Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hiraga erősitő
 
Témaindító: pcmaster90, idő: Máj 27, 2013
Lapozás: OK   30 / 30
(#) yagi válasza pisti89 hozzászólására (») Szept 4, 2023 /
 
Hát igen . . . ez már készül egy ideje Jobban mondva évekig nem történt vele semmi, de most az idei cél hogy karácsonyra meglepjem magam vele, teljesen készre. Doboz is készül lassan, szóval van rá esély. Majd teszek fel képeket és a tapasztalataimat is megosztom az élesztéssel/beállítgatással kapcsolatban. Valamint vannak alkatrészek amelyeket ki fogok cserélni jobb darabokra, pl a yageo elkókat Nichicon Fine Gold és Muse-ra, az ellenállásokat Vishay Dale RN/CMF-re, bemeneti csatolókondikból is több márkát, kisjelő tranyókból kipróbálom a 2SA992/2SC1815 párost, a 33pF-ből a bemeneten van silver Mica kondim, a meghajtókból is lesz másik stb.
(#) yagi válasza yagi hozzászólására (») Szept 22, 2023 /
 
Közben élesztgetem ezeket a végfokokat.
Az eredeti kapcsolás alapján - úgy hogy az R3-as pozícióba először egy 205Ohm-os ellenállást tettem - elég magas volt a nyugalmi áram. Közel 2A-ról indult és bemelegdés után elért kb 2.3A-t.
Ezért az R11-R12-t csökkentettem 1.1k-ról 1k-ra, illetve az R3 helyére egy helikális trimmert rakta, ezzel állítottam be a jelenlegi 1.25A-t.
Ezt az értéket az egyik végfoknál 130Ohm, a másiknál 150Ohm R3-as értékkel értem el (ennyire tudtam összeválogatni a tranzisztorokat, de válogatva csak a BC-k lettek, ahhoz képest nem is olyan rossz eredmény).
A kimeneti offset feszültség ~10mV körüli, de kicsit ingadozik (~5-20mV között).

Ezek után begerjesztettem őket egy kis szinuszjellel (1kHz), szép a kimeneti jelalak, terheletlenül 1.7Vpp bemeneti szinuszhullámmal éri el a kimeneti csúcsfeszültséget, ami 37Vpp.
A teljes kivezérlésnél az áramfelvétel feljebb mászott, kb 1,55A-ra, így a tápban lévő soros R tagon is nagyobb fesz esett picivel, így a végfokra jutó tápfesz +- 20,5V lett.
A sávszélességet nem nagyon tudtam megmérni, ugyanis a generátorom ~15Hz-tól indul, itt nem láttam, hogy csökkent volna a jelszint, felfele pedig 110kHz-ig tudtam nézni, kb 50kHz-nél kezdett el csökkenni, de 110kHz-nál is még csak 0.6dB volt a csökkenés.

Lassan jön a meghallgatás . . .
(#) Suba53 válasza yagi hozzászólására (») Szept 22, 2023 /
 
Szia!
Milyen logikai megfontolásból jelölöd egyszer "Q"-val, másszor "T"-vel a tranzisztorokat?
Először a nyákon tűnt fel, aztán látom, hogy az elvi rajzon is így jelölöd. Nem értem.

Amúgy nagyon szép munka.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2023
(#) yagi válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 22, 2023 /
 
Szia,

kellemetlen a kérdés, mert először kb 10-12 évvel ezelőtt rajzoltam meg ezt a kapcsolást magamnak Eagle-ben, és akkor valamiért így csináltam . . . de sajnos már fogalmam sincs mi volt az oka. Nem kell érteni, én sem értem Ha lesz egyszer kedvem átírom.

Amúgy köszi.
Készülget a doboza is, majd lassan teszek arról is fel képet.
(#) btamas81 válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 23, 2023 /
 
Az eagle bizonyos tranzisztorokat Q betűjellel teszi be.
(#) mcc válasza btamas81 hozzászólására (») Szept 23, 2023 /
 
Szerintem attól függ, melyik könyvtárból választod ki. Ellenben át lehet írni, akár már a könyvtárban is.
(#) yagi válasza yagi hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
Bíztatónak tűnik . . . de nagyon puritán "körülmények" közt sikerült kb. egy fél órát hallgatnom a hétvégén.
Első körben csak gyorsan összehoztam, hogy egyáltalán hangot halljak kijönni belőle, így a laptop fejhallgató kimenete volt a forrás, és egy AKG K712Pro fülessel hallgattam meg.
Nem tűnik rossznak így sem, a mélyek elég teltek, nem vérszegények, a magasak is úgy ahogy rendben vannak, talán a középtartományt éreztem kicsit gyengébnek, nem hiányzott onnan sem sok, de kicsit talán karakteresebb lehetne . . . de hát sokat kell ezt még hallgatni, több zenével és rengeteg dolgon lehet itt alakítani még.
Hamarosan kapok kölcsönbe egy Arcam rPAC USB-s DAC-ot, attól javulást remélek, illetve rápattintom a hangfalaimat, bár azok sincsenek annyira ott a top-on, de azért azokat jól ismerem, lesz mihez viszonyítani.
Következő: »»   30 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem