Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Helmholtz tekercs pólusváltása
Lapozás: OK   1 / 1
(#) BoPeter hozzászólása Okt 21, 2013 /
 
Sziasztok!
A következő problémára szeretnék megoldást találni. Van egy méretes Helmholtz tekercsem (http://en.wikipedia.org/wiki/Helmholtz_coil), amin 10 és 20 A nagyságú áramot küldök át. A táp kimenetei a tekercshez viszonylag fixen, csavaros megoldással vannak rögzítve. Szeretnék beépíteni egy digitálisan vezérelhető kapcsolót a tekercs kivezetéseire, amivel meg tudom oldani a pólusváltást anélkül, hogy szét kéne kapnom a csatlakozót, na meg persze, hogy az áramtüske hazavágná a tápfesz forrást, vagy magát a tekercset. Digitális vezérlés alatt itt csak annyit értek, hogy ha a például logikai magas jelet kap, akkor egyfajta polaritásban van a feszültség a tekercsre kötve, ha logikai alacsonyat, akkor fordított polaritásban.
Nem vagyok benne annyira az elektronikában, de ha valami alap kapcsolási rajzot tudna valaki küldeni, akkor valószínűleg elboldogulnék. Előre is köszi az ötleteket!
(#) sargarigo válasza BoPeter hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Szerintem legyegyszerűbb, ha fogsz egy kétáramkörös relét (ami elbírja az áramot), és a középső lábaira bekötöd a betápot, a szélsőkre meg a tekercs kivezetéseit ellentétesen. Ha meghúz a relé, akkor a másik sorrenben kapcsolja a tekercset a tápra. Ettől egyszerűbb szerintem nincs.
Szerk.: Mondjuk ez a megoldás feltételezte a táp védettségét, de valami izmosabb megfogó diódával meg lehet szerintem oldani egyszerűen ezt is. Az áramok nagysága okozhat még gondot, át kell azért gondolni a dolgot.

Amúgy ez röviden mire jó?
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2013
(#) BoPeter válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Ha megfelelően van méretezve a tekercs, akkor relatíve nagy térfogaton belül homogén mágneses tér alakul ki, amivel mondjuk lehet kalibrálni érzékelőket.
Egy zener diódát biztos be kell rakni a tekercs oldalra, de valami egyszerű tranzisztoros kapcsolással nem lehet megoldani a magát cserét?
Mondjuk én ilyen H-híd szerű megoldásra gondoltam, csak nem igazán tudom hogy kéne méretezni. Már ha egyáltalán működőképes az ötlet.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2013
(#) tcs52 válasza BoPeter hozzászólására (») Okt 30, 2013 /
 
Látom, nem igazán jöttek konkrétabb segítő válaszok, s gondolom azért mert kevés a méretezéshez az információ. Csak annyit tudunk, hogy 10-20A-es táplálás kellene. Még erről se derül ki, hogy e két érték között kellene valamekkora áram, vagy ennek az értékét is változtatni kellene tudni. Vagy csak egyszer beállítani egy pontosan ismert áramerősségre. Illetve maga a pontosság sem ismert, se statikusan (milyen tűréshatárral kell tudni beigazítani) se dinamikusan (pl. hőfokfüggés). Ha ezekről tudsz közelebbit akkor segítene a tervezésben.

Szintén jó lenne tudni, hogy maga a tekercs(pár) milyen impedanciás, főként a rezisztív értéke (azaz az ohmos ellenállása). Alacsony-e (ha vastag huzalból van), és csak veszteségként kell vele számolni, vagy magasabb-e, amely esetben az ellenállása résztvesz a benne kialakuló áram értékében. Míg az előbbi esetben valamiféle áramgenerátoros kapcsolással érdemes megoldani a meghajtást (ez a H-hídnak egy áramra átértelmezett változata lenne), utóbbinál meg maga a sima H-híd is jó választás.

Két dologra kell ugyanis a tervezésnél figyelni:

1. Ekkora áramoknál jelentős a disszipáció, főleg a meghajtó áramkörön, s ezért azt elegendően alacsonyan tartott tápfeszültséggel minimalizáni kell.

2. Figyelembe kell venni a tekercsek sajátságos viselkedését, ami fordítottja (duálja) a kondenzátorénak. Amíg a kondi olyan, hogy "nem szereti", ha gyorsan változtatjuk meg rajta a feszültséget, mert az jelentős áramugrással jár (lásd. kondi kisütése, fény és hangjelenség), addig az induktivitás olyan, hogy "nem szereti", ha gyorsan változtajuk meg a rajta átfolyó áramot, mert az jelentős feszültségugrással jár (szintén fény és hangjelenség kísérheti). Ráadásul a feszültségugrás olyan irányú, hogy a táp irányába visszafolyó áramot eröltet, amelyet nem minden táp visel jól el (hiába a nagyáramú dióda) és valóban valamiféle megfogó Zener, vagy pedig egy ehhez e működéshez tervezett táp szükséges.

Gondolom az nem probléma, hogy az áramirány váltás eltart egy bizonyos ideig (mint ahogy egy kondin is eltartana egy ideig a feszültségváltás), hiszen - a fentiekből az derül ki, hogy - csupán a csavaros megoldást szeretnéd automatizálni.

Tehát konkrétabb adatok esetén konkrétabb válasszal tudunk segíteni.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem