Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő inverter javítás
Lapozás: OK   91 / 93
(#) 13_Balu50 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Aug 16, 2019 /
 
Köszi, meg nem csináltam ilyet, leghamarabb szerdán kerülhet rá sor, mert akkor lesznek meg az IGBT-k. Csak 150 C fokig fogom vasalóval, mert annyit bir el az IGBT, a többit meg majd megoldja a 100W-os pálka.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Aug 21, 2019 /
 
A hegesztő megy, 1db 2,5mm -es pálca elhegesztve, a pálca leragadásakor leszabályoz, hogy mennyire lesz strapabíró az elválik.
Még egyszer megköszönöm mindenkinek, minden segítő szándékot!
(#) Bagyula hozzászólása Aug 25, 2019 /
 
Sziasztok !
Egy Kennedy bobcat-et próbálok megjavítani .Kapcsolási rajzot nem találok hozzá .Esetleg valakinek ?
Köszönöm
(#) Chipmunk1960 válasza Bagyula hozzászólására (») Aug 26, 2019 /
 
Így nehéz, tegyél fel képeket róla, s kiderül, mire hasonlít. Próbáld leolvasni a vezérlő IC-k típusát. Meg írjál valami hibajelenséget, az sem árt. Csak ennyi google találat volt a megadott márkára, mert még típust sem írtál.
(#) laszlogruman hozzászólása Aug 26, 2019 /
 
Üdvözlök mindenkit.
Javításra hozzám került egy ALFAWELD HYPER ARC 200 inverter,végfok hibásan.Négy IGBT volt
zárlatos.Kettesével vannak,H hídba kapcsolva.A vezérlője UC 3846N és TL084. Sajnos,még nem
találtam hozzá kapcsolást.Ha valaki javított már ilyen gépet,vagy ismeri,netalán van kapcsolási
rajza hozzá,kérem ossza meg velem is.A vezérlő része szinte teljesen megegyezik a Pásztor István
által föltett képen levővel,amely itt található.
https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2160245.html#2160245
Teszek föl pár képet a gépről.
Előre is köszönöm.
Üdv! Laci.
(#) Bagyula válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Aug 26, 2019 /
 
Szóval a típusa :ETW125 . Még nem tudom hogy mi a hibája mert még bekapcsolni sem mertem .Majd kellő biztonsági intézkedések után ! Pl.:500 w-os izzólámpán keresztül adok neki hálózati feszültséget .Így ha brutális zárlat is van benne nagy bajt nem történhet .
(#) 13_Balu50 válasza Bagyula hozzászólására (») Aug 27, 2019 /
 
Azért ez így teljesen nem igaz, egyrészt sok az 500W, elég oda a 100W-os is , a másik meg ha a soros égőn keresztül feltöltődnek a nagy puferrek azokban tárolódik annyi energia, hogy simán hazavágja a feteket, vagy igbt-et, ha rossz a vezérlés és nem tilt benne a védelem vagy rossz helyre nyulsz.
(#) Chipmunk1960 válasza Bagyula hozzászólására (») Aug 29, 2019 /
 
A "brutális zárlatot könnyen ki tudod mérni, vagy nem is kell, mert látható nyoma van.
(#) Chipmunk1960 válasza laszlogruman hozzászólására (») Aug 29, 2019 /
 
Lehet ennek is annyi vaja volt, hogy a ferdeszemű a gyártási hulladékot pakolta bele, azt is el kell adni valakinek alapon, az enyém is így járt, azóta viszi a 200A-t simán. Venni kell bele jó minőségű IGBT-ket, a linkelt oldalon ott az oszcillogram, ha azt látod, nyugodtan rákötheted a végfokot.
(#) laszlogruman válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Aug 29, 2019 /
 
Helló !
Köszönöm. Sajnos a gépnek valami szabályzási problemája van.
Első IGBT cseréje útán,elkövettem azt a hibát,hogy nem műterhelésel teszteltem,hanem elektródávl. Persze előtte szkóppal végig néztem a jeleket,
de nem láttam semmi rendeleneset. Minimumra letekert árammal nem
tudott ívet fogni. Följebb állítottam az áramot,kijelző szerint 50A ig, és
durr. Négy tranzisztor szószerint elrobbant.Ekkor a vezérlésbe is tett kárt.
A meghajtó trafónál ki kellett cseréljek mindent. Ismét szkópolás,vezérlő IC-é
től a tranzisztorok gatejék ig. Nem nyitnak egymásra,jók a jelek. IGBT csere.
Most már műtereléssel próbáltam. Egy vastag,fi 2,5-ös huzal ellenállás,
értéke 0,5 óhm körüli. Ahogy növeltem az áramot, egy halk pukk,útánna
se kép,se hang. Tehát valami nincs rendjén vele. Kapcsolás hiányában
nem lessz egyszerű, de megpróbálom vissza rajzolni. Bocs,hogy ilyen
hosszúra sikerűltem.
Üdv! Laci.
(#) Chipmunk1960 válasza laszlogruman hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
A 2 IC számát írd már le a vez panelom, hátha találok valamit, nekem a 3140- SG3525 páros van a vezérlőn. A gyárilag megadott IGBT-k kerültek bele? Védődiódás, u.a Q(ds) érték.
(#) 13_Balu50 hozzászólása Aug 30, 2019 /
 
Egy inverter segédtápja nem indul, az ic jó már 3 is olt benne valami más gond lehet nem bírok rájönni, gondolom valami letilthatja, mert sem segédtápról sem hálózatról nem indul.Jó sok időt fordítottam amire találtam olyan kapcsolási rajzot ami jó hozzá. Ennek birtokban sem sikerül beinditani a segédtápot.Két külső segédtápról inditva a vezérlés jó. A Nagyteljesitményű IGBT-k Diódák jók kiforrasztva is megnéztem.
(#) Chipmunk1960 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Aug 30, 2019 / 1
 
Szia, Itt van mintakapcsolás, össze tudod hasonlítani. De tegyél be egy foglalatot az IC-nek, míg teljesen szét nem megy a nyák. Ez általánosan használt IC sok dologban, ha minden jó, akkor nekem már az imp Trafóban volt a hiba...
(#) 13_Balu50 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
Raktam bele foglalatot, na a trafót még nem néztem. Nem értem mert a HI+ ról megkapja a tápot meg is van a 7 lábán +14 V körül, viszont a ref 5v már nincs semmi, és a kimeneten sincs semmi. Kifogtam volna az összes selejt IC-t.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
A trafó teszterrel mérve 5-6 láb között 0,4R és 160uH, a 7-9 láb között 0,13 R, de induktivitást nem írt hozzá akár hányszor mértem. Nem a 7-9 láb között kellene nagyobb ellenállás értéket mérnem ? Trafó lenne a hunyó, ha az akkor idióta vagyok, hogy mit szívtam vele. Bár ezek ritkán szoktak meghibásodni fel se merült bennem, csak a szakadást néztem multival, de az nem volt.
(#) latyakosa válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Aug 30, 2019 / 1
 
Labortápról indítod az IC-t ? Ugy rémlik 16V alatt nem indul be (startup treshold)
(#) 13_Balu50 válasza latyakosa hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
Köszönöm, igazad van amint eléri a 16 V-ot, megjelenik a 8 lábon az 5V ref feszültség és a 6 lábon a kimeneti jel is . Akkor ezek szerint a HI+315V -hoz kapcsolódik 3 sorosan kapcsolt 56K ellenállás ebből viszont a 7 lábon csak a VCC+ 12-14 V között ugrál valamelyikkel vagy minddel gond lesz. Cserélem őket aztán meglátjuk.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2019
(#) 13_Balu50 válasza latyakosa hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
Az adatlapján ott is van (Startup treshold) min 15V, de mérve labortáppal 16V-nál indult be az UC3842 ic.
(#) dara válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
A rajzon 3- 33K van.Lehet 2 56K elég lenne.
(#) 13_Balu50 válasza dara hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
Oké, de a rajz csak hasonló, útmutató, nem a güde 160 gis -é. Az nincs meg sehol.
Nem az ellenállásokkal lesz a gond a 3db 56k/0,5W ost lecseréletem 2db 82K/2W ra kényelmesen elfért. Ugyanugy 12-14V között ugrál a GND és a Vcc között.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2019
(#) dara válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
Pedig sok az.Én még 56K is raktam ilyen tápba.
(#) 13_Balu50 válasza dara hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
Kivettem az egyik 82K ami sorba volt kötve, így 1 db 82K/2 W-al is ugyan az a helyzet, nem változott semmi
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2019
(#) dara válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
Labortápról mennyi volt az áramfelvétele az ic nek?Van külső zener a tápáramkörben?
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2019
(#) 13_Balu50 válasza dara hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
UC3842 nek 16v-nál 20mA.
(#) 13_Balu50 válasza dara hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
Mit értel külső zénernek ?
Rakok fel képet.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2019
(#) dara válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
Pedig nincs meg az a 20mAper ezért nem tud indulni.Csökkenteni kell az ellenálást mig el nem indul.Az eredeti ic valószinü válogatva volt,a kommersz meg ugye?rakj bele 56K.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2019
(#) 13_Balu50 válasza dara hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
A 82K felezzem meg, egy párhuzamosan kapcsolt 82k ellenállással.
(#) myk02 válasza laszlogruman hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
Helló Laci!
Nekem így első ránézésre ZX-7 szériás panelnak tűnik.Ennek a vezérlése is az általad megadott IC-kel van megoldva!Itt a rajza,hátha használható!
Üdv. Miki
(#) dara válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
És valami?Semmi?Rakj pár mikrót az ic tápjára meg egy 18V zenert biztos ami biztos.Nemigaz hogy nem indul el.
(#) 13_Balu50 válasza dara hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
A C017 100µF/ 35 V-os kondit cseréletem újra kis ESR értékü 100µF/50v ra.
Teszek a hátoldalára próbaként mág egy 100µF-ost. A zénert hova rakjam ?
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2019
Következő: »»   91 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu