Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő inverter javítás
Lapozás: OK   72 / 114
(#) FerencziJ válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Júl 3, 2018 /
 
A képen látszik, hogy van üvegházas dióda, én arra tippelnék mint zener, természetesen jelöletlen....
(#) FerencziJ válasza Janszi hozzászólására (») Júl 3, 2018 /
 
Azt ugye tudni kell, hogy 2 db driver kártya van a gépben, egy kártya 2 tranzisztort hajt. 3 db dióda hibás a 4-ből. Teljesen változó a meghibásodásuk, van amelyik elkezdett vezetni úgy 30 ohm körül, van amelyik megszakadt, természetesen a velük sorba kötött 10R smd-k szénnéégtek.
(#) mpisti válasza FerencziJ hozzászólására (») Júl 4, 2018 /
 
Ez talán segít.
(#) FerencziJ válasza mpisti hozzászólására (») Júl 4, 2018 /
 
Köszönöm, ez a rajz meg van nekem is, amire szükség lenne az a jobb felső sarokban található két áramkör párhuzamosan kötve, és kínaiul beleírva "meghajtótábla". Na, ezaz aminek a rajzára szükségem lenne.

üdv: fj
(#) mpisti válasza FerencziJ hozzászólására (») Júl 4, 2018 /
 
Ha a rajzot tüzetesebben megnézed,akkor látni fogod a rajz bal alsó részén szereplő U8-U9 -feltehetően meghajtó IC-k kimenetén MC1-MC2-vel jelzett részt. Na az a kapcsolás a "meghajtótábla" , és 4148-as diódák vannak az áramkörben a rajz szerint.Az sem kizárt hogy az eredeti verzió egy kettős FET-el készült, és az általad javított gépben pedig egy SMD FET van az iker FET helyett. Az iker FET pont úgy néz ki mint egy 8 lábú SMD tokos IC.
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2018
(#) FerencziJ válasza mpisti hozzászólására (») Júl 4, 2018 /
 
Nem így van sajnos. Az Általad említett dualfet-ek hajtják a jobb felső sarokban található T3 jelű EE25 15:15 trafó primer oldalát, és ennek a trafónak a szekunder tekerccseire csatlakozik a keresett "meghajtótábla".
Amennyiben megnézed a csatolt képet, látszik a "tábla" alatt a trafó, alatta a másik "tábla" és a trafótól a két szál rózsa vagy piros vezeték megy a dualfet-ek "MC" kimeneteire
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2018
(#) FerencziJ válasza mpisti hozzászólására (») Júl 4, 2018 /
 
Ezen a képen (középen felül a 22R alatt) látszik az a környezet amit említettél. Ez egy korábbi gép, itt viszont cserélnem kellett a dualfet-et is.
(#) mpisti válasza FerencziJ hozzászólására (») Júl 5, 2018 /
 
Valóban, igazad van. ezt benéztem. De ha kirajzolod magadnak, a kapcsolástechnikából már tudsz következtetni az ominózus alkatrész fajtájára. Ha G-E közti zener, akkor szinte biztos hogy 18V-os, ha sima kapcsolódióda akkor akár 4148 is lehet,feltéve ha nem párhuzamos IGBT-ket kell hajtani.
(#) FerencziJ válasza mpisti hozzászólására (») Júl 5, 2018 /
 
Ha lesz egy kis időm visszafejtem a kapcsolást és feltöltöm, később segíthet másnak is.
(#) Janszi válasza mpisti hozzászólására (») Júl 5, 2018 /
 
mpisti:
ha zener vagy dióda lenne,akkor poláros lenne a jelölése
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2018
(#) mpisti válasza Janszi hozzászólására (») Júl 6, 2018 /
 
A kínaiaknál még az sem ritka hogy semmiféle jelölést nem használnak, esetleg mindenféle alkatrésznek legyen az aktív vagy passzív csak egy -egy négyzet a jelölése, az pedig teljesen bevett szokás hogy a sima diódát a zenertől szimbólummal egyáltalán nem különböztetik meg. Tehát a poláros jelölés semmiféle plusz infót nem tartalmaz. Ami segít, az a mérés, -már ha az alkatrész nem hibásodott meg. De olyannal is találkoztam már, hogy az ellenállás egyik sarkának volt "+" jelölése, ugyanúgy ahogy az elkóknál szokás.
(#) Janszi válasza mpisti hozzászólására (») Júl 6, 2018 /
 
A jelöletlen driver ic(kínai),és a lecsiszolt feliratú ic(okos magyar kisipari gyártmány) előfordul ugye,de a feliratos polarizálatlan aligha dióda vagy zener.Itt ugye még mindig az BM1305 a kérdéses polarizálatlan alkatrész.
Szerintem.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2018
(#) FerencziJ válasza mpisti hozzászólására (») Júl 6, 2018 /
 
Járatlanságomat igazolja, mivel még soha sem mértem, és így nem tudom hogyan viselkedik egy supressor dióda, de valszeg az lehet. Multiméterrel és tranzisztor teszterrel vizsgálva úgy viselkedik mint egy kondenzátor. Multiméter 400, teszter 245 pF kapacitást mutatott. Semmi egyéb villamos jellemzőt nem tudtam mérni az épen maradt eszközön, a további 3db zárlatos lett.
Mi a véleményetek, lehetséges?
(#) mpisti válasza Janszi hozzászólására (») Júl 6, 2018 /
 
Mint ahogy korábban írtam: kirajzolni az ominózus részt és nagy eséllyel a rajz választ ad az alkatrész fajtájára. Nem igazán jellemző az olcsóbb kínai gépekre hogy a megszokottól jelentősen eltérő kapcsolástechnikát alkalmaznának. Egyébként a lecsiszolt IC sem magyar sajátosság. Nem rég javítottam egy AC/DC TIG gépet, no abban a proci kivételével az összes IC le volt csiszolva, pedig kínai gyártmányú a gép.
(#) mpisti válasza FerencziJ hozzászólására (») Júl 6, 2018 /
 
Feltehetőleg nem szupresszor,mivel szerintem ilyen nagy kapacitása annak nem lehet. Mint írtam kirajzolni az ominózus részt. Csak az fog segíteni,vagy egy ugyanolyan működőképes gép.Bár semmi sem kizárt. Különösen e két adatlapon levő adatok szerint. Mindkettőnek BM a jele az SMD kódkönyv szerint.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2018
(#) Janszi válasza mpisti hozzászólására (») Júl 6, 2018 /
 
Szóval,egy igbt driverben más nemnagyon szokott lenni,mint egy 4148-as dióda,egy kis értékű ellenállás,itt 10 ohm talán,egy zéner vagy supressor dióda a gate védelmére,ez akár bidirectional is lehet,és egy pnp tranzisztor esetleg a kis értékű ellenállás áthidalására,hogy hamarabb ürüljön a gate töltése.Szóval,esetünkben szerintem az a polarizálatlan alkatrész egy bidirectional supressor dióda,kimérni meg úgy lehet,mint a zenert,nagyobb feszültséggel kell megkínálni,és nézni a mérőeszközön,mikor történik a letörés(folyamatosan csavarni följebb a feszültséget).Bővebben: Link ahol a nagy táblázat fejlécében a device marking code oszlopban az uni/bi(directional) oszlopban van is ilyen markeres alkatrész.A mérés meg megmondja pontosabban,mekkora a letörési feszültség. Itt van egy hasonló kapcsolás,sajnos elég kicsi a kép Bővebben: Link
Remélem mpisti is elfogadja ezt az okfejtést
(#) FerencziJ válasza mpisti hozzászólására (») Júl 7, 2018 /
 
Kirajzoltam, talán értelmezhetőre sikerült......Kérdőjellel a hibás eszköz.,
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2018
(#) mpisti válasza FerencziJ hozzászólására (») Júl 8, 2018 /
 
Szinte biztos hogy zener,legalább is amelyik az IGBT G-E elektródái közt van. 15-18V közül valamelyik.Igazából mindegy, de -mivel a trafó által kiadott feszültség csúcsértékét nem ismerjük, a 18V-os zenernek kevesebb hőt kell diszzipálni, azt kellene alkalmazni. Láttam már olyan gépet ahol ebben a funkcióban supressor volt, de ha azt teszel bele akkor azokat válogatni kell a szórásuk miatt.***

A melléklet - felhasználói kérésre - eltávolításra került.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) Pistiboy88 hozzászólása Júl 8, 2018 /
 
Sziasztok!

Adott egy stahlwerk mig 200 ic heggesztőgép. A probléma régebben kezdődött, mikor a heggesztőhuzal hozzáért a ház egyik csavarjához, miközben a gomb benyomódott. Ezek után be sem kapcsolt, mindig leverte a kismegszakítót. Szervizben egy IGBT-t kicseréltek (K50T60) .
Most nemrég leverte a kismegszakítót. Szétszed, megvizsgál, kimér. 4 IGBT-ből mind a 4 zárlatra futott. Csere, majd minden szép és jó, gép bekapcs, megy, minden oké. Aztán terhelés nélkül csatt. Megint kiment 2 IGBT. Hosszas méricskélés után:
- pozitív pólus (ami megy a huzaladagoló egységre) és a földelés között zárlat.
- negatív pólus és földelés között 600 ohm mérhető
- pozitív és negatív kapocs közt zárlat.
Esetleg nem lenne valakinek egy kapcsolási rajza hozzá? Mert nem tudom, hogy hol lehet zárlat. Méregettem egy csomót, de okosabb nem lettem.
Kösz a segítséget!

üdv, Pisti
(#) 13_Balu50 válasza Pistiboy88 hozzászólására (») Júl 8, 2018 /
 
Egy ilyen készüléknek a javítása, kellő műszerezettséget és (minimum egy 2 csatornás oszcilloszkópot) és kellő szakértelmet igényel, meg kapcsolási rajzot. Ezek hiányában hozzá se kezdj, mert veszélyes és sokba fájhat. Amennyiben a vezérléssel van gond, cserélheted a fetek-et és IGBT-et rakásra. Nem csak a hibás alkatrészeket kell kicserélni, hanem a hiba okát feltárni, ami nem is olyan egyszerű dolog. Ja és IGBT-k attól is elszállhattak, ha bekapcsolt állapotban valahol belemértél a vezérlést szabályzó részbe, és ezáltal egymásra nyitottad őket, 4db csak nem szokott úgy elszállni.
(#) 13_Balu50 válasza FerencziJ hozzászólására (») Júl 8, 2018 /
 
A kép jobb alsó sarkán a 3 lábú valami (fet ), középső lába forrasztási hibának látszik a képről.
(#) FerencziJ válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Júl 8, 2018 /
 
Az egy 7912, a pcb túloldalán van forrasztva, galvanikusan rendben van mindkét oldali vezetősáv.
(#) Pistiboy88 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Júl 8, 2018 /
 
A 4 IGBT el volt szállva, mikor szétszedtem. nem mérés közben szállt el. minden felszerelés van, csak sajnos a kapcsolási rajz hiányzik. Az a baj, hogy sehol sem találni ehhez a típushoz. Ahol javították, nekik sincs, mert azt mondták "ezeknek az szokott a bajuk lenni" . A gép nem az enyém, apósomé. Tény, hogy ilyen gépet még nem javítottam, mert inkább laptop alaplapokat, javítok, meg vezérléseket építek (fűtési rendszerekhez, villanymotorokhoz).
(#) 13_Balu50 válasza Pistiboy88 hozzászólására (») Júl 8, 2018 /
 
Én is csak egyet javítottam többszöri próbálkozás és rengeteg idő ráforditása után.
A táp és segédtáp feszültségértékek jók -e? A szkópon jók voltak e a jelek, nem voltak -e nagy tüskék benne ?, mert az feszültség növekedést okozhatnak, a 600V-ot nagy tüskével hamar túl lehet lépni amit az IGBT-k elbírnak.
(#) Pistiboy88 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Júl 8, 2018 /
 
Sajnos a mérésig nem jutottam el, mert addigra leverte a kismegszakítót, s azóta is az a helyzet. olyan zárlat van, hogy amint áramot adok a gépnek, egyből leveri a kismegszakítót. Holnap megkeresem, hogy hol a zárlat, utána tudok majd mérni, remélhetőleg. (Egyébként nem tudom, hogy minden ilyen gépben, ilyen ocsmány forrasztások vannak-e, de majd eldobtam az agyam, mikor megláttam. Szörnyű)
(#) 13_Balu50 válasza Pistiboy88 hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Először nem is kell annak áram, nem kell azt hálózatra kapcsolni, mert úgy méregetni szkóppal csak leválasztó trafón keresztül szabad. Külső segédtápról adj a vezérlő résznek az ic tipusának megfelelően kb-12-16V-ot pár száz mA elég. Ha nincs labortápod vagy erre alkalmas segédtápod akkor alkalmas lehet 2db sorba kapcsolt 9V-os elem. De előtte azért nézd meg a vezérlő IC birja e a 18 V-ot. Ha ez megvan akkor az IGBT-k vezérlő Gate lábán nézd meg a jelalakot mindkét fél periódusban. Ha nincs megfelelő jelalak, vagy nagyok a tüskék akkor itt gond van. Ha viszont jó akkor tudod, hogy a vezérlő része jó és tovább lehet lépni.Ja és még egy ha hibás lehet valamelyik igbt akkor a gate lábát emeld ki, ne legyen beforrasztva, mert félre vezethet.Természetesen akkor nem a lábán hanem a forrasztási helyén nézd a szkóppal a jelalakot.
(#) 13_Balu50 válasza FerencziJ hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Azért csipogtasd le müszerrel, mert ha a furatgalván nem tökéletes bekavarhat. Persze ha a 12V-os táprész rendben van, és stabilan müködik nem hagy ki, akkor biztosan jó a forrasztás. Sok esetben forrasztási hiba az egyik fő oka az ilyen és kapcsoló üzemü tápok esetén.
(#) FerencziJ válasza mpisti hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Közben fény derült a "titokra" néhány orosz oldal meglátogatásával. Az eszköz nem más mint egy bipoláris szupresszor dióda amit ezzel fogok helyettesíteni: P 6 SMB 18 CA.

Köszönöm az ötleteket, tanácsokat.

üdv: fj
(#) Janszi válasza FerencziJ hozzászólására (») Júl 9, 2018 / 1
 
Ugyan ezt linkeltem én is korábban,örülök hogy meglett.
(#) Pistiboy88 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Nos, meglett a hiba oka. Mégpedig a következő.
A tápról jön egy pozitív vezeték,a mi megy egy szigetelt átmenő csavarhoz, aminek a másik felére rögzül egy szárnyas anyával a huzaladagoló egység. Nos ez az átvezető csavar egy vékony gumiágyban ül, amely az évek során elöregedett és mozgás hatására a földeléssel összeért a pozitív kivezetés.
Elméletileg minden oké, de 2 db igbt cserés a zárlat miatt. most már sehol sem mérni zárlatot, elvileg minden jó , no majd igbt csere után kiderül
Következő: »»   72 / 114
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem