Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Higanynedvesítésű relé
Lapozás: OK   1 / 1
(#) figureous hozzászólása Ápr 5, 2013 /
 
Sziasztok!

A higanynedvesítésű relé működési elvére lenne szükségem. Egészen pontosan az érdekelne, hogy miként, milyen fizikai hatás következtében jut föl a higany az érzékelőkhöz. Elképzelhető, hogy "fel kell rázni" időközönként? DataSheet-et nem találok ilyen relékhez, mert eléggé leágazóban van ez a technológia a higany miatt. Típus pl.: HGRM 55211 QOO

A higanyrelé, higanykapcsoló, és a többiek, amelyeknél a higany kapcsol, nem érdekesek.
Előre is köszönöm!
(#) Bakman válasza figureous hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Itt van némi leírás a működési elvéről: Bővebben: Link. Továbbá itt és itt.
(#) figureous válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /
 
Köszönöm!
Az első link a leghasznosabb, de sajnos csak annyira, hogy pontosan az a konstrukció érdekel, ami a jobb fölső sarokban látható. Azt azonban nem tárgyalják, hogy a higany hogy jut föl az érintkezőkhöz. Amint látható, a teljes higanymennyiség nem mehet föl, mert akkor rövidre zárna mindent. Tehát csak az marad, hogy fölmászik valahogyan a fémszálon.
(#) dokidoki válasza figureous hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /
 
Nekem van ilyen relé belsőm. Teszek fel pár közeli képet róla. Egyik képet talán látszik, hogy a középső érintkezőt igen jól nedvesíti a higany, a többit pedig nem.
(#) figureous válasza dokidoki hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Köszönöm a képeket! Kár, hogy ilyen állapotban nem lehet működtetni. Ha bedugod a tekercsbe, akkor pedig nem látni, hogy a higany mikor mozdul.
(#) Medve válasza figureous hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Hát inzultálja meg hátulról egy állandómágnessel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2013
(#) dokidoki válasza figureous hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Nincs mit. Nos, meginzultáltam egy mágnessel. A jelenség nem annyira látványos, hogy képet fabrikáljak róla. Észrevételek a birtokomban lévő relékről: Alaphelyzetben nem vezet semerre az áram útja, első képen látszik, hogy a billegője, amit remekül nedvesít a higany, jól kúszik felfelé rajta kohéziós hatás miatt(?). Mágnes hatására, hol jobbra hol balra érintkezik, előnye lehet ennek a megoldásnak, hogy talán prell mentesen, és stabilan érintkezik, mert a higany szétfut ott a felületen.
Megfigyelhető, hogy pici golyó képződik az érintkező felületek között, ami elég gyors, talán szikramentes érintkezést ad a kapcsolás pillanatában. Nem egy ponton érintkezik, hanem teljes felületen összezáródik a kontaktus. Ez a többi relémegoldásnál, nem könnyen kivitelezhető.
Így ránézésre a benne lévő higany 90%-a felesleges. valahova biztos el kellett süllyeszteni anno, a többletet, jó ötlet lehetett ide tenni.
(#) figureous válasza dokidoki hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /
 
Igen, valószínűleg a kohéziós hatás fölviszi teljesen.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2013
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem