsz egy http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=974903 USB (SATA-IDE) átalakítót, és megoldott a HDD teljeskörű kezelése PC-n kívül..
(#) TéeM22 válasza nuvisztor hozzászólására (») Aug 21, 2011 /
 
Köszönöm a válaszod!
Én voltam hibás, hogy nem részletesebben írtam le amit akartam.
A lényeg az lenne, hogy (utólag hozzáteszem) házilag adapterek segítségével szeretném meghajtani a HDD-t.
Esetleg úgy nemtudnám működtetni, ha a HDD-n belül valahova ráforrasztom az adapter kivezetéseit?
Mivel kezdő vagyok, így különböző áramkörök építéséhez kicsit még fejlődnömkell. Tehát ha ilyen egyszerűen nemoldható meg (adapterek segítségével), akkor leteszek az ötletről míg nemlessz egy tápegységem vagy nemtudok építeni saját magam hozzá egy meghajtó áramkört.
(#) nuvisztor válasza TéeM22 hozzászólására (») Aug 21, 2011 /
 
[quote]Mivel kezdő vagyok..

Éppen erre gondoltam, amikor kész megoldást ajánlottam.
A megfelelő táp adapter is benne van az árban, készre szerelve. Csupán csatlakoztatni kell.

(nem megfelelő tápfeszültséggel, nem jó csatlakoztatással, vagy fel sem pörög a HDD, vagy villámgyorsan lefüstöl).
(#) TéeM22 válasza nuvisztor hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
"A lényeg az lenne, hogy (utólag hozzáteszem) házilag..."

Ez esetben leteszek egy kis időre a HDD működtetéséről. Tanév közben lessz lehetőségem tápegység beszerzésére vagy ha ez nem sikerül akkor veszek alkatrészeket és építek egy meghajtó áramkört.

Köszönöm a válaszod!
(#) tomics76 hozzászólása Okt 12, 2011 /
 
Sziasztok. érdeklődni szeretnék,hogy tudna -e valaki segíteni abban,hogy 1 vinyó motort beindítsak a prop.clockhoz.Láttam a kapcs.rajzot az oké is.-de a képeken 4 vezeték megy a motor bemenő kapcsaira.Nekem 3 van csak a motoron.Egyszerűen 1-et hagyjak ki?
Köszönettel:tomics76
(#) trudnai válasza tomics76 hozzászólására (») Okt 12, 2011 / 1
 
A 4 vezetekes az csillag kapcsolt, a 3 vezetekes pedig delta. Elmeletileg ha a csillag kozep pontjat kihagyod akkor megy, de az is kerdes hogy meri az aramkor a null atmenetet (Back EMF-et). Egyszerubb ha olyan aramkort keresel amelyik eleve delta kapcsolasra lett tervezve...
(#) tomics76 válasza trudnai hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
Köszönöm válaszod
(#) tomics76 hozzászólása Okt 25, 2011 /
 
Sikerült megcsinálnom a bldc motor vezérlését(ami itt van fennt és a prop.clock-hoz való) a csillagpontos kivezetésest(4 vezetékes). Megtudná valaki mondani,hogyha ezt a vezérlő IC használnám mondjuk 1 elektromos bicikli meghajtásához,ami deltában van kötve,akkor hogyan lehetne ezzel az IC-vel?(TDA5144)
Köszönettel
(#) pucuka válasza tomics76 hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
A BLCD motor nem háromfázisú szinkron motor (bár nagyon hasonlít rá) és így nem is kötheted deltába. A BLCD motor egyenáramú külső gerjesztésű motor, ahol a keféket elektronikus kapcsolókkal váltották ki, ahol az érzékelők hall generátorok, és a kapcsolók tranzisztorok (FET, IGBT). Újabban vannak mikrovezérlős megoldások, ahol a felvett áram változásából számítják ki, hogy mikor kell a következő tekercspárt kapcsolni.
(#) tomics76 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Szia.Akkor az elektromos kerékpár agymotorja is Léptető motor(nem hinném).Mert ami nekem van annak 3 vastag drótja van a tekercseknek és 1 pár(2-3-4db) a tachonak stb. gondolom.--és van 1 vinyó motorom aminek 3 kivezetése van csak.(akkor ez vagy deltában van kapcsolva vagy nem tom)
De köszönöm válaszod különben.
(#) pucuka válasza tomics76 hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
A kerékpár agymotorjában tudomásom szerint vannak hall generátor érzékelők. A léptető motor egy megint másfajta motor, másképp is kell vezérelni. A vinyó motorod nagy valószínűséggel háromfázisú szinkronmotor, nemigen van másra szükség abban a pozícióban. Azért van csak három vezetéke.
(#) PIC hozzászólása Nov 3, 2011 /
 
Sziasztok!
Szerintetek ezzel meg lehet hajtani egy 3fázisú HDD motort? Kapcs rajz
Visszaolvastam teljesen a téma elejéig és gyanúsan egyszerű.


Köszi, István
(#) zolee1209 válasza PIC hozzászólására (») Nov 3, 2011 /
 
Szerintem a korrekt meghajtáshoz elengedhetetlen három félhíd, hogy a motor mindhárom tekercsvégét lehessen testre, vagy tápra kapcsolni, illetve lebegve hagyni. BEMF esetén nem hátrány... : )

Pár napja összedobtam egy kis panelt,van rajta két H-híd, így használható bipoláris léptetőmocihoz is. : P A sebességet egy potival lehet állítani, a vezérlés még nem tartalmaz BEMF-t. Szkópon jól látható, hogy miért nem lehet BEMF nélkül magas fordulatszámot elérni, ha esetleg sikerül használható videót összeütnöm, akkor mutatok azt is. Fordulatszámra nem merek mondani semmit, mert bár hang alapján 3000 környékinek tűnik, szerintem nincs annyi, t0bi is 2000 körüli fordulatot említett. Majd összedobok egy fordulatszámmérőt is, és akkor tudok mondani pontos értéket.
(#) PIC válasza zolee1209 hozzászólására (») Nov 4, 2011 /
 
Volt itthon 3db N csatornás FET (BUZ11) amikkel megnéztem EZT a kapcsolást. Működött. De elég kezdetleges. Elég nagyok a lépések emiatt indulásnál néha az ellenkező irányba is elindul de ha elég jól időzítek a potival akkor elérhető vele akár 50-es fordultat...
Szóval még kéne 3db P-csatornás FET és akkor jobban menne gondolom. Kapcsolási rajzot, ha mutatnál annak nagyon örülnék
Egyébként amikor építettem a cnc-met ahhoz bipoláris és unipoláris motorvezérlőt is kellett terveznem, így azok vannak. De ez 3 fázisú motor ezért nem kompatibilis ugye? Vagy ki tudnám velük próbálni? :/
Ja és mi az a BEMF?
(#) zolee1209 válasza PIC hozzászólására (») Nov 4, 2011 /
 
Mintha itt a topikban lenne kapcsolás a teljesítményfokozatról. A három félhíd lényegében másfél H-híd, ha így jobban elképzelhető. Kapcsolás szintjén nem egy bonyolult áramkör.
Következő: »»   9 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem